Új hozzászólás Aktív témák

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  Namost a gond csak az lesz, hogy Sierra Leone-ben a lakosság több mint fele analfabéta, és kétségeim vannak hogy a lakosság legalább felének van-e mobiltelefonja, pláne internete. Tehát ez az ötlet bár jó, de egy ilyen - nem írom azért, hogy civilizálatlan - félig civilizált, igencsak a fejlődése kezdetén járó országban (bár azt be kell látni, hogy Afrikában az egyik legjobban, leggyorsabban, ám nem túl rég kezdett rohamos fejlődés van ott), sajnos igazán reprezentatív kutatást, megbízható statisztikát szinte lehetetlen készíteni; és ez csak a technikai rész, még ott van az is, hogy a babonás primitív tömegek, még ha tudna is írni és lenne is legalább egy mobilja, amin sms-t küld, akkor is zömmel, letagadja, rejtegeti a betegeket, halottakat (pont ez is a terjedés egyik fő oka), és rettegnek attól, hogyha megtudják a hivatalok hogy van arrafelé fertőzés, akkor jönnek a katonák, meg karantén, elhurcolják őket stb; mivel ugyebár egy olyan konspirációs teória terjed régóta, hogy népirtás zajlik biológiai fegyverrel és tudatosan fertőzik őket amerikaiak illetve egyéb nyugati nagyhatalmak... Ilyen körülmények közt tehát sajnos az IBM bár okos és tiszteletreméltó próbálkozása szerintem kudarcra ítélt vagy legalábbis igen alacsony hatásfokú... mondjam azt, sok értelmét nem látom... Ezt a pénzt és energiát fordíthatnák inkább vakcina ill. oltás fejlesztésre és gyártásra, lokális járványelhárító- és megfékező akciókra, fertőtlenítésre stb stb

 • -szp-

  aktív tag

  válasz Lapajbacsi #1 üzenetére

  Alapvetően igazat adok neked. A kutatásnak azonban része kell, hogy legyen az attitűdvizsgálat is, amit persze jelen körülmények között nem lehetett előre elvégezni, de folyamatosan érkeznek be az inputok arról, hogy mit gondol a lakosság - ez ha nem is azonnali változásokat eredményez, inkább a továbbiakra adhat útmutatást. Illetve ahogy a hírben is jeleztük, az IBM célzottan a területen lakók "képességeihez mérten" próbálta belőni a szoftvert, tehát elméletben aki a számokat felismeri 0-9-ig, az már tud jelezni.
  Csak találgatok, de felvetődött bennem a gondolat, hogy amint a vakcinával, úgy ezzel a technológiával is a következő potenciális járványt akarják megfékezni, most pedig élesben tesztelik a rendszereiket, gyűjtik az általad is felsorolt problémákat, próbálnak rájuk megoldást találni.

  <!-- Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side -->

 • 0xmilan

  addikt

  Khm.
  Az IBM, mint nagy emberbarát cég? rotfl. Németországban is a zsidóknak segítettek menedékhelyet találni, igaz?
  Ugyanaz a projekt, csak most nem háború végzi a munkát, hanem járvány. Ha annyira meg akarnák állítani, akkor azzal kezdték volna, hogy a járvánnyal sújtott országokból induló repülőjáratokat leállítják.

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz 0xmilan #3 üzenetére

  Ne haragudj de ez a mondat olyan volt kb, mintha azt írtad volna, a németek, a német nép, a német emberek mind nácik, antiszemita népirtók, világháborús agresszorok, mind egytől egyig és most is, hiszen 70-80 éve is azok voltak és tőlük ered ez a dolog, következésképp most is azok...

  Hát könyörgöm, hány német ember él azok közül akiknek valós felelősségük van a nácizmusban?
  Az IBM cég ugyanígy, esetleg jogutódlás szinten hozható összefüggésbe bizonyos háborús bűnökkel amit a vállalat másfél évszázada elkövetett; ilyen aspektusból a római pápát most vádolhatnánk, a középkori inkvizíciós tömeggyilkosságokkal és kínzásokkal.
  Hol és hogy lehetne már a jelenlegi IBM vállalatot felelőssé tenni a vállalat 2. Vh. alatt elkövetett bűneiért? Hány ember dolgozik az IBM-nél most akik akkor is amikor ezt elkövették? De akár már kb 10 évvel az eset után hány valóban felelős ember dolgozott még az IBM-nél? Nyilván mindkét kérdése a válasz: nulla. (arról nem is beszélve, hogy nem csak az IBM üzletelt a nácikkal, hanem sokan mások is, titokban sunyin; történetesen az IBM technológiáját erre is használták, azonban igen kicsi a valószínűsége, hogy a megrendelés során specifikálták volna pontosan a nácik az IBM számára hogy többek közt kiknek a nyilvántartására akarják használni a terméküket)
  Vagy azt gondolod a mai napig az IBM-nél ilyen titkos stratégiák vannak egy titkos belső paktumba foglalva, hogy preferáljuk tömegpusztulások nyilvántartásainak megoldásait? Nevetséges. Ha azt mondjuk hogy az IBM nem emberbarát cég, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a Vatikán egy emberiség ellenes bűnöző, tömeggyilkos állam ill. világszervezet (egyház) központja és vezetője.
  Mindkettő persze egy extrém és abszurd aspektusból helyes, azonban a pragmatikus objektív realitás talaján maradva: teljesen téves, mondhatni ostobaság... már megbocsáss...

  Hogy az Ebola kapcsán össze tudsz rakni egy ilyen képet hogy ugyanaz a projekt, mint a nácik kiirtott ill haláltáborba zárt zsidók nyilvántartása, mint az Ebolásoké... hát ehhez kell egy észjárás barátom.

  Ha az IBM-et kritizálni akarjuk, sokkal inkább amiatt lehet és az reális, hogy mivel globalista multi vállalat, extraprofittal és úgy általában a globalista multi trösztök attributumait és jellegeit bírja, az embertelen emberiségellenes, tömegnyomorító globál-elitizmust támogatja, illetve fenntartja... de ugyanez a kifogás minden más hasonló nagyvállalattal szemben felmerülhet alappal...

  [ Szerkesztve ]

 • MichaelSD

  őstag

  válasz 0xmilan #3 üzenetére

  Az IBM legnagyobb bűne, hogy a német lánya, a Deutsche Hollerith Maschinen Gesellschaft, lyukkártyákat adott a németeknek. Akik nem is önszántukból, hanem mert a nácik irányítása alá kerültek. Nem szép dolog, de azért nem ez volt a legnagyobb gaz tett abban az időben.

  Javaslom, hogy olvasd el a WHO ide tartozó írásait. A legnagyobb marhaság amit tehetsz, hogy ilyen kis kiterjedésű, és lassan terjedő betegségnél leállítod a járatokat. Ezzel tönkre vágod az ország gazdaságát, káoszt okozol és még jobban fog terjedni a járvány.

  [ Szerkesztve ]

  XMPP: sdmichael@kdetalk.net

 • 0xmilan

  addikt

  válasz Lapajbacsi #4 üzenetére

  "...az embertelen emberiségellenes, tömegnyomorító globál-elitizmust támogatja, illetve fenntartja..."
  Ahamm. :U A globalista elit tízparancsolatának számító Georgia Guidestones 1. pontja, hogy tartsd az emberiség népességét 500 M alatt. Elég sok embertől meg kellene szabadulni, hogy ez sikerüljön.

  (#5) MichaelSD [link] A WHO szerint a tradicionális "faith healerek", a sűrűn lakott területek és a határokon átnyúló fertőzés a vírus terjedésének 3 fő oka. Ezekből az utóbbi az, amit állami szinten elég egyszerű lenne korlátozni. Hogy miért nem teszik? A válasz, hogy kicsi az esélye, hogy a vírus elterjedjen a világ más pontjaira, hiszen a repülőjáratok nagy része helyi. Viszont 10% Párizsba megy. Hopsz.

  [ Szerkesztve ]

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz Lapajbacsi #4 üzenetére

  upsz... elírtam... nem másfél évszázada, hanem háromnegyed.... :B

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz 0xmilan #6 üzenetére

  Jól eleveztél az urban legend - conspiracy theory zavaros vízű, kavargó és örvényes tengerére bro...
  Jó volna eldönteni, hogy legendákat, babona jellegű teóriákat, vagy tényeket elemzünk... mert a kettő nem teljesen fedi egymást... ;)

  [ Szerkesztve ]

 • 0xmilan

  addikt

  válasz Lapajbacsi #8 üzenetére

  Ok, nem akarom 'konteó' irányba vinni a topikot. Mindenki azt hisz, amit szeretne meg ami nem bolygatja meg nagyon a világképét.
  A tényeknél maradva: Miért éri meg egy profit-maximalista cégnek - melyik cég nem az? - egy ilyen rendszert megírni, fejleszteni, szuperszámítógépeket fenntartani, embereket fizetni, stb. csak azért, hogy afrikai betegek sms-eit meg telefonhívásait analizálja vele? Mi haszna belőle? Nyilván, ha a világ nem pusztul el, akkor ők sem. Ezen kívül?

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz 0xmilan #9 üzenetére

  Erre pofon egyszerű a válasz. Pl mert féltik a seggüket. Mindenki parázik az Ebolától ma már mindenfelé. Mivel az akár extrém világjárvány lehet... és tényleg még a végén bejöhet a félmilliárdos létszám "természetes" beszabályzódása....
  Tehát nyilván az Ebola elleni munkát akarják segíteni.
  Ha a nagy-nagy Illuminátus (vagy nem tudom milyen, Rotshield, Bilderberg vagy amit akarsz...) világ-összeesküvést támogatnák, akkor nem dolgoznának az Ebola ellen, hiszen tartani kellene magukat a georgiai kövek utasításaihoz... nemde?;)

 • MichaelSD

  őstag

  válasz 0xmilan #6 üzenetére

  Nem nekem szólt, de a Georgia Guidestonesoknak semmi köze a globalizmushoz. Lehet vitatkozni, hogy jó vagy nem, de még nem is a globalizmus miatt állították fel.

  Nem, a cikk konklúziója szerint "However, it would take prolonged contact with bodily fluids for it to spread, and chances of that happening make transmission to other continents very unlikely. " Tehát nem csak azért, mert "csak" 10%-a megy a repülőknek Párizsba, hanem, mert az ebola nem ferőz a repülőn.

  Állami szinten elég egyszerű lenne korlátozni (faith healereket)?
  És hogy? kivezényled a katonaságot? Egy olyan országban ahol minimális infrastruktúra sincs? Agyon lővöd a falú bölcsét? Ez nem így működik.
  Amúgy nem a faith healerek a probléma, hanem amit mondanak: hogyan temessenek, stb.

  Konkrétan a WHO és a CDC miért nincs sok értelme letiltana repülőjáratokat ebola esetében.

  Azért éri meg, nem csak öncélú és altruista. Más kutatásoknál használhatóak lesznek, legrosszabb esetben a tapasztalat. Amúgy jó PR. Ld. Google Maps a japán katasztrófáknál, etc. Így indult a distributed computing is pl.

  [ Szerkesztve ]

  XMPP: sdmichael@kdetalk.net

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz MichaelSD #11 üzenetére

  "a Georgia Guidestonesoknak semmi köze a globalizmushoz. Lehet vitatkozni, hogy jó vagy nem, de még nem is a globalizmus miatt állították fel."

  Hanem szerintem csak azért, hogy jót röhögjenek a sok marhán, mivel nyilván a dolog, szimpla hoax, átverés...
  (nem utolsósorban médiahekk - egy titkos társaság, árnyék világkormány ill hasonló ármánykodó nagy hatalmú kör, titkos világ-összeesküvésének fő intelmeit nyilván nem rakná ki így, hatalmas, látványos monumentumokra USA kellős közepén közszemlére, közterületre... hiszen akkor hol a titok... nemde?) ;)

 • Kékes525

  félisten

  Nagyon üdvözlendő, ha egy gazdag cég ilyenekkel is foglalkozik, akkor is, ha ennek reklám értéke is van.

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

 • leeate

  senior tag

  válasz Lapajbacsi #4 üzenetére

  "Ha az IBM-et kritizálni akarjuk, sokkal inkább amiatt lehet és az reális, hogy mivel globalista multi vállalat, extraprofittal és úgy általában a globalista multi trösztök attributumait és jellegeit bírja, az embertelen emberiségellenes, tömegnyomorító globál-elitizmust támogatja, illetve fenntartja... de ugyanez a kifogás minden más hasonló nagyvállalattal szemben felmerülhet alappal..."

  Keszkösze, l'extraprofit? Kiesz, le globál elitizmus? Látom sikeresek voltak a naracsos szemináriumok.. :U
  (De most komolyan, mi az anyám az az extraprofit?)

  [ Szerkesztve ]

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • Kékes525

  félisten

  válasz leeate #14 üzenetére

  Az extraprofit: a tőkésnek az átlagos profitot meghaladó többletjövedelme.

  Amúgy én sem szeretem az ilyen általánosításokat. A multik nélkül sehol sem lennénk. A kapitalizmus már csak ilyen. Elfogadom, hogy rossz, azt is hogy nagyon rossz, de nem találtak fel még jobbat helyette. Ezt kellene az embereknek megérteni.

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

 • MichaelSD

  őstag

  válasz Kékes525 #15 üzenetére

  A gond a definícióval, hogy mi az átlagos? 5%? 30%? A kettő között?

  Amúgy a közgazdaságtan ismer olyat, hogy szuperprofit, de az mást takar. Amúgy pont Marx fogalmazta meg...

  [ Szerkesztve ]

  XMPP: sdmichael@kdetalk.net

 • Kékes525

  félisten

  válasz MichaelSD #16 üzenetére

  Az egyszerű számtan. Az adott iparban a nyereségek átlaga. Azt viszont tudom, hogy a közgazdaságtan nem nagyon használja a fogalmat.

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

 • -szp-

  aktív tag

  válasz Kékes525 #17 üzenetére

  A reálkamatnál magasabb jövedelmet szokás extraprofitnak nevezni manapság, de a témával már Marx is foglalkozott. (kimerítő írás a témában)

  <!-- Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side -->

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz leeate #14 üzenetére

  "Látom sikeresek voltak a naracsos szemináriumok."

  Kisapa! Majd ha személyeskedés, azaz trollkodás nélkül megtanulsz társalogni, talán választ is fogsz kapni... de amíg nem tanulsz meg, addig egy nagy ignore-t fogsz kapni minden értelmes embertől... (legalább helyesen le bírtad volna írni, ha már betámadsz valakit te agyoniskolázott)...

  [ Szerkesztve ]

 • MichaelSD

  őstag

  válasz Kékes525 #17 üzenetére

  Igen, több oknál fogva.

  Ember legyen a talpán aki szétszedi az iparágakat. :) Ezért nem használják.
  Pl.: bank és biztosító egy iparág? Pék és cukrász? Mert mindkettőnek nagyon más az "extra" profitja.

  A másik probléma, a számításán kívül, hogy milyen alapon adóztatod meg az extra profitot? Azért mert valakinek jól megy az üzlet (tegyük fel jó fej becsületes cég) azért többet kell fizetni a normális adókon túl? Mert ugye az adók jelentős többsége valamilyen formában már így is függ a volumentől. Az miért nem elég?

  XMPP: sdmichael@kdetalk.net

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz Kékes525 #15 üzenetére

  Amúgy én sem szeretem az ilyen általánosításokat. A multik nélkül sehol sem lennénk. A kapitalizmus már csak ilyen. Elfogadom, hogy rossz, azt is hogy nagyon rossz, de nem találtak fel még jobbat helyette. Ezt kellene az embereknek megérteni.

  Ha nem szereted, akkor miért általánosítasz? Speciel én nem írtam azt hogy a kapitalizmus rossz vagy az extraprofit rossz, hanem az extraprofittal működő világvállalatok at bíráltam. Ergo sem a kapitalizmust sem az extraprofitot, hanem a globalista multikat, azonban nem jeleztem, hogy az extraprofitjuk vagy kapitalistaságuk miatt bírálom őket, hanem csak annyit írtam tömegnyomorítók.
  Bár sok köze nincs a témához, tehát off és ezért szürke is marad, de mivel a labdát felütötted, kicsit vesézem neked a dolgot, hátha érdekel...

  Először is a globál multik nélkül is lennénk valahol, legfeljebb egész más lenne a világrend, egész más alapokon állna a társadalom filozófiánk, pl nem lennének metropoliszok, mivel valójában mind a globálmultik, mind az elitek, a metropoliszok parazitái, metropoliszok nélkül nem léteznének. Nekik a milliós, százmilliós tömeg kell, az a lételemük azon élősködnek. Ebben a világrendben és való igaz, hogy ez egyik napról a másikra nem változtatható, a multik és az elitek a képletből nem kivonhatók, mert az egész összeomlik; úgy ékelődtek tagozódtak bele a rendszerbe, hogy lényegében lételemévé tették magukat. Léteznek a természetben is ilyen paraziták, amik ha már a gazdatesten teljesen vagy nagyon jelentősen elterjedtek, kiirthatatlanok és kiirtásuk a gazdatest, az élősködött élőlény halálával is járna.. Igen, ha a multikat és eliteket most egy villanásra megszüntetnénk, összeomlana a - technológiailag (mivel sok más téren a béka segge alatt van - pl etikailag) - fejlett civilizáció (a fejletlenek valószínűleg túl sokat nem éreznének ebből a bőrükön, így is nyomorognak, meg úgy is nyomorognának tovább), szintén egycsapásra és e fejlett civilizációban élők többsége kipusztulna, a metropolisz összeomlana... Öngerjesztő folyamat ez, amit a nemességből, nagytőkévé diffundáló világelitek, már a középkor végén, megértettek, kidolgoztak és csodálatosan félig tudatosan félig automatikusan gerjesztenek (de csíráiban már több ezer éve az urbanizáció kezdetén indult, mivel maga az urbanizáció, mint olyan eleve már torz antihumánus és elitista).

  Azt mondom tehát, hogy igazad van a kapitalizmus rossz nagyon rossz, de egyelőre nincs jobb, és hozzáteszem hogy jelenleg nem elhagyható, amit végül is te is jeleztél, hogy a multik nélkül sehol nem lennénk. Valóban, jelen metrolpoliszos urbanizált, mindent tömegszinten csináló szub-civilizációként sehol nem lennénk nélkülük, oszlopai ennek a világrendnek.
  Azonban. Mi van akkor ha elméletben a képletből kivonjuk a több (nem ritkán ma már több tíz-) milliós metropolisztokat, és helyettük földszintes ritkán lakott mezőváros lenne a legnagyobb urbánus település, és inkább falu tanya gazdaság jellegű életmódot élne az emberiség, a természettel harmóniában..? Biztos hogy akkor is szükség lenne a multikra, és biztos hogy akkor is lennének elitek?
  Hát nem hinném... Nyilván létzene jobbmódú gazda vagy iparos, gazdagabb cég is, azonban a teljes civilizációs harmonizáció, törvények nélkül automatikusan is beszabályozna bizonyos limiteket, melyek viszont jelen metropoliszos globalista urbanizált civilizációban egyszerűen nem léteznek, másszóval sem alsó- sem felső határ nincs. Jelen helyzetben csakis törvényekkel lehetne ezt szabályozni, bizony húzni felelősség és méltányosság alapon alsó és felső határt. Meg tudnánk tenni. Ki tudunk termelni bőven annyit, hogy senki ne maradjon az út szélén, mindenki mindennap jól lakjon. Csak nem akarunk, mert tojunk egymásra. Inkább állnak planetárisan tízmilliós nagyságrendben ingatlanok üresen, inkább elszórunk a kukába egy nap annyi élelmiszert, amiből több fél Afrikát lehetne etetni és hadd ne soroljam tovább az extrém pazarlásokat, melyek mind kizárólag a globalista elitista metropol-urbanista civilizációnk "vívmányai". A korlátlan extraprofit, és a jövedelmek és bevételek ráfordításának is plafon nélküli szabadsága eredményezi a javak extrém elbitorlását, és a 10-90 - 90-10 jelenséget. Ami mind globálisan mind lokálisan kevés kivétellel egy jellemző arányosítás... azaz a javak 90%-a az emberek 10%-ának birtokában van (azaz bitorolja), míg az emberek 90% -ának jut a javak 10%-a. Többek közt javak ilyetén való elosztása, azaz elbitorlása, a többsége a javakból való kirekesztésének eredménye, hogy a bolygó kb fele mélynyomorban él és folyamatos a tömegpusztulás (minden nap 100 000 embertársunk hal kínhalált a nyomor miatt)...

  Az extraprofit jó dolog addig, hogy a vállalat sikerét eredményességét és hasznosságát jelzi, így többek közt progresszív motorja a jól működő társadalomnak, azonban az extraprofit RÁFORDÍTÁSÁNAK SZABÁLYZÁSA - ami ugyebár jelenleg nincs (bárki önkényesen arra fordít és annyit, amire és amennyit csak akar) - az egész embertelen 10-90 problémát megoldaná. És máris mondhatnánk, hogy a globalista elitista metropol-urbanista civilizáció egy igazságos méltányos és boldog civilizácioó, a legkisebb is számít és a legnagyobbal sem szalad el a ló...
  Ez pusztán egy közmegegyezés kérdése, és vígan be lehetne szabályozni. Egészen egyszerűen a képletből ki kellene vonni a luxust a fényűzést és a pazarlást. A leggazdagabb tulajdonos is, egy limitig költhetné magára a vállalkozásai, bizniszei bevételeit, nyilván úgy hogy nagy jómódban élhetne és kiemelt lenne, de nem extrém és "határ a csillagos ég" szintű pazarlással, fényűzéseben és luxusban. Ez kulcskérdés. Magyar viszonylatban gondolkodva, mondjuk ha havi 2 milliót költhetsz magadra, akkor már vastagon gazdag vagy, és teljesen felesleges havai 10 milliót költeni magadra, mert azt már csak értelmetlen felesleges, fényűzésre és luxusra pazarolnád el. (a különbözet 5-szörös - nos ezekből a különbözetekből, amit az elit elpazarol - független attól hogy mennyi forog vissza a közgazdaságba - adódik össze a javak elbitorlása, elszívása a tömeg elől, nem is jó szó hogy többség, mert egy 90%- 10% oppozitumnmál még a túlnyomó többség sem elég kifejező, hanem a majdnem mind legfeljebb ugyebár). Itt persze jön az az érv, hogy de akkor nem lennének motiváltak a nagytőkések, üzletemberek elitek és nem csinálnák, lassulna a fejlődés, a gazdaság minden visszaesne. Nem, ha ezt is törvényileg szépen be lenne szabályozva - azaz az extraprofitra törekedés kötelező lenne - ha kimutatható hogy egy vállalat nem maximálja a hatásfokát önkényesen, az törvényi retorziót indukálna; továbbá az a vagyon is a tulajdonos-tőkésé maradhatna nyilván, amit nem pazarolhat el luxusra, (tehát nem kommunista beszolgáltatásról van szó) hanem egy befektetési -fejlesztési alapba kerülne, amihez önkényesen nem nyúlhat hozzá, csak akkor ha pl újabb vállalatot akar felépíteni, megvásárolni, a meglevő cégét, cégeit fejleszteni stb. Ekkor ebből az alapból lehívhatna mindig annyit, központi kontroll mellett, amennyire igazoltan szüksége van. Tehát el is lenne véve tőle, mert értelmetlen fényűzésre és luxusra nem dőzsölhetné el (nyilván ezt a határt úgy meghúzni, hogy azért persze dőzsölhessen, csak nem plafon nélkül, tehát a nagy Mercit meg tudná venni, de az aranyozott Rolls Royce-t már nem és az ilyen luxusvállalatok létjogosultsága illetve létfeltételei meg is szűnnének, mivel az égvilágon semmi szükség rájuk, szépen átállhatnak normális termékek illetve épeszű prémium termékek gyártására, a csak az elit által megfizethet a luxus high-end helyett)...

  Nyilván ez egy primitív vázlatos ismertetése annak hogy a globalista kapitalista társadalom-gazadsági rendszert hogy lehet megreformálni ésszerűen és reálisan, úgy hogy megszűnjenek az extrém kilengések és extrém igazságtalanságok, mégis fundamentálisan a rendszer megmaradjon. Ezt kidolgozni profin és alaposan sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb és nem állítom biztonsággal hogy egyáltalán lehetséges.. Csupán egy magánvélemény szintű ötletet, elképzelést interpretáltam... bocs a terjedelemért, de ezt ennél sokkal rövidebben nemigen lehet kifejteni, sőt a dolog bonyolultságához és - neagyisten urambocsá forradalmiságához - képest még szerintem meglehetősen tömören is tettem...

 • MichaelSD

  őstag

  válasz -szp- #18 üzenetére

  Marxnál az a szuperprofit és Marxnál az mást is jelentett.
  Ő nem tartotta jogtalannak, minden formáját (főleg a monopóliumokat ítélte el), de a végeredményét minden esetben problémásnak látta (nem termékeny tőke felhalmozás).

  Nem összekeverni a Lenini szuperprofittal, ami teljesen más végeredményre jut mint Marx!!!

  XMPP: sdmichael@kdetalk.net

 • dabadab

  titán

  válasz Lapajbacsi #1 üzenetére

  "kétségeim vannak hogy a lakosság legalább felének van-e mobiltelefonja"

  Van. (5,7 millio lakos, 4,2 millio mobilelofizetes)

  DRM is theft

 • Kékes525

  félisten

  válasz Lapajbacsi #21 üzenetére

  Hú, ezt alaposan kifejtetted, sokkal egyetértek, van amivel nem. Az szerintem valószínű, hogy ezzel kell élnünk, ami van, azért is mert az emberi természethez ez áll legközelebb (mármint a mostani kapitalizmus). A többi szerintem utópisztikus, ami lehet hogy elméletileg jó és én is támogatnám, de megbukna a valóságban mert nem az ember tulajdonságaira épít. Ahhoz hogy ezen változtatni lehessen, ha tetszik jobbat alkotni, akkor először az ember magát kellene megváltoztatni, ami ma még lehetetlen.

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

 • Lapajbacsi

  aktív tag

  válasz dabadab #23 üzenetére

  Nananana.... bár túl nagy jelentősége nincs, de kissé elcsusszantottad ezt a statisztikát...
  Egy ország tősgyökeres lakosainak száma és az országban levő mobil előfizetések száma (tehát nem az a tény, hogy az illető őslakos állampolgárnak van-e saját mobiltelefonja élő vonallal!), nem igazán fedi egymást nyilvánvalóan. Méghozzá ebben az országban nagyon nem.
  Annak a 4.2 millió előfizetésnek saccomperkábé közel a fele, ottani külföldiek mobiljai, cégeké, hivataloké stb; tekintve hogy vonalas távközlés nincs az országban, csak mobilon lehet telefonálni. Egy cégnek akár lehet több száz (esetleg ezres nagyságrendű) előfizetése is, egy gazdag nyugatinak is sok tucat szintúgy... Ha a sierra leonei bennszülött átlagembereket nézzük, ez a statisztika tehát vígan meghagyja elfogadhatóan azt a saccot, hogy a lakosság felének nincs mobilja.. (és a ugyebár triviális, a primitív, mobil nélküli, jellemzően analfabéta emberek jelentik a kritikus részét a populációból, pont az Ebola náluk a jellemző, tehát az IBM próbálkozásával pont hogy őket tudnák a legkevésbé monitorozni így)...
  Node persze lehet hogy tévedek... Ha esetleg tudnál egy olyan statisztikát mutatni, hogy a helyiek (tehát nem letelepedett kínai vállalkozó ésatöbbi, hanem tősgyökeres fekete sierra leonei emberek) háztartásaiban hogy oszlanak el a mobiltelefonok, az lényegesen adekvátabb lenne számunkra ebben a kérdésben...

Új hozzászólás Aktív témák