Új hozzászólás Aktív témák

  • kNG

    senior tag

    Sziasztok!

    Mi a véleményetek az equalizer használatáról? Régebben gyerekkoromban szórakoztam vele, aztán sok-sok ideig nem (értsd: 2 évtized). Az S8-ashoz adott "AKG" (Samsung) fülhallgatóval hallgattam 2-3 hete TIDAL-on keresztül zenét, és ezeket a fülhallgatókat mindig is túlzottan "bright"-nak tartottam, és kicsit kevesebb közép-, és magas frekvenciára vágytam, és több mélyre. 10 percnyi hallgatózás során beállítottam azt a hangzásvilágot EQ segítségével amire vágytam, és nagyon meglepett milyen jól szólt, élettel teli lett a zene, alig tudtam abbahagyni a zenehallgatást. Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy az S8-hoz járó fülhallgató nem egy hiper-szuper cucc, és a 7-8 sávos (már nem is tudom mennyi volt) EQ is nevetséges, mégis sokat dobott.

    Aztán felfedeztem az Equalizer APO-t és találtam egy oldalt, ahol rengeteg fejhallgató frequency response-a ki van gyűjtve, és az ehhez tartozó graphic EQ beállítások is, amelyek segítségével közelebb juthatunk a neutrális hangzáshoz. Kipróbáltam mind az AD700X-emen (nyilván a hozzá valót), mind a HD 559-emen (ehhez a HD 518-ét használtam - technikailag ugyanaz a 2 fejhallgató, és fórumok szerint is a HD 559 a HD 518 frissített változata), és "tisztábban" szólt a zene, viszont mindkét esetben élettelen volt borzasztóan. Az AD700X-nek eltűntek az áll-leejtős sparkling magasai, a HD 559-nek eltűnt (?) a soundstage-e, de mintha még imaging-ben is rosszabb lett volna, mint EQ nélkül, eltűntek a zenéből az apró finomságok, részletek, és eltűnt a VEIL is, ami (akármennyire is hihetetlen) a szívemhez nőtt (igen, még az AD700X után is, de mindkettő fejhallgatót másért szeretem :) ). Max. fél óra zenehallgatást bírok ki EQ-val (itt már nem 7 csúszka van, hanem 20hz-től 20khz-ig végig a fenti oldalon található, előre elkészített profiloknak köszönhetően), és törlöm az Equalizer APO-t, restart, és újra hallgatom a GYÁRI HANGJÁT a fejhallgatóimnak, és sokkal jobban tetszik így a zene, mind az AD700X-en, mind a HD559-en (pedig teljesen más karakter a kettő).

    Valakinek van erre mélyebb rálátása? Miért lehet ez így? Valamit szétcincál az EQ, és nem ajánlott a használata vagy nem cincál szét semmit, csak azt szerethetem, hogy itt-ott van kiemelés (HD 559 - mély közepe-vége és közép eleje, AD700X közép végig és főleg magas), és így más élményt ad minden egyes szám, mint korábban?

    Köszi előre is, ha szántok időt a gondolataitok megosztására! :R

    MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

Új hozzászólás Aktív témák