-
IT café
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Steady74
addikt
Sziasztok, megpróbálom leírni mit szeretnék, remélem sikerül
LED szalagot szeretnék tenni konyhaszekrény munkalap alsó részébe, fiókvilágításként. A szekrénynél a frontok nem teljes magasságúak, a szekrények alsó része egy fiók, ráerősítve a front, ezt kihúzva bent még további két rejtett fiók van, tehát csak fiókok vannak, kihúzott állapotban dögös lenne megvilágítani őket. A frontok felső éle és a munkalap között van 3 cm, mivel nem fogantyús, hanem a frontba van marva a rész, ahol kihúzzuk. A munkalap/konyhaszekrény U alakú.
A munkalap kb. 3cm-rel lóg túl a korpusz front részén, levenni nem tudom a pultot, így bemarni nem tudom a profilnak a helyet (ha van rá ötlet mégis, szívesen veszem), így "kopaszon" tervezem felrögzíteni a ledszalagot. Tegnap a család kiválasztotta milyen szalag legyen, a WS2812b, a 3528 60 ledes és a 3528 120 ledes szalagok közül az utóbbit választották. Tényleg klassz
Kérdésem, hogy hogyan oldanátok meg a ledszalag felragasztását, felrögzítését? Egy helyre gondoltam a szilikonos bevonatút, a mosogatós szekrény elé (alatta vannak a szemeteskukák és tisztítószerek), a többihez "sima" IP20-ast gondoltam. Elvileg nem ér hozzá a kezünk a ledszalaghoz, így ha kopaszon van, akkor sem érintjük meg.
Illetve másik kérdés, mivel be kell fordítani a vezetéket a szekrénybe (onnan lesz a gyengeáramú kábelezés, és van kb 1-1,5 mm rés a munkalap és a szekrény között), megoldható-e, hogy ilyen sarokelemet forrasztok a ledszalag végére, ez befordul a pult alá, és onnan menne a vezeték?COB ledszalagról mi a véleményetek? Mennyire melegszik, fenti felhasználásra jó lehet-e?
Köszi
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20493 üzenetére
Ezek a ledszalagok voltak otthon, de lehet még hozok egy 240-es led-et meg egy COB-t és megnézzük azzal.
Alu profilból van valami hiper alacsony? Amit linkeltél talán még az is kicsit magas. A bemarás sajnos nem fog menni, nem tudom szétszedni a pultot/konyhaszekrényt, illetve a ledvilágításért nem akarok 2 napos munkát csinálni, találni meg nem találtam olyan élmarót, amivel alulról, egészen közel a munkapult és a szekrény találkozásához be tudjam marni a profil helyét.
80cm hosszú ledszalag fog világítani csak, kizárólag annál a fióknál, amit éppen kihúzunk, így a fogyasztással nem számoltam, egyébként egy 100W-os táppal tervezem a szalagok világításához a kraftot adni.
Köszönöm szépen a válaszod!
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20495 üzenetére
Mutizd, melyik az?
Igen, a szilikonosban gondolkozom még, az eleve IP67-es vagy 65 ös, de akkor a 240-es és a COB-t megnézem még. E kettőnél mekkora a hőtermelés? Riogatják az embert, nem tudom, hogy feltétlen kell-e az alu profil elvezetni-szétteríteni a hőt, vagy elég tényleg az, hogy felragasztom. Mondjuk egy fiók általában nincs nyitva sokáig, illetve meg tudom a vezérléssel oldani, hogy ha mégis úgy maradt, akkor mondjuk 1 perc múlva kapcsoljon ki az adott fiók világítása. COB szerelésénél van valami extra dolog amire figyelnem kell? Illetve a ledszalaghoz az L alakú elem jó lehet, hogy azzal forduljon be a pult alá?
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20497 üzenetére
Köszi, én is ezt a led profilt találtam. Az ANRO-nakvan 7mm-es magasságú, 1mm a difi, lehet ezzel nézek majd farkasszemet. Még mindig agyalok amúgy, hogy hogyan lehetne belemarni a pult aljába szétszedés nélkül a profil helyét, de egyelőre nem kerültem közelebb a megoldáshoz
L profillal csak az a célom, hogy ne a kábel forduljon be a szekrénybe a pult alatt, hanem az a forrasztásos csatlakozó, mert a kábelekre azt gondolom, hogy nem lehet szépen eligazítani. COB-hoz is gondolom elég a 0,5mm-es kábel vagy érdemesebb vastagabbat tenni? 12V-osban gondolkozom.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20499 üzenetére
Ezt a megoldást szkippelem ennyi türelmem tuti nem lenne végigvágni, tuti nem lenne egy mélységben a vágás, aztán a véső... hát marad vagy a szilikonos megoldás simán vagy felteszek egy ledprofilt, utóbbit este letesztelem, akad otthon valami egy darabbal megnézem.
Köszi szépen a segítséget végig! -
Steady74
addikt
válasz petyus_ #20506 üzenetére
Nálunk jelenleg ilyen ledszalag van, ezt cserélem le ilyenre. A mostaninak elég a fényereje bőven. Feleségem a meleg fehéret szereti én a hideget, ezért cseréle. Kapcsolóval be tudom majd úgy kapcsolni, hogy vagy hideg/meleg/természetes fehér legyen, sőt még a bekapcsolási fényerőt is be fogom állítani, nem szeretem, ha reggel kómásan kisüti a szememet.
-
Steady74
addikt
12V-os led világításhoz milyen átmérőjű kábel javasolt (min/normál/max)? 24V-ra ugyan ez lenne a kérdésem. Utóbbi esetben a ledszalag 6.5m hosszú, a táptól 3m-re van a led szalag, első esetben 80cm-es ledszalagok vannak egyesével vezérlőre kötve. Köszönöm.
-
Steady74
addikt
válasz Dr. Szilikát #20510 üzenetére
Köszi.
A 12V-os ledszalag 10W/m teljesítményű, ebből 1m-es darabok lesznek vezérelve egy 4 csatornás relén keresztül, egy ha mondjuk 4 méter világít is, akkor az 4x1m. Mondjuk a táp és a relé közötti távolság 6m, a relé és a led szalagok közötti távolság 3-6m. A 24V-os ledszalag és a tápja közötti távolság 3m, az 14-16W/m fogyasztású, 6.5m-es. Mondjuk ezt lehet érdemes a másik végén is megtáplálni.
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20512 üzenetére
Köszi!
A CCT szalag egyoldali megtáplálása megnyugtató hír, hogy nem kell átvezetékelnem a konyhaszekrényt, hogy a másik végére is elvigyem a tápot Melyik az a ledszalag, ami ennyire "bika"?
a 12V-os szalagra viszont kicsit elmértem akkor gondolatban a méretezést, 0,75-öt gondoltam. 7W-os fogyasztást mutat a fogyasztásmérő konnektor kb. 80cm ledszalagra, amire mondjuk a gyári adat 16,5W/m.
-
Steady74
addikt
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20538 üzenetére
Lakásos led kérdés, de nem benti, hanem kinti Ház homlokzat szigetelése kb 50cm-re van a földtől. 15cm a szigetelés+a szín, olyan 16-17 centi lehet. A lábazat szigetelése kb 5cm, így van kb 10cm mély rész, ahol most egy elbszott RGBW szalag van. A homlokzatszigetelés és a lábazatszigetelés találkozásához akarom rakni a világítást, kérdés, hogy az IP30+ledprofil, vagy IP67 és "sima felfogatás" lenne a jobb? Költségben az utóbbi, nem tudom rakható-e/érdemes-e kültérre profilba beltéri szalag. Víz igazából nem éri, esetleg fröccsenő víz, ha locsolunk néha, de akkor arra meg ott a búra. Segítsetek lsz köszi
-
Steady74
addikt
Van esetleg valakinek elfekvőben otthon, vagy tudja hol lehetne venni (nem találtam egyelőre) ilyen csatlakozót? 10mm FCOB CCT szalaghoz kell. Köszi
-
Steady74
addikt
válasz Steady74 #20540 üzenetére
Bár nagyon nem pörög a topik, azért hátha: régebbi típusú led búrát keresek, az eddigi személyes és webes keresés nem hozott eredmény. Képek és méretek alább. Köszi, ha esetleg van olyan bolt BP-n amit javasoltok felkeresni, vagy máshol, akinek írhatok, hogy van-e nekik. Eddig vagy 20 helyre írtam, meglátjuk lesz-e találat. Víztisztát keresek. Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz Harcipocok84 #20562 üzenetére
Vannak ledenként címezhető ledszalagok, én ezeket javasolnám, aliról meg tudod rendelni őket. Ha ekkora hosszban gondolkodsz, akkor a 12V vagy 24V-os ledszalagokat javasolnám. Ha rákeresel ali-n, akkor a WS2811, WS2814. SK6812, TM1814-re keress rá. Ez a vezérlő elvileg zenére is jó. Ha 12 ha 24V-ban gondolkodsz, szükség lesz plusz betápra ahhoz, hogy egyforma legyen a fényerő a szalag elején-közepén-végén. Itt találsz néhány videót mit tudnak ezek a szalagok. Később tudod okosotthonba is integrálni, ha szeretnéd. Erre a hosszra egy 24V 250W-os tápegység elég lesz szerintem. Jó nézelődést.
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20565 üzenetére
Ezekkel a szalagokkal az a helyzet, hogy amíg a gyártó 12-14W-or ír méterenként, addig a valós adat ennél jóval kevesebb, saját mérés szerint ennek fele, vagy ha korlátozom a wled alkalmazásban az áramerősség mértékét, akkor meg szolid is, viszont nyilván ilyenkor kevésbé lesz intenzív a fénye. COB ledszalagot néztem éppen ma 12-14 W-ot ír a gyártó, 9W-ot mértem.
HP44: Jobban jársz amúgy a 24v-os rendszerrel, a 12Vnál betáplálás kell 5m-enként ajánlott az egyenletes fényerőhöz. Vagy több kisebb táp vagy egy nagyobb és abból viszel el több ágat. Igaza van lacinak, kell a profil, vagy érdemes inkább, de emelett nem árt IP65-ös szalagot nézned.Nézd meg a linkelt csatorna videóit, illetve a srác által vezett weboldalt, egy csomó szalag fogyasztási adatai fent vannak, amiket mért.
-
Steady74
addikt
válasz Exodion #20568 üzenetére
Ha fele nem is, de kevesebb mint az elején az biztos, sőt 24V-osnál is ez van. 12 és 24V-os COB ledszalagokat néztem meg itthon beépítés előtt vagyok, így tesztelgettem. Egy fényerősségmérő szenzortól raktam egyforma távolságra a szalagokat. A szalag eleje és vége között eltérés volt (nem is kérdés), de a 24V-osnál is. Ha megadtam a tápot a 24V-os szalag másik oldalán, akkor egyértelműen kiegyenlítődött. Nem referencia nyilván a mérésem, a fényerősség mérő is egy okosotthon-eszköz, de mégis támpontot ad. Ezért fogom a konyhapult világítását, ami 24V-os szalag mindkét végén megtáplálni.
-
Steady74
addikt
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20605 üzenetére
Ali-n CE tanusítvánnyal is árulják a tápokat, szerintem ugyan azon gyártó termékei vannak itthon is. Számlát aliról is kapsz. De én mégsem bízom benne, inkább (amit te is írtál, azért) itthon veszem.
-
Steady74
addikt
válasz Dr. Szilikát #20607 üzenetére
Nálunk pont konyhaszekrény teteje és az álmennyezet között tervezek elhelyezni 2 db tápot (most egy van) ebből a fémházas nyitott verzióból megy egyet a padláson. Mindkét helyen van éghető anyag.
-
Steady74
addikt
válasz mirci18 #20632 üzenetére
1 Lovas led
2 Anro
3
Ha COB szalagot teszel, vannak olyan sarok elemek, amiknél nincs szakadás a ledszalag fényében a sarkoknál. -
Steady74
addikt
Van ötletetek arra, hogy CCT-s led szalagot hogyan tudok a másik végén táppal ellátni? A 24V-os ág rendben van, de ha a meleg fehér ágat csatlakoztam a - oldalra akkor nincs hideg fehér színem és fordítva. Köszi a válaszokat.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20665 üzenetére
Mit minősít az, hogy nyert-e valaki közbeszerzést, vagy sem
-
Steady74
addikt
válasz lorcsi #20678 üzenetére
Konyhapult világítást cseréltem, hátha tudok segíteni a saját tapasztalataimmal.
- 12V vagy 24V-os ledszalagot javaslok. A tápot el tudod rejteni a szekrény tetejére, vagy valamelyik szekrény felső polcára, oda kell felvinni a 230V-ot, szekrényben pedig le tudsz jönni a gyengeárammal. Fehér kábelt is tudsz venni, hogy szép legyen.
- tápot úgy válassz, ahogy macilaci írta, a névleges méret 80%-ára méretezz. Mondjuk nagy árdifi nincs egy 100as vagy 150 es táp között, a nagyobbat érdemes választani, úgy is annyit vesz ki a szalag, amennyit kell.
- 5m hossznál vagy felette érdemes a ledszalag mindkét végére adni betápot adni.
- Ha le tudod szedni a felső szekrényeket, akkor tudsz élmaróval nútot marni a szekrények aljába, abba tudsz süllyeszthető ledszalag profilt tenni. Ha nem, akkor marad a felületre szerelhető, de az csúnyább. Vagy sarok profilt választasz, és abba rakod a szalagot a felső szekrény és a fal találkozásához.
- SMD led mondjuk ez a fajta vagy ez már jó fényt ad.
- aliról ezt vettem, szép, egyenletes fénye van, és tudja a meleg/hideg/természetes fehéret
- ha SMD led-es szalagot veszel, akkor érdemes opál búrát választanod, egyenletesen teríti a ledek fényét, COB-hoz mehet az áttetsző/víztiszta.
- ha nem CCT-s (mindhárom fehér) szalagot választasz, akkor a természetes fehéret javaslom konyhába, esetleg a hideget, ez egyéni ízlés dolga. A meleg fehéret nem, max hangulat vagy háttérfénynek.
- hangulatfénynek címezhető ledszalagok a legjobbak szerintem, WS2811, WS2812b, WS2813, WS2815, SK6812 néven találsz aliexpresszen sokat. yt-n wled vagy wled project szavakra keress rá.
- ledszalagokhoz elég sok transzparens csatlakozó kapható, amit egyszerű szerelni, nem kell forrasztani.
- én ledszalagokhou 24V-os szalagnál 0,5-os ysly kábelt, 12V-osnál 0,75-ös vagy 1mm-es ysly kábelt használtam, mert ez volt kéznél, meg a 3 eres kábelhez pont jó a pl 3x0,75 ysly, mert számozva van a kábel és tudom melyik hová megy -
Steady74
addikt
válasz Dorian #20686 üzenetére
nekünk végül ilyen CCT-s ledszalag került a felső szekrény aljába pultvilágításnak, bőven elégnek bizonyul a fényereje. Home Assistant alól vezérlem egy zigbee-s vezérlővel, illetve egy Shelly 4es kapcsolóval kapcsolom a meleg/természetes/hideg fehéret 35-70-100%-os fényerőt választva, emellett mozgásérzékelővel kapcsolgatom éjjel amolyan hangulatfénynek-irányfénynek. Erre a szalagra 110ML/W/m-t írnak, és 10-14W/m-t, a méréseim szerint, amiben lehet persze pontatlanság 5m szalagnál 40W max fényerőn természetes fehérrel.
-
Steady74
addikt
válasz st6969 #20695 üzenetére
A legtöbb részével, amit írtál egyet értek, viszont a legtöbb világítás kapcsoló mögött nincs nulla, valamint a legtöbb kapcsoló mögötti dobozba nem férnek bele az okosrelék, mély doboz kell nekik, illetve a váltókapcsoló akkor működik okosrelékkel, ha (pont mint ahogy maci rajzán) a két alternatív kapcsoló össze van "vezetékelve".
-
Steady74
addikt
válasz st6969 #20698 üzenetére
Többek írták, hogy elfüstöltek a bypass-os megoldások shelly-nél, én tuti nem használnám. Azt gondolom, hogy ha nincs is elvakolva a kötődoboz, de le van festve, elég szar leszedés után a javítós festést megcsinálni úgy, hogy ne látszódjon. Szinte lehetetlen. Igaz amit írsz, hiába fér bele a relé, ha1,5-es réz kábellel van a lakás kábelezve nincs az az isten, hogy normál, nem mély kötődobozba belehajtogassa bárki is.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20701 üzenetére
Ez igaz, csak ott tartunk, hogy egy márkától kell lennie a kapcsolónak és a relének, amik meg általában működésüket tekintve felhőn keresztüliek, amit meg senki nem szeret, ergó ez a megoldás a felhasználó oldaláról szokott elhalni. Ha meg van mondjuk valamilyen okosotthon rendszer, úgy már más a helyzet, de saját magamból kiindulva egy lakásban egyféle kapcsolók vannak (látható helyen), és nem 3-5 féle, így amit leírtál, nálam tuti nem valósulna meg.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20703 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett az online-offline működés nem is volt eredetileg kérdés, a saját véleményem az, hogy betenni valahová egy kapcsolót, csak azért, hogy valamivel működjön, és az a kapcsoló ráadásul totál eltér a lakás többi helyiségében használt kapcsolók-konnektorok márkájától-típusától, na én azt nem engedném lakóépületbe, legalább is én nem laknék olyan helyen. Ezért preferálom a meglévő kapcsolók mögé a relé beépítését, ahová meg kell a 0.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20705 üzenetére
tökéletes. Hasonlóképpen gondolkoztam én is az UTP-k kapcsán, minden szoba mindegyik oldalára került egy utp, egy tv csatlakozás és 3db 230V, így akárhogy rendezzük be a szobát, nem kell bajlódni a kábelekkel. Padláson és gipszkarton álmenyezetben vannak elrejtve az AP-k és minden más, amit csak el tudtam dugni, pl led tápok.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20710 üzenetére
fsza, veheted.
-
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20717 üzenetére
Fürdőszobában én is sokáig matekoltam, hogy milyen LED tükörvilágítás legyen, illetve hogyan kapcsoljuk őket. Végül az lett, hogy a (fürdő az emeleten van) padlásra került egy 4 csatornás okosrelé (home assistant fut otthon így egyszerű volt), a gipszkarton falban vittem fel a vezetékeket a padlásra (nem volt kialakítva helye), és 2 db vezeték nélküli kapcsoló kapcsolja a 2 db tükörvilágítást. Két lányom van, sminkelnek, egyéb dolgok, így nem akartam, hogy vizes kézzel nyomkodják a 230-as kapcsolót. A kapcsolókban gombelemek vannak, így teljesen biztonságos szerintem a rendszer.
Van egy zuhanyzónk is, mellette egy tükrös szekrény világítással, ami 230-as leddel megy. A led elé tettem egy okosrelét, amit egy vezeték nélküli zigbee-s kapcsoló kapcsolgat, így lehet vizes kézzel nyomogatni azt is. -
Steady74
addikt
válasz macilaci78 #20720 üzenetére
Amelyik lány már sminkel, az szvsz feléri ésszel, hogy mi az a villanyáram. Nem feltétlen, és inkább a figyelmetlenség okán mintsem a tudatlanság okán.
-
Steady74
addikt
válasz terra052 #20728 üzenetére
Ha kellenek színek és effektek, akkor javaslom ezt a COB-s ledszalagot, vagy ezt a hagyományos led szalagot. Ilyen vezérlő kell hozzá, ha nem DIY megoldást akarsz. Néhány videó WLED témában. Ha használsz okosotthon rendszert, mondjuk Home Assisstant-ot, akkor ez pl. integrálható. A második ledszalag full fényerővel "fehér" színben max 80 W-ot eszik meg 5m-ben, de brutál fényereje van. Igaz, a fehér nem teljesen fehér. Ha csak fehér szín kell, én ilyet vettem a konyhába a fiókok világítására, elégedett vagyok vele, vezérlő ugyan ez, ezzel a szalaggal is tudsz effekteket (pl végig fut bejkapcsoláskor vagy fordítva ha lekapcsolod, szegmensekre tudod bontani). Ez a CCT-s szalag tudja a meleg a hideg és a természetes fehéret is. 16m-ben már ajánlott még a 24V-os szalagnál is megadni a másik végére is a tápot, erre majd gondolj. Részemről ennyi. Tápot itthonról vettem, 10k körül van a 150W os 13k a 250W-os táp.
-
-
Steady74
addikt
válasz VMatteo #20745 üzenetére
Ha ledszalag kötés az érdekes akkor ez lehet segít. Fröccsenő víz ellen meg védhet az, hogy ha a vezetékeket összeforrasztod, előtte húzol fel rá 2 különböző átmérőjű és hosszúságú zsugorcsövet, a forrasztás után a vékonyabbikat ráhuzatod rendesen, aztán a hosszabb cső két tervezett végén beszilózod a vezetéket, ráhúzod a vastagabbik és hosszabb zsugorcsövet és azt is rázsugorozod. Én a öntözőrendszer mágnesszelepeinek a vezeték kötéseit csináltam így. Elvileg a aknában nincs víz, de szerintem elég jól meg lehet így védeni a kötéseket. Mondjuk nem villanyszerelő, hanem közgazdász ésszel gondolva
-
Steady74
addikt
Sziasztok. Rejtett világítást tervezet fürdőszobába, mennyezet alá, díszléc mögé rejtett RGB CCT led szalaggal. Szeretném a címezhető leg szalagoknál megismert effekteket is használni meg a 3 fehér is jó lenne. Ez a led szalag, amit kinéztem, ami elvileg megfelelne nekem.
Milyen home assistant kompatibilis led vezérlővel lehet meghajtani a szalagot úgy, hogy közben a wled-nél megszokott effektek elérhetőek legyenek, hiszen címezhető a led.
Másik kérdésem, hogy a tápot és vezérlőt érdemes, vagy inkább javasolt-e padlásra tenni? A padlás szigetelt, 36-38 fokos maximum értékek vannak a legnagyobb kinti melegekben is, 230V van fent, és az egyik sarokban pedig le is tudnék ízlésesen jönni két kábellel (14m a hossz, kell szerintem a másik végére is tápod adni)
Köszönöm a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Assetto Corsa Competizione
- Androidos tablet topic
- Windows 11
- Autós topik
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Asszociációs játék. :)
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- HONEYWELL HR92EE rádió frekvenciás radiátor termosztát 3db
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
- Lorelli gyermekülés 9-36kg (Cute Teddy - blue) eladó
- Yose Power 350w (hátsó kerék) Feat Imotor2 240w (Első kerék) 26" + 36v24ah , 36v10ah
- Gaming asztal Rapture Gaming Desk AURORA 300 fekete
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest