Új hozzászólás Aktív témák

  • Fisha

    őstag

    válasz DamianB #48375 üzenetére

    Jó, leírom, úgyis pont a topikgazda a másik fél, legfeljebb kitörli. :)

    Szóval sztereó hangkép:
    A térhallásunkban igen nagy szerepet játszik a fejünk mozgatása. Lehet erre azt mondani, hogy ok, de én nem mozgok filmnézés közbe, de ez nem így van, mivel minden mikromozgás is számít. Ezeket pont azért csináljuk, hogy jobban "tájékozódjunk" a térben.
    Ha egy hangforrás pontosan szemben van velünk, fejmagasságba (ahogy a TV-nél elvárnánk), akkor a fejünk kicsi oldalra fordításával is jelentősen megváltozik két fülünket érő hangkép. Egyrészt lesz némi fázisletolódás, de ami sokkal fontosabb a fejünk jelentősen "árnyékol", így a távolodó fülünkbe gyakorlatilag egy aluláteresztő szűrűn keresztüli hang jut.
    Ha mindezt sztereo rendszerrel szeretnénk modellezni, akkor mindaddig, amíg teljesen mozdulatlan a fejünk, teljesen be lehet csapni a térérzetünket. Csakhát ilyen nincs, ahogy fent is említettem, amint kicsit is mozdulunk, nem jön létre ez fent említett hangképváltozás, hiszen, mindkét fülünk szinte direktbe kapja a hangot az adott oldalon lévő hangsugárzóból.
    Node minek felel meg ez a helyzet? Ugyebár kiindulásnak szemből hallottunk mindent, de elfordulásra nincs jelentős szűrés. Ez pont az az eset, mintha a hangforrás előttünk lenne ugyan, de nem szemben, hanem valamivel feljebb, és emiatt nem szűr annyira a fejünk. Ezért van az, hogy sztereó hangkép középen jelentősen megemelkedik. Sokkal jobban, mint egy TV fölé (vagy alá) tett center.

    A másik észrevételem az ügyben, amit én is csak akkor realizáltam, amikor meglett a centerem a korábbi 4.1 rendszerbe illesztve. Érdekes módon a center nem is annyira a közepek középre húzására való, hanem a szemben lévő tér kiszélesítésére. Onnantól, hogy nincs rákeverve a frontokra a közép, jelentősen kinyílik a tér jobbra-balra. Ráadásul a hangsugárzókat is bátrabban lehet oldalra kitolni, mint előtte, ami még fokozza a hatást.

    Szóval szerintem ezért jó a center. (nomeg azért, mert érthető a beszéd a moziknál :) )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák