Új hozzászólás Aktív témák
-
zoli62
addikt
Manjaro XFCE-nél Firefox fő menüsorából lenyíló menü fekete színű, mint a rendszertálca, de míg azon a helyi menük karakterei fehérek, FF esetén nem látszanak. Hol lehet ezt változtatni?
-
spammer
veterán
-
törölt tag
Srácok, mi a helyzet a Waylandre váltással mostanában? Most akadt meg a szemem a hírem, hogy a következő Fedora mára azzal jön alapból, de ugye Manjaroban nincsenek ilyen kiadások, szóval mi hogy kapjuk meg? Illetve már telepítve van maga a csomag, de a váltás hogy zajlik majd?
-
törölt tag
Egyáltalán miből lehet majd észrevenni, hogy már Wayland indult, ha egyszer lecserélik? Illetve minek van telepítve (ha jól sejtem, akkor alapértelmezetten ráadásul), ha még nincs használatban?
-
miku84
tag
A wayland a gnome csomagok függősége, azért települ.
Folyamatban a wayland. Azt olvastam, h Gnome- on jobb állapotban van, mint Plasma-n. Állítólag a Plasma 5.8- cal már minden feature bekerül, amivel lehet váltani az X11- et. Viszont még sok a bug azt láttam én is
Én már picit belefáradtam a hibák miatt, ezért most nem tesztelgetem, pláne nem váltok rá élesben idén.
Amúgy a konfig fájlokban vhol meg lehet adni, h melyik környezet legyen az alapértelmezett (X11, v. Wayland).
Amúgy mintha szebb képet adna wayland alatt. -
BoB
veterán
-
Démon.
újonc
Üdv. mindenki!
Lenne egy olyan problémám,hogy: Van egy Lenovo Y510P (GT755M SLI) laposom,amin manjarót (KDE) használok már több mint egy éve.Eddig Nouveau-val.Szükségem lenne az nvidia driverre,szépen fel is rakja meg minden csak minden iszonytatosan nagy lesz (kb 800x600 jellegű).A felbontás marad 1920x1080,csak felskálázza a dolgokat és szinte használhatatlan lesz.találtam pár leírást hasonló bajra,csak nekem hiányzik egy rakat conf fájl amit módosítanom kellene (a talált leírások alapján a DPI-t).
Tud vaki segíteni?Előre is köszönöm a válaszokat. -
Sziasztok!
Swapiness érték beállításával lenne problémám.Mint-ről váltottam Manjaro-ra(16.10.1 XFCE),ott elég volt a sysctl.conf fájlba egy bejegyzést tenni,itt nem sajnos.Olvasgattam a neten,de nem jutottam sokkal előrébb.A másik gondom az az,hogy hiába állítom be,hogy a képernyő kikapcsoljon 10perc után nem történik semmi sem.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"
-
-
Köszönöm!
Az elsőhöz annyit tennék hozzá,hogy 64bites 16.10.1.-es rendszeren már ez az elérési út:
/etc/ufw/sysctl.conf
"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"
-
-
Pici segítség csak kellene.Megcsináltam a "Setting up DPMS in X" részt,tehát létrehoztam a fájlt a megadott tartalommal/beállításokkal/értékekkel.Az oldal többi része egyelőre nagyon kínai,szükséges azokat is meglépni?Mondjuk biztos mert ennyitől még mindig nem ok.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Valsz az ugy nem lesz jo hogy egy az egyben atmasolod.
Ugy nezem intelt hasznalsz, valami ilyesmivel probalkoznek.
Elsonek is nezd meg hogy az/etc/X11/xorg.conf.d/
alatt van-e mar a monitornak config ha igen akkor siman modositsd azt (csinalhatsz rola mentest is hogy ha a vegen mondjuk nem lesz kep akkor vissza tudd allitani ).Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "ServerLayout0"
Option "StandbyTime" "10"
Option "SuspendTime" "20"
Option "OffTime" "30"
EndSectionVigyázat, csalok!
-
Köszönöm!
Sejtettem,hogy az úgy nem ok,csak elég kezdő vagyok még,pár hónapja tolom a Linux témát
Nem volt monitor config, a DPMS leírás alapján hoztam létre.OK,akkor megpróbálom így,módosítom.Hülye kérdés,rendszer újraindítás szükséges?[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Xorg ujrainditas kell, amit altalaban DM (display manager) ujrainditasaval lehet elerni.
Viszont tudod ugy tesztelni hogy atlepsz egy tty-re, plctrl+alt+f4
, itt belepsz a fiokodba, majdstartx /bin/xfce4-session
. Itt nyitsz egy terminalt esxset q
Az utolso soroknak ilyeminek kell lenni, akkor mukodikDPMS (Energy Star):
Standby: 600 Suspend: 600 Off: 600
DPMS is Enabled
Monitor is On
Ha nincs startx akkor fel kell rakni azxorg-xinit
csomagot, xset eseten pedigxorg-xset
csomag.A mostani munkamenetedbe pedig valoszinu a
ctrl+alt+f7
lenyomasaval tudsz visszaterni.[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Sajnos ledobta a láncot,de szerencsére van egy Mint-em Usb-n és így visszaállítottam a fájlt Szóval sajnos nem jó így,a "driver" sor törlése után boot-olt be újra az Os.
[ Szerkesztve ]
-
Már boot-ol,de nem kapcsolja a monitort sajnos még mindig.Az "1" a próba kedvéért annyi.
Így néz ki a dolog jelenleg:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "ServerLayout0"
Option "StandbyTime" "1"
Option "SuspendTime" "20"
Option "OffTime" "30"
EndSection[ Szerkesztve ]
-
blinthun
csendes tag
Sziasztok!
Igazából a kérdésem általános Linux kérdés, de mivel Manjarot fogok a gépemre tenni, így itt teszem fel a kérdést:
SSD-n lenne a rendszer és vajon célszerű lenne-e az egyes könyvtárakat hagyományos HDD-ről mountolni?
Persze a swap nem SDD-n lesz, de pl. a /var, /tmp is kerüljön HDD-re?HDD-n már használtam a disztrót és úgy láttam, alapjáraton nem igazán van lemez aktivitás.
Nem nagyon akarom szétszórni a rendszer könyvtárakat, de ha tudom kímélni az SSD-t akkor persze nem gond -
blinthun
csendes tag
-
törölt tag
válasz blinthun #227 üzenetére
Nekem minden SSD-n van, még a swap is (igaz, hogy azt 8GB memória mellett nem nagyon használ a rendszer), még egy virtuális gép is itt van, amivel napi szinten dolgozok, és semmi baja eddig. Nagyjából egy éve van meg ez az SSD.
HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : INTEL SSDSCIHW120A4
HDD Serial No:
HDD Revision : LAFi
HDD Size : 114473 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : 31 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 81 days, 1 hours
Est. lifetime: more than 1000 days -
blinthun
csendes tag
Feltettem és végül is nem variáltam túl.
A /tmp valóban alapból tmpfs, swapot meg nem csináltam. 16GB RAM esetében szerintem nem fog hiányozni.Egy apró gondom lenne így kapásból.
Szeretnék bootkor egy .conf fájlt lefuttatni.Létrehoztam a /etc/modprobe.d/ alatt a fájlt.
Betettem a /etc/mkinitcpio.conf fájlba a FILE="" részbe. (Teljes elérési útvonallal)Reboot után mégsem tölti be a fájlt és a
lsinitcpio /boot/initramfs-4.4-x86_64.img
parancsot futtatva sincs a listában, azaz nincs az initramfs-ben.Pedig ha jól tudom mkinitcpio.conf-ban definiált confokat alapból be kellene töltenie, nem?
Legalább is az Arch wiki szerint igen -
blinthun
csendes tag
Ez kimaradt!
Köszi, így már jó!Még egy apró gondom lenne:
Két monitoromon van. Egyik VGA, másik DVI porton, egy VGA kártyán.
Sajna a VGA portot veszi a kártya elsődlegesnek, viszont én a DVI kimenetre kötöttet használom elsődlegesen.
Ez KDE alatt nem is gond, mert ott beállítom és kész.
Viszont a GRUB és a teljes boot folyamat, még nem jön be a logon képernyő nem látszik a DVI kimeneten.Nem lehetne valahogy rendszer szinten meghatározni hogy melyik legyen az elsődleges kimenet?
Vagy legalább hogy bejelentkezésig mindkét monitoron ugyanaz jelenjen meg? -
Rimuru
veterán
válasz blinthun #233 üzenetére
Tobb monitoros rendszerben (meg) nem vagyok jartas, csak par hetig volt egy monitor a noti melle.
Tippre mit tehetsz addig amig a rendszeren be nem tolt a driver: ha van lehetoseg a biosban default kimenetet valasztani (szerintem nem nagyon lesz, default kartya szokott lenni), ellenkezo eseteben a grubot szerintem meg nem lehet megoldani (max valami atom firmware hekkelessel).
Viszont a DM-et mar be lehet allitani mert az X mar fut, Multihead.Vigyázat, csalok!
-
koxaman
tag
Sziasztok !
Én kezdő vagyok azért a Arch linux területen,eddig ubuntut használtam huzamosabb ideig. De kerestem a kihívást plusz egyre jobban bejon a XFCE felület. Na de olvasgattam a probléma után gondolom mi lehet a megoldás csak tanácsot akarok kérni hogy induljak neki - egyálltalan jo e az út. Illetve PulseAudiot , vagy OOS hasznaljak ?
A lényeg hogy van egy Manjaro XFCE Edition (16.10.3) a gépen , mellette egy Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB külső hangkártyam. Az hogy a bootolos során ki be kapcsolgatja a kártyát és pattog emiatt a hangfal még nem lenne akkora gond, de hogy ha a rendszer használat során nem használom a kártyát akkor kikapcsolja és csak akkor kapcsolja vissza ha pl elindítom a vlc -t vagy egyéb zene lejátszó programot ami meghivja a kártyát. Ilyenkor szintén pattan egyet ha hangkártya.
Megoldásom addig az volt hogy megnyitottam a pulse keverőt de van hogy véletlen bezárom , de szerintem valami servies eszközt daemon kellene futtatnom a háttérbe.
Valami ötlet ? Konkrét hibára keresve nem taléltam megoldást googleval
Huawei Mate 20Pro (LYA-L29)
-
spammer
veterán
Én powersave dologra tippelek, akkor szokott pattanni egyet a hang, amikor kapcsolgatja az eszközt. Nem ismerem az XFCE-t és a Pulseaudiot (nincs 5.1-em), de a hangkártyára vonatkozó energiatakarékossági beállítás után keresgélnék.
Esetleg tedd fel a
powertop
ot, terminálból futtatva kiírja neked, hogy milyen energiabeállítások vannak ki/bekapcsolva.Pl. nálam laptopon be van kapcsolva, ezért ebben a fájlban ez van:
cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
1[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
törölt tag
Bedobnám ide is a kérdést, mert a router topikban nem nagyon jött válasz, és nem is vagyok benne 100% biztos, hogy router problémáról van szó, és ide is jár egy csomó okos ember, hátha sikerül megoldást találni.
Szóval van egy Asus RT-N18U routerem, ami azt játssza néha, hogy meghal a kapcsolat, semmi nem tölt be, még a router admin felülete sem a laptopomról. Legfrissebb fw volt rajta, azt frissítettem a kicsit újabb bétára, amit a honlapon találtam, de ez nem igazán hozott semmi változást.
Néha viszont, amikor ilyenkor a router admin felületét nyitnám meg, akkor egy ilyen üzenet fogad:Settings have been updated. Web page will now refresh.
Changes have been made to the IP address or port number. You will now be disconnected from RT-N18U.
To access the settings of RT-N18U, reconnect to the wireless network and use the updated IP address and port number.Persze én semmit nem csináltam vele, nem tudom milyen beállítások frissültek. Viszont közben telefonról meg úgy tűnik, hogy van internet, tehát lehet, hogy a laptop beállításai nem jók? Átraktam fix IP címre a laptopot, így elsőre mintha megszűnt volna a gond, de aztán 1-2 óra után újra eljátszotta a megszakadást.
Szóval vajon valami hálózatbeállítási probléma lehet, vagy a router szórakozik velem?
-
whbear
senior tag
Ha mégsem múlna el a pattogás, akkor alsamixer a terminalban és auto mute off. Valamint ha van tlp akkor a configban van olyan hogy sound card power save y/n. Nekem ezek oldották meg a gondomat hasonló témában.
[ Szerkesztve ]
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
törölt tag
Reset megvolt, nem segített sajnos.
Milyen másik networkmanagerre gondolsz? Régebben használtam wicd-t, de aztán valamiért nem volt jó teljesen. Igaz az még Ubuntu alatt. Melyiket ajánlanád? Most a sima 1.4.2-2 networkmanager van fent, a KDE frontenddel.
Amúgy arra is gondoltam, hogy túl sok eszköz csatlakozik egyszerre, de most éppen csak 4 van, amiből egy semmit nem csinál, cska ül a hálózaton. Azért ennyire nem szabadna gyengének lennie.
-
törölt tag
válasz #16820480 #247 üzenetére
...ééééééés úgy tűnik, hogy ez most működik, szóval köszi a tippet
Mondjuk mindig kicsit tartok az ilyen rendszer alappillér cseréjétől (bootloader is ilyen volt), mert ha elrontom, akkor rengeteg kellemetlenséget tudok okozni vele magamnak. Egyszer sikerült megcsinálni még régebben Ubuntunál, hogy leszedtem a networkmanagert, és utána nem települt fel valami függőség miatt a wicd, de hálózat nélkül nem tudtam visszatenni a régit sem.
-
Rimuru
veterán
válasz #16820480 #248 üzenetére
Vegso esetben live rendszer es chroot/
Amugy erre is jo a pkg cache, onnan vissza tudod rakni.
Vagy magadnak is elmentheted pl pacman eseten (ha nem adsz meg cacherid-t akkor az alap lesz amit /var/cache/pacman/pkg/)pacman -Sw pkgname --cachedir /path/to/download
aztanpacman -U /path/to/download/pkgname
Bovebben: pacman / tips and tricks / man pacman
Amugy torolni se kotelezo, eleg kikapcsolni a masikat (systemctl disable(&/stop) service), nem sok olyan csomag van aminel gond lehet hogy egyszerre fent van (de csak az egyiket hasznalod aktivan). Ilyenkor mar (jo esetben) a pacman szol hogy utkozes van.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
törölt tag
Ja, ezek valóban jó tippek És az is igaz, hogy elég kikapcsolni, nem is szólt, hogy ütközne az alap nm-rel a telepítéskor. Csak nem szoktam meg még ezt a systemctl dolgot annyira (pedig mpd miatt használtam mostanában sokat). Ubuntu alatt anno nem engedte telepíteni egyszerre a két hálózati managert.
Mondjuk nem szoktam nagyon cache-t tartani a gépen, mert annyira sok hely nincs az SSD-n, de mondjuk piszkálás előtt le lehet szedni, ha nem felejti el az ember
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest