Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz margithid #27835 üzenetére

    Egy lekérdezett oldal kétféle tartalomból állhat: statikus és dinamikus.

    Statikus tartalom alatt képeket, stíluslapokat, scripteket és olyan oldalakat kell érteni, amelyek időben nem változnak. Ha az oldal üzemeltetőjének van esze, akkor ezeket helyből CDN-re száműzi, vagy ha saját infrastruktúrában tartja, akkor úgy állítja be a szerveren, hogy a böngésző jó sokáig cache-elni tudja a tartalmat, hogy ne töltődjön le állandóan. Szóval ha jól van megoldva a szerveren a statikus oldalak kiszolgálása, akkor a folyamatos újratöltés ritkán terheli csak a szervert. Ha rosszul, akkor minden letöltésed terhelni fogja a szervert, ekkor megkéred a szerver üzemeltetőjét, hogy lépjen ebben az ügyben, mert te DoS támadást hajtanál végre rajta (egy világvége kicsi oldalon a korábban írt 20-30 másodperces újratöltés annak számíthat), és az ő érdeke, hogy átalakítson pár dolgot (alternatívaként azt nem tudom, létezik-e olyan bővítmény, amivel el tudod érni, hogy az Opera az oldal egyes elemeit mégis cache-elje).

    Dinamikus tartalom alatt olyan oldalt kell érteni, amelyet a szerver mindig a letöltéskor hoz létre jellemzően adatbázisból, például a PH összes oldala ilyen. Ha ilyen oldalt töltögetsz le gyakran, akkor az bizony terheli a szervert CPU terén (és adatbázis esetében IO terén is). Szóval ha te dinamikus oldalt töltenél újra és újra gyakran, akkor az bizony a szervert terheli, és te csak egy dolgot tudsz tenni, hogy ne terheld: ritkán töltöd csak le.

    Szerverek esetében fontos lehet még a hálózati hozzáférés: szolgáltatói oldalon sávszélesség és adatkorlát is szokott tartozni az üzemeltetett szerverekhez (legyen az VPS, szerverteremben bérelt hely, stb.), és ha te sokat töltögetsz le, akkor az bizony terheli a szerverhez tartozó csomagot, és előfordulhat, hogy miattad futnak ki a keretből, vagy alacsony sávszélesség esetében a gyakori újratöltésed más felhasználók elöl veszi el a sávszélességet.

    Szóval két lehetőséged van: vagy az eredeti javaslatomnak megfelelően nem terheled a szervert állandó újratöltögetésekkel, vagy elsétálsz a szerver üzemeltetőjéhez, és megkérdezed, mekkora rendszeres anyagi hozzájárulás mellett gyilkolhatod a rendszerét, vagy a fenti szűk keresztmetszetek közül melyiket lehetne némi pénzzel orvosolni.

    Én az üzemeltető helyében az első figyelmeztetés után kitiltottalak volna a szerverről.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák