Hozzászólok Aktív témák

 • Teasüti

  veterán

  Sziasztok!
  Az utóbbi pár napban rákaptam a telefon témára. Van egy 4 éves 6680-as nokiám és kezd kevésnek hatni a mai csodákhoz képest (N1 és társai generációja). Ezért utánanéztem pár dolognak, olvasgatok, beleásom magam a témába...

  Nagyjából már tisztában vagyok az összes technológiával vmilyen szinten, kivéve a topik címében lévőket, mert ezekről szinte nem találtam semmit. Első körben itt, a MA-ban kerestem vmi cikket, tesztet, fórumot (nem találtam egyet se, ahol feltehettem volna a kérdéseimet, ezért bátorkodtam nyitni egyet).
  Azt veszem észre, h erről a technológiáról mindenki úgy beszél, mintha természetes lenne a megléte, de senki nem foglalkozik vele érdemben. Nem értem miért. :F

  Tisztázni kellene, h mi is ez, illetve összesen hány féle technológiáról van szó egyáltalán!
  Digitális iránytű, G szenzor/gyorsulásmérő, giroszkóp/mozgás érzékelő.
  Ezek egymástól elkülöníthető fogalmak, vagy egyetlen berendezés kínálja a fenti szolgáltatások mindegyikét?
  Amelyik telefonban van d. iránytű, az érzékeli a mozgást is? Amelyikben van giroszkóp, abban iránytű is van? A G szenzor, az ugyanaz, mint a giroszkóp?
  (a technika világában természetesen ezek a kérdések így butaságok, de a telefonok világában laikusként már másképp képzelem a helyzetet)

  Ezekre keresem a választ, illetve jó lenne megismerni őket közelebbről!

  [ Szerkesztve ]

 • kaller1

  veterán

  Ennek nem kell külön topik,vidd át a témát Azonnali mobilos kérdések topikba,szvsz... :U
  Ez meg zárható.

  .::> mobiltelefonok szoftveres javítása - szerviz <::.

 • sekli

  addikt

  Én már egy ideje programozgatok különböző programokat játékokat giroszkópos telefonra. Egyszerűen összefoglalva giroszkóp/accelerometer/gyorsulásmérő/G-szenzor technológia képességeit: A telefonra ható erőket méri külön-külön a három tengellyel párhuzamosan, nyilván valóan például nyugalmi helyzetben pont egy G hat a telefonra, ha szabadesésben esik, akkor meg nulla. Csupán a giroszkóppal a telefon helyzetét nem lehet pontosan meghatározni, a "z" (függőleges) tengely körüli elfordulást nem lehet vele mérni, értelemszerűen ehhez már kell a digitális iránytű is. Egyenes vonalú egyenletes mozgást megintcsak nem tudsz vele kimutatni, mert mint tudjuk, ekkor a testre ható erők eredője nulla. Ehhez meg GPS kell. A három technológia együtt képes a telefon pontos helyzetét és sebességét mérni.

 • Teasüti

  veterán

  Tehát akkor kijelenthetjük, az iránytű és [minden más] két külön dolog, a [minden más] meg egy és ugyanaz a szerkentyű! :K

  És akkor pölö egy képernyő orientáció váltása úgy történik, h az az ~1 G átmászik Z-ről Y-ra?
  Már ha a Z tengelyt a telefon függőleges, álló helyzetében értjük.

  Akkor ezért nem reagál a telefon a vízszintes síkban való vízszintes forgatásra...
  De akkor erre mindent lehet mondani, csak azt nem, h igazi giroszkóp lenne benne!

  Pontos helyzethez (sebességhez) elég a gps. A teló irányának értelmét meg nem lehet meghatározni valódi giro nélkül...

  Ha igaz az, amit a fenti linken olvastam, akkor mi van abban a chipben, ami képes mozgó alkatrész nélkül mérni a gyorsulást?? :F
  Én egy rugós rendszert tudnék elképzelni, de az már mozgó alkatrész...

  Nexusban ezekből csak a G szenzor található meg? Vagy van abban iránytű is?

 • Karma

  félisten

  "Tehát akkor kijelenthetjük, az iránytű és [minden más] két külön dolog, a [minden más] meg egy és ugyanaz a szerkentyű! :K"

  Pontosan.

  "És akkor pölö egy képernyő orientáció váltása úgy történik, h az az ~1 G átmászik Z-ről Y-ra? Már ha a Z tengelyt a telefon függőleges, álló helyzetében értjük."

  A tengelyek konkrétan így állnak. S60-on hasonlóan, és igen, úgy jelenik meg, hogy egyik tengelyről a másikra terelődik az erő.

  "Akkor ezért nem reagál a telefon a vízszintes síkban való vízszintes forgatásra...
  De akkor erre mindent lehet mondani, csak azt nem, h igazi giroszkóp lenne benne!"

  A giroszkóp csak egy félrefordítás.
  Nem véletlenül hívják angolul accelerométernek.

  "Ha igaz az, amit a fenti linken olvastam, akkor mi van abban a chipben, ami képes mozgó alkatrész nélkül mérni a gyorsulást?? Én egy rugós rendszert tudnék elképzelni, de az már mozgó alkatrész..."

  Nem teljesen igaz. Az accelerométerek MEMS eszközök.
  Itt egy nagy gyártó honlapja, van jópár adatlap, hogy hogy képzelheted el ezeket.

  A Nexusban van mindkettő, de ezt amott is leírtam.

  [ Szerkesztve ]

  “All nothings are not equal.”

 • Quasi_modo

  nagyúr

  Én egy rugós rendszert tudnék elképzelni, de az már mozgó alkatrész...
  Esetleg egy miniatűr higanyérzékelő?

  3330 > 3510 > 3510i > 3650 > 6630 > N73 > N82 > i8910HD > N808 PV > Z3 Compact > Galaxy S8 Black > Galaxy S10 Black + Zeblaze Thor Pro

 • szombi

  tag

  A giroszkóp és a gyorsulásmérő (accelerométer) nem keverendő össze! Utóbbi a nezézségi erőt méri, XYZ tengelyekre ez az erő nyugalmi állapotban vagy egyenletes mozgás közben 1g. Illetve akkor is ha a cucc épp az aprócska IC által meghatározott középpont körül forog...

  A giroszkóp teljesen mást mér: a szögelfordulást!
  Egy nyugalmi pontban bekalibrálva a giroszkópot, alkalmassá válik a nehézségi erőtől függetlenül, a készülék (relatív) szögelfordulását mérni. Repülőgépekben elengedhetetlen (műhorizont!!!), illetve "mai" autókban az ESP használja. A műholdak pozícionálása is elképzelhetetlen lenne giroszkóp nélkül.

  A legtöbb telefonba nem is építenek be giroszkópot, és az alkalmazások többsége is csak virtuálisan támogatja. A szögelfordulás bizonyos korlátokkal a g-szenzorral is mérhető, csak okosan kell megválasztani a g-szenzor helyét.

  Próbálj meg egy telefont beprogamozni úgy, hogy a számítógéped egereként használhasd! Elárulom, giroszkóp nélkül nem fog menni!

Hozzászólok Aktív témák