Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Shade45

    senior tag

    Sziasztok!

    NAS-ról történő filmnézéssel kapcsolatban szeretném a segítségetek kérni:

    Samba megosztás, Asus RT-AC66U B1 router

    "A" rendszer:
    - Raspberry pi 4 (2gb ram) OMV fut rajta, USB 3.0-án csatlakozik hozzá egy 2.5 HDD, kábelen csatlakozik a routerhez;

    - A lejátszó egy Google Chromecast 4K eszköz (KODI app), 5ghz-es hálózaton csatlakozik a routerhez, kb közepes jelerősség, nagyjából 5 méter és 1 fal van a router és a lejátszó között (speedtest alapján 158Mbps-os letöltési sebességgel).

    Ezzel a kombinációval - 1-2 kivételtől eltekintve - hibátlanul tudtam 4K HDR DoVi x265 (40-60gb/film) filmeket lejátszani a Chromecast-on.

    DE bedöglött a Pi-ben lévő SD kártya, és gondoltam, ha már úgy is előlröl kell kezdenem a NAS rendszert beállítani (Docker, stb), akkor váltok egy erősebb hardverre.

    "B" rendszer:
    - J3710 pentium CPU-val ellátott alaplap ( [link] ), 16 giga ram, 120gb ssd-n a rendszer (szintén OMV), USB3.1-en csatlakozik hozzá a korábban említett 2.5 HDD, és van SATA-n is csatlakoztatva hozzá egy 3.5 HDD is (ez később fontos lesz), a korábban használt UTP kábellel csatlakozik a routerhez.

    - A lejátszóban nem történt változás.

    A "B" verzióra történő váltást követően csőstül jöttek a lejátszási problémák: ~15 másodpercenként megszakad a lejátszás, a KODI folyamatosan panaszkodik, hogy lassú az adatfolyam, próbáltam kisebb méretű filmeket (20-30gb/film) hasonló paraméterekkel (4K, HDR, DoVi), valamelyest javult a dolog, de még így is elő-előfordul, hogy nézhetetlen a bufferelés miatt. Fullhd filmekkel viszont nincs probléma.
    CPU terhelés kb 10-15%, nem fut rajta több dolog, mint amennyi a Raspberry-n futott.

    Hol keressem a hibát?
    Teljesen tanácstalan vagyok, mert a hálózat felépítése nem változott, egyedül a NAS hardver lett lecserléve, ráadásul egy erősebbre, és mégis ezzel tapasztalok lejátszási problémákat...
    Próbáltam már azt is, hogy a 2.5 HDD helyett, a SATA-n csatlakozó 3.5 HDD-ről nézzem a filmeket, hátha az USB-s adatfolyam kevés, de ezzel sem sikerült megoldani a problémát.

    Jelenleg ott tartok, hogy beruházok egy USB C hubra, amin van PD és gigabites ethernet, hogy kábelre kössem a Chromecast-ot, hátha a wifi a szűkkeresztmetszet.
    Csak kérdés, hogy eddig ez miért nem okozott problémát a gyengébb NAS hardverrel.

    Köszönöm, ha tudtok adni pár ötletet! :R :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés