Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• schawo

titán

válasz Cifu #345 üzenetére

Mert a NASA racionálisabban áll rá, például nem alapból több tucat (kétszáz?) embert akarnak odaküldeni, hanem előtte tapasztalatot gyűjtani, hogy milyen nehézségekkel kell a Marsi mindennapokban szembesülni technikai, emberi, környezeti szempontokból.

Az a baj, hogy a szarakodás csak egyetlen célból hasznos hosszú távon: pénzszórás. Ebben az ultraprofi a NASA. Képesek bámyilen projektre teljesen őszinte, ártatlan fapofával rávágni, hogy "Tízmilliárd". Szóval 3 embert odaküldeni, hogy azok a világ végén minden segítségtől elzárva szenvedjenek a semmivel néhány napig (mert 3 ember életképtelen tovább), teljesen haszontalan, ahogy azt már a holdküldetéseknél is tapasztaltuk.

A fő gond, hogy nagy felbontású képeket nem lehetséges folyamatosan továbbítani, ehhez nincs elegendő sávszélesség és folyamatos kapcsolat. Tehát az MRO HiRISE kamerája csak az érdekesebb pontokról tud jó minőségű képeket továbbítani. Ez is egy potenciális probléma...

Ezért kell új műholdak hálózata nem ezeréves kommuminkációs csatornával.

evDirect villanyautós töltőhálózat

• tupuk

aktív tag

válasz Cifu #345 üzenetére

"a NASA racionálisabban áll rá, például nem alapból több tucat (kétszáz?) embert akarnak odaküldeni"

Oké, ezt a 100-200 embert én is hülyeségnek tartom, bár tény hogy már úgyis meglesz az infrastruktúra és az enged ennyi embert akkor akár lehet is.

De a NASA.... ha csak meghallom, már legyintek... komolyan, néha úgy érzem inkább visszahúznak mint visznek előre. Mi itt mindig Musk dátumait firtatjuk, meg megy az élcelődés rajta, de várjunk csak egy kicsi, a NASA hogy is áll a határidőkkel? :) Hány évtizede is vagyunk mindig 30 évre a Marstól? :) Tudom-tudom, ez az államtól függ, akkor tegyük fel ugyanezt a kérdést az állammal az alanyban.... A visszatérő rakétát is Musk fejlesztette ki nem a NASA. Ha Musk ehhez ki tudott harcolni támogatást akkor más miért nem?
    Az állam és az állami szervek egyszerűen bénák, és ha egy Musk kell hogy kitapossa belőlük azt a támogatást, ami ahhoz kell, ami egyébként is az USA abszolút elemi érdeke, akkor leszarom, hajrá Musk. Az USA meg kezet csókolhat Musknak. Az ilyen Musk-kaliberű embereknek örülnie kéne minden országnak, mert ezek viszik előre a dolgokat, miközben az állami bürokráciában és a végtelen lobbiharcokban minden jó ötlet és a nemzeti érdek is szépen elsüllyed.

És írok még ehhez valamit, ami látszólag kicsit kapcsolódik, de lehet hogy jobban is: tavaly néztem valami élő közvetítést a NASA központjából, a NASA vezetői osztották az észt már nem is tudom miről, talán pont a kedvenc témám volt, a jégholdakon fellelhető életről. Természetesen nagyon szimpatikus tudósok ezek a NASA vezetők, kedvesek, kedélyesek, okosak, értenek hozzá. De az messziről lerítt hogy ezek soha az életben nem fognak un. "érdekérvényesíteni". Ami azt illeti tán a szót sem értik.... Egyszerűen nem ilyen alkatok. Ezek kedves tudósok. Márpedig Washington így működik. Szóval a NASA alkalmatlan a lobbizásra. Ha 4 éven belülre, azaz egy választási cikluson belülre kerülne egy Mars-utazás, akkor maga az aktuális elnök szállna rá, mert ez neki hatalmas politikai haszonnal járna, de erről ugye szó sincs. És ahogy elnézem a most kinevezni akart NASA-elnök csak egy haver, akit kidobnak egy állami intézmény élére melegedni, pont mint nálunk.

"Egy komplex Mars felszín-felmérés Mars-körül keringő műholdakkal, majd a potenciálisan szóba jöhető helyeken roverek / landerek felmérése. Ezek után lehet végső döntést hozni."

De erre te magad írtad korábban:
    "a Mars ilyen szintű feltérképezéséhez egy-két ilyen radarműhold mellé kellene optikai és spektrográfos, stb. műhold is, majd az adatokat elemezi kell, ami több száz emberrel is évekbe tellene."

Szerintem ez nem kell. Mármint jó lenne, de ez is idő, pénz, ami ismét csak tolja el a fenébe a dolgot, ezt kerülném el. A mostani műhold is képes 20m felbontású képeket csinálni, nagyon jók, nagyon szépek. Ehhez tehát önmagában nem kell új műhold, hanem kinézni a legjobb helyeket a meglévő műholdképek alapján, a legígéretesebb helyekről ilyen 20m felbontású képeket csinálni (akár többször is ugyanarról a helyről, különböző napszakokban, más megvilágításokban,) ezek alapján végül kiválasztani a legjobbat, és oda küldeni egy robotot hogy fotózza és mérje le. Rizikó ebben is van hogy a robot képei alapján mégsem lehet leszállni ott, és lehet a kettes számú helyszínre kell küldeni egy másikat, amivel elmegy két év, de szerintem jó eséllyel már az első helyszínen is lesz jó hely. Az ilyen évekig tartó teljes Mars-feltérképezés egy csapat műholddal, hát ez ismét kilátástalan messzeségbe tolná el a dolgot....

Én egyébként egy vulkanikus eredetű fennsíkban gondolkodom elsősorban, az ugyebár folyékony volt mielőtt megszilárdult, tehát ott elég könnyen lehetne teljesen sík, sima, és vízszintes helyet találni, illetve a bazalt kiváló teherbíró is.

Úgy általában is nagyon nagy jelentőségűnek tartom a jó helyszín kiválasztását, a helyszín évtizedekre meg fogja határozni hogy milyen tudományos eredményeket tudunk kicsikarni a Marsból, milyen módon és sebességgel indul el a marsi civilizáció. Én akárhányszor nézek rá a Marsra, egyszerűen el sem tudom képzelni hogy ne valahol az óriáskanyon környékén (azon belül is a nyugati végén, a 3 nagy vulkánhegy felé) legyen a bázis. Szinte könyörög ez a helyszín hogy ide gyertek, itt vagyok... az egyenlítőn van, tehát napfény és hőmérséklet, napelemek és közérzet szempontjából is ideális. A geológiai infók szempontjából egy gigantikus aranybányák a kanyonok, máshol százmilliárdokat elköltve sem lehetne ilyen mélyre lefúrni-feltárni illetve ennyi adatot kinyerni, ott meg ott van a felszínen szabadon hozzáférhetően. Mintha maga a galaxis vágott volna egy nagy nyílást a Mars oldalába hogy gyertek ide, itt van, itt bele tudtok nézni a belsejébe... Ha a valaha létezett marsi tengerekben volt élet, és annak fellelhető a nyoma, akkor az a kanyon mélyén is ott van mert az is víz alatt volt. Nyugatra tőle meg a stabil bazaltfennsík ami leszállásra is jó, meg a 3 óriáshegy, a lávaalagutak... amik nem csak víz és geológia, de ha vannak marsi mikrobák, akkor azok ott nagyobb eséllyel vannak... komolyan, mi kell még?
    Le lehet szállni a Mars túlsó felén is, vagy a sarkoknál valahol, ezer és ezer km-re ettől a helytől, de szerintem az első marsi évtizedekben azért nem lesz lehetősége a marsi kutatóknak több ezer km-es oda-vissza túrákat szervezni, pláne rendszeresen.

"a vízjégnek a sarkok kedveznek inkább"
    Ez az egy szól a sarkok mellett, és egy csomó más érv ellene. Ha csak onnan lehet vizet szerezni akkor persze nincs más választás, ez tény, ezt nem is vitatom. De én úgy tudom azért van víz máshol is, főleg ha kicsit megkaparjuk a felszínt. Mellesleg ez is a vulkánok környékét hozza előtérbe, ahol a lávaalagutakban jó sok víz maradhatott meg megfagyva.

"a légkör sűrűsége meg csak 0,6%-a..."
    Na akkor ezzel felsültem :) Én azt hittem ez az egész légkör átlagos sűrűsége, a talajtól a világűrig, és hogy ezen belül azért a földközelben jóval sűrűbb, de akkor erre nem lehet alapozni.

Új hozzászólás Aktív témák