Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz samujózsi #16166 üzenetére

    Az ebbe a topikba járók Gentoo, Arch, Debian, Mint. Hogy miért azt, az sok minden függvénye, milyen gépen használják, mire használják a Linuxot, mennyire kellenek friss csomagok, milyen gyakran akarnak frissíteni, milyen csomagválaszték kell nekik. Mennyire új hardveren futtatják, mennyire kell friss kernel, driver. Játszanak-e, ha igen, milyen játékokkkal, linuxossal vagy windowsossal, Intel/AMD vagy NV GPU-n. Az is számít, hogy el akarod-e kerülni a systemd használatát.

    Igazából ha elérsz Linuxból egy szintre, mindegy lesz milyen disztrót használsz, mert bármelyiket be tudod állítani olyanra, amire szükséged van. Az fog dönteni, hogy azok a csomagok, amiket te használsz, a szükséges frissességben fellelhetők-e a tárolókban, fel tudod-e őket szögelni.

    A haladóbb Gentoo, Arch, Debian-Ubuntu minimal netinstall, stb. disztróknak az az előnye, hogy mininalistább, fapadosabb rendszert lehet építeni belőle, komplett DE nélkül, csak WM-mel, meg terminálos megoldásokkal, így egy sokkal soványabb, gyorsabb, fürgébben betöltő, áttekinthetőbb rendszert kapsz, nem lesz fent fölösleges 2598 csomag, meg mindenféle bloat grafikus cucc, aminek a felét sem használod, ezzel vannak telerakva a mainstream Ubuntu, Mint, Solus, Fedora, stb. disztrók, mert kezdőknek segítség, ha minden szar fent van, és nem nekik kell csomagkezelőben kínlódni, meg telepítgetni, hogy számukra alap dolgok menjenek.

    Ebből kifolyólag nem azt kéne nézned, hogy más milyen disztrót használ, hanem kipróbálni eleinte többet, hogy neked melyik válik be. Melyiken megy az összes hardvered, melyiknek a tárolóiban lelhetők fel azok a csomagok, amik neked kellenek. Melyik az, ami stabil a gépeden, és frissítésekkor sem fossa össze magát. Ezt ki kell tapasztalni, nagyon függ attól is, hogy milyen géped van, milyen hardverkiépítéssel.

    Egyébként itt a PH-n az Arch és klónjai a legnépszerűbbek, de te pl. hiába is teszed fel, ha pl. nincs meg hozzá a tudásod, vagy olyan progikat használsz, amit csak AUR-ból tudnál fordítgatni, és az állandóan frissülő csomagok is rendszeresen el-eltörnek valamit a gépeden. Akkor ebben az esetben lehet jobban jársz, egy Ubuntuval vagy Minttel, aminél nem frissülnek olyan gyakran a csomagok, minden szükséges csomag ott a belső tárolóban, és/vagy könnyen hozzáadható PPA tárolóban, sok felesleges szopástól meg tudod magad kímélni. Nem leszel kisegítve azzal, hogy Gipsz Jakab az Archra esküszik, ha neked a te gépeden nem lesz jó, csak szívásokat okoz.

    Idővel, ahogy fejlődsz Linuxból, az igényeid is változni fognak, minden más megoldást, csomagokat fogsz preferálni. A Linux ebben sem hasonlít a Windowra, utóbbit egyszer felteszed, és ugyanazokat a megoldásokat használod rajta 10 évig.

    Eleve azért van ezer féle disztró, mert ezer féle felhasználó, ezer féle különböző igényeit és gépeit próbálják vele lefedni.

Új hozzászólás Aktív témák