Hirdetés

2018. augusztus 15., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) rankesz


rankesz
(PH! kedvence)

Most kell VIA részvényt venni... :))

When you dream there are no rules, people can fly, anything can happen. - Astral Projection | csak a 604 ... :)

(#2) SystemRoot


SystemRoot
(őstag)

Hát ezekszerint a VIA sem él már sokáig. Az hogy a híreket cáfolták/tagadták, csak azt mutatja hogy félnek hogy ettől mégjobban lezuhan a részvényeik értéke. Szvsz nekem tetszene ha az Nvidiával egyesülne.

Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

(#3) rudi válasza SystemRoot (#2) üzenetére


rudi
(PH! félisten)

Három érdekes trió alakulna ki:
Az Intel a legjobb (legalábbis piacilag) processzorral és leggyengébb VGA-val.
Az NV a legjobb (legalábbis piacilag) VGA-val és leggyengébb processzorral.
Az AMD mindkettőből erős második hellyel, amiből akár akármi is lehetne.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#4) Yutani


Yutani
(PH! nagyúr)

Talán mégis lehet abban valami, hogy az Nvidia az Intel és az AMD mellett egy 3. processzorgyártóvá szeretne (és ezzel platfromgyártóvá) előlépni? A CPU üzletág iránt mutatott érdeklődése ezt mutatja.

Másfelől kíváncsi lennék, hogy az Intel-VIA megállapodás miért nem jött létre? Csak tippelek: az Intel eleve nem nagyon akarja már a VIÁ-nak kiadni a licencet, így valami eszement nagy összeget illetve jutalékot kérhetett, amit a VIA nem tudott elfogadni.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#5) dokar


dokar
(PH! kedvence)

na a gané nvidia be akar törni az x86 piacra. :(( érzi a vesztét. remélem semmilyen kapcsolatba nem fognak kerül a viával. :R

extra - SEXRay

(#6) Yutani válasza dokar (#5) üzenetére


Yutani
(PH! nagyúr)

Milyen vesztét? Diszkrét VGA piacon csúcson vannak, chipset üzletág jól megy, mivel mindkét CPU gyártóhoz van licencük. Milyen végzetről beszélsz? :F

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#7) Hebry


Hebry
(senior tag)

Sajna én nem jósolok fényes jövőt a VIA-nak egyénileg, lehet, hogy megveszi az nV.De akkor meg ők kerülnek hasonló cipőbe, mint az AMD annak idején.
Nem hagyják élni azt a kis céget. A nagynak kell a kicsi, hogy még nagyobb legyen, és méltő ellenfele a másik kettőnek...

(#8) L4mie


L4mie
(PH! kedvence)

Spekuláció!
de minenképpen érdekes sőt jó lenne nekünk, ha 3 procigyártó versengne kegyeinkért, bár még egy platform már nem hangzik túl jól, és nem hiszem, hogy ha a Vidia lapkákat kezdene gyártani ^^ akkor Intel vagy AMD kompatibilissé tenné, ha mégis akkor inkább intel.

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#9) Szlovi


Szlovi
(senior tag)

Mivel az AMD 2006 végén bevásárolt,így evidens a két potenciális vevőjelölt. Amúgy meg érthető az nVidia igyekezete. Pénzügyileg biztos, hogy az Intelt nem rengetné meg,de talán az NV-nek se okozna akkora sokkot, mint anno az AMD-nek az ATI felvásárlása.

(#10) rocket válasza rudi (#3) üzenetére


rocket
(PH! nagyúr)

Jol emlekszem a VIA-nak nincsen teljesen X86 licensze, csak bizonyos CPU-kat gyarthat.

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#11) dokar válasza Yutani (#6) üzenetére


dokar
(PH! kedvence)

úgy értettem, hogy az nvidia érzi a saját vesztét, mert ki fog szorulni

extra - SEXRay

(#12) Oliverda


Oliverda
(Jómunkásember)

Aureal, 3DFX, ULI, PhysiX, most meg a VIA, a süllyesztő neve nVidia. :D

Majd jönnek a jó kis nViVIA processzorok (vagy egyszerűbben csak nVIA).

A VIA azért jó kis chipseteket csinált MVP3-tól KT400ig bezárólag. Az nForce ütötte ki a nyeregből őket AMD vonalon, Intel alá sosem volt valami jó választás szvsz. Persze olcsó (volt) az tény.

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: https://transferwise.com/i/olivera81 >>>>>>Minőségi kontent: ⦾liveƦadi⦾ on Spotify - http://spoti.fi/2gr0EEI <<<<<<

(#13) CrusherW válasza dokar (#11) üzenetére


CrusherW
(tag)

Nem értem, azt értem hogy nem szereted őket szemmel láthatóan, de milyen gyakorlati jelek mutatnak arra, hogy hanyatlásnak indul(t)? Jobban megy a szekér mint valaha :) (persez ez túlzás)

(#14) simonzé válasza Szlovi (#9) üzenetére


simonzé
(PH! addikt)

Már csak eazért sem lesz nagy érvágás az NV-nek a Via ára, mert az jóval alacsonyabb mint az Ati-é volt. Ráadásul az NV pénzügyileg nagyon masszív. Ez a húzás nagyon sokat jelenthet az NV-nek. Én is úgy látom, hogy lassan kiszorulnak a piacról. Az AMD készen áll komplett saját rendszert piacra dobni jó VGA-val. Az intel már régóta ígérget egy komoly VGA-t, ami vagy megszületik, vagy nem, de semmiképp nem az NV-nek kedvez ha megjelenik.

I don't fit in. I fit out.

(#15) simonzé válasza CrusherW (#13) üzenetére


simonzé
(PH! addikt)

Amit lent is írtam. Nem biztos hogy az NV licencet fog kapni a következő generációs intelekhez/AMD-khez. igyekszik erre is felkészülni egy proc.gyártó felzabálásával.

I don't fit in. I fit out.

(#16) Rive válasza Yutani (#4) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

Talán mégis lehet abban valami, hogy az Nvidia az Intel és az AMD mellett egy 3. processzorgyártóvá szeretne (és ezzel platfromgyártóvá) előlépni?
Képtelenség. Onnan, ahol a VIA most tanyázik, több generációnyi út - azaz min. 6-8 év - vezet abba a szegmensbe, ahol már versenyképes procigyártónak számít valaki. És, mivel a másik két gyártó addig se tétlenkedik, ezen generációk mindegyike masszívan veszteséges lenne.
Az Nv nagy cég, kétségtelenül. De nem ennyire.

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#17) ddekany válasza rudi (#3) üzenetére


ddekany
(PH! kedvence)

"Az NV a legjobb (legalábbis piacilag) VGA-val és leggyengébb processzorral."

Méé? Intel meg az AMD itt szenved az agyonkomplikált CPU-ival, VIA meg csinál vmi kis ostoba in-order cuccot, beledob tizet egy lapkára, feltekeri 10GHz-re... :) Ja, bocs, ezt fLeSs-nek kell mondani, csak keverlek titeket... :DDD

(#18) decibel


decibel
(fanatikus tag)

Nem lennék most az NV CEO-ja. :D Egyrészt ezután valószínű megint huppan majd az árfolyam, másrészt a legtöbb amit remélhetnek, hogy beszereznek maguknak egy második helyet az x86 piacon néhány tíz százalékos volumen mellett.
Másfelől ha nem törekednek egy platformra sok jelenlegi piacukról kiszorulhatnak.
A Via a legjobb esélyük: meg akarnak maradni fabless-nek ez nyilvánvaló és olcsón hozzájuthatnak. Csak az x86 licensz felvásárlásnál megszűnik persze anno a Cyrix felvásárlásánál is megszüntethette volna az Intel. Itt az is bejátszik mennyire tudnak lobbizni érte.

"you are a monkey poo-poo"

(#19) dokar válasza CrusherW (#13) üzenetére


dokar
(PH! kedvence)

arra utalnak jelek, hogy a jövőben nem fognak tudni labdába rúgni, mert procit nem gyárthatnak, továbbá már sokaknak csípi a szemét gusztustalan piaci magatartása, a DX10 hátráltatása, a kamuinformációk... stb. továbbá a cpu+gpu egyesítésre amdnek és az intelnek is van megoldása. ez fog fejlődni és ide még az intel sem szeretné, hogy bekerüljön az nvidia.

extra - SEXRay

(#20) CrusherW válasza simonzé (#15) üzenetére


CrusherW
(tag)

kérdés: ha a piaci helyzete most kellems az nv nek (mert gondolom az egy gpu-s megoldások közül még mindig övé a nyerő, és ez azért jelent valamit), továbbá még megis erősíti magát egy másik vonalon, jelen esetben a VIA ra gondolok, akkor ezek nem pont azt támasztják alá, hogy az NV a jelenben szépen elbogul, és még a jövőre is tekintettel van?

béke van, csak érdeklődök, nincs multi nat cégem, így nem tudom pontosan, hogy ez milyen hatással lehet az nv-re a későbbiekben, de látszólag, erősíti.

(#21) CrusherW válasza dokar (#19) üzenetére


CrusherW
(tag)

jogos, de az intel még messze van attól, hogy kijöhessen egy ütőképes vga val. Vajon tényleg nem maradhat úgy stabil a cég, ha továbbra is marad a megszokott termékeknél, legyen az VGA chipset, bármi ami valóban nv. Ugyanakkor azt is látom, hogy az nv valóban elég demagóg politikát folytat az utóbbi időben, ami biztos nincs jó hatássa la cégre :)

(#22) dokar válasza simonzé (#15) üzenetére


dokar
(PH! kedvence)

én is úgy tudom, hogy nem juthat hozzá még akkor sem, ha esetleg az AMD-t vásárolná fel

extra - SEXRay

(#23) rudi válasza ddekany (#17) üzenetére


rudi
(PH! félisten)

Ezzel csak az a baj, hogy az Intel már most megcsinálta a "kis ostoba in-order cuccot", amit Atomnak hív, és rövidesen kitiktakkolja a tizet egy lapkán is, a 10 GHz meg egy olyan dolog amit még akkor sem hiszek el, ha majd látom :DDD

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#24) DuplaZso


DuplaZso
(fanatikus tag)

Nem volt túl sok VIA-s termékem, és nem is voltak különösebben jónak mondhatók sem. Viszont igen sajnálnám, akármelyik formában is tűnnének el a piacról. Kezd egyre jobban elegem lenni a majdnem-monopol helyzetben lévő gyártókból.

(#25) Yutani válasza Oliverda (#12) üzenetére


Yutani
(PH! nagyúr)

Hát, azért nem volt mind olyan nagyon hűdejó... Az MVP3 jó volt, de P3 vonalon aztán csak az Apollo Pro 133A és 133T volt jó (a Pro 266 DDR felesleges volt). Intel vonalon aztán csak másodhegedűsként játszottak már, bár az Intel Rambus-os szerződésének lejártáig csak ők készítettek DDR-es chipsetet a P4-ekhez.

Az AMD esetében más volt a helyzet, a kezdeti KT133(A/E) chipsetektől kezdve a KT400(A)-ig igencsak vezető pozícióban volt az Athlonok alatt, és valóban csak az Nforce2 ütötte ki a nyeregből, bár a KT600 és a KT880 sem sikerült rosszul.
Viszont volt egy nagyon jó kis KT800 Pro chipsetjük A64 alá, és még azt hiszem AM2+ alatt is van PCIe chipsetjük KT960 néven.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#26) Yutani válasza DuplaZso (#24) üzenetére


Yutani
(PH! nagyúr)

Nagyon is jó most a helyzet. Duplamagos, gyors procikat kapunk fillérekért, és végre van újra jó teljesítményű, megfizethető középkategóriás VGA is a piacon (HD 3850, 9600GT).

És ehhez a VIÁ-nak vagy más gyártónak az AMD(ATI)-Intel-Nvidia triumvirátuson kívül semmi köze.

[ Szerkesztve ]

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#27) szgombos válasza Yutani (#4) üzenetére


szgombos
(lelkes újonc)

A Via szegény, amióta felvásárolta a Cyrixet és az S3-at már platformgyártó lehetne. Abban az időben még nem voltak olyan elavult cuccok. a 686-osok még versenyben voltak a K5-tel, vagy a pentiummal és a Savage 4-ek is elég jól muzsikáltak a Tnt-k vagy a Voodoo3-al szemben. Az igazi sülyesztő sajnos a Via nem az nVidia. Restek és rövidlátók voltak a mérnökei. Megérdemli a sorsát, ha eltűnik a piacról.

(#28) ddekany válasza rudi (#23) üzenetére


ddekany
(PH! kedvence)

Ez azért nem felétlenül u.a., mert mivel az Atomnál a nagyon alacsony fogyasztás a legfontosabb tervezési cél, gondolom nem feküdtek rá arra, hogy csillagászati MHz-eket bírjon a cucc, hiszen az órajel növeléssel csúnyán nőne a fogyasztás. Na nem mintha én hinnék abban, hogy ebbe az irányba kiugrási lehetősége lenne a VIA-nak (meg talán az sem véletlen, hogy sem az Intel sem az AMD nem próbálkozik tudtommal ebben az irányba rendes desktop CPU-knál... vagy, csak nem tudok róla hogy de.)

(#29) Male válasza Yutani (#25) üzenetére


Male
(PH! nagyúr)

Lehet, hogy a fejemben már összecsúsztak kicsit az időpontok :) , de szerintem a SiS-nek is volt akkor már DDR-es P4-es chipsetje.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! //////////////////////////////////////////// Forex programozás: https://forex.kismunka.hu - Webfejlesztés: https://ozweb.hu

(#30) LordX válasza Oliverda (#12) üzenetére


LordX
(PH! kedvence)

Az Aureal a Creative Labs nevű mocsárban sülyedt el, nem az nVidiában..

(#31) LordX válasza Rive (#16) üzenetére


LordX
(PH! kedvence)

Chipset szinten a 2. tervezésük átütő siker volt (és az első se volt gyenge), nem látom akadályát, hogy porcesszoroknál miért ne ismételhetnék meg. A Via CPU architektúrája nem szar, csak minden részegységből bele kéne tenni még kettőt (nem több mag, hanem végrehajtó egység), meg kisebb csíkszélességen legyártani. (Persze egy kicsit bonyolultabb ennél, de sz*rból kell várat építeni.)

(#32) LordX válasza ddekany (#28) üzenetére


LordX
(PH! kedvence)

Newsflash: A Via cuccaiban is az alacsony fogyasztás volt a cél..

(#33) daa-raa válasza LordX (#32) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Az biztos, hogy az nV-nek ezen a téren lenne mit tanulni...

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#34) Abu85 válasza dokar (#5) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Attól, hogy megvásárólják a VIA-t nem kapnak x86 licenszet. Azt az Intel a VIA-nak adta el az nV a licenszmegállapodásokat nem örökli a felvásárlással, pusztán a VIA szabadalmai és megállapodásai maradnának a kezükben.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#35) max-pain


max-pain
(senior tag)

Legalabb igy lenne az Nvidianak DX10.1-es GPU-ja :DDD ;]

(#36) nyunyu válasza LordX (#30) üzenetére


nyunyu
(PH! félisten)

Az Aureal a Creative Labs nevű mocsárban sülyedt el, nem az nVidiában..

Creative bukta volna a szabadalomsertesi pert amit o nyujtott be az Aureal ellen, de az volt a szerencsejuk, hogy az Aureal addigra belerokkant a perkoltsegbe, es csodbe ment.
Utana CL olcson felvasarolta az Aureal szabadalmait, mernokei viszont az nV-nel landoltak. (ok fejlesztettek a SoundStormot, ami ugye az nF2 chipsetben volt.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#37) nyunyu


nyunyu
(PH! félisten)

Via versenykepes lehetne az Epiaival, ha ertelmes aron gyartana+adna el oket.

Mert szerintem az egy vicc, hogy az idehaza kaphato legkisebb Epia ME6000 2x annyiba kerul, mint az Intel sajat miniITX lapja Celeron220-szal, holott az utobbi joval nagyobb teljesitmenyu.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#38) Abu85 válasza max-pain (#35) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Alsókategóriába akár most is csinálhatnak DX10.1-es VGA-t, felsőkategóriában jönnének a felépítésből adódó gondok.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#39) Frigo válasza Abu85 (#34) üzenetére


Frigo
(őstag)

Intel nem adott soha a VIA-nak x86 licenszet ,VIA a Cyrix felvásárlássával jutott hozzá .A cyrix viszont nem inteltől licenszelte a x86-ot (ellentétben az AMD-vel) hanem saját maga fejlesztette ki visszafejtéssel ,volt is ebből szép kis perpatvar a Cyrix és az Intel között.

(#40) Rive válasza LordX (#31) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

Bocs, de a chipset és a procc nem egy liga :B Procc-fronton csak az lenne csak 2-3 év - meg haralmas befektetés -, mire összejön egy olyan csapat, amelyik kompetens ütőképes proccok dolgában.

Anno, ha jól emlékszem, a Transmeta valami öt év alatt lapátolt össze egy közepes/alsó kategóriás procit, pedig annak fele szoftverből volt, és elég komoly neveket fogtak a projekthez.

Amit pedig a Via cuccáról írsz, az bocs, de vicc. Illetve még annak is sovány.

[ Szerkesztve ]

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#41) LordX válasza Rive (#40) üzenetére


LordX
(PH! kedvence)

Attól még hogy a legyártott processzor egy vicc, az architektúrája még nem talicskás

A Transmeta esete meg tökéletesen más, mert szuperskalár helyett VLIW architektúrát alkottak, amiről relatíve kevés volt az iparág tapasztalata, valamint közben ki is derült, hogy lehetetlen programozni hatékonyan.

A Via cucca egy standard szuperskalár, az, hogy nincs OoOE, az nem is biztos, hogy hátrány (látsd: IBM Power5-ben sincs, pedig a Powerekben használták az OoOE-t a legrégebben.. biztos azért dobták el, mert túl jó lett volna tőle a proci..), és úgy tűnik innentől a fejlődés a többmagos processzor, azt "bárki" ki tudja fejleszteni "pillanatok" alatt. (Főleg az nVidia, akinek van tapasztalata a rakjunk sok ugyanolyan valamit egy magra játékról)

(#42) akosf válasza LordX (#41) üzenetére


akosf
(PH! kedvence)

Az Isaiah "64-bit superscalar speculative out-of-order microarchitecture".
(Legalábbis a VIA honlapján ez áll. )

Szerintem is remek arhitektúra lesz, már ha megjelenik...

[ Szerkesztve ]

(#43) simonzé


simonzé
(PH! addikt)

na az ilyenek miatt qrvára hiányozna a Via: Via ARTiGo

I don't fit in. I fit out.

(#44) Rive válasza LordX (#41) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

Attól még hogy a legyártott processzor egy vicc, az architektúrája még nem talicskás
Az vicc, hogy azt hiszed: elég mindenből kettőt rakni bele. Még akkor is, ha nem (teljesen) komolyan gondoltad.

Egy mezei processzor összerakása ma már félévi feladatba belefér komolyabb egyetemeken. Viszont egy efféle proccot felhozni akár csak 386-os szintre, már (nagyon!) komoly teammunka. Elérni akár csak a Via jelen processzorainak szintjét, az már komplett tapasztalt tervezőgárdát igényel. Versenyképes processzort építeni az pedig egy olyan csapat elszegődtetését és felépítését jelenti, amiből az egész világon van max. néhány tucat: olyan vezetőkkel, amikből szintén nem sokkal több akad. Itt nem a mennyiségen van a dolog lényege - kettőt mindenből, bah :)) ) hanem egy elképesztő komplexitásról. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a VIA meglevő tervezőgárdájától az utóbbi néhány évben pontosan mennyi is telt. Mostanra jutottak el odáig, hogy egy talán OoO cuccot összehozzanak, és a dolog teljesítménye - borítékolom - messze lesz a versenyképes szinttől.

Amit a VLIW dologról írtál, az meg - bocs - meggyőzött róla, hogy tkp. fingod sincs a témáról. VLIW régebb óta van, mint tisztességes izom-x86. Méghogy kevés az iparág tapasztalata :DDD Ráadásul jelentősen egyszerűbb, mint egy x86.

Semmi kétségem nincs afelől, hogy az NV minden további nélkül képes lenne mondjuk egy ütős VLIW vagy vektorprocit összedobni. Hiszen valami effélét adnak el most GPU gyanánt.
De ez fényévekre van attól a komplexitástól, amit egy processzor megkíván. Pláne, amit egy teljesítményre hegyezett általános célú processzor megkíván.

[ Szerkesztve ]

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#45) LordX válasza Rive (#44) üzenetére


LordX
(PH! kedvence)

A helyes sorrend: 1. gondolkodás 2. Mások kijavítása, _ha_ hülyeséget mond. Nem fordítva.

Egy proci tervezésnek 3 lépcsője van:
- Koncepció kidolgozása: ~3 hónap ~5 ember
- Logikai tervezés: ~9 hónap ~30 ember
- elektronikai tervezés: ~30 hónap ~100 ember

Tippelj, van-e embere/pénze a VIÁnak az utolsó fázisra. Az nVidiának van. Nem azért gyenge a proci, mert szar a koncepció, hanem mert olyan megoldásokat csinálnak elektronikai szinten, ami lassú. Mivel kis fogyasztású piacra tervezték, kidobtak egy(-két) végrehajtó egységet, hogy ellensúlyozzák a gyenge elektronikai tervezést. Az eredmény egy olyan kotyvalék lett, amiben a koncepció jó, csak aránytalan mennyiségben van minden. Kiváncsi lennék rá, hogy tud-e olyat egy Core2 vagy Phenom, amit az új VIA proci nem (utasításkészletet leszámítva, az liszenszelési kérdés). OoO után fejlődés nagyon nincs a szuperskalárban, csak a többmagos processzor = többet egybepakolni. (jó, integrált memóriavezérlő, shared cache, soros cross connect buszok... ezek is a a tegyünk bele ilyet is kategória.)

VLIW régebb óta van, mint tisztességes izom-x86. Nabumm. Szuperskalár is régebb óta van, mint tisztességes izom-x86. Számold össze hány szuperskalár és hány VLIW procit terveztek és gyártottak le, amióta feltalálták. Valóban, nincs két nagyságrendnyi különbség a kettő között, csak 1,5. Biztos VLIW tapasztalatból van akkor több.

Az, hogy a VLIW egyszerűbb, az ott gáz, hogy tessék, írj egy programot, ami az utasításokat kitölti átlag 90%-ban. Isten leszel. Szuperskalárnál nagyon gáz az a processzor, amelyik nem tudja a végrehajtó egységeit átlagosan 90%-ban üzemben tartani, bármilyen optimalizálatlan szar programot futtat.

(#46) akosf válasza LordX (#45) üzenetére


akosf
(PH! kedvence)

Szuperskalárnál nagyon gáz az a processzor, amelyik nem tudja a végrehajtó egységeit átlagosan 90%-ban üzemben tartani, bármilyen optimalizálatlan szar programot futtat.

Nem kötekedni akarok, csak azt amit eddig tapasztaltam. A Intel vTune-nal vizsgálgatva egy Core2 esetén inkább 30% körül van ez az érték. A 90%-hoz már úgy kell találni megfelelő feladatot és erősen utasításról utasításra, kézzel kell lekódolni azt.

(#47) Rive válasza LordX (#45) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

Neked tényleg fogalmad sincs, miről is van itt szó :D

A számaid néhány területen még stimmelhetnének is, csak épp látszik, hogy lövésed sincs, a gyakorlatban mit jelentenek. Az alapkoncepció kidolgozása valóban 'csak' néhány hónapos munkája néhány embernek. Olyan embernek, aki a már csinált ilyet: otthon van a nagyteljesítményű processzorok világában, tervezésében. Mint említettem, efféléből a világon van néhány tucat bandára való. És se a GPU-fejlesztésre rácuppant Nv-nek, se az érdemi CPU-fejlesztésről rég lecuppant Viának nincs most ilyen bandája...

A logikai tervezést megelőzi egy komoly szimulációs munka, ahol a koncepciót - még mindig csak funkcionális szinten - megvizsgálják. Tipikus kódok, kiemelten fontos helyzetek, alapvető működőképesség: minden sorra kerül. Persze ehhez kell egy brutál számítási teljesítmény, nomeg megintcsak egy néhány tucat fős gárda, aki efféle szimulációt egyáltalán képes megcsinálni.

Ez után jön a logikai tervezés. Ez az eddigiek után már csak néhány hónap.

És máris ott tartunk, hogy a világ vezető chipfejlesztőiből eltartottál néhány tucatot két éven át, és csak annyi van a kezedben, amit némi kínlódás után FPGA-ba tölthetsz és a névleges sebesség tizedén beindíthatsz.

Az elektronikai tervezés már több száz fős gárdát igényel, szoros együttműködésben azzal a céggel, aki majd le is gyártja a cuccot. Ez úgy alsó hangon két év. Ha kész vagy, akkor még egy negyed év, mire chip is van a kezedben: rá pedig a tesztelés, validáció, szükség esetén hibajavításokkal durvítva: ciklusonként még fél év.

Ezen a ponton ott tartasz, hogy a világ versenyképes CPU-ra képes mérnökei huszadának már te adod a kenyeret, de a projektből még egy fillér se jött vissza.

A Viának ebből már egy tisztességes első fázisra sincs pénze. Eddig lényegében annyit csináltak, hogy a Cx uccsó procijának a terveit kipótolták néhány energiatakarékos ill. más extra funkcióval.

Nem azért gyenge a proci, mert szar a koncepció, hanem mert olyan megoldásokat csinálnak elektronikai szinten, ami lassú.
Hülyeség. Azért gyenge a proci, mert még mindig egy Cx-derivátum zörög-csattog belül. És az is marad, a Viának nem csak tisztességes tervezőgárdára, de licencekre sincs pénze.

Mivel kis fogyasztású piacra tervezték, kidobtak egy(-két) végrehajtó egységet, hogy ellensúlyozzák a gyenge elektronikai tervezést.
Azok a végrehajtóegységek soha nem is voltak benne abban a prociban. Annak a procinak a magja még ma is csak egy alapvetően a P1 korból idemaradt hibrid, ezt kéne felfogni.

Az eredmény egy olyan kotyvalék lett, amiben a koncepció jó, csak aránytalan mennyiségben van minden.
Ez legalább stimmel. Valóban egy hibrid kotyvalék. A koncepció viszont ma már totálisan idejétmúltnak számít.

Kiváncsi lennék rá, hogy tud-e olyat egy Core2 vagy Phenom, amit az új VIA proci nem
Mondjuk elfogadható teljesítményt nyújtani :))

OoO után fejlődés nagyon nincs a szuperskalárban
Nagyon meg fogsz te még lepődni - meg mellesleg a rendszerszint épp olyan fontos része a processzortervezésnek, mint a többi. A Viának, ha akar(na) valamit a komolyabb piacon, még itt is mindent előről kellene kezdenie. Az AMD-nek a HT és a koherens HT kidolgozása évekig tartott.

Nabumm.
Ha így állsz hozzá, azzal tényleg nem lehet - de inkább csak nem fogok - vitatkozni :DD

Az, hogy a VLIW egyszerűbb, az ott gáz, hogy tessék, írj egy programot, ami az utasításokat kitölti átlag 90%-ban. Isten leszel. Szuperskalárnál nagyon gáz az a processzor, amelyik nem tudja a végrehajtó egységeit átlagosan 90%-ban üzemben tartani, bármilyen optimalizálatlan szar programot futtat.
Ez meg megint egy ugyanolyan ön-diszkvalifikáció volt a részedről, mint a VLIW-tapasztalatokra hivatkozni. Egy modern x86-os procc IPC-je átlag ~1 körül ugrál. Optimalizálatlan vagy kellemetlen kódon meg minden további nélkül lemehet akár '0.2 köré is. Erre jut - mennyi is? hat? nyolc? VE.
Még ha az egy cilklus alatt befejezhető utasítások számához viszonyítottad volna.

[ Szerkesztve ]

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#48) LordX válasza Rive (#47) üzenetére


LordX
(PH! kedvence)

Stimmelnek a számaim, úgyhogy fogalmam sincs az egészről. Értem. Hogy erre nem jöttem rá magamtól :U

Nincs az nV-nek ilyen embere, és tökéletesen elképzelhetetlen egy olyan cégtől, ami a fél iparágat (<- tessék, köss bele, hogy még 1%-át se) kereszbe lenyelné pénzügyileg, hogy legyen ilyen embere.

A "kivették"-et is úgy kell értelmezni, hogy tényleg nem látták előre, hogy bénák megcsinálni vele, csak már a tervezés végén jöttek rá.

Végig a Cx procikról beszéltem, véletlenül sem a Isaiah-ról. Azok vannak teletömve mindenféle 3. generációs feature-rel. Valamint már tudod az Isaiah-ról, hogy sehol nincs teljesítményben, bár még egy darabot nem lehetett megvenni a piacon.

A HT egyedüli és kizárólaos tulajdonosa az AMD, nem része a konzorciumnak az nVidia.

Ha így állsz hozzá - Jah, hogy a tények attól függenek, én mit gondolok? Hurrá! Akkor holnap a VLIW-t találták fel 2 évvel korábban, mint a szuperskalárt. És a Transmeta processzora x86-os lesz. (Gy.K: nem az, a "BIOS" része egy x86->VLIW JIT fordító) Jövő héten meg fordítva. Nyárra meg talán a németek nyerték meg a világháborúkat, de még kitalálom pontosan.

Optimalizálatlan vagy kellemetlen kódon - Jó, legyen. Akkor fordíts GCC-vel standard kapcsolókkal. Érdekes módon a VLIW-s ellenpéldát nem cáfoltad.

(#49) Rive válasza LordX (#48) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

OK. Ha idiótának akartál látszani, hát elérted.

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#50) Raymond válasza LordX (#48) üzenetére


Raymond
(PH! nagyúr)

"A HT egyedüli és kizárólaos tulajdonosa az AMD, nem része a konzorciumnak az nVidia."

[link]

"The HyperTransport Consortium consists of over 40 industry-leading member companies, including founding member Advanced Micro Devices, Alliance Semiconductor, Apple, Broadcom, Cisco Systems, NVIDIA, PMC-Sierra, Sun Microsystems and Transmeta."

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.