- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
madgie
titán
A kis 45-ös M Zuiko-nak nagyon finoman állítható az élessége, ahhoz képest, hogy focus by wire. Finoman, könnyen jár, öröm vele manuálkókuszolni. Ellenpéldának ott van az új 14/2.5-öm, elég nehezen jár a lelkem, ami a méretével párosulva macerássá teszi az élességállítást. Nem mintha sokszor szükség lenne rá Nem emlékszem, hogy a 20/1.7 is ilyen lett volna, de fene tudja, az tuti, hogy most finomabban jár, no de egy éve 90%-ban azt használom, bekophatott.
Más: brutális nagyítása van, ha a 45-ös elé rakom fordítva a 14-est. Kellene valami 37-46-os menetes fordítógyűrű, baromi jó lenne úgy makrózni. AF is van, egy vonalzónál körülbelül 5 milliméteres terület fér bele horizontálisan
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
-
EFT
tag
Akkor már ketten vagyunk...:-) Én pl. ilyesmiért nem adtam el végül az SMC Takumar 55/1.8-at, mikor a Zoly 45/1.8 megérkezett. Sokan úgy vélekednek/tek, hogy nincs létjogosultságuk a régi manuál obiknak az új 45/1.8 mellett. Én ezt annyival árnyalnám, hogy ha az AF nem fontos, viszont a manuál fókusz igen, akkor változik a helyzet. A fenti obi egy finommechanikai remekmű, több mint 30 évesen jobb vele manuálisan fókuszálni, mint egy Canon L-es lencsével. A manuál fókuszálásnak megvan az az előnye, hogy nem enged kapkodni, átgondoltabb fotózásra késztet :-)
Itt vannak ezzel az obival készült képek. -
sebipayne
tag
45mm szerintem már túl sok GH2-n alapobjektívnek. Én egy Samyang 35mm F1.4-et néztem ki ami nagyon megtetszett mind felépítés mind minőség szempontjából.
Amúgy pont tegnap néztem egy videót GH2 vs Nex 7 között és a GH2 720p-je szinte megegyezett a Nex 1080p-jével élességre. Durva.
-
ROBOTER
addikt
A dolog a modern objektíveknél jelentkezik.
Annak érdekében, hogy a közelre fókuszálva is lehetőleg megmaradjon a képminőség, és elősegítsék a belső fókuszálást, ún. lebegő lencséket alkalmaznak. (megj.: front vagy rear focusing-nál is használnak lebegő lencséket)
A mai objektívek szinte kivétel nélkül ilyenek. Különösen feltűnő ez a makróknál, a nagy átfogású zoomoknál, vagy kis közelpontú teléknél. Volt már ebből kisebb botrány, először a Nikon 18-200-nál lepődtek meg az emberek, hogy a tárgyfotóknál a 18mm és a 200mm állások között közel sincs 1:11 arányú nagyítás-különbség, hanem csak a 60-70%-a. De ugyanezt csinálják kb. a többi márka cuccai is.
A komolyabb szívás a Nikon 70-200 VR II-nél van, ott ez rendkívül látványos, és egy ilyen célú objektívnél nem elhanyagolhatóan előnytelen.
"The Close-Focusing Focal Length Controversy" -nél nézd a két képet:
[ Szerkesztve ]
-
Gondwana
addikt
Makró obiknál nagyobb külömbségek vannak, pl. a PL45mm f/2.8 1:1 (filmesre átszámolva 2:1) közeli nagyításnál inkább f/5.6-ról indul, mint f/2.8-ról, aminek nemTTL vakuzásnál van igazán jelentősége (a TTL még kiméri az eltolódást)
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
Mr.Csizmás
titán
dehogyis, Peregrinator elvtárssal volt egy rapidrandi nemrég, 14/2,5 és leica 45 nyomkodás ügyében, illetve cserébe a 14-42 és 40-150 msc
szerk.: 14/2,5 portréj
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
törölt tag
A GF-2 egy nagyon jó váz, aminek jelenleg legfeljebb a GX1 vagy az OM-D lehetne az alternatívája, de én most nem vázat szeretnék venni, hanem egy jó minőségű 14-(...) zoomot. Ráadásul készülőben van egy új egyedi GF-2 firmware is
-
törölt tag
Felvetésem nem a jelenlegi álapotra, hanem a jövőre vonatkozik, amikor majd egy kompakt méretű (1/25" - 1/1.7") szenzor is tudja a mai APSC szenzorok minőségét produkálni. Ez akár 2-3 éven belül is bekövetkezhet, ami szerintem döntő fordulatot fog majd jelenteni.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
MÉG nem kerülnek sokba, de ahhoz képest, amennyi pár éve volt az áruk már most is sokat drágultak Olyan ez mint a jó Petax analóg üvegek, annó 5k-ért megkaptad azt a manuál obit amit most 20 alatt esélytelen beszerezni
Peregrinator: Májsztró az tény, hogy a jelenlegi csúcs APS-C szenzorhoz képest (ami a K-5, D7000/D5100 és A580-as vázakban van) dinamikában még le van maradva a Pana GH-2 (bár lassan jön a GH-3), de ha az 1 generációval korábbi szenzorokat nézzük már ISO160-tól pariban van velük
A kompaktok szenzoraitól pedig nem várnék csodát, a szenzor méret és az elemi pixelek a szűk keresztmetszet, a másik - ahogy előttem is írták - hogy sokkal jobb üvegre lenne szükség a minőségjavításhoz a kis szenzor miatt.
A DOF egy másik terület ahol megint csak lehet trükközni háttérlágyítással, de az nem pótolja a valódi szűk DOF-otEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
madgie
titán
Videó ennél a gépnél engem annyira nem érdekel, ha meghekkeli Vitalij, akkor ér úgyis valamit, addig meg poénkodni mindegy. viszont fotóilag nagyon kellett volna neki a dönthető segg, a külső EVF rettenet mód otrombán néz ki rajta
Családi videóknál amúgy tökmindegy, bekapcsolod a flickr reduction-t 1/50-re beltéren, max 1/100-ra kültéren és a mozgás rendben lesz, villogni sem fog. Igaz nem te állítod a rekeszt meg az érzékenységet, de nem is egy GH2 ez a gép.
nord_: a fekete-ezüst Oly nekem is bejön, csak a borítása nem. Oké, hogy old school, de a teljes fekete karbonszerűsége egyszerűen jobban néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
sebgutkopf
őstag
Próbálgattam elég 30p-s gépet volt is olyanom, nekem az is darabosnak tűnt, ha mozog a téma, vagy a kamera. Hosszabb záridőkkel és megfelelő videós technikával biztosan kezelhető egy bizonyos fokig és az 50p-ben végre azt érzem, hogy nincs benne kompromisszum. Hamarosan jönnek majd az első double frame mozifilmek is, persze megint a saját magukból kiindulva 48p-vel.
A lényeg úgyis az, hogy neked megfeleljen és szívesen nézd vissza az anyagot.Tv-n egy jó minőségű 720p anyag és 1080p között szerintem sincs nagy különbség, sőt én filmeknél is már annyiszor kellemesen csalódtam a 720p-ben, hogy nálam alapból az a preferált felbontás (méret/minőség). Hogy az 1080 valóban többet nyújtson ahhoz olyan téma kell, illetve elég közelről kell nézni, ami sokszor kevésbé életszerű. Ha nekiállsz pixeleket keresgélni, akkor azért könnyedén tetten érhető a különbség és látni, hogy valóban részletesebb a kép (nem élesebb).
-
Mercutio_
félisten
3200-nál már általában át van rakva FF-be a váz
Persze autoISO-nál váratlan szituban felugorhat 3200-ra és színesben maradEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
FEDman
addikt
Ha ilyen akkor én simán, néha kifejezetten szeretem a jó szemcsés képeket!
Amúgy mindenkinél más az inger küszöb, ami sokszor nem csupán a gépen múlik, hogy kinél hol lesz a határ. Például sokan nem figyelnek eléggé a helyes expóra és nem is tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. Pedig elég egy kicsi alexpo ahhoz, hogy a végeredmény sokkal zajosabb legyen annál, mint amilyen lehetne. Aztán az ilyen negatív tapasztalatok általában az emberek nem a saját képességeikkel, hanem a gép bénaságával kötik össze. Találkoztam már pl. olyan emberrel is aki az FF 5D MkII-esét nem merte iso400 fölé tekerni, mert szerinte az onnantól már vállalhatatlanul zajos a gép.
-
FEDman
addikt
Az utolsó mondattal nagyon nem értek egyet, a Pana igen is tud szép gépet tervezni, a kérdés inkább csak az akar e.
-
FEDman
addikt
Az L1 egy DSLR volt még 2006-ból, ennek megfelelően jó nagy. Egy micro változat sokkal vékonyabb és még elegánsabb lehetne.
Ettől függetlenül ez tényleg egyéni ízlés kérdése, ezzel nem is érdemes vitatkozni.
Bár azt mondjuk nem értem formára hol a párhuzam egy L1 és egy G3 között. -
HÁZIGAZDA
na a katalógusozás és importálgatás az, ami miatt akkor sem tetszene a LR, ha egyébként igen. jpg-ből dolgozni meg nagy surmóság amúgy, egy dolog, hogy nem tudsz wb-t korrigálni (pedig kell néha), de a 8 bit is fájdalmas, jó szőrös lesz a hisztogramm, amint csinálsz egy-két komolyabb módosítást.
szóval, én egyelőre kínomban csináltam ezt, de örülni nem fogok neki, és ha nem csak webre mennek a képek, hanem a falra, akkor mindenképp a raw fájlból fogok indulni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
madgie
titán
Nekem már a LR úgy importál, hogy adott hónap, nap mappa és azon belül géptípus, óra, perc lesz a fájl neve. Sokkal jobb így, mint pl egy P189457.rw2-vel szórakozni. Két gép esetén összehangolod a gépben az órát és a LR dátum szerint rakja sorba a képeket magának.
Parci: megszokás kérdése, én már képeket is LR-ban keresek vissza, mert úgyis be van importálva minden, másrészt meg sokkal gördülékenyebb, mint az Irfan thumbnail módja. Ráadásul relatív jól működik a dolog, hajlandó nem az SSD-mre rakni a kacatait, míg mondjuk az iTunes-nál hiába állítok be akármit, képes 5-8 giga szemetet szórni a rendszer SSD-re
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
GF2 firmware (hack) tapasztalatok:
-Mennyire látszik a videók sötét részein, a részleteknél, úgy összességében?
*Nagyon keveset filmeztem a géppel, nekem már a gyári 16Mbps is nagyon jó minőségűnek tűnt.-Tudod-e már manuálisan kezelni videó előtt-közben az egyes paramétereket?
*Megpróbáltam de nekem nem megy-720p bitrátája is növelhető-e és meddig?
*Igen növelhető 32Mbps a javasolt bitráta-1080p közben hogyan viselkedik?
*Egyenlőre a normál firmware hack csak 1080i üzemmódot tud.
(Van benne külön egy "patches for testers" rész ahol be lehet kapcsolni 1080p üzemmódot de ez még nem működik jól, mivel a kép alsó felén egy széles zajcsík látható).-Nem írja-e ki egyetlen egyszer sem hogy a "kártya írási sebessége miatt a felvétel korlátozva"?
*Sandisk Extreme 30MB/s kártyát használok, a 1080i / 42Mbps beállítással is simán működik.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Autós topik
- Külpolitika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Sorozatok
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest