Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #17378 üzenetére

    Nem, most megsértődtél, és kiforgatod amit írok. A maradjanak a Mac-nél és Windowsnál azt a Gnome, systemd, pulseaudio és stb. bloatokra írtam, ez még nemi is a pálcika WM-ről szól, hanem a Linux fokozatos windowsosodásáról. Ja, nem tesz jót a Linuxnak. Nagyon nem.

    Az tény, hogy a böngészés bloat lett, ezzel egyik platformon sem lehet mit csinálni, még mobilon sem. Az egyedüli kiút a terminálos böngészők terjedése lenne, és az ezzel barát oldalak, ha erre ráállnának a tartalomkészítők, hogy olyan jól áttekinthető weboldalakat csináljanak, ami ilyen szöveges böngészővel is könnyen áttekinthető, olvasható.

    A 4K videókban nem látok problémát, sok GPU már hardverből tudja dekódolni, nem minimalizmus kérdése. Persze 4K-t nem nézek, nem bírnám sem netsávszélességgel, sem kijelzővel, sem tárhellyel. A FullHD-t viszont szépen tolja a gép GPU-ból, a CPU-n csak elenyésző a terhelés, és az mpv memóriahasználata is valami 100 MB körül van, nem vészes. A hifis beszólásod nem tudom értelmezni, minden Hi-Fi, ami 0,020 és 20 kHz között átvisz, egy átlag mp3 is, meg egy integrált hangkártya is.

    Az a baj, hogy te mindenképp a védhetetlent véded. Pont ezt szokták a Windowsos userek is. Nekik mindegy, akármilyen bloat, úgyis indokolják, hogy ott a terabájtos háttértár, meg a 16-32 GB RAM, stb.. Ja, elfér. Csak minek legyen a rendszer bloat, ha lehet nem bloat is. Ha meg megírod nekik, hogy egy nagy szar, akkor meg ők vannak megsértődve, meg te vagy a kocka sznob.

    Meg mint írtam, nem csak az erőforrásokról szól, hanem az elvekről. Egy minimalista rendszer felett teljes pl. a kontrollod. A bloat felett nem, mert nem igazodsz ki a bloattengerben, meg GUI-ra nem minden beállítást vezetnek ki. A minimalista rendszer nem törik el frissítéskor, vagyis jellemzően sokkal kisebb eséllyel, mert a komponensei kisebbek, kevesebbet tudnak, nem akadnak össze. A minimalista progit nem tudják fizetőssé sem tenni, mert akkor más újraimplementálja, amit egyszerűen megtehet, mert maga az alkalmazás is egyszerű, mint a szög. Ez mind egyben elvi kérdés is, amit nem fogsz érteni.

    Be is fejeztem a veled való vitát, mert a látóköröd szűk. Ahhoz, hogy tudjad miről beszélek, ahhoz neked is ilyen rendszert kéne használnod, vagy legalább elindulni azon az úton, ami efelé vezet, azaz pl. használni néhány egyszerűbb, terminálos alkalmazást, és látni az előnyét. De már látom, hogy az én hibám, olyan emberkével nem is kellett volna leállnom vitatkozni, aki vagy 5-6 éve meg van rekedve a fejlődésben, és nem is akar fejlődni, meg büszke rá, hogy örök kezdő :(

    (#17380) milangfx: elég sokat írtam róla, sok szempontból rávilágítottam az előnyeire. Még egyszer nem kezdek neki. Ha nem érted mire jó, akkor valószínű nem is vagy rá felkészülve. Ezt neked kell felfedeznek magadnak, ráadásul fokozatosan, kisebb lépcsőkben. Eleinte, még sok éve én sem láttam, hogy mi az előnye. Morbidnak tűnt. Akkor még nem álltam rá készen, a windowsos beidegződéseket nehéz levetkőzni, ennek a része a GUI-hoz való túlzott ragaszkodás, meg a bloat service-ek rendszerének futtatása, stb..

Új hozzászólás Aktív témák