Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • asdf_

  addikt

  válasz bambano #3 üzenetére

  Félreértés van itt. Legalábbis ez a bejelenteni kell dolog ez nekem ilyen osztogatnak fosztogatnak dolog. Nem bejelenteni kell a számlákat, hanem a régi dos-os fos, vagy a kézi számlatömb helyett (végre) egy normális számlázóprogramot kell használni (ha nincs, akkor venni kell, szédítő 10-20-30-40 ezer forintba is belekerülhet). Az pedig megold mindent magától, az égvilágon semmi nem kell jelentgetni sehova (és persze nem most kell számlázóprogramot venni, hanem mivel bőven tudott már ezer éve, hogy év közepétől fel kell mennie az összes számlának, január elsején már az új számlázóprogrammal kellett volna kezdeni az évet és akkor van idő belerázódni, nem a nyár közepén kell szopolni vele).
  Persze lehet a múlt században maradni és a kézzel írni továbbra is a számlákat, majd pedig a NAV online felületén azokat utólagosan rögzíteni, de a pöcsömet előb húznám végig a sajtreszelőn, minthogy ilyen hülyeséget csináljak. Számlázóprogram és problem solved.

  A most változott az adatformátum, arra hivatkozni pedig elképesztően kampó szöveg, úgy minima 4+ hónapja tudott, hogy áprlistól 2.0-s formátumra állnak át, így a megint módosítani kell a számlázóprogramokat szöveg nem él, mert annak már rég készen kell lennie, én valamikor február végén frissítettem a mienket.Most április van, a határidőt meg kitolták júliusra, nehogymár ne legyen elég plusz negyed év egy olyan melóra, amivel eleve kész kellett volna lenni márciusban.

 • asdf_

  addikt

  válasz yerico #18 üzenetére

  Egyszer vegigultem egy nav feluletes szamlairast, hidd el, nem akarsz te olyat. Soha.
  A problemat viszont nem ertem, en olyan afakulcsot viszek fel az enyemben, es akkor alkalmazom, amikor akarom. A szamlazoprogram nem konyveloneni, hogy tudja, te mit akarsz, mit csinalhatsz, aki a szamlat irja, annak kell alkalmaznia az aktualis jogszabalyokat, es ennek megfeleloen megirni a szamlat.

 • asdf_

  addikt

  válasz bambano #16 üzenetére

  "hanem mivel bőven tudott már ezer éve, hogy év közepétől fel kell mennie az összes számlának": ezt annyira lehet tudni ezer éve, hogy még most sincs ilyen rendelet. azt sem lehetett tudni ezer éve, hogy a nav változtatni fog a bejelentési szabályokon.

  Gyenge késéssel, de szerintem rosszul tudod:
  2019. nov. 12-en a parlament elfogadta a t/8015 sz. törvényjavaslatot, amely az áfa törvényt módosítja

  Régi:
  10. számú melléklet a 2007. évi CXXVII. törvényhez *
  Összesítő jelentés

  1. Az adóalany termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén azon számlákról, amelyekben az áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő bevallásban, amelyben az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számla alapján adólevonási jogot gyakorol, számlánként nyilatkozni köteles:

  Új:
  Az Áfa tv. 10. számú melléklet 1. és 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
  „1. Az adóalany köteles adatot szolgáltatni az adó- és vámhatóság részére azon általa teljesített termékértékesítésekről, szolgáltatásnyújtásokról kibocsátott vagy kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról, amelyre e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni a 158/A. § értelmében, kivéve azon termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról, melynek teljesítési helye a Közösség másik tagállama, és amely termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás tekintetében az adóalany adófizetési kötelezettségének az Art. távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókra vonatkozó különös szabályai szerint tesz eleget.

  169.§

  Régi szöveg:
  dc) * adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették, feltéve, hogy a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalanyra a k) pont szerinti áthárított adó a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja és a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön;

  új szöveg:
  „dc) adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették, feltéve, hogy a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön;”

 • asdf_

  addikt

  válasz bambano #22 üzenetére

  akkor nem ezer éve

  Pár sorral lejjebb: minima 4+ hónapja tudott

  A minden számlát meg a magam szempontjából értelmeztem -valóban helytelenül/félreérthetően-, mert az adóalanyos az felmegy az online rendszerbe, a magánszemélyes meg havonta a PTGSLZLAH-val, tehát az én szempontomból minden számla felmegy a NAV-hoz, csak az egyik így, a másik úgy. Ezt a részét amúgy nem is értem, hogy miért nem hozták egy kalap alá, és miért nem kell felküldeni mindent, a PTGSZLAH nyomtatványta pedig miért nem húzzuk rá a földet, de minimium miért nem lehet a minden számla feladásával kiváltani a PTGSZLAH-t.

 • asdf_

  addikt

  válasz bambano #24 üzenetére

  Bakker, ugyanolyan marginális, a lényeget nem befolyásoló dolgon rugózol, mint a csekkes topikban.

  A lényegi dolog az volt, hogy van már jogszabály, ami alapján júliustól fel kell adni a számlákat, erre jöttét te, hogy de nincs. Volt már jogszabály? Volt. Akkormeg?

  Aztán arra visszatérni, hogy az öszes számla nem az összes számla, hanem csak az adószámos, azt azért sem értem, mert egyetlen tetves hsz-szel előbb magyaráztam el, hogy azt hogyan értettem, (és most visszaolvasva az öszes hsz-t, amúgy nem így, hanem úgy, hogy eddig csak a 100e átháritott áfával rendelkzeő számlákat kellett feladni (az adószámosoknak kiállítottakból!!!), most már az összeset, tehát programozóilag annyi történt, hogy a számlázószoftverben a 100 000 Ft-os feltételt törölni kellett, így értve a minden számlának fel kell mennie, nem úgy, hogy az összes kiállítottnak, amiben benne van a szomszéd Mari néni is. Szó nem volt a magánszemélyes számlákról, így az összes állítása nem oda vonatkozott. Olyan, mintha egy autókkal kapcsolatos beszélgetésben azt mondom, hogy autópályán 130-cal lehet menni, erre jössz te, hogy nem, mert teherautóval csak 80-nal. Oké, igaz, ez így van, de ki a tököm beszélt itt teherautókról? :U

Hozzászólok Aktív témák