Új hozzászólás Aktív témák

  • Jester01

    veterán

    válasz Balux #1882 üzenetére

    1. using namespace

    C++ban lehetőség van névterek használatára, hogy a névütközést el lehessen kerülni. (namespace akarmi { ... } )
    Az alap könyvtár az ''std'' névteret használja. Using nélkül pl. ki kellene írni mindenhol, hogy std::cout. A using használatával az adott névtér elemeire közvetlenül lehet hivatkozni. Bizonyos (tipikusan régebbi) fordítók nem támogatják a névtereket vagy pedig az std névteret automatikusan úgy kezelik mintha lenne rá using.

    2. a main paraméterei

    A main függvény helyes prototítpusa az int main(int argc, char *argv[]), ahol argc a parancsori argumentumok száma és argv az argumentumok tömbje. A 0. indexű elem tipikusan a program neve. A függvény visszatérési értéke pedig egy int ami egy tetszőleges kód, tipikusan 0 a sikeres lefutás jelzésére.

    A void main() forma véletlenül működik, mivel a C hívási konvenció ezt lehetővé teszi. Ilyenkor a parancssor nem érdekes és a visszatérési érték pedig valami véletlen szám lesz. Használata nem javasolt, visszatérési értéket mindig célszerű megadni, ha pedig nem akarod használni a parancssort, akkor egy int main(int, char**) sorral ez korrekten megtehető.

    3. cstdlib

    Igen, ebben a C stdlib függvényei érhetők el, többek között a system is. (Ez a példa szerintem nem volt szerencsés a kollega úr részéről, bár tény, hogy nem egyszerű billentyű lenyomásra várni C++ban.)

    4. EXIT_SUCCESS

    Ez egy előredefinált konstans a sikeres lefutás jelzésére (0). Lásd 2. pont.

    MOD: hú de nagyon lassú voltam ;)

    [Szerkesztve]

    Jester

Új hozzászólás Aktív témák