Új hozzászólás Aktív témák

  • I3EI\ICE

    aktív tag

    válasz HeZzZ #48085 üzenetére

    Gyanítom, hogy nem voltak ideálisak az összehasonlítás körülményei. Pl. az, hogy a fényes kijelzős monitor látványosan színesebbnek tűnt, engem arra enged következtetni, hogy szórt fénnyel erősen terhelt környezetben vetetted össze a monitorokat, ami a matt kijelző szürkés "fénylését" eredményezhette. Egyébként normál sRGB színterű IPS-t egy jobb TN-nel összevetve szemből nézve nincs eget rengető különbség. Az első találkozásom az IPS technológiával nekem az volt, amikor monitorguruéknál az U2311H-t egy akkori "legjobb" TN-nel (egy BenQ példány volt, a típusra nem emlékszem) láthattam egymás mellett, és biza én sem láttam semmi eget rengetőt anno, inkább a betekintési szögek vonatkozásában volt látványos az IPS előnye. Ellenben mindkét monitortól durván elütött az akkori legolcsóbb széles színterű (Wide Color Gamut) Green GL-TG241W, amely látványosan élénkebb színeket produkált mindkettőnél, és még a fekete is kevésbbé szenvedett bevilágítástól illetve IPS-glow-tól, mint az U2311H-n.

    Szóval ha látványosan jobb (több) színt akarsz, azt javaslom nézz meg valahol egy WCG-s monitort, hátha Neked is megtetszik. Szembetűnően élénkebb színeket produkálnak a széles színterű monitorok, és a nagyobb színtérre ráférnek olyan színek is, amik az sRGB-ről "lelógnak". Persze újonnan 120 körül kezdődnek a 24-es WCG-s monitorok. A napokban láttam U2413-at 90-ért az aprón, illetve régebbi típusok (pl.: HP LP2475W, Dell 2709W) szoktak még néha egészen jutányos áron fent lenni. Sajnos azonban egyelőre az internetes tartalmak, a filmek és a sorozatok többsége sRGB-re van optimalizálva, illetve sokak szerint a játékok is túlszaturáltak WCG monitoron, így sok kellemetlenség adódhat velük. Emellett alapvetően professzionális célra készülnek, így legtöbb esetben magasabb input laggal (kivétel pl az U2413 game mode-ban), és picit több mozgási elmosódással kell számolni az esetükben.

    Én az A-MVA-s mozgási elmosódásos véleményemet a BenQ GW2760-ra alapozom, nekem az egy picit jobban elmosódott játéknál, mint amit IPS-eknél tapasztaltam, illetve -emlékeim szerint- itt a fórumon is többen megerősítették, hogy az A-MVA-k kicsit lassabbak, de semmi extrémre ne számíts, egészen elhanyagolható a különbség, ha nem vagy fokozottan érzékeny rá, nem lesz vele gondod.

Új hozzászólás Aktív témák