Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • #54625216

  törölt tag

  válasz azbest #2 üzenetére

  Továbbá mivel fogják felbocsátani a műholdjaikat?
  A ruszkik gyakorlatilag kiestek, az Arianspace extrém drága és kapacitása se nagyon van, az ULA a Blue Origin hajtóműveire vár már évek óta, a Blue Origin is a Blue Origin hajtóműveire vár, ráadásul ott az Amazon Kuiper projektje házon belül.
  Marad még a SpaceX, de azzal úgy lenne komoly riválisa a Starlinknek, hogy a SpaceX vinné fel a műholdjaikat nyilván nem önköltségi áron.

 • dchard

  veterán

  válasz azbest #2 üzenetére

  Már bocs, de a Starlink technológiájáról mit is tudunk pontosan? Semmit. Ebből következik, hogy a Musk által megadott műholdas kapacitást sem tudja senki ellenőrizni, hogy valós-e vagy kamu.

  Ehhez képest az 5G szabványos megoldás, LEO holdak mellett a szabvány minimális módosításával vagy kiegészítésével kapsz valamit, amit az összes eszköz tud majd használni. Például ha veszel egy 600 vagy 1000 Eurós vevőt, akkor azt majd más hálózatával is tudod használni, akár a földi szolgáltatókéval is. Eleve nem lett volna szabad olyan rendszernek frekvencia engedélyt adni az egész bolygóra, ami egy zárt, semmivel nem kompatibilis valami, ellenőrizhetetlen a performanciája vagy a biztonságos működése... Nem véletlen, hogy a távközlés évtizedek óta nyílt szabványokra épít akár drótos, akár vezeték nélküli vonalon.

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz azbest #17 üzenetére

  Naná hogy számít a cella méret is, de ugye az ebben az esetben minden holdnál azonos. Magassága nem változik, spotbeamek száma nem változik stb.

  "Gyanítom az fcc és más amcsi hatóság oldalain kellene böngészgetned technikai részletekről. "

  Megtettem. Szólj ha találsz valamit. Én eddig habos-babos bullshit bingón kívül nem láttam semmit ami konkrét és műszaki.

  "Nem várnak 10-20 évet arra, hogy majd kitalálják"

  A helyzet az, hogy a spektrum közös erőforrás. Ha 10-20 évet nem is, de mondjuk 2-3 évet lehet hogy érdemes várni amíg ezt szabványosítják és nem szarja tele az egész bolygót és zár be mindenkit valamibe, ami már közép távon sem lesz jó megoldás.

  A mobil szolgáltatómnál pontosan meg tudom mondani, hogy mit várhatok tőle, mert a szűk keresztmetszet a rádió, megnézem, hogy adott cellán hány vivő van, mekkora csatorna sávszéllel, milyen modulációval és már tudom is. Nem átviteltechnikán van jellemzően a szűk keresztmetszet. A Starlink-nél viszont semmit nem tudok, nagyságrendileg sem tudom elhelyezni, hogy hol lehet a reális kapacitás vége.

  Robitrix:

  Nem neked szól amit most írok, de ez az "új műholdak már jobbak", meg a "több holddal gyorsabb a szolgáltatás" ezek mind Musk féle bullshitek, amikre a műszaki ismeretek hiányában annyit tudok mondani, hogy vagy elhiszem vagy nem. Arról nem beszélve, hogy az új holdak jobbak mint a régiek, amikről szintén nem tudunk semmit... Mennyivel jobbak? 20 helyett 40gigabit, vagy 100?

  dabadab

  Ezen az alapon a töltő csatlakozót sem lehet rajta számonkérni, mégis megteszik :) És nem is tesz jót a villanyautózásnak (bármit is gondolok róla egyébként), hogy nem egységes. Egyébként sem a Musk-nak kell feltétlenül felróni, mert ő pénzt akar csinálni. Sokkal inkább a szabályozóknak lehet ilyesmit felróni. Azt mondták volna neki, hogy szerezzen rá 3GPP meg ETSI pecsétet a frevencia engedélyért, akkor most szabványos lenne, ráadásul licencelhetné is (cserébe lenne konkurencia).

  Valszeg azért vagyok ilyen harcias szabvány ügyileg, mert nem feljetettem el, hogy annak idején a Qualcomm hogy toszott seggbe mindenkit, amikor rátelepedett IP-ügyileg a 3G szabvány néhány kulcs technológiájára. És az egész bolygó rosszul járt ezzel...

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák