- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz BÁ Nutrition #40647 üzenetére
SZVSZ:
Én most a Kínai és Olasz tapasztalatok alapján azt sejtem, hogy totális Wuhani (minden leáll) karantén kell a vírus megállításához úgy hogy ezt kombinálják rengeteg szűréssel.
Az eddigi Olasz részleges karantén, sokat szűrünk nem volt elégséges, ez mára egyértelmű kéne legyen mindenkinek!-Olaszoknál már 3hete tart a részleges karantén (kijárási tilalommal, területek lezárásával de gyárak mehetnek) és még mindig nő a fertőzöttek száma.
-Wuhanban a totális karantén (minden leáll) és ~mindenkit szűrünk bevezetése után 3-4hét volt míg az új fertözöttek száma csökkenni kezedett. És 8hét volt mire 0ra csökkent.EUban még sehol nincs totális karantén. Nem állt le az ipar, de a legtöbb országban még kijárási tilalom sincs. Ha jövő héten bevezetnék akkor se lenne április végére vége.
Más: Sajnos sztem MO és jópár más állam EUban/világon jelenleg tart ott mint Olaszok 1hónapja. Még ott se pl nincs kijárási tilalom.
A nagy különbség, hogy a magyar EÜ az elmúlt 10év egyik nagy vesztese. Teljesen ki van véreztetve.
Még lényegében nincs nagy felfutás de egyes részei már most az összeomlás szélén tántorog. pl 65évnél idősebb orvosok nem érintkezhetnek direkte beteggel (és ez nagyon helyes) DE vannak olyan területek ahol evvel a szakorvosok 20-30% kiesik úgy, hogy eddig se volt elég!!!Ezen felűl a kormányzat nem veszi komolyan az EÜ részét. Ez az ábra sztem mindent elmond. [link] Márpedig jelenleg a legfontosabb lenne, hogy mindenki szűrve legyen aki gyanus. Aki pl tüdőgyuszi gyanus az azonnal.
Ehez kapcsolódik sztem ez. Elég jól leírja mért ennyire alacsony a MOon regisztrált fertőzöttek száma. [link]Erre rájön, hogy az emberek se veszik komolyan. Balaton, Velencei tónál márc végén döbbenet csönd szokott lenni, emberrel nem lehet találkozni. Most ehez képest kb tömegek sétállnak.
Ebből az egészből MOon az Olasznál sokkal nagyobb katasztrófa lehet. Nem tőzsdei azt ilyenkor az ember leszarja. Emberi katasztrófák tömegei.
Nah megyek gyerekezni, én időmben meg kijött Doom az lesz.
szerk: Mire megírtam kijött a hír:
Olaszban bevezették a Wuhani féle minden leáll karantént. Akkor ott még 3-4hét? De a gazdaság a földbe fog állni.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #40661 üzenetére
Ennek ami megy sztem sincs értelme.
DE HA megfelelően szeparálnák, sok lenne a szűrés a fertőzések megállítható lenne. Hupejt Kína teljesen lezárta, ott és mindenhol máshol vég nélkül szűrtek és szűrnek.
Eredmény: Csak Hupeit kellett lezárni, nem egész Kínát. Csak Hupejben állt meg a gazdaság nem egész Kínában.
És detto ROKban.
Az elgondolás nem lenne rossz. Nem megáll a gazdaság mint a szög hanem csak aza dott város/tartományban.A probléma, hogy EUban és USAban se történt ez meg időben. Ennek az eredménye most az, hogy nem Olaszország egy kis részén hanem egész Olaszoban karantén lett. Aki az elején nem kemény, nem veszi komolyan az a végén 100*nagyobbat bukik. Olaszok most értek el id.
MOon pedig sztem ennél rosszabb a helyzet a szituáció kezelése.
Had rakjam be képpel:
Egyszerűen nem vette a kormány komolyan. Nem értette meg, hogy 100*többet fog rajta bukni ha hagyja csak a dolgokat menni az útjukon. Szuper, hogy most beindul a 8 szürőközpont de ennek 2 hete kellett volna megtörténnie.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz VirsLee #40650 üzenetére
Ahonnan kiindult ez az egész az viszont az elkaszinózás volt. Erre reagáltam, hogy na nemár... akkor miből kap após egy valag pénzt ha elkaszinózták?
Kinek mi. Konzervatív befektetéseknél és manyup tvileg az volt én azt tekintem jónak ami megveri az állampapír vagy/és esetleg inflát. Ahogy látom manyupok túlnyomó része megverte. Ha belevesszük a 2008as válságot csak picit, ha a linkelt cikket nézzük és 7év alatt 70% akkor meg nagyon.
Innen nekem a manyupok túlnyomó részét jól forgatták. Hogy szted nem mert mégtöbbet lehetett volna keresni hát nem.Ebből aki maradt lesz 2-10-20misi nyugdíj. Aki nem annak az állam elköltötte, nem kap semmit. Najó lölö kapott Mátrai erőművet meg mindent, és persze épült sok stadion, focisták csudaszép fizetéseket kapnak aa nyugdíjra félretett pénzünkből.
-
Dare2Live
félisten
Neked is meg mindenkinek akit most elkezdett érdekelni a tőzsde:
[link]Lehet rosszul érzem/látom, hogy nagyok támasztanak, beleadnak... menekülnek. Az alja fogalmam sincs hol lesz. De annyira nem, hogy nem tudom, hogy OTP 8000, vagy 6000ig megy le. Vagy 3000ig... Ha tudnám, lett volna pénteken záráskor, észrevettem volna megjött a pénz rádobtam volna a sortomra.
-
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #40723 üzenetére
Amikor minden -limitre van kiakadva....
Én nagyon féltem US lakosságot is. Átlag még mindig dimenziokkal jobb szituban van EÜvonalon mint mi, de van egy széles nem biztosított, nincs rá pénze tábor. Ez komoly baj több szempontból.
@Oppenheimer elég jól betaláltad mi lesz. Grat.
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #40731 üzenetére
Told kis pénzel járékból és írd papíron bejött, nemjött. (nekem soha nem ment a DT, 1-2napos kereskedés max swing) Jah én se vettem rá sortomra.
más:
Mai hírekből ezt emelném ki.
a lakóingatlanok 9 százaléka kevesebbet ér, mint a fedezeti értékeEz a 9%nem vészes de ha nő a mennyivel és a mennyi pillanatokon belül brutál durván átterjedhet a válság a bankpiacra. Persze azon felül, hogy a lakástulajok kénytelenek lesznek tőzsdéről komoly összegeket kivenni...
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #40733 üzenetére
MOról nem linkelnék ilyet. Főleg azért mert lényegében nincs ilyen. Nincs átlag 99%nak 0-10% önrészes hitel és ha nem fedezi az ingatlan a hitelt bank akkor is sokkal kissebb bajban van. USben bank kockázata sokkal-sokkal magasabb.
ld 2008-2009etdon't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz Golyobis #40791 üzenetére
Az elméleted logikus én is ezt gondoltam de 2008-2009es QEnél, helikopterpénzeknél nagyon nem ez lett. Ott is sokan inflát vártak és nem lett.
A jelenlegi helyzet ettől abban különbözik, hogy még durvábban tolják a pénzt mindenhova és a fő difi, hogy a gazdaság, árú kínálat is dögledezik. Ha nem megy a gyár nem gyárt. Ha nem gyárt kevesebb lesz a piacon = ára felmegy.
A vasárnap, hétfői bejelentések írtam is engem is teljesen megkevertek. Péntek szombaton még fixen úgy gondoltam, hogy sort az irány és mért csak minimállal játszom meg. Most fogalmam sincs. Aból a végtelen pénzből áttételesen is de a rvpiacra is fog jönni bőven.
-
Dare2Live
félisten
válasz buherton #40826 üzenetére
Összefoglalva:
-3hete is érdekükben állt megegyezni.
-Nem azon dőlt be totálisan az olaj, hogy nem vágtak.
-Azon dőlt be egyrészt, hogy mindenki annyit termel innen ami kifér a csövön. És jópár OPEC tagállamnak főleg SzAnak nagyon vissza volt fogva már eddig is a termelése.
-Azon dőlt be másrészt, hogy bedőlt a fogyasztás. US, EUban kvázi leállt légiforgalom. Tippre mára a korábbi fogyasztás 80% kiesett. Ahol mindenki HO van ott a személyautó forgalom töredéke annak mint ami volt. Nem tudom mennyivel csökkent az olaj felhasználás de jelentősen. Ahol pedig teljes karantén van ott lényegében bezsakadt a fogyasztás.
És erre még rájön, hogy ha leáll az ipar megint sokkal kevesebb olajra van szükség....Tehát jön +2-5millió hordó kitermelés növekedés és vele párhuzamban egy masszív pl 10millió hordós fogyasztás csökkenés. Úgy hogy már egy hónapja is túltermelés gyanus volt a piac.
Az olaj árát jelenleg még fogja a remény. Fogja, hogy US fullra feltölti a stratégia készleteit. 10nap és teli lesznek. Aprilis 1től indul a felfuttatás. Ha 1hónapig ez megy még a tankerekben is tárolni fognak.
Ami fellfele mutat:
-A világgazdaság 6-36hó alatt fel fog állni. Újra mennek a repülők, megejelenik a kereslet.
-A shale kitermelésbővítés már most veszteséges. Nem bővítenek. Viszont a korábbi bővítések/repesztés/ még 0-18hónapig termel. A piac kiegyensúlyozza magát. Ilyen árak mellett a shale kitermelés lassan leáll.Na most innen nekem X akta. Avval egyet értek, hogyha elmegy a vírus visszaáll minden shale leáll visszamennek az árak min 40$ra. De hogy a köv héten 1-3hónapban merre megy az x akta. Simán lehet beesik a jelenlegi ár felére...
Jah 0án van a minimál shortom. Egyelőre tartom.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #40831 üzenetére
Erre én is gondoltam de nekem nem egyértelmű.
Szerintem a SzA csörte elsősorban nem a palának szólt hanem az Oroszoknak. Pont azért amit írsz a Trump féle olajimport korlázozás/importdíj miatt. Egyértelmű, hogy ha ki akarják nyírni ennyire palát US/TRUMP meg fogja lépni.
Ezzel szemben az elmúlt sok év arról szólt, hogy SzA, opec vág, Oroszok meg nem vagy méretükhöz képest minimált. SzA/OPEC pala és Oroszokkal szemben is piacot vesztett, mára nagyon bőven lehetőségei alatt termel ki miközben más se szól a rádióból, hogy co2, zöld, foszilis fujj, fujj. Nem biztos, hogy azt amit most nem termel ki, ad el azt 30év múlva eladhatja.Ettől még sztem se rossz vétel az olaj... de hogy az alja most van vagy 1hónap múlva az X. Ma nagy az örömködés, miközben fertőzöttek száma exponenciálisan nő...
szerk: Jah mégvmi. Ha shale le is áll szép lassan az azt jelenti, hogy amíg jön jön, utána nem repesztenek tovább. De az olaj amint 45-55$ fölé megy újra indul a repesztés. Ez az ami miatt én nem várom, hogy olaj tartósan 60-70$ fölé menjen. Átmenetileg igen mert mindenki le fog lőni minden fejlesztést, de még évek mire annak hatása lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Sisco2 #40900 üzenetére
Hol nézed ahol pontban 1800kor kidobják?
Én reménykedtem mert a szombati brutál 794 halottnál, rengeteg fertőzött után 2napig esett... erre tegnap ugrott felfele.
Erre mondták azt, hogy a fertőzöttek száma Olaszban a szűrteknek már 6-8*lehet...US adatok lettek újabban durvák. Exponenciálisan fut fel, New Yorkban minden második teszt pozitív, de máshol se ritka a 20-30%. És még csak most kezdtek lényegében szűrni... ez tényleg az a vírus amit ha az elején nem kapnak el és Olasz, USben nem sikerült nincs más lehetőség csak a teljes karantén. btw nem vagyok biztos nálunk jobb lenne a helyzet. Halottat nem szűrnek...
-
Dare2Live
félisten
válasz #95561216 #40902 üzenetére
Amíg ennyire fut fel a fertőzöttek száma, minden második-harmadik tesztelt koronavírusos már mndenhonnan vannak esetek vagy országosan karantén lesz USben vagy minden államban brutál fel fog futni a fertőzések száma és akkor lesz karantén. Még kell 1-2nap adat ahoz, hogy ez 99% legyen de így néz ki most sztem a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #40943 üzenetére
Most gazdaságot nézve a fertőzés felfutás, halálozások döntőek lesznek. Nem vagyok biztos US nagyjában elkerülhető egy NYC szintű karantén. Ha igen az US gazdasága (is) leseggel.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Sisco2 #40967 üzenetére
Én is gondoltam erre de 1.4-1.6 volt az előrejelzés. Az volt beárazva. Esetleg 2misi. A 3.4misi az bődületesen rossz szám. Mindha MOon 1%al nőne 1hét alatt a munkanélküliség.
másik: Én továbbra se tudom hogy akadájozza meg az, hogy az emberek zsebébe pénzt tesznek a vírus tovaterjedését, karantént.... Így csinálják tovább Olasz/Spanyolo sorsára juthatnak.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Amúgy a fertőzött/halálozás elég jó mérőszám szerintem.
Van ahol nagyon alacsony. pl ROK, Németek. 0.5-0.7%. Mert akinek "kapar a torka" is szűrik.
Aki fertőzött akkor is ha semmilyen tünete nincs karantén. Nem fertőz tovább. A fertőzési görbe úgy laposodik el, hogy a gazdaság nem áll annyira a földbe.Van ahol magas. pl Olaszoknál a halálozás 4-5%. Nem mert annyival szarabb az egészségügyük hanem mert csak a súlyos eseteket szűrik. Így aztán a részleges karantén se segített, hisz rengetegen lényegében tünetmentesen jártak dolgozni. Eredmény: Sokkal több halott és a végén totális karantén kellett. A gazdaság beleáll a földbe.
Az Olasznál csak a Magyar plda a rosszabb. Nagyon keveset szűrünk. Ehez társul egy 5%os halálozás DE ennél imo messze sokkal többen halnak meg MOon koronavírusban. Halottakat lényegében nem tesztelünk, és ahol ismert is a fertőzöttség ott is az elsődleges ok vmi más. pl COPD. Tippre minimum 10* többen haltak meg eddig koronavírusban MOon mint ami a hivatalos adat de lehet még ennél is többen. A fertőzöttek számát dettó be lehet szorozni hivatalos adat *20-30-50el. És ha Olasz szinten megy minden tovább akkor lehet itt még totális karantén. Mert nem tudtunk szűrni. Bár egyesek szerint sajnálják a pénzt szűrésre...
Nah ezért lenne rémítően fontos a sok-sok szűrés. Nem mindegy mennyien hallnak meg ÉS nem mindegy, hogy el tudnak menni az emberek dolgozni vagy totál karantén kell a végén és beleáll a gazdaságunk a földbe.
A helyzetet jól illusztrálja, hogy annyira nem szűrünk, hogy még karanténban lévő orvosokat sem. Azzal nem mondok újat, hogy az EÜ a koronavírus elött is végletekig túlterhelt volt. Ehez képest most 200%ig túlterhelt. És nem letesztelik 3nap karantén után az orvost, hanem teszt nincs és marad 2hétig karanténban. Otthon ücsörög miközben elképesztően nagy szükség lenne a munkájára a kollégái vért szívnak 10napja 12hznak... ennyire nincs elég teszt jelenleg MOon. Még az karanténban lévő orvosokat se tudjuk szűrni.
A kérdés persze a mért. Nem nehéz a válasz. 2éve lényegében teljesen felszámolták az epidemiológiai központot más nevén az járványügyet vagy OEKet. A szakemberek elmentek máshova dolgozni, nyugdíjba mentek... Ezért vagyunk most totál letolt gatyával. Nah kellett az a pár milliárd lölönek, vagy focista fizetésre...
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz aujjobba #41050 üzenetére
Ha mindenkit szűrni lehetne egy 100fts tesztcsikkal 1 max 2hónap alatt úgy lehetne eltüntetni a járványt, hogy a gazdaság a jelenlegihez képest meg se érezné.
Ma/tegnap beszéltem pár nagyvállalati dolgozóval. Ukránok/kölcsönzötteknek jövő héten már nem kell menni... a megrendelések úgy tüntek el, hogy totál leállás is lesz, kötelezően el fogják rendelni szabit és ilyen még nem volt.
x cég accountingján dolgozójával beszéltem a héten kb 0 melót kaptak, még van 1-1.5hónap feltorlódott melót utána picit előre tudnak dolgozni utána vszeg ők is megkapják a kötelező szabadságot cég 50%al rendelkezhet... de utána nem tudja. Malmoznak? Fizetés nélküli szabi?
Tényleg abba reménykedhetünk, hogy 1 hónapon belűl vége ennek a horrornak vagy max 2hónap. Utána már a multik is elkezdik vakarni a fejüket és nem csak kölcsönzötteknél, sori alkalmazottaknál.... ez olyan negatív spirált okozhat aminek következményei tényleg kiszámíthatatlanok... kellene egy vakcína vagy egy olcsó/tömegesen gyártható teszt....
szerk: [link]
Olaszok: 92 472 fertőzött 10 023 elhunytak
~11%os fertőzött/elhunytak aránya. Rendesen benéztem azt a 4-5%ot...Tippem szerint amúgy a valóban koronavírusosok száma Olaszban nem 92472 hanem min 1 akár 2millió. Na számoljuk ki 1%al mennyi halott lesz ha mind a 60millió Olasz elkapja... Inkább ne számoljuk.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Az egy hátrány a fix kamat. Ha infla elszáll ami megeshet a PMAP előnyösebb lehet. Annak a hátránya a visszaváltás bünti.
Összességében bármelyik sokkal jobban megéri annél mindha pénzed bankban áll 0%ot hoz...
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Olvastam erről már egy hete. Ott is heti 700.000-1.4millió közé tették azt a számot amivel németben a járvány nagyon gyorsan visszaszorítható lenne.
Kiemelés amúgy tőlem. Mert oké multik kibírnak 2hónapot, de ha ez újra és újra belobban...
@Ixion77: Sztem ez ott sántít, hogy Olaszban sincs elég teszt arra, hogy halottakat is teszteljék...
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #41087 üzenetére
Anglia már dobta a terveit. Akik angol uttal probálkoztak pl pldadban Irán az szerintem a hozzá nem értésből fakadt. Jah azóta Irán is dobta az "angol" terveket. Szerinted mért?
A célnál is vmi félrement pedig több helyen le volt írva. A cél nem a vírus totális megállítása, az szerintem se lehet hanem a fertőzöttek felfutási görbéjének ellaposítása. MOon van 1600 müködő lélegeztető gép. Ha elfogynak onnan nincs tovább ha betolják "anyád, apád, gyereked" és kéne neki és nincs meg fog hallni. Spanyoloknál ez már valóság. Ezt akarja mindenki elkerülni.
A koronavírus halálozási aránya nem olaszban 0.3-0.4% körüli a 0-40éves korosztájban = fiataloknál. Ez bődületesen magas szám az infelnzához képest. Inflenzát nem szokás így szűrni de minimum 100* a halálozási arány.
És a 70évesek 15%át se szokta elvinni egy inflenza, a 80+osok 20-25%+át sem. Ha így lenne nem lenne lényegében 75évesnél idősebb generáció.
Kronikus megbetegedésekről még annyit, hogy valami inden 65+osnak van. Asztma és bármilyen komolyabb alergia is az. Ezek rengeteg embert érintenek mégse szokás bennük tömegével meghalllni.----
A gazdasági hatásoknál szerintem a kulcs az az, hogy vissza tér e a kereslet és mikor. Ez nem annyira triviális brutál negatív spirál kezd kialakulni és már nem csak idegenforgalomban hanem kb mindenhol. És ez nem azért alakul ki mert kijárási korlátozás/tilalom, már hetekkel korábban elindult. "4hete már volt Wizz jegy Viena->Tenerifere 4.990Ftért."
Jelenleg abban lehet reménykedni, hogy 1-2hó után beindul a fogyasztás. Jelenleg multik jellemzően csak kölcsönzötteket, próbaidőseket... küldték el de ha nem jön vissza a fogyasztás 6-8hét múlva akkor a malmozó munkavállalókat tömegével fogják elküldeni. Az tuti, hogy amíg lakosság nem akar fogyasztani itt nem indul el semmi felfele... Én ebben látoma fő problémát. De ehez először túl kéne lennünk a járványon azt kéne látnunk, hogy brutál beesik a napi új fertőzöttek száma. Jelenleg ez max stagnál, de pl USben még csak most fut fel...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz bernel #41111 üzenetére
Megtelnek a tározók. Nincs hova rakni. Minimum 10millió hordó túlkapacítás van. Minimum ennyinek kéne eltünnie. Ennyit bevállal Opec+Oroszo kartel? Kétlem. Mélytengeri... menni fog, először shale fog leállni.
A szép szerintem amúgy az olaj long lesz. Hosszú távon amíg átlag 30-35$ért termel ki nem lehet vele bukni. Két éven belűl min lehet duplázni. Ez viszont szerintem főleg a biztos része nem áll rvek 99%ra. OTP 2év múlva még lehet mindig 9000Ft.
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #41115 üzenetére
EÜ:
Svédek nem voltak hszedbe, nem tudom mi van ott, anglia, Irán... kukázta ezt a tervet. Ha Svédek a semmi karantén mindenki mehet mindenhova betegek nincsenek izolálva szabadon boklászhatnak nem kell tesztelni határok nyitva és van mennyiségben fertőzöttjük nem lesz lapos felfutási görbéjük ez kb kijelenthető. Ha erre az EÜjük fel van készülve mért ne? Ha meg EÜjük ezt nem képes kezelni akkor ha elfogynak a lélegeztetőgépek, orvosok akkor imo krematóriumok fognak 200%on pörögni. Mért ne ez történne? Miben különböznek ők Spanyol, Olasz, UStől...?Tesztre írtam, hogy hosszú távon megoldás lehet. Védőeszköz alap mindenhol. Az MO EÜ helyzetét mutatja, hogy nálunk nem. De persze teszt sincs de annyira nincs hogy karanténban lévő orvosokat se tesztelnek miközben baromira hiányoznak a rendszerből. Ezen viszont tőzsdei árazások túl vannak. Most a kérdés a mi lesz 3-6hónap múlva. Beindul e visszaáll a fogyasztás a korábbi szintre. Mennyi idő alatt? Ezen aztán nem segít ha a FED rveket vesz. A jelenlegi csomag pár hónapra megmenti a válllalatok nagyját utána fogyasztást kell generálni, nem rvét venni. Helikopter pénz amennyire idegesít annyira nincs jobb ötletem...
Amúgy nézd meg pont elöbb ajánlgattam olajat lonra. Az ha le megy 15$ig 2éves távon tuti feljebb fog menni mert kínálat. Na látod nem vagyok végtelenűl negatív/short szentimentű most sem.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #41127 üzenetére
"Anglia és Irán sem volt a hszemben"
Hszed nagyja hivatkozás volt nehéz volt olvasni tény ott van az mégha gyanunak is.
"Nekem az a gyanúm hogy Irán és Egyiptom is az angol utat járja. Lehet, hogy Oroszország is."
Amúgy ja Irán pont úgy kezelte, hogy nincs itt semmi.btw most akkor miben különbözik a Svéd és a Magyar hozzáálás?
@Stanlee: Ha nincs semmi nyitva nincs hová menni. Innen max sétálgatni lehet. Az meg nem nagy élmény ha alkalmanként kapsz érte egy 200-500euros csekket.
Amúgy tök érdekes, hogy még Spanyol, Olaszok is megértették végül, hogy ez fontos a Németeknél meg nem így lenne...[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Már megvoltak az eső csődök. Most a kérdés, hogy meddig zuhan... és utána meddig tart a jelenlegi horror. Nagyon nem mindegy, hogy 2hónap vagy 4...
És olajnak se mindegy...
más: Jön a nagy magyar csomag is. Ki mre tippel bankokat a már bejelentett intézkedéseken kívül meg fogják sarcolni vagy nem?
-
Dare2Live
félisten
válasz Cpt.Price #41158 üzenetére
Két dolog ütközik Egyik amit Ixion77 írt.Semmi nem éri meg dől a pénz rveknek száguldania kéne felfele. Amit FED csinál egész elképesztő. Már rv, etf vásárlásról olvasni csak menjen felfelfel.
De a pénz nem álítja meg a virust. Amíg ennyi a fertőzött esélye sincs a gazdaságnak az újra indulásra. Nincs termelés nincs fogyaszás. Lefele mutató spirálba került. Ez az amit ha a jelenlegi 0-10%ra esik az új fertőzöttek száma mködik a szűrés... meg kell fordítani. És ez nem lesz egy könnyű kör nem abból áll csak, hogy holnap kinyithat a disco lehet menni kvzni veszünk iphonet és samsungot. Nem véletlen mondják, hogy nem teljesen hülyeség a helikopter pénz. Ki kell osztani és el kell kergetni az embereket boltba, szórakozni.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #41196 üzenetére
anno mondtam hogy nálam csak onnan lehet long hogy csökkennek az új fertőzöttek száma. A tegnapi Olasz fertőzöttek száma az elmúlt pár napban kisimult és tegnap már érdemlegesen csökkent. Spanyoloknál, Franciáknál még felfutás van US még az elején tart.
Erre rájön ami Ixion77 írt.
Ettől még eshet mélyebbre de pár éves távon azért ez jó beszálló lehet már.Olaj most frusztrál tegnap majdnem rányomtam a buyra erre ma ugrott egyet. De végül tegnap úgy voltam, hogy ha napi 10+millió hordó a fölös a piacon ha már tankerek is megtelnek esik az még lejjebb...
Aki magyar piacban gondolkodik imo nagyon nagy kockázat lehet az új csomag. Kormányunk imádja más f*val verni a csallánt.
Más érdemi gondolatom nincs ez is szvsz. Szerintem ovatosan nekiállok csipegetni. Reménykedek egy buy&holdban de ha virus összel esetleg berobban aminek eélye nem sok de nem 0 én dobni fogok mindent.
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #41198 üzenetére
Én ezzel úgy vagyok, hogy amit eldobtam azt min 20%al olcsobban fogom visszavenni. Nem keresem az alját inkább biztos akarok/szeretnék lenni.
@HussarF : Isten ments. Nekem sose ment a DT. Ha beesik 1x$ra vmikor és erre számítók a köv 1hónapban akkor beszállok.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #41205 üzenetére
Shale kitermelőket csődbe lehet vinni ha sok hitelük van, de amint 40$ fölé megy az olaj ára újraindul az egész csak nem a csődbement A hanem B cég fog repeszteni.
Ha nincs hitele csődbevinni kb nem lehet. Ha nem éri meg a repesztés ami kijön még eladja aztán leáll a kitermelés.
fél év múlva 40$ fölé megy az olaj ára akkor újraindul.Ez az amiért A céget ki lehet nyírni de magát a kitermelés 40$ felett újra fog indulni.
A shalenél nagyon fontos tudni, hogy nagyon más mint a hagyományos kitermelés ahol nagyon nem szeretik/szokták/lehet leállítani a termelést. Shalenel meg nem repesztenek tovább már 1hónapos távon csökken a kitermelés. Ilyen egy pl tengerinél kvázi nincs.
USt szerintem annyira nem zavarja a 10-30$os olaj.
---
Az SzA Orosz csörte imo arról szól, hogy SzA évek óta vág, vág jóval kapacitása alatt termel Oroszok ehez képest max formálisan vágtak. Oroszok mára már hagyományos Opec/SzA exportpiacokat is elfoglaltak. Ezért is van akkora hatása a kitermelünk Aprilistól amit tudunknak. Tényleg +lesz ami a piacra fog kerülni.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
máp+ lett eladva webkincstárban, kiutalva számlára. Ez mennyi idő alatt szokott lemenni?
-
Dare2Live
félisten
válasz attiati #41248 üzenetére
"Az a gond, hogy Usa nem mondhat le az energiafüggetlenségéről akkor sem, ha nem éri meg termelni."
Ez vmi rémítő sztereotipia.
30+évig volt US energiafüggőségben.
Amíg van és 20$ az olaj ha leáll shale mit veszít? Piszok olcsón veszi majd külföldrő. USnek a lényeg, hogy ha majd újra 40-50$+ba kerül shale felfusson a termelés. Igazuk van. Nem 20$ért kell eladni 0 haszonnal vagy -uszosan. Hanem 40-50-60$ért."Szaúdiak kapnak valamit USA-tól, cserébe visszavesznek a termelésből."
Mért adna US bármit azért ami ld feljebb neki annyira nem számít? Adja csak SzA akárki minnél olcsobabn az olajat minnél tovább.
Ezen felűl 10+millió hordó plusz van a piacon. SzA jelenleg összesen nem exportál ennyit.Akiknek most elemi érdekük lenne a termelés visszafogás az az OPEC, Oroszo, akik kb ebből élnek. US exportban nem számottevő az olaj.
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #41252 üzenetére
És a kérdés akkor: Egy 20$os olaj többet árt az US gazdaságnak, iparnak, tőzsdeindexnek mint használ? Ja az olaj kitermelés szív. Mekkora része az US gazdaságának? 0.3%? Minden más 99.7% pozitívan éli meg az olcsó olajat.
Az a megérzésem Trump főbohócot ha érdekli a tőzsdeindex, ipar, gazdaság annyira nem a 20$os olaj zavarja. Sött az lehet még tetszik is neki. Persze populista ostoba bohóc szóval ki tudja...A jelenlegi probléma a 10+millió hordó/nap. És amíg az ok nincs kezelve a koronavírus és a földbe álló gazdaság, eltünő fogyasztás és az ezt követő csődök emiatt nem teljesítő hitelek ne adj isten megroggyanó bankrendszer én sok jót nem várok. Majd 1-24hó alatt a legdrábban termelők bezárnak, csődbe mennek.
Volt pár napja hír arról, hogy a global légiközlkeedés 80% eltünt. Most videoval légiforgalom tavaly és tegnapelött EU felett. [link]
Mindeközben a olaj kitermelés ugyanott van mint egy hónapja.
Go figure.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz attiati #41265 üzenetére
Amin nincs hitel leáll. Ha olaj visszamegy 40-50$ fölé újraindul.
Amin van hitel és csődbemegy az eszközök a banké. Piacra dobja. Amíg 20$ az olaj senkinek nem kell de amint 40$ fölé megy megjelennek az érdeklődök és 50 max 60$os olajárnál meg is veszik, az se ritka hogy bank adja hozzá a hitelt. És lehet kapaszkodni az se ritka, hogy az veszi meg akitől anno bank elvette.
Arabok, SA jópár éve már próbálta a shalet megfolytani. Pont ez volt a vége. Amint nem hoz hasznot nem repesztenek tovább, termelés 1-6 max 12 hónap után leáll. Amint olajár 40-50$ fölé megy ott folytatják ahol abbahagyták.
Az US shale meg pont azért futott fel ennyire mert Opec kartel, mindig vágott. Ha elfogadta volna, hogy 40$ az olaj shale soha nem futott volna fel.
Jelenleg a gebasz viszont elsősorban az, hogy csökkent jó 10millió hordóval a kereslet.
-
Dare2Live
félisten
válasz attiati #41271 üzenetére
"Most tudatosabbnak tűnnek az oroszok és lehet kitartóbbak is."
Az eltünő fogyasztás felelős a 20$os olajért és nem az Oroszok, SzA. 10-15mb fogyasztás tűnt el a piacról aez elmúlt 3hétben. És ahogy most kinéz a fogyasztás ezen a héten tovább zuhant. Tippre már 15mb+nál járunk. Ehez képesz az, hogy SzA felfuttatja a termelést és pár hónap múlva megjelenik +2mb az semmi.
Csak, hogy érzékeltessem, Oroszoknak és SzAnak minden olajexportját le kéne állítani ahoz, hogy ez a fölösleg megszünjön. Nem azért van ez mert akarják, hanem mert nincs más lehetőségük, mint eladni az olajat még akkor is ha ezt pl Oroszok veszteséggel teszik remélve azt, hogy shale "csődbe megy."
Nincs itt semmi tudatos háború. Futnak az események után. Ha holnap mindketten leállítanák az exportjuk 100%át akkor felmenne olaj 50$ra és kb leszarná nem exportálnak. Úgy is egyensúlyba van az olajpiac most.De ez az egész mára nem olaj specifikus. Az egész nyersanyagtőzsde irtózatos állapotban van. Ez is jól mutatja, hogy ez nem olaj SzA/Orosz specifikus. Minden más helyen is felszívódott a fogyasztás.
Amúgy kiváncsi vagyok hol lesz a vége. Még shale se áll le ilyen sebességgel. Strat tartalékok megtelnek, utána tankerekben tárolnak és utána...?
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Stanlee #41289 üzenetére
Nem mellesleg félév múlva elképzelhető egy 40$+os olaj. De 330as forint kuszaszemű elmúlt évek ténykedései alapján nekem elképzelhetetlen.
Sztem kuszaszeműt az se érdekli ha 400ft lesz az euro. Max szóban erősít és mára már azt se hiszi el neki senki amit kérdez... A jegybank hitelessége 0.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #41292 üzenetére
Ez egy forum. Én így látom. pl nem azt látom, hogy a majd piacra kerülő +2mb miatt omlott 20$ra az olaj hanem, hogy kiesett 15mb fogyasztás. Más máshogy.
A tudosám nekem is hiányos. Mégis nem először írok le alapokat pl hogy az us pala kitermelése felfutása/lefutása nagyon-nagyon más mint a konvencionálisé és rémítő hiba konvencionálisból kiindulni. pl attól mert most leállnak, csődbe mennek cégek azzal azt érték el, hogy amíg 40$ alatt van olaj nem megy a termelés. De amint visszatér olaj 50-60$ra a kitermelés folytatódik. Shalet pont ennyire lehet, nem lehet megfolytani. Más ezt máshogy gondolja. Forum.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #41307 üzenetére
Mondjuk kormányt nem tudom minek keverte ide, de kb uez. Az egyik oldalon ott is harsogják, hogy megvédik a másik oldalon az ellenkezője. Kedvencem ugye nekem itt a manyup. Megvédik = ellopják. De az EU szinten ultra neo liberális MT is csodás. A megvédik a polágrokat/családokat = Ha bajba kerültök csak magatokra számíthattok, a kormány leszarja mi van veletek.
Amúgy érdekes a legutobbi szóban mindenki szigorút mondra meglepődtem de megmozdult a forint. Aztán pár hét és mindenki rájött arra, hogy megint mondtak At aztán csináltak Bt. Keressem ki, linkeljem? Vagy amikor tavaly bemondták, hogy a maginfláció a kulcs és utána megint semmi?
Jegybank hitelessége ezek után nekem 0. Azt se hiszem el amit kérdeznek.Az infla főleg egy q/q vonalon most megtippelhetetlen, a 366fts euro nem egyik hétről a másikra épül be az árakba. De hogy beépül az biztos. Nem fogja az impotőr benyelni, az exportőr meg vagy árat emel vagy exportálja a kész terméket. A szolgáltató iparba persze ezer tényező, hogy hogy és milyen sebességgel épül be.
ITt ismerem. Ott hónapon belűl beépül árakba. Pár napja jött szembe forumban, hogy új autóknál megjelent/heteken belűl meg fognak jelenni az új árak. kalkulálhatnak újra így 35fts euro mellett....
Használt autóknál és a magyar használtpiac 90% import detto. Élelmiszereknél detto. Hogy ebből ki mit érez az fogyasztói kosár kérdése. De, hogy egy 15%os forint gyengülés ne okozzon 10%os inflát az én nehezen tudom elképzelni. Persze ahogy írtam már korábban a hivatalos magyar infla egy vicc és az átlag fogyasztói kosárhoz semmi köze.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz aujjobba #41314 üzenetére
"kizárólag inflációs célja van"
Tavaly 3%os maginfla volt a kikomunikált tűréshatár. Ez januárban végleg illúzióvá vált. A jegybank mégse tett semmit. Ott már mindenkinek egyértelmű volt, hogy jegybank hitelessége = 0. Semmi köze nincs annak amit mond mint amit csinál.
Vki írta és nem rossz, hogy a cél, a fizetések folymatos elinflálása, hogy olcsó összeszerelő üzem legyünk, maradjunk.A mostani helyzetben meg had ne mondjam mekkora vicc a 3%os maginfla.
szerk: 367 forint már az euro....
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #41320 üzenetére
Ha kikomunikálják, hogy 3%os maginfla a cél akkor legyen az. Ennyi. És ha már egyértelműen tartósan felette van akkor lépjenek.
Ekkor lennének hitelesek.Én nem láttam azt a hu de nagy swap csökkentést. És ami volt annak volt tartós hatása? A piac pár napra elhitte, hogy amit kikomunikáltak az ér valamit. Aztán a legutolsó alkalmakkor már kb csak legyíntett.
A jelenlegi helyzettet nem akarom ide venni ez tényleg nagyon extra. De láthatóan itt is a jegybanki staratégia az mint korábban, legyen minnél gyengébb a forint annál olcsobb összeszerelő üzem vagyunk. A másik oldala ennek a polgárokra/családokra nézve katasztrófális de ez ugye sose érdekelte se jegybankot, se a kormányt.
@aujjobba: Igen a cél volt 3%. Mennyi volt a legutobbi negyedéves? 5%. Azelötti? 4.7%
Mindez úgy hogy nekem erős fentartásaim vannak az infláció számítási módjával.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz #95561216 #41326 üzenetére
Ezért írtam, hogy megtippelhetetlen egy q/q infla. Millió dologtól függ.
Amúgy az én tapasztalataim szerint a termék árához képest a szállítási költség, munkaerő költség minimális 1-2%. De legyen 5 vagy akár sztem brutál 10%. Akkor mekkora inflát okoz elvileg egy éves szinten 15%ot gyengülő forint import termékeknél?
Lehet kiosztani a kollégát de egyaltalán nem lehetetlen aza 10%os infla.más: Tegnap zártam shortom, nemhogy nyertem volna vele de még minimált buktam is.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #41330 üzenetére
Amúgy jó lenne tudni mért vált el az elmúlt 24-48hban ennyire a forint más régiós devizáktól.
Neked milyen ötledet van, mert nekem semmi. Amit ixion írt akár igaz is lehet én más nagy dolgot nem látok.
-
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #41334 üzenetére
Tippelt forumtárs, hogy mi lehet a mai forint beszakadás oka. Erre jössz a 444el... Volt az bárhol hszében?
Jelenleg ahogy írtam nekem sincs tippem. Ha tetszik ennél jobb tippem. Semmi mást se találok ami miatt a brutál pénzeket mozgatóknak pl bef alapoknak így kéne reagálniuk. De mostanra tény, hogy így reagáltak."Majd ha OV nyom egy einstand-ot a német autóipari gyárakra, na akkor majd lehet török diktatúráról beszélni..."
Mit is írtál? Kabaré ami itt megy? Az. Szted törökök nyomtak einstandot az akármilyen autóipari gyárakra? Csinálod itt a kabarét...
Nem mellesleg az US szenátorok nem diktatúrát írtak hanem autokráciát. És hát nagyon nehéz azt mondani hétfő óta, hogy MO nem autokrácia a rezsimünk pedig egy autoriter rezsim."a mai napon kicsit jobban látszik a gyengülés a többihez képest"
Biztos forexeztél te akármikor is? Ha igen nem mondanád a mai mozgásokat kicsinek. Tudod mi a kicsi? A pip, 10pip... Egy 100+ az már komoly mozgás. A mai meg kb beszakadás más régiós devizákhoz képest. A mai nap nem mindenhonnan menekülnek. Csak tőlünk.
"Az utóbbi hetekben azzal nyugtattuk magunkat, hogy a forint újabb és újabb történelmi mélypontja csak a nemzetközi hangulat eredménye, a régiós devizákkal párhuzamosan gyengül a magyar fizetőeszköz. Néhány napja azonban valami megint megváltozott, az utóbbi egy hétben a forint 3,5%-kal gyengült, miközben a lengyel zloty 0,1 százalékot veszített, a cseh korona pedig egy kicsit még erősödni is tudott."
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #41342 üzenetére
Ehez képest 15:00kor beszáltak a buliba a forint védelmébe szigorítottak. 2020. április 01. 15:00
Lépett az MNB! Lezárult egy korszak, mától nem a magyar a világ leglazább jegybankjaimo sok választásuk nem volt az utolsó utáni percig kivártak. És most is minimált léptek. Már nem a világ leglazább jegybankja, de a leglazábbak közt van továbbra is.
Stanlee: Sztem fogy kosár végletesen arra van huzva MOon hogy a lehető legkisebb inflát mutassa. Imádom amikor a tartós fogyi cikkeket cserélgetik.
@buherton: MIndbe? Komolyan? Arról nem tehetek hogy tökéletes pldaja manyup a megvédjük a megtakarításod valójában = az ellopjuk a megtakarításaidra. A jövőben is sztem ez lesz az egyik pldam erre annyira jól mutatja a kormányzati kommunikáció velejét, céljait.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- BestBuy topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Jövedelem
- Spórolós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest