Új hozzászólás Aktív témák

  • vzozo

    senior tag

    válasz carr #39913 üzenetére

    A rövid válasz: megszoptad. Mint ahogy még párszázezer költségosztós honfitársad szintén. Ha hosszú választ keresel, akkor több tíz(?)ezer hozzászólásos fórumok vannak a témában.

    A költségosztó sohasem fog korrekten mérni, mivel nem műszer, hanem egy vicc. Pontosabban persze, azt méri, amire kitalálták, csakhogy annak kb. nagyon kevés köze van egy társasház és az adott lakások pontos hőfogyasztásához.

    Gondolatébresztőnek:

    - Hogyan is kalibrálják be a sokféle, évtizedek távlatában a piacon volt / lévő radiátorra? Nyertél: sehogy, hasraütnek, és valamilyen arányszámot (amit te nem tudsz leellenőrizni) beleégetnek. Ha lefizeted a szakit, akkor lehet kisebbet, ha látja a lapostévét a szobádban, akkor lehet kétszer akkorát ír bele. Bármi lehetséges.

    - Nem laksz a lakásban, adott szobát nem fűtöd: jól látod, fizetni kell. Mondjuk ez a társasházi átfűtés miatt részben érthető és véleményem szerint kell is, hogy legyen átalányelszámolás IS (százalékos arányban, légköbméterre).

    - Csalók: na ezzel nem tudsz mit kezdeni. Worst case egy 100 lakásos társasházban mondjuk 99 lakó a fűtési szezon elején lecseréli az összes radiátorát olyanra, amire nincs mérő felhegesztve (megtehetik, hiszen a fűtés"korszerűsítés" során alul-felül elzárókat is felszerelnek, de valamiért kibaszott filléres műanyag plombára már nem költ a társasház, vajon miért?) - Te nem, 6 hónap alatt fűtesz mondjuk 1 napon át, fogyasztasz 1 egységet, miközben a többiek semmit. Akkor az egész ház fogyasztása 1 egység, került 100 millió HUF-ba, azt mind te fogyasztottad. Nájsz. (Nyilván ez egy szélsőséges példa, de a rendszer elméletileg magában hordozza a lehetőségét!)

    - Nem hiába van ezerféle trükközés, arányszám, korrekciós tényező, lakás elhelyezkedése, etc. alapján. Mindenki érzi, hogy alapvetően ez egy szar rendszer, de az átlag parasztnak le kell tolni a torkán valahogy. A kvázi "fogyasztás alapú" elszámolás miatt pedig azok is elzárják a fűtést, akik addig az ablak nyitogatásával szabályozták a hőmérsékletet. Sajnos a primitív embereket csak a bot erejével (=pénz) lehet meggyőzni.

    Én már nem lakom Magyarországon, de mielőtt elköltöztem, volt lehetőségem egy ilyen csodát élvezni. Nos, amíg légköbméterre fizettünk, addig qrva drága volt, de fullra letekert fűtéssel (nálam már akkor is szabályozható volt, úgy vettem a lakást, hogy egy felújítás során cserélték a radiátorokat, és elzáró is került rá) is megvolt a 22 fok minden szobában. Most megintcsak fullra letekerve van, hiszen nem lakom ott, minek menjen. Nos, így is qrva sokat fizetek, cserébe van olyan 16-18 fok, amikor néha hazalátogatok.

    A konklúziót mindenki levonhatja magának. A társasházi + közös fűtéses lét egyik nagy hátránya ez, megszoksz vagy megszöksz.:/

Új hozzászólás Aktív témák