Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Busterftw

    veterán

    válasz Kotomicuki #22 üzenetére

    Az onhibadon kivul szituacionak azert nagyon-nagyon durvanak kell lenni igy 2021-ben.
    Persze nem azt mondom, hogy mindenki legyen phd orvos/raketa mernok, de nagyon sok ember a gyarban monoton zakatolas helyett sokkal jobban hozzajaruhatna az "emberi kozosseghez.

    Nyilvan ennek az alapjait le kell tenni, de kepzeld el ha pl 1 millio ember nem panelt rakna a tartoba napi 12 oraban hanem mondjuk elhelyezkedne hianyszakmakban.
    Epp ez a gond pl nyugaton, hogy keves a szakember.

  • Busterftw

    veterán

    válasz E.Kaufmann #46 üzenetére

    Sziv es errendszeri betegsegekben halnak meg a legtobben a vilagon es a tulsuly 3x kockazatot jelent, szoval van miert felni.

    Bagosok, piasok ide vagy oda, a 10 millio rakos betegbol a vilagon 2 millio halt meg tudorakban, ekozben 50-60 millio sziv es errendszeri megbetegedesben aminel az elsodleges faktor a tulsuly.

    Az egyre elhizo nepesseg miatt ez a szam csak noni fog.

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz Eugene Roe #59 üzenetére

    Nem irtam, hogy 40 evesen kell elkezdeni, viszont semmi nem lehetetlen.
    Arra akartam kilyukadni, hogy az a rengeteg "robotmelora" kepzett ember eroforras pazarlas.

    Vannak kepzesek ahol hetvegen vannak az orak.

    Ezert is irtam, hogy ehhez meg kell teremteni az alapokat, oktatas, legyen megfelelo informacio mar az elejen hogy mi a piaci helyzet es hasonlok. Vagy akar legyen par evig kormany altal tamogatott program, ahol az atkepzeseket tamogatjak stb.

    Csak ehelyett az iskolaban ezen a gorben kell igazolni pontokat. :U

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #67 üzenetére

    Nem ezt irtam es amit irsz azzal egyetertek.
    Viszont a halalozasi aranyok ott vannak feketen feheren, az elso helyen levo pedig egyre novekszik megpedig elsosorban a tulsuly miatt.
    Es pont az egyre terjedo rossz uzenetek es mozgalmak miatt nagyon veszelyes, a "legy onmagad", "fogadd el onmagad" es tarsai, amik normalizalni probaljak a tulsulyt.

    A (tudo) rakosok szama eppen csokken, mert az oktatas miatt kevesebben dohanyoznak evrol evre a vilagon.

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz Sinesol #70 üzenetére

    Ha jol tudom az evek alatt a vilagon 25%-rol most 20-19% all a dohanyzok szama es 2030-ra 17%-ot josolnak.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #74 üzenetére

    Ha csak nem kronikusan le van fogyva, akkor nincs ertelme "tobb" izmot noveszteni.
    Az emberi test remekul szabalyozza ezt, X aktivitashoz/erokifejteshez es elerheto tapanyagok eseten izmot noveszt, ha kell. (genetika adja meg mennyi a "default" izomtomeg)

    Ha a csavonak nem kell napi szinten kalapacsot emelni illetve nem emel sulyokat, miert legyen rajta az ahhoz szukseges izom? Az izmot a szervezetnek nagyon draga fenntartani. Epp ezert ha nincs ra szuksege akkor leepiti.
    Ha irodaban dolgozik es mellette mondjuk heti 1x fut plusz kiegyenlitetten eszik, semmi szuksege a tobb izomra. Miert, mert a csajok buknak ra? Ez legyen az indok?

    Tulsuly viszont az esetek tobbsegeben csak tuleves es vagy egeszsegtelen eletmod miatt van.

    "Mondjuk ez a magyar statisztikákból nemigazán látszik, hisz mi vagyunk a rekorderek."
    Ezert is irtam globalis statisztikat.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #76 üzenetére

    Pontosan, a kulonbseg viszont nagy atlagban az, hogy genetikailag meghatarozott kevesebb izom nem 3-4-5-6x-os rizikofaktor tobbfele betegsegnel, a tulsuly meg az.

    Eleve a kinezet nagy %-a azon mulik mit eszunk, nem csak az edzesen mulik.
    Ha atlagot nezunk, 70% kaja, 20-25% edzes es a maradek genetika.
    Ezert is hasonloan nagy marhasag amikor csak genetikara fogjak a dolgot.

    "eszel meg edzel=izom.. ez közel se biztos"
    Ez igaz az emberek 90-95%-ra, mert ez szintiszta biologia. A maradeknal valami genetikai vagy kronikus betegseg van, ahol nehezebb de nem lehetetlen az izomepites/fogyas.

    Viszont azert beszolni a "csontkollekcionak" (ami eleve szubjektiv) hogy pakoljon izmot mert valaki tulsulyos, eleg gany huzas.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #78 üzenetére

    Az hogy te mit "kivansz" nem a genetika hatarozza meg, foleg azert mert az ember minden evo. Azt mar meghatarozhatja, hogy mit ehetsz. (allergia, intolarencia).

    A kaja kulturalis es attol fugg nagyban a preferencia, hogy mi volt elerheto. Mit tettek eled gyerek korodban es az iskolaban. En is rantotthusok kozott nottem fel, de 8 ev London es most 4 ev spanyol utan 10 eve nem ettem rantotthust, mert itt nem szokas rantani, inkabb grillezni vagy parolni. Azt eszem ami helyi kaja es szokas.

    Ha az olasz tengerpartra szuletsz, a genetika nem fog rantotthus es olajban sult krumpli fele terelni.

    Persze sok magyar itt is csinal rantotthust es proba nelkul "nem eszem meg a tengeri vackokat" hozzaallas nem genetikai, hanem kulturalis bezartsag.

    A statisztika pedig nem hazudik, mert abba benne van a zsiros kajan elt 90 eves nagymami is, meg a korosztalybeli 10 masik neni es bacsi, akir 58 evesen elvitt a szivroham.

    Az ocsed aszketa modja mit jelentett? Hogy nem evett zsiros szenhidtattal teli kajat?
    Az spanyolok sem aszketak azert, mert nem zsirban/olajban sult kajak teszik ki az eletmodjuk javat. A szervezetnek tokmindegy, hogy grillezett csirkemell vagy rantotthus, az allati feherje az feherje, csak a rantotthus ekozben sokkal egeszsegtelenebb.

    "szövegértés... nem mindegy, hogy beszólsz, vagy visszaszólsz."
    Ertettem, fennt elmagyaraztam miert nem ugyanaz a ketto. Nyilvan nem beszolni kell, de igen is fel kell hivni a tulsulyra a figyelmet, mert sokkal nagyobb rizikofaktor.
    Mondhattad volna azt is neki, hogy nyiratkozz meg, hasonlo eset. A ketto nem egyeztheto ossze.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #84 üzenetére

    A makrók mennyiségét a genetika meghatározza és bizonyos életkorban a metabolizmus mértékét. Aztán erre jön rá az életmód, mennyit mozogsz milyen életet élsz. A genetikád nem fog 4000 kalóriát meghatározni naponta, ha ülőmunkát végzel. Az ülőmunka határozza meg mennyit kell enned.

    Tehát napi szinten mennyi szénhidrát/fehérje/zsír kell.
    A szervezet viszont nem tudja, hogy azt a fehérjét te rántott húsként viszed be, vagy hallal esetleg fehérjepor formájában.

    Tehát a genetika nem tesz hajlamossá különböző ételekre.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #87 üzenetére

    Nem igaz.
    A feleségem anémiás és nem a vasat vagy vasban gazdag ételt kíván, hanem a kialakulo tünetek miatt kezdia vas kieget szedni. Alvási zavarok, szívdobogás stb.

    Illetve egészséges táplálkozásról/életmódról beszéltünk,
    ami nem okozhat vashiányt. Pont az egyoldalú egészségtelen étrendben alakulhat ki, de a szervezeted nem mondja meg mit egyél és egy nagy marhaság.

    A különbség az személyes választás semmi más.
    200g olajban sütött rantotthusban és sültkrumpliban ugyanannyi fehérje és szénhidrát van mint 150g grillezett csirkemellben és fehér rizsben. A különbség az, hogy az utóbbi sokkal egészségesebb és tisztább makró.

    A másik meg az, hogy a gyors szénhidrátos és lisztes kajak megemelik gyorsan a vércukrot majd hamar lecsőkken, ezért érzed magad éhesnek. Ezt inzulin rezisztenciának hívják,
    És ez az egyenes út a cukorbetegséghez.

    Nem sokat kell enni hanem mindenből eleget.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #90 üzenetére

    Semmi köze ahhoz amit mondtam.
    A vas hiányt vagy bármilyen más hiányt a szervezet nem jelez azzal, hogy konkrét azt tartalmazó ételt kíván. Főleg nem genetika miatt. Ha egy eldugott törzs tagja vashiánnyal küzd nem fog semmilyen te általad ismert nyugati vagy magyar kaját megkivánni, mert ez ismeretlen számára.
    Amit eszünk és az elkészített ételek többsége kulturális.

    Az, hogy neked genetikai okból a vas rosszul szívódik fel nem jelenti azt hogy a genetika határozza meg a legnagyobb mértékben a felesleget. Nem hiába van a mondás, hogy az vagy amit megeszel. Az étrend és a mozgás határozza meg 80%-90%ban hogy nézel ki. És pont ezeken tudsz változtatni.

    "A cigit le lehet tenni, nem szükséges az élethez, de kajákni azért kell, és az is egy fizikai függőség."
    Pont erről beszélünk, higy az étrend is választás kérdése.
    A lisztes olajos kajákat is le lehet tenni, mert a szénhidrát a szénhidrát, a fehérje a fehérje. Rántotthúst is le lehet tenni és lehet enni csirkemellben rizzsel és zöldséggel.

    Ennek semmi köze a genetikához.
    Nem tudsz mákosgombát enni mert nincs kész a konyha. Jah oké,problem solved.
    Ezen nem változtat az a tény, hogy a túlsúly a hatalmas rizikófaktor és a halálozási ranglista okozója.
    Neked erre az a válaszod, hogy a csontkollekció szedjen fel több izmot, mintha annak bármi köze lenne a vezető halál okoknak a világon.

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #92 üzenetére

    Az eldugott törzs azt fogja enni mert az terem ott és az ehető, de vashiány esetén a szervezete nem fogja mágikusan a bogyó felé terelni. A genetika nem fogja neki megmondani higy edd ezt mert ebben vas van. De kíváncsian meghallgatom mindenféle felszerelés nélkül hogy mondják meg abba bizony vas van, amikor azt sem tudják mi az a vitamin.

    A szervezet nem választ, te választod azt ami helyileg elérhető vagy 2021-ben fejlett országokban amit akarsz.

    "ennyi erővel ha nem eszel, akkor nem hízol"
    Pontosan. Illetve nem teljesen mert ha nagyon keveset eszel, akkor a szervezet spórolásba kezd és elraktároz mindent.
    Ezért kell rendszeresen enni de egészségesen, mert a szervezet azt megszokja hogy ekkor és ekkor kaját kap, nem kell tárolni
    kkésőbbre(zsír felhalmozás).

    Valaki sanszosan azért éhes állandóan, mert vagy sokat mozog és nem visz be eleget, vagy magas glikémiás ételt ész ami előidéző a yoyo effektust.
    Ha meg stressz evés van és hasonlók azzal meg orvoshoz kell menni.

    Éhséget nem a genetika határozza meg, az éhség egy ok okozati válasz reakció. A genetika azt határozza meg, hogy x korodban mennyi az alap/készenléti kalória szükséglete a szervezetének csak ahhoz hogy működjön.
    Viszont ehhez még hozzájön az életmód, mennyit mozogsz mennyire vagy aktív.

    "nem, nemaz, mert kimehetsz legelni, ehetsz ennyi erővel földet is, attól még nem laksz jól."
    Ezt mondd a tehénnek meg a gorillának. Nyilván nem füvet eszel hanem emberi fogyasztásra alkalmas táplálékról van szó.
    Választhatsz halat sertés máj helyett, sültkrumpli helyett választhatsz rizst. Pizza helyett hüvelyeseket valami salátával.

    De ha olyan emésztő rendszerünk lenne mint a tehénnek, akkor ehetnél csak füvet, csak ahhoz napi 8-10 órában enni kell hogy be idd azt a mennyiséget amit te beviszel 2 pizzával.

    A szervezet remekül tud alkalmazkodni, hozzaszokik a megfelelő de kevesebb mennyisége az éhség is csökken.
    Ha az elme feladja az simán gyenge ember.

    Nem lemondani kell a dolgokról, hanem helyettesíteni.
    De tapsoljunk, hogy igaz 60 évig, de legalább te "éltél".

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #96 üzenetére

    "ha édeset akarsz enni, akkor nem az jut eszedbe, hogy de megennék egy steak-et."

    Biologíailag arra vagyunk programozva, hogy az édeset a szervezet szerotonin és dopamin termeléssel jutalmazza, mert az édes gyümölcs anno magas kalóriatartalommal párosult.
    Ezért" kívánod" az édeset, mert addiktív.
    Édes bevétele esetén ugyanazok az agyi régiók aktívak és villannyal fel mint amikor drogot viszel be.

    Ezt kontrollálhatod mert nem makákó vagy, hanem akarattal rendelkező ember. A választáshoz közé nincs a genetikához.
    Ha az egészséged érdekében steak-et kell enned és nem csokit, akkor eszel steak-et, csirkemellet halat.
    Minden más gyengeség ami valójában egy újabb kifogás.
    Jaj az én genetikám édeset kíván. Jaj én genetikailag kövér vagyok. A legnagyobb bullshit, ezt el mondod bármelyik orvosnak vagy dietetikusnak, hangosan kiröhög.
    Persze, hogy mindenki (többség) szereti a csokit vagy a pizzát.
    De nem vagy genetikailag programozva, higy neked azt kell enned és csokira késztet a szervezeted, amikor a szervezeted azt sem tudja mi az.

    "Szerinted a japán sumo-sok mit esznek? csak nem rízst meg halat? nofene, mégis elhíznak?"
    Mert 7-10ezer kalóriát visznek be, tudatosan.
    Nem azért mert a genetikájuk szerint "mindig éhesek" , hanem mert tervezetten napi 6-8x étkeznek, annak ellenére hogy nem éhesek. És képzeld a hal és rizs ellenére ugyanúgy a TÚLSÚLY miatt vannak egészségügyi problémáik.

    "szerinted a munkatáborokban a végén vidámak voltak az emberek, mert már nem éheztek?"
    Onnan indultunk ki, hogy megfelelő táplálkozás (tehát minden tápanyagot beviszel) esetén ha valaki vékony, nem egészségtelen és nem kell izmot növelni mert te túlsúlyos vagy.
    A munkatáborokban egyoldalú és kevés tápanyagot kaptak miközben a kényszermunka miatt kalóriadeficit volt.

    Teljesen más körülmény. De ott sem fordult elő, hogy a C vitamin hiányos munkatáboros szervezete arra sarkalta hogy csipkebogyót és narancsot egyen és kivanjon, ahogy te azt itt próbáltad bemesélni.

    Egy random YouTube-os fitnesses is megmondja hogy az elavult elméleteidnek nincs semmi alapja csak a berögzült magánvélemény.
    Nem kifogásokat kell keresni hanem tenni az egészséged érdekében és jobb életmód választásával (több mozgás / jobb étrend) súlyt veszteni.

    Ha gyümölcsöt kívánsz, akkor igen is ehetsz steak-et.
    Mert nem tudatosan valamilyen hiány miatt kíván a szervezeted gyümölcsöt. Napi 3-5x kell enni teljes étkezést csinálni hogy a szükséges makrók meglegyenek. Nagyon egyszerű kiszámolni mennyi fehérje/szénhidrát/zsírra van szükséged és azt elosztod. Ezzel kijön a kalória mennyiség, ha fogyni akarsz akkor legyen kicsivel kevesebb mint amennyit naponta elhasználsz.

    Nem étterembe kell járni hanem magadnak kontrolláltan főzni, vagy ha étterembe mész akkor még az egészséges opciók között kell választani.
    Ennyi a titok semmi más.

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #103 üzenetére

    Nem bármilyen ételről volt szó, hanem arról az állításodról, hogy olyan ételt kíván a szervezet amiben a hiányt szenvedsz.
    Még azt hogy genetikailag kódolva van pár ember arra hogy zsíros egészségtelen olajban sütött rantotthust kívánunk és amikor választhatnál halat.

    Ha kovászos uborkát akarsz enni akkor azért mert azt raktak eléd otthon és szereted. Nem azért mert az uborkaban B-vitamin van és a szervezeted ezzel jelzi egyél kovászos uborkát mert B-vitamin hiányok van. Baromság, B-vitamint be tudsz vinni mással is, de irreleváns mert ez nem egészségtelen.

    "Az egyik elhízik, a másik vékonyra fogy, na miért?"
    Mert az egyik azt a 2500 kalóriát magas szénhidrát/zsír és cukortartalmú étrendből viszi be, a másik meg nem.
    A "tiszta" étrendet a test jobban hasznosítja, nincsenek üres kalóriák. Például ott a kóla, 300 kalória és semmi biológiai előnye nincs. Üres kalória. Nincsenek vitaminok ásványi anyagok, nincs rost amitől az a 300 kalória lassabban szívódik fel, hanem bekerül a véráramba és mivel nem használódik fel mind ezért a test elraktározza.

    "Ez a 10% bőven elég ahhoz, hogy ugyanakkora táplálékbevitel mellett az egyik kövér legyen, a másik ember nádszálvékony."
    10% kajával és mozgással ami 90% simán megváltoztatható.
    Azt kell enni ami jobban felszívódik és jobban hasznosul, próbálkozni kell és kevesebbet enni többet mozogni.
    Ez mind választás kérdése. Persze egyszerűbb arra az 5-10%ra fogni és kifogásokat keresni.

    Az én megoldásom az, hogy válasszon egészsegesebb ételeket fehérjére szénhidrát rá és zsírra. Ez a legjobb megoldás hosszútávra. Ez tartható, mert nem kevesebbet kell enni vagy dietazni, hanem meg kell választani mit eszel.
    300 kalória lehet 200ml kóla vagy 1kg brokkoli.
    Nem kell kevesebbet enni.

    A fél világ elhízott, mert szart esznek és egyre kevesebbet mozognak. Nem a genetika miatt.

    "pedig de. "
    Pedig nem. A szervezeted mindent lebont alkotó elemeire, nem tudja azt a c vitamint narancsból vagy kapszulából viszed be. Mindkettővel kezelhető a skorbut.
    Csak azt tudja hogy c vitamint kapott. Ha a szervezeted ismer 30 c vitamint tartalmazó ételt, mindet kívánod? Még a kapszulát is? Baromság és nem igaz.

    "haha.. tehát te az orvostudománnyal és a genetikával szemben random youtubeost tudod szembeállítani."
    Kíváncsian várom az erről szóló orvosi cikket és kutatási eredményeket.

    "Olyan nincs, hogy barackot akarsz, betolsz egy steak-et, és már nem akarsz barackot."
    Pontosan erről van szó, ez akarat kérdése, nem pedig genetika és a szervezet barackot "akar" kell a c vitamin. Akarod mert szereted a barackot, de választhatsz hogy nem eszel. Hanem inkább eszel egy zöldség salátát.(de ehetsz barackot is mert egészséges)

    A lényeg: az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód a te döntésed és nem a genetika tesz kövérré.

    "mióta megtaláltam mi hiányzott a szervezetemnek"
    Mi hiányzott? Emellett milyen változásokat eszközöltél?

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #105 üzenetére

    "Teljesen mindegy, hogy miből eszed túl magad, ha túleszed magad, akkor attól elhízol."
    Nem feltétlen, már ha mennyiségről beszélünk és nem kalória bevitelről. Lásd fenti brokkolis példa.
    De pl Phelps 12ezer kalóriás tészta étrenden volt az olimpia előtt.

    " ismét az értő olvasás hiánya, azonos az étrend, a genetikán kívül minden azonos a példában."
    Jó lenne látni erről a kutatási eredményeket, mert ezt akkor tudom elképzelni, ha valaki súlyos genetikai betegségben szenved amitől egészséges étrendtől meghizik.

    " Az, hogy nálad működik valami, az nem azt jelenti, hogy mindenkinél működik"
    Ez a népesség 95%-ra igaz mert így működik mindenkinél a biológia. Ne arról az 5%-ról beszéljünk akinek komolyabb és hátráltató betegsége van.
    A világon nem azért lesz egyre több túlsúlyos mert hirtelen mindenkinél genetikai betegség jön elő, hanem mert nem figyelnek oda mit és mennyit esznek és kevesebb a mozgás.

    "de gondolom a c vitamint is a steak-ből szerzed."
    Nem, de butaság az, hogy c vitamin hiány esetén fehér paprikát kér a szervezeted amikor nincs semmi fogalma mesterségesen elnevezett ételekről.

    "Nem, a fél világ azért elhízott, mert a fél világnak van pénze, hogy vegyen kaját. "
    A fél világ vehetne egészséges kaját és gym bérletet szar helyett, akkor nem híznának el annyian. Választás kérdése.
    Sőt, az el hízás mértéke éppen a kevesebb pénzzel rendelkező országokban nagyobb, mert az olcsóbb kaják általában egészségtelenebbek.

    "ismét hazugság, a genetika határozza meg, hogy mennyi ételt kívánsz, és azt hogy dolgozod fel."
    Utóbbit igen előbbit nem. Ha egész nap otthon ülsz nem fog a tested kérni többet mint kell neki. Ha egész kinn kapálsz akkor leszel éhesebb mert többet égettél el.
    Az állításodról nincs semmilyen bizonyíték, az enyém meg egyszerű logika. A test akkor jelzi hogy éhes vagy ha fizikai mozgással lecsőkkented a vércukrot ekkor jelez az ágy.
    Nem a genetika, hanem az agyad. Több mozgás több kalória igény.

    Illetve pont hogy mozgással és edzéssel lehet jobb felszívódási hatékonyságot növelni. Egy hosszútávú futó szervezete ezért képest futás közben a cukrot gyorsabban hasznosítani mint az átlag ember. A szervezeted hozzátud szokni nagyon sok mindenhez.

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #109 üzenetére

    Cukor betegség (type 2) a rizikótényezők miatt alakul ki: pl. elhízás és ebből következő magas vérnyomás.
    A világon legtöbbször épp azért, mert rosszul étkeznek az emberek, a sok cukros és gyors szénhidrátos kaják miatti magas és alacsony cukorszint (és inzulin) miatt inzulin rezisztencia alakul ki.

    Az egyes típusú inkább genetikai alapon alakul ki elsősorban fiatalabb korban, de ez sem ismert teljesen, autoimmun betegségre is gyanakodnak.
    Ezért terjed felnőtteknél ki a 2 típusú és az a gyakoribb mert a szár kaja miatt van elsősorban túlsúly miatt.

    Több táplálék nem szívódik fel mint amennyi a szervezetnek épp kell, mert minden másból zsír tartalék lesz.
    Kevesebbet kell bevinni és a feleslegből nem lesz zsír vagy többet mozogni.
    Ha két ember eszik 100g rizst ami 80g szénhidrát egyiknél 50g hasznosul másiknál 80g hasznosul de utóbbi nem eget el annyit, akkor vagy többet kell elégetni vagy nem 100g kell enni hanem 80g-ot.

    Ez egyszerű matek. Ezt használja dietetikus és az orvos is.
    Vagy a bevitt kalóriát kell csökkenteni vagy a felhasznált kalória mennyiséget kell növelni.
    Ha 100g rizzsel te jobban hízol mint más valaki, akkor csökkentsd az adagot.
    Szóval nem, nem teljesen mindegy az étrend, mert két számot kell nézni összvissz. Bevitt kalória / elégetett kalória.

    Van köze a genetikához? Persze, de korántsem annyira mint amennyire ott gondolod.

    Eleve a "felszívódás" nagy részét a bél flora intézi, ami szintén nem betonba kötött és nem fix. A bélflóra rövid időn belül tud változni és alkalmazkodni.
    Egyszerű példa, nyár elején a dinnye 1-2 hétig mindig felfúj vagy gondot okoz, de aztán az azt lebontó baktériumok elterjednek és így segítenek könnyebben megemészteni.

    Ha fél évig nem eszel tejterméket majd egyszer csak visszahozod az étrendbe, sanszos az elején "gondod" lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • Busterftw

    veterán

    válasz makkmarce #111 üzenetére

    Senki nem állította, hogy az emberek nem különböznek.
    Abban nincs igazad, hogy a genetika annyira számít hogy a különböző "felszívódás" miatt híznak el az emberek.
    A valóság meg az, hogy ezzel takaróznak az emberek (anyám is, "jaj nekem ilyen az alkatom" és nekem ezt dobta a gép meg hasonlók), holott 90%-ban az életmód számít, mit eszel és mennyit mozogsz.

    "csak sikerült végre eljutni idáig"
    Igen, magyarul a kaján múlik, zabáljon kevesebbet, mozogjon többet és nem lesz túlsúly. Nem beletörődni kell persze az egyszerűbb.
    Mondjuk a példám elméleti volt, mert ilyen esetről az életben nem találni példát kb az orvostudományban. De sokadszorra, szívesen elolvasom a kutatást.

    "Most már csak odáig kéne eljutnod, hogy nem csak a 3 alap tápanyagforrás létezik"
    Ezt sem volt kérdés, csak azt akartam érzékeltetni hogy manapság már nem kalóriát számolnak hanem a 3 makrót.
    Az egészséges étkezés alapja a változatos étkezés, így nincs gond a vitaminok/ásványi anyagokkal.
    Azt hittem ezt nem kell magyarázni.

    Persze ettől még mindig nem igaz az, hogy a genetika és szervezeted csipkebogyót kíván ha C vitamin hiány tünetei lépnek fel. Ez már csak azért is hülyeség, mert sok mindent nem lehet étellel bevinni.
    Egész észak Európa D vitamin hiányban szenved, mert kevés a napos órák száma. Senkit nem önt el a kényszer, hogy költözzenek délre.

    "hogy mit jelent az, hogy éhség"
    Mindenki tudja mi az az éhség. Fentebb már leírtam, nincs genetikailag kódolva közvetetten és nem ez okoz túlsúlyt.
    Akkor nem lehetne éhség csökkentő (rost) tablettával vagy olyan hatóanyagú teával csökkenteni, mert ahhoz gén szerkesztés kellene.

    De amúgy éhség mögött lehetnek akár téves jelzések is, amikor igazából nincs szükségünk az étel energiájára, egy szimpla reklámban bemutatott guszta étel is meghozhatja, egyik pillanatról a másikra.

    "Valaki még 20 évesen is édes nyálat kíván a buliban, valaki meg sört inna. Embere válogatja."
    Pontosan, aki viszont tudja az édes nyáltól elhizhat és iszik vizet helyette az nem hízik elvagy legalább tudatosan iszik keveset és a hosszú távú életmód egészséges. Ezek a cheat dayek. Nem kell mindenről lemondani. Kevesebbet egyél jobb dolgokból mint amennyit elhasználsz. (vagy használj többet, lásd Phelps)
    Aki máshogy dönt az meg elhízik. Csak akkor nem kell csodálkozni és genetikára mutogatni.

Új hozzászólás Aktív témák