Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz _BM_ #3879 üzenetére

    Ha egyfajta speciális kötvénypiacnak tekintjük a lakáspiacot, akkor a 1,5-2 év múlva az emelkedő hozamra ugyanúgy reagálni fog valamit, mint esetleg a mostani csökkenő hozamokra. Gondolom aki lakást vesz, nem másfél évre spekulál. Szóval hosszabb távon mire alapozod?

    Tegyük fel sokan átugranak lakásba másfél év alatt, majd utána a hozamok vissza felmennek 7-8%-ra, utána mi újság? Minimális tranzakciószám mellett is képesek esni az árak.

    ( az már más kérdés, hogy M. jegybankelnöksége alatt a devizahitelesek kimentése után inkább az alapkamat lesz a fix és az árfolyam mozoghat szabadon, mintsem fordítva. Főleg a választások után)

    És az is érdekes, hogy a kötvénypiac már most eltérő pályát áraz az alapkamathoz képest. Április óta 50bp-os vágás volt, de a hozamgörbe minden lejáratára magasabban vannak a kötvényhozamok, mint akkor.

    +ott volt pf-en egy felmérés, hogy az emberek 80%-a most venne lakást. (persze az egész cikk arról akart szólni, hogy most milyen olcsó a hitel, és mennyire rossz a pénz, mint megtakarítás "értéke". Szinte a szavazók szájába adta, hogy melyik gombot kell nyomni.) Persze ennek a 80%-nak a többsége csak akkor venne, ha kp-ja lenne rá, de az meg nincs.
    80% venne. Ennyi zseni nem lehet, aki jól látja a lakáspiaci irányokat.

    Még mindig azt érzem, hogy te az alját akarod elkapni. Most kell venni, most kell venni....
    Befektetési céllal ez lehet jó szemlélet, de saját lakást venni nem annyira (ott sokkal több szempontra kell figyelni). Nézd meg mennyi minden változott az elmúlt 5 évben (politikailag, gazdaságilag, kilátások szempontjából). És mennyi minden fog a következő 5 évben... Ott talán nincs is annyira jelentősége, ha az ember kimarad egy 5%-os emelkedésből. Sokkal fontosabbak a kilátások és a stabilitás.
    És ahhoz nem elég a kamat.

    Olyan piacon vennél inkább lakást, ahol az emberek lakásba menekülnek és hírekre gerjesztett vételek vannak. Vagy inkább olyan piacon, ahol stabilak a kilátások és megalapozott az emelkedés?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák