Új hozzászólás Aktív témák

  • Bogyó bá'

    nagyúr

    válasz vilmaboy #19020 üzenetére

    Igen, E125-öm van, lassan 2 hónapja, és tulajdonképpen meg vagyok vele elégedve (némi bővítgetés után), pedig igazából nem netbookra lett volna szükségem, hanem egy 12"-os szubnotira. Elsősorban melóra kell, idegen helyen, néha terepen is, főleg irodai jellegű feladatokra. A munkahelyemtől közel 2 évvel ezelőtt erre a célra egy 10"-os, egymagos atomos Samsung N150 netbookot kaptam, de - mindazonáltal, hogy jól megépített, masszív kis gép nagy akksival, szintén matt kijelzővel (!) - nagyon hamar kényelmetlenné vált a használata egyrészt a lassúsága, de főleg az 1024x600-as kijelzője miatt. Még a legkisebb excel-táblákat is jobbra-balra / le-föl folyamatosan görgetni kell, mert nem fér el semmi, mindennek csak egy kis sarkát látom. Ez a gép a mai napig nálam van, de saját pénzből (!) inkább bevállaltam a kis Lenovo-t (drágábbra nem tellett...), hogy ne kapjak agybajt állandóan.

    Nézegettem vásárlás előtt az említett ASUS-t is, bár talán (jóval) elegánsabb, mint az enyém, de emez annyival masszívabbnak, "iparibbnak", időtállóbbnak tűnt, hogy komolyan számításba sem vettem. Mivel én tényleg kiviszem akár az "erdőbe" is, ez nagyon nem mindegy. Már a kis Samsung netbooknál beleszerettem a matt kijelzőbe (szabadtéren a fényesen semmi nem látszik magamon és a mögöttem lévő dolgokon kívül), így erről sem voltam hajlandó lemondani, ez is kizárta a legtöbb márkát ebben a kategóriában.

    Sikerült a p*x-nél a március eleji nagyon kedvező akciójukban 3 év garanciával (ráadásul garanciafutáros, háztól házig) és ingyen házhozszállítással, 116 ezer buttó magyar forintért megvenni.

    Megvéve azzal szembesültem, hogy - bár a tesztek alapján számíthattam volna rá - hogy bizony az E-450 Brazos a 4GB rammal is jóval lassabb, mint számítottam. Igazából - mivel ez az enyém, nem a melóhelyemé - szerettem volna teljes értékű szubnotiként használni, nem csak az irodai feladatokra. Ehhez viszont elég karcsúnak tűnt.

    Némiképp sikerült - plusz ráfordítással - növelni a teljesítményét: kapott még egy ugyanolyan 4 gigás Samsung memóriát, mint amilyet a gyártó is szerelt belé, illetve az asztali gépemből (ahová hamarosan új, nagyobb fog kerülni) átszereltem az SSD-met is.

    Villámgyors messze nem lett, de egészen elfogadható az igen. (Vagy én szoktam meg, mindegy végülis...)

    A merevlemez védelmet, az arcképfigyelőt csak mint a Lenovo szoftvertámogatás részét, érvként említettem meg a típus mellett. Én mindkettőt kipróbáltam, de a webcam nem érdekel (Biosból már ki is van kapcsolva a kártyaolvasóval együtt), a HDD-védelemre meg az SSD beszerelése óta semmi szükségem.

    A jó öreg 64GB-os A-DATA SSD-vel volt egy kis "gond", de egyik topictársunk javaslatával ez is megoldódott: a 7 mm-es vinyó helyére csak úgy tudtam bepiszkálni, a 9,5mm vastag meghajtót, hogy - garanciavesztéssel - kihámoztam a burkolatából. Érdemes már eleve slim kivitelűt venni. Kétfelé partícionáltam, az összes általam használt program (közte 2 régebbi játék is) a 40 GB-oson van (10GB szabad hellyel), az adataim meg a maradékon. Ha nem hagyok rendetlenséget, rendszeresen takarítok, akkor el fogok férni rajta hosszú távon is.

    Na szóval: a Lenovo a gyárilag Win7-tel szerelt modelljeihez (hiába csak Edge, mégis csak Thinkpad, ugyebár) szuper jó, vállalati környezetben is alkalmas szoftvertámogatást biztosít, ennek alapja a már említett ThinkVantage program is, melynek segítségével az összes létező frissítést (dedikált Lenovo drivereket, programokat, BIOS-t) pár pillanat alatt naprakészen lehet tartani.

    Az oprendszer nélküli gépekhez is elérhetővé tette a weblapján, tehát ha külön veszel Windowst, miután a ThinkVantage-t letöltöd és telepíted, annak elindításával a gyárilag előtelepített gépek szoftverkörnyezetét pár perc alatt simán összeszedi, telepíti.

    Pár naponta érdemes rákattintani, mert nagyon gyakran ad ki a Lenovo frissítést, új driverelket, stb. a gépeihez.

    Na, röviden ennyi, mert már görcs állt a mellső lábamba a sok írástól, no meg hát munkaidő van, dolgozni sem árt....

    Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

Új hozzászólás Aktív témák