Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    Topikgazda

    válasz jozsi252 #8957 üzenetére

    Ezekhez képest a csiszolószalagos megoldás tényleg sokkal jobb.
    Ez a 2000 Eurós olyan, mint egy 20 $-os Lansky másolat finom szögállítással, vagy mint egy Turnbox megberhelve a kövek szögének állíthatóságával. Azt nem is értem, hogy miért nem csinálták meg gyárilag állíthatóra.

    Az összes kis felületen, gyakorlatilag a pengét egy ponton érintő megoldás alap problémája, hogy nehezen halad. Ha van egy csorba az élszalagon, akkor elég sok anyagot kell leszedni, és az sokáig tart. Másrészt érzékeny a nyomóerőre, az változhat húzás közben, és az élszalag egyes részei más mértékben kopnak.

    Ezért sokkal jobb a nagy felületű kő. Még a sokkal keskenyebb csiszolószalagosnál is egyenletesebben bánik az élszalaggal.

    A legrosszabb pedig a hántoló hatást kifejtő keményfém vagy kerámia lapka esetleg acél korongok vagy a hántolni képes fenőacél, azt én csak késgyilkosnak hívom. Persze egy hentesnél mindennél fontosabb az azonnali eredmény, a kés ára bele van építve a rezsiköltségbe.

    Ezután következnek a kis átmérőjű rudak, lehet gyémántos, kerámia. Ezekkel is baj a változó nyomóerő, meg még az is, hogy nem tüntetik el az egyenetlenségeket. Bele tud csiszolni a csorbába is, és így az nem tűnik el soksok húzgálásra sem. Ide tartozik a Turnbox is meg a Sharpmaker is.

    Ezután jönnek a keskeny kövesek, pálcások, de van nyéllel rendelkező kivitel is. Ezek már kevésbé érzékenyek a nyomóerő változására, soknál a szöget is lehet tartani velük. Ide tartoznak a gépi csiszolószalagosak is.

    És el kell fogadni, hogy a kézzel szögtartó segédlet nélkül fent kés élszalagja sose lesz olyan szép mint a gyári. Ahhoz vizes köszörű kell a megfelelő befogókkal, amik a pengét a megfelelő szögben tartják. Ha kézzel csak egyet húzunk laposabb szögben, azonnal meglátszik az élszalag felső szélén, ha nagyobb szögben, akkor lekapja az élet tompábbra és egyben gömölyíti az élszalagot.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák