Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • dchard

  veterán

  válasz azbest #2 üzenetére

  Már bocs, de a Starlink technológiájáról mit is tudunk pontosan? Semmit. Ebből következik, hogy a Musk által megadott műholdas kapacitást sem tudja senki ellenőrizni, hogy valós-e vagy kamu.

  Ehhez képest az 5G szabványos megoldás, LEO holdak mellett a szabvány minimális módosításával vagy kiegészítésével kapsz valamit, amit az összes eszköz tud majd használni. Például ha veszel egy 600 vagy 1000 Eurós vevőt, akkor azt majd más hálózatával is tudod használni, akár a földi szolgáltatókéval is. Eleve nem lett volna szabad olyan rendszernek frekvencia engedélyt adni az egész bolygóra, ami egy zárt, semmivel nem kompatibilis valami, ellenőrizhetetlen a performanciája vagy a biztonságos működése... Nem véletlen, hogy a távközlés évtizedek óta nyílt szabványokra épít akár drótos, akár vezeték nélküli vonalon.

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz dabadab #10 üzenetére

  "ismert a nyújtott szolgáltatás színvonala"

  Az hogy a user csinál egy speedtest-et, attól még nem ismered a szolgáltatási színvonalat. Ahhoz ismerned kéne a műszaki megvalósítást. Például 5G-nél (vagy 4/3/2G-nél) pontosan tudható, hogy ha a szolgáltató mondjuk 10MHz duplex spektrummal rendelkezik, akkor pontosan mennyi lesz legalább az elméleti maximum. Musk bácsinál bemondták, hogy egy hold kapacitása 20Gbit. Hogyan jött ki ez a szám? És mire vonatkozik? DL, UL, a kettő együtt? Egy spotbeam-ben mekkora ez az érték? Vagy az összes spotbeam-re értik a 20gigát? Egy CPE hány beam-et tud összefogni? Képes egyszerre több hold beam-jét is összefogni? Mekkora a csatorna sávszélesség? Milyen a moduláció? Meglehetősen lényeges és alapvető műszaki információk hiányoznak, amit minden más távközlési technológiánál ismerünk, a Starlink-nél viszont nem. Évek óta próbálok erről valami információhoz jutni, hiába.

  Már az LTE-nek volt egyébként olyan verziója, ami földi állomásokról sugároz repülőgépek irányába, az 5G-nél is maximum - a földi hálózatokhoz képest "extrém" - távolság problémát kell megoldani, de tekintve hogy az 5G alap prootkolban van 110km-es cellaméret és high speed (4-500km/h) mozgási sebesség támogatás, nem gondolnám hogy jelentősen bele kéne nyúlni az alap protokollba. De tételezzük fel hogy igen: akkor is ismert, szabványos megoldás lesz az eredmény, nem egy zárt rendszer amiről semmit nem tudunk.

  Nade rátréve az ennél is súlyosabb koncepcionális problémára: tételezzük fel, hogy lesz 2-3-4 egymással versengő, de nem kompatibilis műhold rendszer. A spektrum itt is véges, a CPE-k marha drágák, az aztán nagyon jó lesz a usereknek, hogy sem a hatákony spektrum gazdálkodás sem a méregdrága CPE-k újrafelhasználása nem lesz megoldható.

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz azbest #17 üzenetére

  Naná hogy számít a cella méret is, de ugye az ebben az esetben minden holdnál azonos. Magassága nem változik, spotbeamek száma nem változik stb.

  "Gyanítom az fcc és más amcsi hatóság oldalain kellene böngészgetned technikai részletekről. "

  Megtettem. Szólj ha találsz valamit. Én eddig habos-babos bullshit bingón kívül nem láttam semmit ami konkrét és műszaki.

  "Nem várnak 10-20 évet arra, hogy majd kitalálják"

  A helyzet az, hogy a spektrum közös erőforrás. Ha 10-20 évet nem is, de mondjuk 2-3 évet lehet hogy érdemes várni amíg ezt szabványosítják és nem szarja tele az egész bolygót és zár be mindenkit valamibe, ami már közép távon sem lesz jó megoldás.

  A mobil szolgáltatómnál pontosan meg tudom mondani, hogy mit várhatok tőle, mert a szűk keresztmetszet a rádió, megnézem, hogy adott cellán hány vivő van, mekkora csatorna sávszéllel, milyen modulációval és már tudom is. Nem átviteltechnikán van jellemzően a szűk keresztmetszet. A Starlink-nél viszont semmit nem tudok, nagyságrendileg sem tudom elhelyezni, hogy hol lehet a reális kapacitás vége.

  Robitrix:

  Nem neked szól amit most írok, de ez az "új műholdak már jobbak", meg a "több holddal gyorsabb a szolgáltatás" ezek mind Musk féle bullshitek, amikre a műszaki ismeretek hiányában annyit tudok mondani, hogy vagy elhiszem vagy nem. Arról nem beszélve, hogy az új holdak jobbak mint a régiek, amikről szintén nem tudunk semmit... Mennyivel jobbak? 20 helyett 40gigabit, vagy 100?

  dabadab

  Ezen az alapon a töltő csatlakozót sem lehet rajta számonkérni, mégis megteszik :) És nem is tesz jót a villanyautózásnak (bármit is gondolok róla egyébként), hogy nem egységes. Egyébként sem a Musk-nak kell feltétlenül felróni, mert ő pénzt akar csinálni. Sokkal inkább a szabályozóknak lehet ilyesmit felróni. Azt mondták volna neki, hogy szerezzen rá 3GPP meg ETSI pecsétet a frevencia engedélyért, akkor most szabványos lenne, ráadásul licencelhetné is (cserébe lenne konkurencia).

  Valszeg azért vagyok ilyen harcias szabvány ügyileg, mert nem feljetettem el, hogy annak idején a Qualcomm hogy toszott seggbe mindenkit, amikor rátelepedett IP-ügyileg a 3G szabvány néhány kulcs technológiájára. És az egész bolygó rosszul járt ezzel...

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz kpbendeguz #37 üzenetére

  Milyen érdekes, hogy mindenhol máshol távközlési területen jó ötletnek tűnik az átalad fingreszelésnek titulált szabványosítás csak pont itt nem? Nyilván szeretnél minden mobil szolgáltatóhoz külön készüléket vásárolni, de az is jó ötletnek tűnik, hogy legyen 20 féle WIFI technológia, 15 féle IP protokol az egy helyett igaz? 12 féle ethernet jöhet? Ráadásul egy bolygó méretű konstellációnál az egész viág "bevásárolja" magát ebbe a szarba mondjuk egy országos frekvencia aukcióhoz képest, de te nem látod, hogy hol van ezzel a probléma... Miközben egyébként a legtöbb műholdas technológia is nyílt szabványokra épül a Starlinket kivéve. Mindenki hülye csak a Musk helikopter...

  "Amúgy meg mire fel állítod, hogy már középtávon sem lesz jó megoldás?"

  Jól öregednek ezek a hozzászólások. Nézz át a legújabb Starlinkes FCC-s cikk alá, ott majd megtalálod rá a választ.

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák