- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- DIGI kábel TV
- Hálózati / IP kamera
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Vírusirtó topic
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mizol29
senior tag
válasz _DiEGO_ #56127 üzenetére
Ryzen 2xxx széria hivatalosan csak 2933mhz-et bír efölötti érték már OC-nak számít. A proci mem vezérlőjén is múlik, hogy bírja e vagy sem. Konkrétan az én 3000mhz-es ramom csak 2400-en hajlandó menni. Semmi különbséget nem veszek észre még 2400-3000 között sem ha játékokat nézem. Nem meglepő ha nem tudja a 3200-at meg nem is foglalkoznék vele. 2933 vagy 3200 oly mindegy. Örülj annak, hogy legalább a 2933mhz-et tudja. Vagy ha annyira izgat téged az a 200mhz akkor próbáld meg a procit kicsit oc-zni.
-
-
koko52
nagyúr
válasz _DiEGO_ #56293 üzenetére
A baj az, hogy ami B-die volt az nem biztos hogy most is az. A Mikron is van olyan jó. Lásd a crucial Ballistix sport-ot. Minden 3200-as minimum 3600 cl16-on megy mindkét cpu gyártó esetén, ezért nagyon ajánlott vétel.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Járókeret
senior tag
válasz _DiEGO_ #56429 üzenetére
Köszönöm a bő segítség nyújtása. Akkor azt mondod hogy nyugodtan próbáljam meg újra a fentebb belinkelt rammal?
Up: megnéztem, ez a BIOS verzió van telepítve.
Viszont: ez egy céges laptop volt. A BIOSban minden beállítás levan jelszavazva. Nem e lehet, hogy ott kéne valamit beállítani? Pl le van védve hogy más eszközt lehessen beletenni? Mondjuk az SSDt simán felismerte....[ Szerkesztve ]
-
m.lala
aktív tag
válasz _DiEGO_ #56440 üzenetére
Megnéztem.
Meg még ezt is: [link] szabeska lesd meg te is.
3600 CL 16 ra 1.39V, CL 14 re 1.44-et ír , nem tudom az már nem sok egy kicsit?
Most kézzel kipróbálom a 3600 CL 16-ot puszta kiváncsiságból.[ Szerkesztve ]
Doktor úr kérem segítsen, valami baj van a memóriámmal. Mióta? Mit mióta?
-
m.lala
aktív tag
válasz _DiEGO_ #56445 üzenetére
Persze értem én. Nem is piszkáltam semmit, mert csak stresz teszt hozott ki gondot, normál használat egyáltalán nem. De most rászántam az időt és hát azt kell mondjam megérte.
2 elem kiszedést követően, mivel nem volt hajlandó command rate 1 ben indulni, még jó hogy ezzel kezdtem a beirogatást. Sikerült mindent beirnom a biztonságos beállítás mellett és az 1.39 V lett a varázsszám. Így már Aida is stabil. Örülök.
Bal oldalon CL 16 minden auton, jobb oldalon cl 16 kézzel beállítva: [link]szabeska-nekem is MSI lapom van, ilyen beállítást nem találtam én sem. De az első oldalról bár kicsit keresve, de minden megvolt én a második oldaról semmit nem kerestem ki, lehetséges ha neked is stresz teszt alatt volt gond, hogy bizony a fesz kevés, fene tudja .
Doktor úr kérem segítsen, valami baj van a memóriámmal. Mióta? Mit mióta?
-
ptesza
senior tag
válasz _DiEGO_ #56440 üzenetére
Köszi mindenkinek.
MT40A1G8??-093E:? - Ezt a kódot a Taiphoon burner adta ki.
Kiderült, hogy Spectek chipekről van szó. Az is bizonyos, hogy a Spectek a Microntól veszi a a kész chipet vagy a Die-t és maga tokozza ízlés szerint.MT40A1G8??-093E:? erről sajna nem sok mindent sikerült megtudni ,ezért leemeltem a hűtést a RAM modul egyik oldaláról . Hajszárítóval felmelegítettem , és egy műanyag feszítővel , amit a teló szerelésnél is szoktak használni, simán leemeltem.
Mondanom sem kell ,hogy atomnehéz volt lefényképezni a chip a feliratát és nem is lett olyan értékelhető képem amit be tudnék ide tenni.
A chipen egy nagy Spectek logo és három kódsor egymás alatt jobb oldalon.
PPE70
-0,75E
F1928 - 2019 - 28. hét-0.75E - Key Timing Parameters
Speed Grade : -075E
Data Rate (MT/s) :2666
Target tRCD - tRP-CL :18-18-18
tRCD (ns) :13,5
tRP (ns) :13,5
CL (ns) :13,5
Backward compatible to 1600, CL = 11 (-125E); 2133, CL = 15 (-093E); and 2400, CL = 17(-083).PPE70-ről sem volt túl bőszavú a net de a Spectek saját oldalán kiderült, hogy ez egy mark kód, és van egy dekóder ami kiadja a chip part numberjét a mark kód alapján.
Mark Code PPE70
Part Number PRN1G8Z21CD8SA
Product Family DDR4PRN1G8Z21CD8SA a kódhoz tartozik egy mátrix amivel ki lehet bogozni.
PRN = SpecTek Mark; 8 chip only
1G8 = Component Depth and Width
Z21C = Z = DDR4 a többi karakter nem derült ki...
D = voltage - D = 1.2V DDR4
8 = refresh - 8 = 8K Grade A ~98-100%
SN = Component Package - Lead Count/Ball Array/Package SizeAz SN kód egy nagy táblazatban volt aminek a részletét be is teszem ide.
Kb most így állok a projekttel. Még mindig nem derült ki, hogy melyik Micron DIE-t kellene kiválasztanom a Ryzen Dram calculatorban.
A cél 3200 lenne 16 vagy jobb időzítéssel. Szóval nem tettem magasra a lécet. (elsőre ). Jelenleg(3000-16-18-18-36/1,35V) A ram modulok abszolult Best Buy voltak ezért is vettem meg őket. Köszönöm ha végigolvastad és megpróbáltad megérteni amit itt leírtam. Várok ötleteket, hogyan tovább. -
GIORGIONE76
őstag
válasz _DiEGO_ #56615 üzenetére
Ok, köszi a választ, igazából ez a **ci asus úgy csinálta, hogy az eredeti modul nem látszik,
csak sejtettem hogy az üres slotba lehet még, hwinfo-val ellenőriztem, úgyhogy megrendelve,
_DiEGO_ még 1x köszihttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
GIORGIONE76
őstag
válasz _DiEGO_ #56617 üzenetére
Persze, szemmel már meg volt hogy üres, de megnéztem CPU-Z-vel is,
slot 2 is van, csak ugyebár nálam nem írja ki az értékeket hozzá,
lehet valamit laptopos sajátosság, vagy az asus intergrált dolgai miatt,köszi a választ
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
etejedu
őstag
-
Czmorek
aktív tag
válasz _DiEGO_ #56748 üzenetére
C2Q9650 van benne.
A Ram-ot kipróbáltam egy 1366-os lapban, ott működtek szépen. Ennek valamiért nem jön be... Bios lesz a gond...
Eddig csak 1,5V-os memóriák voltak-vannak benne nálam. 1,65V-os nincs nálam.
Csak furcsállom, hogy pengén megy a 2000MHz-es Corsair Vengeance (1,5V)ramokkal ami nekem egy Tri Channel-es kitt, így nem tudom kihasználni teljesen. Vagy 2-t rakok bele, h legyen DC és gyors is legyen ,vagy 3-at és lesz 12Gb-om, de úgy nem az 'igazi'...[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz _DiEGO_ #56876 üzenetére
Addig a kb. 10 percig, amíg ment (volt stabilitás teszt is közben), addig nem volt semmi gond, de tovább nem hagytam. Lehet, leveszem a gép oldalát, hogy mennyire melegszenek (ha melegszenek egyáltalán) a RAM-ok, ha az időzítéseket csökkentem.
Gondolom, azért automatikusan megemeli a feszültséget a RAM-nak, hogy ilyen kicsi késleltetésekkel menjen.
Egyel lejjebb (11-11-11-26) már nem tudtam menni, nem is indult el a gép (bátor voltam ) -
-
Kobe
veterán
válasz _DiEGO_ #56885 üzenetére
szerintem ez nem b-die-os, hanem hynix a-die
F4-3200C16D-16GTZRaz a baj hogy sehol nem találok hozzá használható 3600 mhzes beálíltást így kútfőből kísérletezni nem sok kedvem van vele
-
Kobe
veterán
-
-
De4d
őstag
válasz _DiEGO_ #56958 üzenetére
Igen, csak állítgatás előtt akartam egy képet, mert utána belőttem az értékeket úgy ahogy elvileg egy külföldi fórumon olvastam, amin stabilak, de már képet se adott, így vissza a próba ram és visszaállítottam.
Amúgy pont ilyen ramom van, nem lehet hogy a feszt emelni kéne? itt 1,35V.
Minden jó, ha a vége jó!
-
De4d
őstag
válasz _DiEGO_ #56977 üzenetére
Na nem tudom mi lesz, egyelőre bent vagyok a windowsba
Feszültség:1.35V
Időzítés:Cl 16-18-18-18-36
Frekvencia:3000mhzIgen az xmp 1,35V de azon már kellene hoznia a 3200mhz- de 2933-on megnyekken kékezett igaz ott még feszkót nem állítottam alapon volt 1,2V
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- Patriot Viper Steel 16GB DDR4 3600MHz PVS416G360C4K (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest