Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Osynho #73989 üzenetére

    Én beszéltem egy LG szervizessel telefonon, aki kizártnak tartja, hogy a tápegység okozná a jelenséget. Amennyiben tényleg a fogyasztás limitálása lenne a cél, akkor miért emeli a fényerőt, ha sötét a háttér?

    Múltkor én is beszéltem magammal a szervizemben, és arra jutottam, hogy pontosan azért.

    Adott teljesítményű tápegység jobban ki tudja hajtani a képernyő felét, mint egészét. Tegyük fel, van egy kijelző, ami full fehér fénnyel 300 W teljesítményt igényel. (Egyik fele is 150 W-ot, meg a másik is.)

    De ha én spórolásból csak egy 150 W-os tápegységet kreálok (meg persze ezzel összhangban takarékoskodom a többi alkatrészen is), akkor az csak a képernyő felületének 50 %-án képes akkora intenzitást produkálni, mint a 300 W-os esetében.

    Másképp megközelítve, ha összesen csak 150 W teljesítmény áll rendelkezésre, amit el kell osztani a képernyő egészére, nyilvánvalóan csökkenni fog az egyes pixelek intenzitása, noha a teljes kijelzőfelület ugyanúgy világítja be a szobát, mint előtte a fél kijelző.

    A plazma TV ilyen szempontból felfogható egy gázkisülésű fényforrásnak, amivel a szobát bevilágítjuk. Csodák nincsenek, noha korszerű megoldásokkal, bizonyos határig csökkenteni lehet a belső áramkörök veszteségét (hőtermelését), de alapvetően, minél jobban világít a TV, annál több energiát igényel a kijelző.

    Ez megkerülhetetlen, a gázkisülésű technika hatásfoka pedig adott, azon javítani nem igazán lehet. Legyen az fénycső, kompakt fénycső, vagy plazma TV, mindegy lényegében.

    Ha egy gyártó azzal reklámoz egy plazma TV-t, hogy milyen jó, mert ez már igen keveset fogyaszt, bizonyos határ alatt ez egyszerűen lehetetlen. Hacsak nem alkalmaz efféle teljesítménykorlátozó technikát, amit az alábbi videó kiválóan szemléltet, mint már mutattam korábban is:

    https://www.youtube.com/watch?v=rHndICrpxqs

    (Egyébként nem én értesítettem a moderátort, de egyetértek, mindennek van egy határa...)

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák