Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz MPowerPH #134363 üzenetére

    Légy szíves, ne terjeszd ezt a hozzáállást, mert nagyon nem jó! :(

    A magyar piacon olyan a helyzet, amilyen, és éppen a meghunyászkodó, beletörődő vásárlók miatt tudnak az ügyeskedő, csempész, a gyártót, a hazai importőrt, és az államot megkerülő feketekereskedő vállakozások üzemelni.

    Tény, hogy nagyon nehéz helyzetben van az a vásárló, aki tápegységet teljesen átlátható termékláncot biztosító, annak részeként tevékenykedő (és eredményében, a gyári jótállást a fogyasztónak továbbadó), törvénytisztelő, jogkövető vállalkozástól szeretne vásárolni.

    A hazai ~50-60 szereplős kínálat máris csupán 1-2-3 szereplőre csökken. (mondjuk néha 4-5-6, ha azokat is figyelmbe veszed, akiknél van a kínálatban "ilyen is, olyan is"...)

    Az egészség, és az idő pedig a legfontosabb dolog az életben. Természetesen Te dönthetsz úgy, hogy bármilyen tartós fogyasztási cikkkel kapcsolatos ügyintézést te viszel végig, saját idődet feláldozva, a saját költségedre, közvetlenül a gyártóval, de kérlek, ne tanácsold senkinek azt, hogy tegyen így. Mert nem ez kell legyen a követendő példa. Nem ez a "normális" fogyasztói magatartás.

    A forgalmazó (a kiskereskedelmi vállalkozás, ahol a terméket megvásároltad), a vele kötött fogyasztói szerződés által, egyetemlegesen felel a Te - törvény által meghatározott - garanciális jogaid biztosításáért. Kötelesek helyetted, a saját költségükre, a saját idejükben a javíttatást, bevizsgálást, cserét, stb. intézni.

    Ha tovább tart, hát tovább tart, de a lényeg nem ez.

    Hanem az, hogy ha mindenki arra érdemes helyen vásárolna, tudatában lenne a saját jogaival (és kötelezettségeivel) fogyasztóként, és egyébként nem dolgozna ahelyett a forgalmazó helyett, akinek ez kötelezettsége lenne, akkor a fentebb említett - erkölcsi, és büntetőjogi szempontból is elítélendő - vállalkozások már régen kiszorultak volna a piacról.

    Márpedig Neked, nekem, mindnyájunknak ez az érdekünk. (És őszintén szólva olyan jó volna, ha mindez értő fülekre találna...)

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák