- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Most találtam rá a fórumra és lenne is egyből egy kérdésem.
Korlátozva van a beépíthető inverter teljesítménye?1: Itt nem tér ki az inverterre, csak a panelek összeteljesítményére:
támogatásban kizárólag olyan napelemes rendszer részesíthető, ahol a napelem-panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg az 5 kWp-et2: A beépített napelemek összesített névleges teljesítménye legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hálózatra kapcsolódó inverter(ek) összesített névleges hálózati csatlakozási teljesítményét
Itt a inverter(ek) összesített névleges hálózati csatlakozási teljesítménye részre is az 5kWp vonatkozik? Vagyis az inverter névleges össz teljesítményét 20%-al haladhatja meg a napelem panelek össz teljesítménye ami nem lehet nagyobb 5kWp-nél? Tehát ami beépíthető az egy ~4,2-es inverter 5kWp panelekkel?
Jól értem?
Illetve jelenleg 3x16A van de szeretném bővíteni 3x20A-re, ez mehet a pályázaton belül, vagy önerős?
.[ Szerkesztve ]
-
RazoR
veterán
válasz runner 125 #161 üzenetére
Elvileg 50%-al túlterhelhető az inverter amit ajánlottak.
Nálam kicsit más a helyzet, mert elektromos fűtésem van (Caleo) és az éves fogyasztásom 7-8000kW. 5kW-os inverterre tudnak 4,8kW-nyi panelt felrakni első körben, aztán ezt lehetne bővíteni (a paneleket) 5kW főlé kicsivel, plusz hozzá jön a kb 20% többlet amit tudhat a rendszer ideális esetben, de még így sem tudom nullázni a villanyszámlám. És akkor arról még nem esett szó, hogy elvileg 3 évig nem nyúlhatok a rendszerhez, se bővítés, semmi? -
RazoR
veterán
válasz Atomgeszi #184 üzenetére
Én nem fizetnék egy forintot sem, sokan csinálják ezt, de gondolj bele, ha előre fizetsz a pályázat írásért és esetleg nem húzzák ki a neved a kalapból akkor mi van? Kifizettél a semmire 160k-t? Pont a minap beszéltem erről az én kivitelezőmmel és elég érdekes hozzáállás ez sok cégtől, ők nem kérnek semmiért egy forintot sem.
-
RazoR
veterán
Nem találok/kapok sehol egyféle választ arra a kérdésre, hogy mekkora lehet maximálisan (maximalizálva van e egyáltalán) az inverter. Van aki szerint max 5kWp van aki szerint nincs megszabva. Most akkor melyik?
Ugye a pályázatban ez van:
- a napelem panelek összteljesítménye nem haladhatja meg az 5kW-ot
- az inverter névleges összteljesítményénél max 20%-al lehet nagyobb a panelek összteljesítménye
Ezen két kitétel alapján az én logikám szerint nincs megszabva, hogy ne tehetnék fel az 5kW-nyi panelhez pl 7kW-os invertert. Vagy rosszul értelmezek valamit?
Nálam nincs gáz a házban, minden is elektromos, az éves fogyasztásom 7-8000Kw között van, ezért lenne jó, ha felkerülhetne mondjuk egy 7kW-os inverter és 5Kw-nyi panel a pályázattal és később önköltségen rakatnám fel a plusz paneleket, hogy fedezze az éves fogyasztásomat. De ugye van valami olyan is, hogy 3 évig nem nyúlhatok a rendszerhez.... -
RazoR
veterán
Az 5kW rendszer kijön kb 2,3-ból, az 5kW és a 8kW inverter ára között van kb 150k difi. Az 5kW-hoz 12 panel kell, a 8kW-hoz 18. A nagyobb inverter és a +6db panel kb 560k plusz lenne ami saját zsebes.
De ha fel lehet rakni nagyobb invertert és belefér a keretbe akkor "csak" a 6 panel az önköltséges kb 400k.
Hmm...
Egyszeri 400k és nincs villanyszámlám (a bruttóig).
Tehát jól értem, ha az 5Kw-nál nagyobb rendszert szeretnék akkor van rá lehetőség, csak a fölötte lévő költség az saját zsebes, de 2.9-ig mehet minden a pályázat alatt?[ Szerkesztve ]
-
RazoR
veterán
Most, hogy kikerült a kivitelezői lista, az Aleront ajánlom mindenkinek, országosan dolgoznak és nagyon megbízhatóak, intéznek mindent és nem kérnek "pályázatírási díjat"!
-
RazoR
veterán
Összeférhetelenségi nyilatkozat jött szerintem mindenkinek.
-
RazoR
veterán
Már másodszor kapok üzenetet a pályázati oldalon, hogy 03.30-án lejár egy mérföldkő határidő, a kivitelezőm szerint megváltoztak a mérföldkő határidők, így ezzel nem kell foglalkozni mert még nem frissítették le a rendszerben az új időpontokat.
Ez így van, tudja esetleg valaki?
-
RazoR
veterán
Tegnap megjött az új árajánlat a kivitelezőtől.
A korábbi ajánlatban 250k-t kellett volna ráfizetni, a mostani ajánlat szerint 780.000-et, én itt engedtem el az 5kW-os napelem rendszert, nincs ennyi pénzem kipótolni.
Pedig jó lett volna mert fűtési szezonban 75k a villanyszámlám az elektromos fűtés miatt.
-
RazoR
veterán
Hívott az alvállalkozó, hogy akkor elfogadju e a 780k-s önerős ajánlatot...
Ha igen akkor még a hónapban jönnének szerelni, szabványosítás, bővítés nem kell nálunk.Holnap 12-ig kellene visszajeleznem.
A kérdés továbbra is az , hogy ebből mikor lehet termelő rendszer és megéri e 780k-t belefeccölni....
[ Szerkesztve ]
-
RazoR
veterán
Az a baj, hogy tavaly októberi határidős már nem emlékszem mihez ez a rendszer lett beadva, így nemigen lehet rajta módosítani. Elölről meg nem szeretném kezdeni az egészet, mert akkor 5 év múlva sem lesz rendszerem.
Nem a takróval van a baj, ér az még szerencsére.
Meg legalább lesz egy fullos rendszerem 10/15 év garikkal és túlpanelezhető +4-5 panellal.[ Szerkesztve ]
-
RazoR
veterán
HMKE beadva, MGT-re várunk, azt mondták, hogy van hogy elfogadják a módosítást, van, hogy visszadobják MGT előtt/után, úgyhogy ezzel nem kockáztatnék szerintem.
Kicsit sikerült alkudni az árból is, így 605k lenne az önerő és lehet megy ez még lejjebb is.
Így már egész jónak tűnik, nem? -
RazoR
veterán
Solplanet inverterről mi a vélemény?
-
RazoR
veterán
Nem tudom volt e már itt...
-
RazoR
veterán
Megküldte aláírásra az MGT-t a kivitelező, innen hogyan tovább, mennyi idő még míg termelni fog a rendszer?
Bejelentkezett már az ELMŰ is óracserére, csak a szerelő lemondta az időpontot....
[ Szerkesztve ]
-
RazoR
veterán
Ma teljesen váratlanul hívott az ELMŰ-s szerelő, hogy akkor Ő most kicserélné az órát. Kérdezem, hogy a napelem miatt, mert hogy az még kb sehol sincs. Nem, átlépjük az éves 5000kWh fogyasztást így új óra (smart) kerül fel ami már advesz is. Mondom akkor ha felkerül a napelem akkor nem kell hónapokat várni pluszban az óracserére? Hát nem.
Ma küldtem vissza az MGT-t, kíváncsi vagyok mennyi idő múlva jönnek telepíteni a rendszert.
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Szombaton jött egy üzenet miszerint jóváhagyásra került az előleg kifizetés az alvállalkozónak.
Ilyenkor mi a következő lépés, jönnek szerelni a rendszert? -
RazoR
veterán
Ma felkerült az 5kw rendszer, óracsere már megvolt.
Az EU-s támogatós csodatáblát is felrakták a kerítésre, azt fent kell hagynom?MrTwister: és akkor mi a helyzet ha kb 10kW az éves fogyasztás és 5kW rendszer került fel? Nyáron 25k körül van a havi számla, télen 65-75k volt, én emiatt maradnék a havi diktálásnál.
-
RazoR
veterán
Óra csere megvolt, rendszer felszerelve, innetől csak papírmunka elvileg, mennyi idő mire termelhet a rendszer optimális esetben? Lehet valahogy gyorsítani a folyamatot?
-
RazoR
veterán
Ma lett elküldve a készrejelentés az EON-nak és kérvényezve a szerződés csomag elküldése nekem. Innentől mennyi idő míg bekapcsolható lesz a rendszer?
-
RazoR
veterán
Délpest, pest megye területen kit kellene hívnom, hogy ugyan mi van már ha lassan 2 hónapja fent a rendszer és megvolt az óracsere is már korábban mint ahogy felkerültek a panelek és az inverter?
Konkrétan egy óra átállításra és egy főkapcsoló elfordításra várok lassan 2 hónapja....
-
-
RazoR
veterán
A pályázatosoknak milyen elszámolás lesz januártól?
-
RazoR
veterán
Kivitelező ajánlására ma bementem az egyik ELMŰ ügyfélszolgálatra a készre jelentéssel, hogy ugyan mégis mi van, hol a szerződés mert csak arra várok.
Közölték, hogy hát az Eon-hoz kéne menni, hát jó.
De ha már itt vagyok akkor ránéz.
Kiszúrta, hogy el van írva a felhasználási hely azonosító a készre jelentésen.
Még jó, hogy nem vártam a csodára, hogy majd csak küldik a szerződést vagy a hiánypótlást.
Egyeztetettem a kivitelezővel, este már küldte a javított készre jelentést a szolgáltatónak cc én.
Szerdán megyek az Eon-hoz, remélem szerződést aláírni..... -
RazoR
veterán
-
RazoR
veterán
2 év után eljött végre ez a nap is, ma délután beüzemelték az invertert, termel a rendszerem!
Egy hülye kérdés így egyből, éjszakára lekapcsol az inverter? Semmi státuszjelző nem világít rajta jelenleg.
14:20-kor kapcsolták be app szerint 16:10-ig volt termelés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Robogó, kismotor
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Autós topik
- Synology NAS
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- LED világítás a lakásban
- Realme GT Neo2 - ők már nem zöldfülűek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest