Új hozzászólás Aktív témák

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  A cikkhez hozzátéve azt, hogy amikor kiderült, a magyar iso bizottság nem fogja bólogató jánosként átengedni az ms formátumot, hirtelen belépett egy halom ms ígyúgy certified partner kkv a szabványszervezetbe, hogy meglegyen a szavazattöbbség.

  Ezért rendes helyeken kivégzések lennének, másrészt ettől kezdve az iso nem nemzetközi szabványügyi hivatal, hanem helyi microsoft gittegylet.

  Kár érte. Pusztuljon az ooxml.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • dabadab

  titán

  válasz bambano #1 üzenetére

  A svedeknel is pont ez volt, hirtelen egy csomo MS partnernek eszebe jutott, hogy errol szavazni szeretne.

  ''Pusztuljon az ooxml.''

  Most miert? Teljesen fasza cucc, ilyen vicces dolgok vannak benne:

  ''2.15.3.6 autoSpaceLikeWord95 (Emulate Word 95 Full-Width Character Spacing)

  This element specifies that applications shall emulate the behavior of a previously existing word processing application (Microsoft Word 95) when determining the spacing between full-width East Asian characters in a document's content.

  [Guidance: To faithfully replicate this behavior, applications must imitate the behavior of that application, which involves many possible behaviors and cannot be faithfully placed into narrative for this Office Open XML Standard. If applications wish to match this behavior, they must utilize and duplicate the output of those applications. It is recommended that applications not intentionally replicate this behavior as it was deprecated due to issues with its output, and is maintained only for compatibility with existing documents from that application. end guidance]
  ''

  Erted: a szabvany azt irja, hogy ez pont ugy mukodik, mint a Word 95, ha valaki kivancsi arra, hogy az milyen is, az nezze meg a Word 95-ot, mert itt a szabvanyban nem lehet leirni :)


  Vagy egy masik gyongyszem:

  ''For legacy reasons, an implementation using the 1900 date base system shall treat 1900 as though it was a leap year. [Note: That is, serial value 59 corresponds to February 28, and serial value 61 corresponds to March 1, the next day, allowing the (non-existent) date February 29 to have the serial value 60. end note] A consequence of this is that for dates between January 1 and February 28, WEEKDAY shall return a value for the day immediately prior to the correct day, so that the (non-existent) date February 29 has a day-of-the-week that immediately follows that of February 28, and immediately precedes that of March 1.''

  Eleve azzal kezdeni egy uj szabvany elso kiadasaban egy mondatot, hogy ''for legacy reasons'', az mar onmagaban OMGROTFLMA, meg ez a ''1900-at tekintsuk szokoevnek'' amugy is eleg vicces (es akkor ott az az apro LOL is, hogy a datumoknal 1900 v 1904 a kezdoev - mi a francnak kell ket epoch?).


  Aki akar, az itt bovebben olvasgathatja ezt a kivalo szabvanyt: [link], ill itt meg egy kicsit bovebb szornyulkodes: [link]


  [Szerkesztve]

  DRM is theft

 • dark100

  aktív tag

  Nagyon durva ami ott megy. Az OOXML semmiben sem felel meg egy szokasos ISO szabvanynak. Pl:

  ujraszabvanyosit mar szabvanyositott dolgokat: datomformatumok, karakter tablazatok, stb
  az ODF csak 800 oldal, mert referal mas ISO szabvanyokra (beloluk epitkezik). Az MS-e kb 7000 oldal, mert mindent ujradefinial

  felig legalis, mert a ra adott MS hasznalati engedely csak a kurrens verziora vonatkozik (mas ISO szabvanyokkal ellentetben), tehat egy vesszo megvaltoztatasaval es a verzioszam 1-el valo novelesevel mar uj szabvanyt kepezhet az ms, amiert licenszdijat szedhet a jovoben barmikor

  televan ertelmelten es nem pontosan definialt elemekkel. pl: formazd ugy a szokozoket ahogy a word95 tette (volt vele valami bug). vagy szamitsd a datumbol hibasan ki a het napjait (dayofweek) ahogy a office mittomen tette. Ez viccnek jo szabvanynak nem.

  Szanalmas amit muvelnek es a magyar dontes is szanalmas rank nezve. De hat a penz beszel, kutya ugat...

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • dark100

  aktív tag

  válasz dabadab #2 üzenetére

  gyorsabb voltal :)

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • dark100

  aktív tag

  Igy belegondolva a cim kisse provokativ. Ui itt nem a Linux Foundation all a masik oldalon hanem ugy az egesz vilag, aki nem valamilyen M$ szerzodeses tag. Egy biztos: az ISO eddigi tortenelmenek legbotranyosabb szavazasi esemenye folyik a szemunk elott. Have fun.

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • FTeR

  addikt

  anélkül, h véleményezném a doksi formátumokat, csak az alap szitu kapcsán szeretném megjegyezni, h fordított esetben, mindenki fújna, h az ms meg akar akadályozni egy új és csodálatos formátum szabványosítását.
  újabb csodálatos példa kettős mércére :)

  btw, az ODF-el ellentétben az ms nem akarja megváltani a világot, csak a saját formátuma kapcsán kívánja biztosíni a jövőbeni ügyfeleit, h az ms esetleges pokolra jutása esetén is képesek lesznek archivált dokumentumaikat olvasni. mivel újabban ez az igény mutatkozik...
  szal nem akarja, h mindenki ezt használja.


  //
  ezen két kirívó példán kívül van más is? csak azért kérdem, mert mindketten pont ugyanazt hoztátok fel. szal gondolom ez egy ilyen vesszőparipa.

  egyébként van már ODF-re optimizált app? csak mer legutóbb az alapítvány egyik feje aszonta, h az OO.o nem az, pont az OOXML teljesítmény előnye kapcsán.

  //
  basszus csak nem álltam meg.... :(

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #6 üzenetére

  Miért baj az, hogy a világ MS-nak nem bepucsító része nem akar szabványosítani egy olyan dokumentumformátumot, amiért később majd fizethetnek, ha a MS-nak úgy tartja kedve?

  https://www.coreinfinity.tech

 • dabadab

  titán

  válasz FTeR #6 üzenetére

  ''ezen két kirívó példán kívül van más is?''

  Ezekbol a DoStuffLikeX attributumokbol van egy csokorra valo, meg biztos van mas is (ezek utan nem lenne tul meglepo), de ezek mar onmagukban elegsegesek arra, hogy az OOXML-t igy, ebben a formaban ne fogadjak el.


  DRM is theft

 • FTeR

  addikt

  válasz sh4d0w #7 üzenetére

  egyáltalán nem gond. csak az ellenkező esetben várható reakciókról elmélkedtem.

  ha egy köv verzióban arrébb raknak egy vesszőt és már pénzt kér érte, akkor már nem lesz szabványos. így az egésznek értelme sem volt.

  de ez csak elmélet. a gyakorlat az lesz, h mindenki (80%+) a OOXML-t fogja használni. a sima ofisz doc nem volt szabvány, sőt még nyílt sem volt, mégis megtanulták használni (olvasni).

  mint írtam az ms részéről az egésznek az a lényege, h legyen egy központilag elfogadott hivatalos dokumentáció. nem az,h mindenki ezt a formátumot használja.
  ráadásul ms-nek szempont a visszafele kompatibilitása** is a sajátjai felé (lásd szóközös bug móka). míg pl ODF-nél ugyanez az egyéb ISO-k felé nyilvánul meg.

  **note: ha nem lenne kompatibilis, akkor az lenen a gond

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #6 üzenetére

  Egyelőre a dolog arról szól, hogy van egy stanicli, ami nem üti meg a szabványok szokásos szintjét és ezt az ms erővel és pénzzel át akarja paszírozni egy szervezeten, jelenlegi ismertek szerint sikerrel.

  Egyelőre nincsenek olyan ismereteink, hogy bárki megvette volna kilóra az iso-t, hogy a saját hulladékából szabványt csináljon.

  Ha elolvasod a cikket és a benne levő linkeken a doksikat, sok száz oldalnyi hibalistát találsz az ooxml-ről.

  Az ms nem megváltani akarja a világot, hanem eltaposni. A világnak van egy szabványa, akar helyette másikat, ami az övé. Ezt legjobb esetben sem nevezném megváltásnak. Azt a célt, hogy az ms pokolra jutása után is olvasni tudja-e az archivált doksijait, úgy tűnik, nem fogja megvalósítnai az ooxml.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • FTeR

  addikt

  válasz bambano #10 üzenetére

  sehogy se nevezném megváltásnak. pont ezt írtam...

  szabványok között van jól és kevésbé bevált vagy hamar kihalt példányok.
  súlyos képzavar azt hinni, h csak 1 szabvány létezhet.

  //azért halkan valljuk be egymásnak, h a ooxml lehetne akármilyen csodálatos, neked akkor sem tetszene. én is újra megerősítem, h teljesen hidegen hagy maga a formátum, csak az alapfelállásba kötök bele

  btw, nem látom a problémát a tagok orientáltságával kapcs. persze nemtom ez a tagosdi hogy megy, de vegyünk egy példát. majd szóltok, ha nem így megy.
  szal van 50 tag. ebből 10 aktív és, amiből 8 nemre szavaz. ha adott szitu miatt beindul a teljes inaktív tábor, és a végeredmény 24-26lesz az igenek javára, akkor vagy elfogadjuk, h a rendszer ilyen hibásan működik vagy belátjuk h többség mégis emígy látj. hogy miért látja így vagy úgy, az már egy újabb kérdés :)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #11 üzenetére

  A tagosdi a következőképpen működik:
  - összehívnak egy egyeztetést a magyar iso szervezetben, szabálytalanul, ahol az ms rádöbben, hogy minden eddigi praktikája ellenére sem fog átmenni a kacatja
  - a szabványosítási szervezet magyar tagozatába való belépés nem eget-földet rengető költség (25 és 50 ezer forint közötti összegek röpködnek a neten, a belépő vállalat, szervezet mérete szerint), ezért hirtelen sok kkv jelentkezik és fizeti meg az éves tagdíjat
  - hogyhogy nem, ezek a kkv-k mind ms kiemelt/certified/ilyenolyan gold meg egyéb partnerek.

  Annyira kilóg a lóláb, hogy az ms, a buktát sejtve, felbiztatott egy csomó vállalatot, hogy lépjenek be és legyenek strómanok, hogy ezen nem lehet simán átlépni.

  Akkor se tetszene a dolog, ha nem ms csinálta volna, és valljuk be, az eddigi hsz-eimben nem azon volt a hangsúly, hogy a formátum gagyi (mert gagyi), hanem azon, hogy ezzel a módszerrel sóhivatalt csinált az ms egy nagyon fontos szervezetből és ezt senki nem tudja megakadályozni.

  Például http szabvány egy van, például elektromos áramot is csak egyfélét találsz a téged körülvevő világban, és még sorolhatnám.

  A kérdés nem az, hogy egy vagy több szabvány létezhet, hanem az, hogy egy vagy több szabvány léte viszi-e jobban előre a fejlődést. Létezik többféle elektromos áram szabvány. Ez előbbre vitte a fejlődést? Jobb neked, hogyha Amerikában akarod használni az elektromos eszközödet, akkor trafót kell venned? Jobb neked, hogy az angol dugaljokhoz való kiegészítőt kell venned, ha Angliában kell áram?

  Szabványok között valóban vannak jobb és kevésbé jó, kihalt szabványok. Szerencsére az ms által a tcp/ip helyére kitalált szabvány megbukott. Nem lenne rossz, ha a doksijaink csereszabatosak lennének.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • dark100

  aktív tag

  FTeR ma megint nem fogja a lenyeget. Ki a fenet erdekel ha az ooxml epp mai verzioja nyilvanos dokumentacioju es hogy 100-bol 99 vallalat azt tamogatja. A baj az, hogy ebbol ISO (International Standard Organization) szabvanyt akarnak csinalni! Legyen haziszabvany mint a doc es ennyi. Pont. Vege a tortenetnek.

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • ngabor2

  nagyúr

  válasz dark100 #13 üzenetére

  igen, legyen házi szabvány, és akkor lehet benne olyan, ami régebbi, saját cuccokra vonatkozik. ha emellett még nyílt is, az csak jó. ha tényleg nyílt, és bárki által használható.

 • dark100

  aktív tag

  Ezeket mar lattatok?

  http://www.linuxtoday.com/infrastructure/2007083001526NWSWPB
  http://www.noooxml.org/forum/t-18042/hungarian-standards-institution-to-reconsider-its-vote

  Mr János Kóka, Minister of Economy and Transport, has sent a mail to György Pónyai, General Director of Hungarian Standards Institution (HSI), about its the Hungarian vote on OOXML issue. In this mail the minister informed the director, that the IBM Magyarországi Kft (the Hungarian subsidiary of IBM) signed concerns about the way how the Hungarian vote was decided on the OOXML issue (draft of ISO/IEC DIS 25900 standard) on the meeting of the Committee on 25th June 2007. [...]

  Mi a fene, meg a vegen nalunk is tortenik valami? Csak nehogy a szokasos modon a vegen egyszeruen elsikkadjon az egesz...

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • FTeR

  addikt

  válasz bambano #12 üzenetére

  tiszta sor. akkor a rendszer működése hibás.
  majd akkor belépnek az ellenző cégek is (mittom én a google támogatásával) és máris helyre billen az Erő. a fene egye az a fránya demokráciát.

  az eszedbe se jut, h önnön lékesedésükből, a jobb jövőbe vetett hitük erejéből lépnek be szavazni? :DDD

  mint már soxor leírtam a formátumok kapcsán, az ODF a semmiből jött és egyelőre semmi sem támogatja vagy ami igen, az is igen szerényen teszi azt. ellentétben az ms féle defacto-val.
  szal ahogy én látom, itt az ODF köpött bele az állóvízbe. (amivel ha mást esetleg nem is, azt elérte, h ms megnyissa a default formátumát.)
  ms meg azért erölteti az ISO-t, mert kormányzati körökben divat lett, h ISO nélkül nincs is élet.

  örüljünk a választás lehetőségének ;)

 • dark100

  aktív tag

  válasz FTeR #16 üzenetére

  Szamodra a nepszeruseg es a szakmai komolysag teljesen osszekeveredik. Nem az elterjettseg tesz egy szabvanyt ISO szabvannya. Az mindossze egy, szamomra ugy tunik, hogy altalad minden masnal tobbre becsult szempont. Csak ISO szemszogbol nezve a legkevesbe sem szamit.

  Wikipedia ISO standard lista:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_standards

  Pl szted hanyan implementaljak mondjuk az iso 843-as szabvanyt (Conversion of Greek characters into Roman characters) Es megis ISO standard.

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • FTeR

  addikt

  válasz dark100 #17 üzenetére

  nem keverek semmit. csak nem érint olyan mélyen, mint titeket. már a legelején is írtam, h nem a konkrét ügy érdekel.

  teljesen hidegen hagy, h ISO szabvány lesz-e vagy nem. kifejtettem, h ms miért akarj és értem, h ez sokaknak miért nem tetszik.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #16 üzenetére

  Gondolom ismered a vonatkozó graffitit a legyek vacsorájáról.
  Azt se ártana leszögezni, hogyha az ms szerint 2+2=5, ennyitől még nem lesz szabvány valami.

  Én tisztában vagyok vele, hogy az ms miért erőlteti az iso-t. fél, hogy a közbeszerzéseken másnak is lesz lehetősége indulni.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #18 üzenetére

  A sok milliárdos büdzsé meg a nagy, erőszakos sales gépezet árnyékában szeirntem is van okod nyugodtan vakargatni a feneked :)

  tartok tőle, nem érted, miért nem tetszik sokaknak.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • dark100

  aktív tag

  válasz bambano #20 üzenetére

  Asszem megint elbeszeltunk egymas mellett FTeR-el :) Ot nem izgatja, hogy az ooxml ISO szabvany lesz-e, de ugyerzi, hogy mi pusztan azert fujolunk, mert az M$ csinalja. Ha mondjuk az IBM csinalna, akkor mar nagyon szeretnenk es tamogatnanak az ugyet. Sajnos hiaba probalnank meggyozni az ellenkezojerol.

  Az viszont valoban igaz, az M$ a tortenelme soran mindig kulon utakon jart, es bejott neki a dolog. Millio sajat formatuma van, sajat programozasi nyelvei, stb stb. Ezert dontott ugy, hogy nem segit egy ipari konszenzus kialakitasaban (Az ODF pl szamos ipari szereplo egyuttmukodesenek gyumolcse), hanem majd keresztulviszi a sajat elkepzeleset. Azonban a vilag fejlodott, ontudatosabb lett. A szamitogep mar nem valami luxuscsoda, amit az emberek 10%-a tud hasznalni, hanem hetkoznapi munkaeszkoz. Amig az elozo korszak volt, addig nem jelentett semmi problemat a kulon utakon jaras. De ezeknek az idoknek vege. Pl amig nehany lassan docogo auto maszkalt a szekercsapasokon, addig senkit nem zavartak az egyedi megoldasok. Kesobb, mikor mar minden masodik embernek sajat gepkocsija lett, akkor szepen bevezettek szabalyokat, amikhez minden autogyarnak es tulajdonosnak alkalmazkodni kell, akkor is ha nem tetszik. Az M$ sajnos lemaradt a fejlodesben. Azt hiszi a szabalyozasi rendszer meg mindig az 1990-es evek szinvonalan van. Sajnos eleg kellemetlen, hogy pont az egyik legnagyobb szoftverceg szenved ettol, es agoniajat az egesz vilag nyogi.

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • FTeR

  addikt

  válasz bambano #19 üzenetére

  Azt se ártana leszögezni, hogyha az ms szerint 2+2=5
  az az intel volt :D


  a népszerű dolgok egy idő után már öngerjesztőek. (lásd: ipodot is hányan megvették) ezen lehet viccelődni, de lényegen nem változtat.

  #21
  fura visszahallani azt az érvet, amivel én nyitottam :D
  a te elfogultságodat nem ismerem (ha van ilyen), de bambano és dabadab részéről ez nem kérdés** és az adott cuccot nekik írtam. ha az ooxml a világtörténelem legjobb ajánlása lenne, akkor is itt fikáznának.
  bambano bevallottan antikapitalista, hideglelése van a multiktól. (utóbbi kapcsán már volt, h egyetértettünk).

  mint már írtam, kezdetben vala az ms ofisz formátum és ennek ''kijátszására'' jött létre az ODF. szal a dolog nem úgy néz ki, h jön csúnya ms és tönkreteszi a közösségi kezdeményezést.
  az ISO-ság meg már kényszerpálya. nem írom le újra.


  **mielőtt még jönne a visszavágás, az enyémről sem... (habár szeretem megtartani az a különbséget, h én legalább nem ideologizálok)

 • dabadab

  titán

  válasz FTeR #22 üzenetére

  ''ha az ooxml a világtörténelem legjobb ajánlása lenne, akkor is itt fikáznának''

  Nem feltetlenul. Xboxom is van (ketto is), a Forzat is birom, szoval nem alapreakcio nalam a MS fikazasa. :)

  Ez az ugy viszont nagyon csunya, szerintem azt azert sikerult bemutatni, hogy ebben az OOXML specben vannak olyan reszek, amik teljesen alkalmatlanok szabvanynak, ha ezt a MS megis atnyomja, az tenyleg gaz. Nem azert, mert az MS csinalja, hanem azert, mert gaz a spec.

  [Szerkesztve]

  DRM is theft

 • dark100

  aktív tag

  válasz FTeR #22 üzenetére

  Amiben nem vagyok hajlando hinni, hogy az M$-nek nem volt mas valasztasa. Szerintem siman korbeugralhattak volna a problemat ugy, hogy akkor minden formatumot tamogatnak: M$ ajanlasokkal felvertezett ODF ahol elvarjak (hisz ingye tamogathatjak), OOXML ahol az ipari partner olyat akar (es itt lenyegtelen hogy ISO vagy nem), es a korabbi docok meg akarmik (hogy a kompatibilitas miatt se anyazhassanak)

  Egyebkent a Svedek is ujra fogjak csinalni a szavazasukat:
  http://www.os2world.com/content/view/14874/2/

  Koszonom ha nem tertasz elfogoltnak, ez jolesett. De be kell vallanom, hogy a jozan eszem fele vagyok elfogult. Dontes elott megnezem a felek velemenyet, viszont ha dontottem, akkor nem valtok poziciot minden uj velemeny elolvasasa utan (ami rossz dontes eseten hibak halmozasahoz vezet).

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • jerry311

  nagyúr

  válasz FTeR #22 üzenetére

  Nem az OOXML-lel van baj, illetve nem ez a lényeg.
  Hanem az, hogy egy cég megteheti, hogy 'megvesz' egy bizottságot, ami alapvetően befolyásol egy iparágat. Nyilván nem megvette, hanem 1-2 Vista licensz áráért beléptette partnereit a bizottságba, hogy mellette szavazzanak.

  Gondolj bele, jön egy cég és partnerei. Kifizetik a tagsági díjat és megszavazzák, hogy innentől kezdve a szabványos villanykörte balmenetes. Mindenki akinek régi villanykörtéje és foglalata van beszopta. Ez a baj azzal a módszerrel, ahogy az MS erőlteti a saját háziszabványának ISO-vá minősítését.

  A OOXML-nek lehet, hogy vannak hibái, lehet, hogy nincsenek. Leginkább az a baja, hogy egyoldalú. Mégpedig úgy, hogy az a Microsoftnak jó legyen. Sok olyan eljárásra hivatkozik, ami MS háziszabvány és nem publikus. Tehát még ha akar sem tud a másik cég 'szabványos' szövegszerkesztőt készíteni OOXML-hez.

 • doc

  nagyúr

  [link]
  ebben az ügyben nem csak egy probléma van. amellett hogy az ooxml is szar, meg a microsoft gusztustalan viselkedese is verforralo...

  MOD:
  egy kis elemzés az ooxml-ről:
  [link]

  [Szerkesztve]

 • Petya88

  tag

  válasz FTeR #22 üzenetére

  FTeR: Azt már tudjuk, hogy a Te agyadat melyik cég mosta ki, de úgy őszintén, ki vagy te, hogy azzal vádolj embereket, hogy az övéket is kimosta valaki???
  Én nem vádollak, csak megállapítottam, az eddigi picipuha védlmi vonaladból, hogy melyik oldalon is állsz. Gondolom, a picipuha nagyranyitja neked is a pénztárcát és vehetsz magadnak sok csokit ha éppen arra fáj a fogad, de ezért minden este bele kell foglalni az imádba, hogy: Bill ne engedd az Istennek, hogy tovább fejlődjön a LINUX!

  [Szerkesztve]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz dark100 #21 üzenetére

  Nem hinném, hogy elbeszéltünk fter-rel egymás mellett. Csak azóta valóban fejlődött a világ és vannak olyan fórumok, ahol nem az ms marketing gőzhenger érvényesül és ez néha meglepetést okozhat a feketeöves ms bálványimádóknak.

  Nem azért szoktam köpködni az ms-t, mert utálom, hanem azért, mert nekem kárt okoz.

  Remélem, mindeki olvasta a mai hírt, hogy Kóka törvényességi kifogások miatt újraszavaztat. Ez a probléma, nem az, hogy egy hulladék ms termékről van szó. Azt már megszoktuk.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #22 üzenetére

  Talált fel bármit az ms, ami jó? Csinált eddig bármi olyat, ami előtt le kellene borulni? A bankszámla egyenlegen kívül?

  Egyébként, ha figyelnél, látnád, hogy a termékeit szoktam legkevésbé leszólni, miután az esetek igen jelentős százalékában nem vagyok rákényszerülve, hogy használjam őket. A kutyát nem érdekli, hogy a word a világ legótvarosabb szövegszerkesztője, van helyette jobb, nem szólok ellene. Az ms arroganciáját szoktam leggyakrabban leszólni, mert abból nekem is sok bajom van.

  Hiába no, a józan ész ritka dolog...

  Az isoság nem kényszerpálya, ha az ms majdnem minden office verzióban képes átgányolni a formátumokat, mibe tartott volna neki felvenni az odf-et is a formátumjai közé? Nem tetszik neki az, hogy egy kérdésben nem ő diktálja a piacot? Ez az arrogancia, ezen kellene elgondolkodni. Miért nem lehetett ezt bevállalni? Mondhatta volna Bill, hogy jó, kifizetünk pár millió dollárt fejlesztésre, és benne lesz, ahelyett, hogy azt teszik, hogy kifizetnek ugyanennyit szabványosítási szervezetek megvásárlására. Pedig az ms-nek annyi pénze van, ha 100 dollárosokban beraknák az épületbe, leszakadna a menyezet. Nyíiltan szembeköpték az egész világot.

  Tényleg eljutunk lassan odáig, hogy az msnek eszébe sem jut, hogy valamit normálisan is csinálhat, mindent alapértelmezetten erőből és vesztegetéssel akar majd elintézni. Ebből előbb-utóbb nagy katasztrófa lesz.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #22 üzenetére

  Az ODF azért jött létre, hogy legyen egy olyan formátum, ami nyílt, ezáltal lényegesen könnyebb olyan szoftvert fejleszteni, ami tökéletesen képes azt kezelni. Mivel a MS saját formátumai eddig zártak voltak, képtelenség volt 100%-ban kompatibilis programot készíteni azok kezelésére. Hogy ez miért az ofisz ''kijátszására'' jött létre, azt elmondhatnád...

  https://www.coreinfinity.tech

 • FTeR

  addikt

  válasz dabadab #23 üzenetére

  némiképp lássuk a különbséget a ''reszek, amik teljesen alkalmatlanok szabvanynak'' és a ''Pusztuljon az ooxml'', amire te is ráironizáltál.

  az első o12 tesztváltozat környékén néztem bele ezekbe a formátumokba és az a helyzet, h az ODF egyszerűen alkalmatlan rá, h o2007 alap formátuma legyen.

  ms foghatta volna a ODF és faraghatott volna belőle egy saját verziót, de akkor most ezen menne a rinya.

  #24:

  a) lásd fent
  b) addon képében van ODF támogatás az új ofiszban (asszem az egyel korábbihoz is van addon) thx 2 Novell.

  egyfajta új hullánként elvárás lett, h vmi ISO legyen még akkor is, ha fogalmuk sincs mi az az ISO.

  #25:

  azér a megvesz kilóra, meg lobbitevékenység között van némi legalitási különbség. országos választásoknál és azon múlik a győzelem, h ki tudja jobban mozgósítani a saját táborát és nem azon, h kinek van igaza.

  ''Mindenki akinek régi ....''
  régi == ms doc
  mint írtam már, az ODF az új.
  jelen esetben, ha ms fogta volna magát és saját formátuma helyett az ODF-re áll, akkor szívott volna mindenki a kompatibilitással. az ms ''új'' formátuma nyomán marad a villanykörte jobbramenetes. remélem már érthető.

  #27. nincs itt agymosás senki részéről. önkéntes pártfogás van, ideologizálva vagy anélkül.
  nem vagyok alap az ms oldalán. max ''egy rugóra jár az agyunk''. értds: nem szoktam minden ms baromsággal egyet érteni és vitás ügyben voltam már a másik oldalon is (pl ms vs. google-ben).

  #29:

  ''Talált fel bármit az ms, ami jó? Csinált eddig bármi olyat, ami előtt le kellene borulni? A bankszámla egyenlegen kívül?''

  nem is olvastam tovább. és még én vagyok elfogult. az ennyire ne legyen már elborulva az agyad. ez már beteges.
  kár érte, pedig volt, h veled értettem egyet. kérlek a jövőben kerüljük az egymással folytatott vitákat.
  nem kell visszaütni a labdást és még a dark100-al folytatott normális vitára is marad energia.

  #30:
  még le is írtad. legyen ODF az ms doc helyett, mert előbbi nyílt.
  kezdetben csak ez volt. aztán jött az ooxml, szal kellett vmi új. az ODF szabványos! ooxml is az lett. ODF már ISO is! ooxml is ...?
  te pont az vagy, aki elvárná, h o2007-ben az ODF legyen a default. csak kérdés, milyen alapon?

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #31 üzenetére

  Szerinted az normális, hogy törvényességi felügyeletet kell gyakorolni egy szabványügyi szervezet fölött, amelyik láthatóan egyik oldalra húz?

  Ja, vita helyett azt mondani, hogy ne szóljak hozzád, kényelmes álláspont. Belátom, túloztam, amikor azt feltételeztem, hogy semmi jót nem csinált eddig az ms, hiszen vannak ms billentyűzetek, amik jók.

  Nem muszáj egyetérteni velem, csak ne akarja senki rámkényszeríteni az akaratát. Ennyi a történet.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • ngabor2

  nagyúr

  válasz FTeR #31 üzenetére

  ms foghatta volna a ODF és faraghatott volna belőle egy saját verziót, de akkor most ezen menne a rinya.

  ezt már ismerjük. fog egy szabványt, vagy inkább formátumot, kicsit megigazítja... aztán onnantól kezdve csak az ő termékei kezelik normálisan. volt lehetősége, hogy beleszóljon az odf-be. de nem, ő szépen kifejleszti inkább a külön sajátbejáratú szabványát, és azt erőlteti keresztül az ISO-n. épp azon a szervezeten, aminek a lényege az ilyenek elkerülése lenne. hogy semmi bizonyíték arra, hogy ezt csinálná az odf-fel, vagy az ooxml-lel? sajnos épp elégszer láttuk már, legalább 3-féle ntfs van, a word néha a saját formátumát nem bírja megnyitni, mert más nyelvű, vagy más, korábbi verzióval készült a megnyitandó file, és egyéb nyalánkságok. az ms nagyon sokszor nem következetes, hogy még többet tudjon eladni. mert neki csak ez számít. inkább beletesz egy progiba még 15 sose használt feature-t, minthogy kijavítson egy régi ismert hibát.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #31 üzenetére

  Azt már csak csendben jegyzem meg, hogyha egy év normálisan nem szökőév, akkor nem feltétlenül a naptárreform oldja meg a nézeteltérést.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #31 üzenetére

  Tényleg nem vágod a lényeget, pedig leírtam, miért alkották meg az ODF-et. Nem az volt a cél, hogy keresztbe tegyenek a MS-nak, hanem az, hogy lehessen olyan programokat készíteni, amik tökéletesen kezelik e formátumot, szemben a MS-éval, amit egészen eddig nem lehetett. Az, hogy az ODF szabvánnyá tudott válni csak azt jelzi, hogy egyre erősödik a MS saját - egymással is inkompatibilis - formátumaival szembeni nyomás. Ha ez nehezen érthető, sajnálni tudlak.

  Az meg nem a MS érdeme, hogy van addon az ODF támogatásához, ergo ezt érvként felhozni a MS mellett, nem kicsit elfogultság.

  https://www.coreinfinity.tech

 • bandiras2

  senior tag

  A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Freedmann

 • dark100

  aktív tag

  http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=20070831151800414

  Itt elmagyarazza a bacsi hogyan megy a szavazas. Kicsit korulmenyes.

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • bandiras2

  senior tag

  válasz bandiras2 #36 üzenetére

  Wazze az előbb elrontottam a linket:
  [link]

  A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Freedmann

 • FTeR

  addikt

  válasz ngabor2 #33 üzenetére

  ezzel kapcs ne velem vitatkozz. nem én vetettem fel, h ms-nek az odf-et kellett volna módosítania.

  btw, egy ilyen gyorsan fejlődő ágazatban egy ekkora piaci részesedéssel rendelkező cég egyszerűen nem teheti meg, h másokra és soha el nem készülő ajánlásokra vár.
  a W3C kapcsán már többször kifejtettem, h tetű lassan dolgoznak és képesek maguknak is ellent mondani. (azért hozom fel, mert ezzel dolgozom).

  érdekes látni a másik fél tökéletességébe vetett bizalmatokat. ha vmi kevesebb embert mozgat meg, abban kevesebb hibát fognak találni és az ellenzők tábora is kisebb lesz.
  ha ms kicsit megrándul, már sokan elkezdenek görcsölni, míg máshol az sem hat meg senkit ha (megpróbál) keményen keresztbe tesz(/tenni).

  #32 azt hiszel amit akarsz. nincs miért vitatkoznunk, ha nem vagy képes a másik fél érdemeit elismerni.

  #35:
  van az ms a maga által teremtett piac 90+%-os részesedésével. mindenki azt a formátumot használja. erre jönnek ''páran'', h szerintük ez lenne jobb, mert akármi**. sztem te ne érted a lényeget, de asszem erről a pontról már nem tudunk elmozdulni.

  **és még igazuk is lehet. de ebből nem következik, h ms ''behódol''. az jön, h tudunk mi ennél jobbat is.
  szted miért megy a rinya a HD és a blueray DVD szabványok között?


  #38 nem is tudtam, h az apple is le lett pénzelve. :)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz FTeR #39 üzenetére

  ''btw, egy ilyen gyorsan fejlődő ágazatban egy ekkora piaci részesedéssel rendelkező cég egyszerűen nem teheti meg, h másokra és soha el nem készülő ajánlásokra vár.''

  Tehát az ms nem teheti meg, hogy a sok hónappal korábban szabványosított odf-re várjon, inkább eltölt még egy csomó időt a saját szabvány kidolgozásával és keresztülverésével? Szerintem ebben a témakörben ezen a véleményen van még csiszolni való.

  Mit ismerjek el az msnek?
  - csinált grafikus felületet? Nem, lopta az apple-val közösen a Xerox Parc-ból
  - csinált msdost? nem, megvették valakitől
  - csináltak hálózati szoftvert? igen, de a világ nem fogadta el
  - csináltak hálózati szoftvert? nem, megvették a hp-től a tcp/ip stackjüket
  - csináltak rendes szövegszerkesztőt? Eddig még nem, ami van, másonnan van
  - csináltak rendes táblázatkezelőt? Nem, mivel az az idióta Dan Bricklin nem szabadalmaztatta a visicalcot, szépen elvették tőle (hozzáteszem, fenti okok miatt ez legális lépés volt)
  - csináltak rendes programozási nyelvet? Nem, a Basicet egy magyar találta ki az egyik egyetemen, a C#-t meg a javaból nyúlták
  - azt nem tudom, a levelező rendszerüket honnan vették, de a stabilitási problémák alapján az akár saját ms fejlesztés is lehet.
  - csináltak rendes grafikus interfészt? nekik nem felelt meg az opengl, hát faragtak maguknak saját, zárt rendszert
  - csináltak rendes user managementet? Nem, nekik le kellett nyúlni a kerberost és az x.500-at is, hogy csináljanak egy kiherélt active directoryt.
  - csináltak stabil oprendszert? nem, mindenki megszokta, hogy az, hogy időnként a számítógép újraindul és vírusos, az normális dolog.
  - nem tudom, internet explorert egyáltalán fel kell sorolni?

  stb. stb.

  Nagyjából minden tettük úgy indult, hogy begereblyézték a piacról a legjobb cuccokat, átalakították, tönkretették a kompatibilitást és benyomták a piaci erőfölényükre támaszkodva, hogy más ne maradjon életben.

  Az ms okozta a legtöbb kárt a számítástechnikának.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz bambano #40 üzenetére

  Néhány apróságot javítanék:

  - a tcp/ip implementációt is lopták, érdemes megnézni a BSD-kben lévő implementációt és összehasonlítani azzal, ami a win9x-ekben volt
  - user management: az AD-t anno a Novell csinálta nekik az NDS mintájára; persze ott sem hülyék, hogy konkurenciát csináljanak a saját terméküknek, így az AD vs. NDS akkoriban ua. hardveren 1:4 arány volt

  https://www.coreinfinity.tech

 • dark100

  aktív tag

  Ujabb rohelyes fordulat az ugyben:
  http://stephesblog.blogs.com/my_weblog/2007/08/microsofts-fail.html

  Jelenleg nincs olyan program (belertve az M$ sajat termekeit), ami ooxml formatumot tamogatna (marmint ugy az egeszet). Mit er egy ISO szabvany, ha senki nem implementalja / nem tudja implementalni?

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz dark100 #42 üzenetére

  Erre majd fter azt válaszolja, hogy olyan sincs, ami az odf-et támogatja...

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz sh4d0w #41 üzenetére

  Mivel az első rendes tcp/ip implementáció a bsd-ben volt, ezért valamilyen szinten mindenkire igaz, hogy onnan másolta/lopta/licenszelte, stb.

  Azt nem nagyon hiszem, hogy megveszik a hp-től a hálózati stacket majd utána ellopnak egy olyat, amit nem is nagyon lehet ellopni, de ha pontosítod, hogy mire gondolsz, az érdekel.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz bambano #44 üzenetére

  Megpróbálom felkutatni még az infót, de elég régi...

  https://www.coreinfinity.tech

 • Gregorius

  őstag

  válasz bambano #40 üzenetére

  - csináltak rendes programozási nyelvet? Nem, a Basicet egy magyar találta ki az egyik egyetemen, a C#-t meg a javaból nyúlták
  De örülne a sok Java programozó, ha a Javának olyan funkcionalitása lenne, mint a C# 3.0-nak (vagy akár 2.0-nak), amely mellesleg azon Anders Heljsberg agyszüleménye, akit a Turbo Pascal meg a Delphi atyjaként tartanak számon... Biztos azt is lopta...
  Arra most ki sem térek, hogy a Javát miből söpörték össze (vettek át a C#-ból is bőven). Sajna a szoftverfejlesztés az egy iteratív folyamat.

  - csináltak rendes grafikus interfészt? nekik nem felelt meg az opengl, hát faragtak maguknak saját, zárt rendszert
  Rossz példa. A DX eredetileg univerzális hardverinterfésznek készült (a közvetlen DOS-os hardverelérés kiváltására), az OpenGL mindig is rendereszköz volt (és azokban az időkben botrányosan lassú). Aztán elkezdtek konvergálni. Legalábbis a grafikus részek.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz Gregorius #46 üzenetére

  Akkor már csak az a kérdés, miért nem segítették a java vagy az opengl fejlesztését? Lenyúlták mások dolgait, módosították, majd nem adták vissza a közösségnek a belerakott energiát. Így a közösség semmiféle fizettséget nem kapott azért, mert kifosztották. Mennyivel előrébb lenne mindenki, ha egy formátum lenne, ha egy rendes rendszer lenne, ha kompatibilis dolgok lennének. Ja, hogy akkor nem lenne az ms-nek monopóliuma? Hát igen...

  Kívülről nézve az egész úgy látszik, hogy ellopnak mindent, ami nincs lebetonozva, 120km/h-nál lassabban megy és nincs benne áram. Majd módosítják, de a módosításnak kizárólag annyi értelme van, hogy ne legyen kompatibilis, majd ezzel erősítik a monopóliumot. A kívülállóban nem feltétlenül az merül fel, hogy ez az egész az innováció, nem pedig monopolizálás.

  Pokolba az openxml-lel.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • nyaralasptt

  csendes tag

  válasz Gregorius #46 üzenetére

  pl. C#-ban van goto java-ban meg nincsen /pontosabban meg nincs ;] , de a szot mar lefoglaltak neki/.

  Amugy a C# es a java eleg fej-fej mellett van, kb. mindegyik abban jobb, ami a masik hasonlo funkcionalitasahoz kepest kesobb keszult el. pl. Java enum-ok jobbak. C#-ban az overriding a job stb.

  GITS

 • FTeR

  addikt

  válasz bambano #47 üzenetére

  a .net és a C# kapásból nyílt (shared), a java nem (volt**) az :D

  btw, a C# és a javában annyi közös van, h mindkettő C szintaxist használ és szigorúan OO. minden másban gyakorlatilag homlokegyenest eltérnek.
  ha már nagyon hasonlítgatni kell, akkor inkább delphi (lsd: #46)

  a .net megjelenésekor a fícsörök 2/3-ban jobb volt mint a java. azóta párat behozott a sun, de gyakorlatilag csak annyi előnye van, h tényleg cross-platform, míg a .net csak nagyon szerényen az.

  csak a miheztartás képpen, a C# megjelenése előtt a Java volt a kedvenc programozási nyelvem.

  tudatlan, felületes és kicsinyes vagy. egy szakmai fórumon elvárná az ember, h legalább képbe légy, ha beleszólsz.

  azzal ''vádaskodni'', h nem ő találta ki, hanem megvette nagyon viccesen hat egy olyantól, aki a kódmegosztásra esküszik.
  ha BG nem veszi meg a dos-t, akkor eltűnt volna a történelem süllyesztőjében. sosem az számít, h ki volt az ötletgazda. az számít, h ki tudja népszerűvé tenni.
  hálózati cuccost sem lopták semmilyen értelembe. egyszerűen azok az emberek dolgoztak rajta, akik a másikon is.

  ha nem lenne ''lopás'' (az ötlet kreatív másolása...), akkor minden monopol lenne, hiszen 1 feladatra csak 1 eszköz lenne, mert senki sem konkurál vele.

  enyhén szólva is ellentmondásban vagy saját magaddal.

  nah, jóvan, ez csak úgy jött. ezt még lereagálod, de arra már nem fogok írni és akkor végre vége lehet ;)


  **most hirtelen nem is tudom, h megnyitották-e. tavaly volt róla szó.

 • FTeR

  addikt

  válasz nyaralasptt #48 üzenetére

  a goto az az utasítás, ami minden tankönyvben úgy szerepel, h sose használjuk és a tanár karót ad érte :D

  btw, létének kompatibilitási okai vannak...

Új hozzászólás Aktív témák