Új hozzászólás Aktív témák
-
ladybug
őstag
Tudom, nem nekem írtad, de háziasszonyként itthon sütögetek néha pizzát - bár őszintén szólva az éttermi sokkal jobb -, ezért most "hangosan gondolkodva" leírom, mi kell mondjuk a szalámis pizzához.
Élesztő: 50 ft
Liszt: ~ 100 ft
víz: pár kanál
olaj: legkisebb kiszerelés 1 l = ~ 300 ft
paradicsomszósz: legkisebb kiszerelés 1 kiskonzerves doboz = ~ 50 ft
oreganó: ~ 100 ft
sajt: ~ 300 ft
szalámi: ~ 200 ft+ sütés.
No, ha ezt összeadod, akkor igaz, hogy meg tudsz sütni kicsit olcsóbban egy otthoni pizzát, de sokkal több vesződséggel jár, és az íze sem olyan.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
TazLeacher
nagyúr
Válaszoltak helyettem. Ez persze nem teljesen helytálló egy vendéglátó üzletben, de, hogy mindkettő felvetésedre együtt válaszoljak.
Ha megnézed a már többször emlegetett Don Pepe honlapot (vagy a dobozukat), láthatod, hogy Szarvasi Mozarellával dolgoznak. Menj el a TESCO-ba, és nézd meg mennyi egy kiló trapista. Ha van egy kis mázlid megkapod 900Ft/kg-ját. Meg lehet nézni mennyi egy kiló mozzarella kb. 1800Ft. Ebből rámegy mondjuk 10-15 dkg a pizzára 180-270 forint. Csak a sajt. Azt meg ugye említeni se kell, hogy egy normális pizzéria mozzarellával dolgozik.
Az meg a másik, hogy, ha igazad is lenne, és 200Ft lenne, amit eladnak neked 1000Ft-ért, akkor mi van? Elgondolkoztál-e már rajta, hogy mennyibe van az a pohár pezsgő/sör/whisky, amit megveszel? Egy átlag szórakozó helyen rádobnak átlagban 2-300%-ot. Mire? Arra, hogy kitölti a pohárba? Ezt otthon ugyan annyi idő alatt megcsinálom. Próbálj meg pizzát csinálni. Ne megvedd a tésztát.Dagassz, nyújtts, szeleteld a cuccokat, süsd meg. Rájössz mekkora macera! Ezeket gondold végig. A vendéglátás átlagos haszonkulcs 300% körül van. Fizetik az embereket, a bérleti díjat, a közüzemi számlákat, és ne adja isten még keresni is akarnak...mert ők sem ingyen csinálják. Mondom, én is vendéglátózom, tehát mondjuk úgy, van némi foggalmam a dolgokról...
[ Szerkesztve ]