Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Sweet.tv - internetes TV
- Mesterséges intelligencia topik
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Windows 11
- Adobe Photoshop
- Vírusirtó topic
-
IT café
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
pingwin92
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Most készülök kicsit felturbózni a régi gépemet. A tervezett konfig:
Proci: Intel G620 vagy G850 vagy i3 2100
Alaplap: ASROCK H61M-VS vagy ASROCK H61M-GSA kérdésem nem is az lenne, hogy melyik proci támogatott, mert mindegyik Intel az, hanem inkább az, hogy akinek ilyen van, annak milyen gyorsan muzsikál rajta az osx.
Magyarul: elég-e a G620 is vagy vegyem inkább az i3-mat? (Csak mert az i3 2x olyan drága)
Ja és remélem ehhez elég lesz az integrált gpu.. :|A másik kérdés: az említett lapok mennyire támogatottak? Mer' a topikban is, meg máshol is azt olvastam, hogy inkább a Gigabyte-okat javasolják.
Szóval amennyiben nem támogatottak, úgy valaki megdobhatna egy ötlettel, hogy milyen lapot vegyek, ami (tudásban) / speckóban és árban közel áll ezekhez.[ Szerkesztve ]
-
pingwin92
aktív tag
Nos, alapból nem akarok integrált gpu-sat, és tul. képp. nem is tudom miért írtam, de az i3 2100 úgy néz ki tényleg nem integrált gpu-s, pedig jó néhány helyen ezt láttam.. pl
Vagy lehet az van h valami alap, nem teljes értékű már van ezekben és ezért látni 2 féle leírásokat
Viszont ezt a 2105-öt még megnézem, mert lehet, nem lesz kompatibilis a mostani vga-m
Ebben az esetben csak ez a proci elég?Amúgy kösz a teljes konfig tippet, de:
- a RAM már meg van véve
- SSD csak akkor lesz a gépemben, ha ajándékba kapom, mer' jelenleg arra nincs keret
- a HDD-t sem tervezem lecserélni, pláne mivel most jó drága
- a táp az meg mindegy, bár ajánlják a régi cseréjét
- az a NIC meg nem tudom mi ...na jó az valami háló kártya lesz vagy mi. Mer' ahogy látom az se mind támogatott.. Akkor ebben a témában még olvasgatok.Az alaplapról meg:
Mivel LGA-1155 foglalatú procikat nézek, úgy néz ki, hogy csak a Gigabyte lapokhoz van DSDT. Viszont ebben a tutorialban azt olvastam, hogy ilyenkor csak kihagyjuk ezt a lépést és kész. A DSDT hiánya mit vonz magával? Jól tudom, hogy csak a sleep módból nem tud felébredni?(#14521) Phantomhive: Heh, köszi! Épp ezt olvasgatom. Pontosabban a 10.7.3-mat.
Amúgy még mindig várok sebességbeli tapasztalatokat az említett szintű procik mellett.
[ Szerkesztve ]
-
pingwin92
aktív tag
Hmm.. Most már értem. Kösz az infót.
Az ASROCK lap azér' lenne / lett volna jó mert csomóan azt mondják h mivel Intel gyártmány, Intel procihoz jobb párosítás. De hát sok különbség biztos nincs. Vagy amit nyer vele az ember, annál többet bukik ha OS X-et akar első számú OS-nek. -
pingwin92
aktív tag
Várjunk csak.. Amikor ezt írtad: "én a következő rendelési listát raktam össze", ezt nem nekem raktad össze, hanem magadnak nemrégiben?
A konfigodban viszont nincs VGA. Csak nem írtad oda vagy a 2105 mellé már nem is kell?(#14531) Máté94: Kösz a tippet ez nagyon jónak tűnik. Sőt,az is.
-
pingwin92
aktív tag
Üdv!
Egy gyors kérdésem lenne: OS X Lionnal kompatibilis-e jelenleg (és majd lehetőleg a Mountain Lionnal) a HD4850 és a HD4870? -
pingwin92
aktív tag
Na, hát egyikőtök azt mondja 9800gt, másikótok azt hogy nvidiát semmiképpen se. Meg hogy 6670, azt' kiderül az is szarakodós.
Lehet 5770 lesz, abban egyetértés van.
És ha ott nem kell patchekkel szarakodni, akkor jó választás lehet mer' ahogy nézem jó a fogyasztása meg a hőtermelése (<- fontos szempont).
Azért a tippeket.[ Szerkesztve ]
-
pingwin92
aktív tag
Sziasztok!
Két kérdésem is lenne:
1) Ugyebár szeretnék osx-et használni, ezért is vagyok itt. Ugyanakkor windowst is szeretnék / muszáj majd használnom egyes progik miatt (Visual Studio, szóval virtuális gép ki van zárva). Azt olvastam, hogy erre két HDD kell. De nekem csak 1 van, amin van C meg D mejhajtó. Az jó? Megoldható úgy hogy a C-n a win a D-n meg a Lion?2) Milyen sorrendben rakjam föl a 2 rendszert? (Akár egy akár két HDD-vel.)
Előre is
-
pingwin92
aktív tag
válasz gabo89 #15028 üzenetére
Jó, szóval előbb az osx-et.Akkor előbb a wintA konfig majd ha minden igaz ez lesz:
lap: Giga GA-H61-D2-B3
proci: Intel G 620 v. 630 v. 850
kari: HD 5770
Ezek elvileg mind teljesen jók.Aaaz az iAtkos valami ingyenes os x disztribúció, de arra jó hogy onnan írható ki usb-re a Lion, és így nem kell 2 retailt is megvenni? Ezt nem tudom, nem ismerem ezt az iAtkost.
Viszont már egy csomó telepítő útmutatót olvastam, meg videót is néztem, de mindenhol GUID-ot ír...
[ Szerkesztve ]
-
pingwin92
aktív tag
válasz Máté94 #15031 üzenetére
Na jó kezdek kicsit összezavarodni. Akkor elkezdem nulláról.
Van egy 250 gigás HDD-m. 2 meghajtó. C: 90 GB, D: 160 GB.
A C-n jelenleg xp van, a d-n meg mindenféle adatok. Adatok ki lesznek mentve, és az egészet majd (egy másik windowsos géphez kötve) leformázom. Szerintem majd NTFS-re, de ezt a témát nem vágom annyira. Amúgy nem tudom mire jó az ha leformázom, mert akár win7 akár osx telepítés előtt ő majd formáz egyet magának, de ez a biztos, meg ez így olyan lesz mint ha zsír újonnan most vettem volna. Legalábbis remélem.Na és most mit csináljak, hogy legyen win 7 is meg osx lion is?
-
pingwin92
aktív tag
válasz Máté94 #15038 üzenetére
Ugye jól gondolom, hogy ez a leírás két részből áll. Az első (két) bekezdés az 5 rövid ponttal azoknak szól akiknek van egy csomó HDD-jük, mindegyiken más OS, biosban első helyre rakják azt amelyiken az os x van a chameleon bootloaderrel, azt jónapot. A másik rész meg nekem.
Na, az meg jó fej.. Aszongya: "első lépés: fogj egy osx-et." Hát, az nincs..
...
Vagy az lesz a megoldás, hogy még az xp-ről, vagy egy másik win7-es gépről (mer' az van) kiírom az iBoot-ot CD-re; be; reboot; CD ki; Snow Leo CD be; és itt install előtt úgyis lehet / kell formázni valamit, szóval innen ezt megcsinálom ahogy kell; CD ki; esetleg egy resi; Win 7 telepítő CD be; felrakom a hármas partícióra; amikor kész jöhet az iBoot megint; Snow Leo install; MultiBeasttel kiírom pendrive-ra a Liont; Lion install; és kész. ???
Na meg az hogy csóró-egyetemista létemre vegyem meg a szoftvert amit használni szeretnék, az egy dolog. Ez a lion lenne. Na de hogy még a snow leot is, amit kb 20 percig használnék??!
Erre csak az a megoldás hogy keresni kell valakit akinek van snow leoja? // És így az első lépés is egyszerűbb lehetne.. // -
pingwin92
aktív tag
válasz Máté94 #15041 üzenetére
Hát megpróbálok..
És akkor a snow leo telepítés helyett egyből mehet a lion mi? Zsír.
Már csak az ami abban a másik leírásban volt, az az EFI-s dolog, az nem tiszta, hogy azzal most mit is kell csinálni -
pingwin92
aktív tag
Üdv újra!
Egyszer már jártam erre, sokat olvasgattam, csak végül nem lett belőle semmi.
Most viszont tényleg szeretnék összehozni egy hackli + Win kombót.
Az rémlik, hogy ebben az esetben valamit az elején kell trükközni..
Viszont: ugye ha vesz az ember egy Mac-et, akkor van valami ilyen, hogy Boot Camp, amivel fel lehet rakni a Wint. Ez hackli alatt nem működik?
Sőt igazából nem dual boot-ot akarok, hanem még egy Win 8-at is kipróbálnék. De a 7 az mindenképpen kéne.
Azt olvastam, hogy az a legjobb, ha külön HDD-n van a Win meg az OS X. De szeretném 1 vinyóval megúszni. És akkor mondjuk lenne 1-1 partíció a 3 os-nek, 1 meg az adatoknak. Ezt is biztos meg lehet oldani.. (Meg lehet? De hogy? )
Itt mos jön majd egy valszeg hülye kérdés. Ugye az OS X-nek másmilyen fájlrendszerre kell formázni azt a partíciót, mint amilyenen a win van / lesz. Az adatokat mindenhonnan el szeretném érni.
Elérem-e a rajta lévő adatokat mindenhonnan? Az milyen "fájlrendszerű" legyen? Mindegy?Az első hsz-be ezek bekerülhetnének. Vagy legalább frissíteni a Mavericks felrakására.
Vagy csak 1-2 link, ahol valami letesztelt, tuti, szájbarágós útmutató van 0-ról.Másik kérdés, hogy VGA vásárlás előtt állok. Olyat keresek ami ugye kompatibilis, elviszi a FIFA 14-et maxon, és olcsó. Valószínűleg használtat fogok venni, úgy egy jobb kari is belefér a keretbe. Mondhattok nvidiát is, de az AMD-t jobban szeretem.
Egyébként kompatibilis alaplapom, meg procim már van.Próbáljatok meg minden kérdésemre válaszolni. Előre is köszöntem.
-
pingwin92
aktív tag
válasz Máté94 #22200 üzenetére
Igen, ezt már néztem, köszi. Csak itt (meg kb mindenhol) csak nVIDIA kártyákat írnak. Pedig szinte minden tesztben alul maradnak az AMD-kkel szemben azonos árkategóriában. Régen egyébként a HD5770-nel szemezgettem, csak arról meg azt olvastam, hogy a legtöbb modellnek megszűnt a támogatottsága
Habár ugyanott láttam, hogy valakinek egy Sapphire HD5770-nel teljesen jól megy...
Amúgy meg a GT 640 szerintem teljesítményben is gyenge, ár-érték arányban meg pláne. A GTX 650 meg nem rossz, csak már picit drága. Ezért keresem a kettő közötti megoldást. Mondjuk valami AMD-vel.
Itt minden fórumozó nVIDIA-t használ?Ami meg a másik linken van útmutató az csak dual boot-os. Ha én win 7-et meg 8-at is akarok, akkor az csak annyiban különbözik, hogy csinálok még egy partíciót, és akkor (ugye UniBeast-tel kezdem, aztán) egyikre win7, másikra win8, a harmadikra meg végül megy fel a Mavericks (és egy negyediket hagyok az adatoknak)??
-
pingwin92
aktív tag
válasz bobooo #22264 üzenetére
Én most a HD7750 mellett döntöttem.
Még nincs hacklim amúgy. Sőt még a VGA-t sem vettem meg. Tehát nem tudom milyen. De szerintem jobb ár/érték arányban mint egy GT640. Azt nem tudom, mennyire OOB egy HD7750; elvileg a GT640 az kell legyen. De a HD7750 is támogatott. Asszem nem mindegyik (talán XFX), de általában nincs vele gond.
Persze attól függ, hogy kell-e neked az a "CUDAjó" cucc, ami csak nVIDA-kban van.
Vagy, ha nem is a BF4-gyel, vagy a Crysis 3-mal, de néha játszanál is valamit.De egyébként az Intel HD4000 nem támogatott?? Mintha valamelyik MacMiniben is az lenne..
-
pingwin92
aktív tag
válasz Kezdő Balázs #22282 üzenetére
Mint ahogy a közmondás tartja: "A szomszéd gépe mindig gyorsabb."
-
pingwin92
aktív tag
Ömm.. ez egy elég láma kérdés, de hogy lehet új topikot nyitni tonymacx86-en? Sehol sem találom.
Vagy az ilyen kis újoncoknak nem lehet? -
pingwin92
aktív tag
válasz V.Stryker #22428 üzenetére
Ömm.. annak van jelentősége, hogy az adattároló vinyó vagy partíció milyen "formátumban" van? Tehát, ha mondjuk win-t is akarok mellé, de úgy hogy az adatok (képek, zenék, filmek stb.) külön, egy 3. partíción legyenek, akkor mindkét rendszerről ugyanúgy elérem majd őket?
-
pingwin92
aktív tag
válasz V.Stryker #22436 üzenetére
Az a baj, hogy az egyetem bekavar, és muszáj win-t is használni.
Na és a win nem tudja írni, olvasni az osx-félét?LógaGéza: Ezt az exFAT-ot nem ismerem, de jobban hangzik.
Csak kérdés, hogy ugyan annyira szeretik-e ezt a másik féle fájlrendszert, mint a sajátjaikat az OS-ek. Vagy ez tul képp mindegy? //Ezekről még nem tanultunk. //
Mindegy, annál valszeg csak jobb, mint ha egy külön progit kellene használni.[ Szerkesztve ]
-
pingwin92
aktív tag
Na, végül úgy néz ki, hogy egy Asus HD7770-DCT-1GD5-öt fogok venni. (Vagy egy Asus HD7770-DC-1GD5-V2-t. De inkább a DCT felé hajlok.) Nem hinném, hogy valaki pont ilyet használ, de azért megkérdezem, hátha valaki olvasott róla valamit egyszer. (Mert pl 7750-eknél volt, hogy valamelyik gyártóé nem volt kompatibilis, a másiké meg igen.)
Menni fog ezzel a Mavericks? Esetleg OOB ? -
-
pingwin92
aktív tag
Üdv skacok!
Egy nagyon fontos kérdés: hogy működik az egér az os x-en?
Mármint leginkább a görgetés érdekelne, hogy egy átlagos egérrel úgy ugrál 3 soronként, mint windows-on, vagy be lehet állítani, hogy szmúszan gördüljön, mint egy trackpaddel, vagy mint ugye iOS-en.
Ettől függne ugyanis, hogy vegyek-e Logitech M500-at, ami pont ezt tudja. -
pingwin92
aktív tag
válasz csabi94 #25239 üzenetére
Ezt valaki árulja már el, hogy mi a jó az Apple billentyűzetben meg egérben!
Ok,hogy jól néz ki az asztalon, de szerintem egy ilyen vékony klaviatúra használhatatlan, a Magic Mouse pedig egyenesen a világ legkényelmetlenebb egere.Egyébként valaki a #25236-ra?
Vagy itt mindenki ezt lapos és nehéz szart használja?? -
pingwin92
aktív tag
Srácok!
Ismeritek ti a macbreaker.com-ot?
Nem hinném, hisz akkor benne lenne az összefoglalóban. Egyértelműen ott a helye, nagyon jó kis oldal.
Szerintem a tonymacx86 inkább olyanoknak való, akik már legalább egyszer raktak fel valamilyen hacklit. A telepítési útmutatója kissé felületes. Arról nem is beszélve, hogy ott AMD videokarikkal pl. egyáltalán nem is foglalkoznak, csak a legideálisabb hardverekkel. Illetve de, ott a fórum. Csak az kicsit átláthatatlan.
Ezen a macbreakeren egy csomó ilyesmi szépen össze van szedve cikkekbe. Plusz szájbarágósabb, és amúgy is sokkal több mindenre kitér. Például az ember előre felkészülhet, hogy mit csináljon, ha nem tud bebootolni, hogy milyen boot flageket használjon, meg úgy amúgy, mik vannak, és mire jók. Például...Nyilván egyébként egy hacklis oldal sem lehet teljes a tonymac nélkül, de ez szerintem kezdőknek különösen ajánlott.
-
pingwin92
aktív tag
Sziasztok!
A tonymacx86-es telepítési útmutatóban olvastam:
"UEFI Boot Mode is recommended for 7/8/9+ Series CustoMac desktops and all UEFI capable systems. Legacy Boot Mode is recommended for 5/6 Series CustoMac desktops and all BIOS based systems."Nekem egy Gigabyte H61M-S2PV (rev. 2.0) típusú alaplapom van. Ami megnyugtató, hogy van UEFI, meg ha minden igaz 2012 után gyártották, de ami nyugtalanító, hogy nem írnak róla se olyat, hogy 7/8/9+ Series, se olyat, hogy 5/6 Series. Az hogy a típusszáma (a H után ) hatossal kezdődik, az ugye nem azért van, mert 6 Series lenne? Egyébként azért bizonytalanodtam el, mert ennél az alaplapnál írják, hogy 6 Series, és a típusszáma ennek is hatossal kezdődik. (Na jó, itt épp a P után.). Mondjuk ennél azt is írják, hogy BIOS-os; UEFI nem kerül említésre...
Szóval valószínűleg a UEFI Boot Mode-ot kell majd válasszam, de azért rákérdezek. Vagy írok valami arra utalót. ->
Előre is köszi!
-
pingwin92
aktív tag
Jó, köszi!
Még egy kérdés: Atheros 8151 LAN kártyához jó ez a kext?
-
pingwin92
aktív tag
Amúgy, ha egy billentyűzetnél a gyártó direktben nem írja, hogy kompatibilis lenne OS X-szel, (mondjuk azt se, hogy nem lenne), abból még lehet baj? Mittomén, mondjuk médiagombok nem mennek..
-
pingwin92
aktív tag
Ahhaa.. Ezt jó tudni, köszi!
Na, akkor még egy kérdés:
Vettem most egy új merevlemezt, és arra fog felmenni dual boot-ba az El Capitan meg a Windows 10. Viszont a mostani HDD-men van egy működő Windows 7, ami még kellhet egy ideig, mert ugye ki tudja, mennyire bugos még a 10, meg, hogy hogy fognak rajta futni a progik, amiket most használok. Megoldható ez, hogy ezt is be tudjam vonni egy immár triple bootba, aztán, ha már nincs szükségem a Win 7-re akkor csak kihúzom a kábelt, azt' kész? (Mert amúgy az a HDD már egy hulladék. Lassú, és tele van bad sectorral.)
-
pingwin92
aktív tag
Hja.
Na, de ha már témánál vagyunk..
Úgy gondoltam, lenne egy partíció az OS X-nek, egy a Windows-nak, meg egy az adatoknak.Ez utóbbi, milyen fájlrendszerű legyen? Van olyan, amit OS X is, és Win is tud írni / olvasni? Vagy ha már felokosítom mondjuk az OS X-et, hogy tudja írni / olvasni a Windows-os NTFS-t, (mert akár kellhet onnan is valami, vagy lehet, hogy mókolnék ott is valamit OS X alól), akkor már legyenek az adatok is NTSF-es partíción?Bár lehet, hogy ha tényleg jól el tudom különíteni az adatokat, akkor egyáltalán nem lesz szükségem egyik rendszer alól a másik fájljait macerálni, pláne, hogy ahogy így néztem, windows-ra nem nagyon van ingyenes megoldás HFS+ írására...
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- The Game Awards 2024 - Nézzük élőben a bejelentéseket!
- Autós topik
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- Milyen egeret válasszak?
- RAM topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest