Új hozzászólás Aktív témák

 • E.Kaufmann

  addikt

  14000-nél feladták, vagy a 14001. már hibás volt? :D

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • ergoGnomik

  tag

  qubitok, qubittal, qubitból

  Nekem ez valamiért zavaró. Nem lehetne esetleg qubitek, qubittel és qubitből inkább?

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Már csak össze kellene hozni azokat a cégeket, akiknek a problémáihoz ideális lenne a jelenlegi quantumszámítógép, plusz egy programozócsapat aki ért is hozzá. Kicsit olyan mint a sivatagban stadiont építeni és bízni abban, hogy ha felépül jönnek majd a nézők is. A Hololens is akkora siker lett hogy évek óta meg sem említik. Mindkettő valid dolog, mindkettő lehetne iszonyat sikeres, csak valahogy üzletileg nagyon nehéz eladni. Mondhatni technológia van, csak “solution” nincs. Hosszabb távon az AI is ilyen. Nem kétséges hogy state of art technológia, de valódi üzleti megoldássá tenni fizetőképes ügyfeleket keresni az átlag cégek és átlagemberek között már nehéz. A hype persze mindegyiket viszi egy darabig, annyian érdekeltek abban hogy beinduljon.

  Az meg külön szánalomtenger hogy hány AI gyorsító és normál szuperszámítógép, Quantumszámítógép HW és SW, tudós, fejlesztő, programozó dolgozik mondjuk az emberiség top 10, vagy top 100 legfontosabb problémáján és mennyi bármi máson, ahol csak a profitot nézik? Ráadásul nem kevés van állami kézben.

  Amikor olvasni hogy “brit tudósok” épp min dolgoznak, akkor az értelmesebbje magában felteszi a kérdést, hogy ha erre van idejük, már biztos túl vannak a rák gyógyszerek, halálos vírusok elleni szerek kifejlesztésén, vagy épp a felmelegedés, az afrikai éhezés problémáján, vagy a pár év múlva komoly problémává váló túlnépesedésen, vagy azon hogy mit lehetne tenni hogy egy újabb Hitler, Putyin, akárki ne juthasson olyan helyzetbe hogy visszabombázza az emberiséget a kőkorszakba.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • kilua

  senior tag

  válasz Tigerclaw #3 üzenetére

  Az MI egy kicsit más.
  Már a 2010es évek vége óta az MI állítja be a mobilok kamera képét hogy kinézzen valahogy, egyre több ügyfélszolgálatot tehet feleslegessé, kereső felokosítására is jól működik, Iránban MI kamera figyeli hogy a nők viselik e a fejkendőt (modern technológiával vissza a középkorba : ) meg Kínában is (EUban szerencsére nem szabad megfigyelésre használni), elvileg az openAI sora MI videó modelljéért is kapkodnak a hollywoodi filmstúdiók.

  A szemüveges megoldások meg valamiért mindig megbuknak legyen szó 3D TVről, VR sisakról vagy épp hololensről.

  Quantum számítógép úgy tudom jó lehet kódtörésre és még ki tudja mire. Elég sok pl államtitok szivárgott ki kódolt formában persze, na azzal fel lehet törni.

  [ Szerkesztve ]

 • TomMusic

  őstag

  válasz Tigerclaw #3 üzenetére

  A technológiánk alapja nagyon sokszor vegytiszta matek. Azonban ezekhez iszonyat sokat kell számolni. Van amikhez olyan sokat kéne számolni, hogy "nem éri meg" foglalkozni vele. Azonban ha lenne valamilyen módszer, amivel ezeket a számításokat gyorsabban el tudnánk végezni, akkor már "megérné" foglalkozni az adott témával (biológiától kezdve az időjáráson át a titkosításig). És akkor előrébb tudnánk lépni bizonyos dolgokban. Vagy legalábbis hatékonyabban. Na és egy ilyen módszer pl. a kvantumszámítógép.
  Nem a legjobb példa, de mondjuk mikor megjelentek a hardveres szorzóáramkörök. Nem mindegy hogy nagyon sok órajelnyi összeadással végzed el, vagy egyetlen órajel alatt.
  Egyelőre még sehol se tartanak amúgy, hogy bármire jók legyenek a kvantumszámítógépek, de először járni tanulunk meg, mielőtt futni tudnánk.

  mit lehetne tenni hogy egy újabb Hitler, Putyin, akárki ne juthasson olyan helyzetbe hogy visszabombázza az emberiséget a kőkorszakba
  Amerika bő 200 ezer japán ártatlan ember halálával demonstrálta is ezt...

  Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

 • peppa

  tag

  válasz kilua #4 üzenetére

  A protonmail blogokban már jóideje beszélnek quantum safe módszerekről
  Link
  Nem mindig szeretem ezeknek a proton cikkeknek a stílusát, időnként túlhypelotak, kicsit lekezelőek, de azért alapvetően nem amatőrök.
  Úgy képzelem, hogy a felkészületebb csapatoknak lesz megoldása erre is, de pl.: egy sima aes-256-al kódolt archív anyagot nem fog mindenki újra titkosítani, és ha ezt meg tudják majd törni, az azért elég sok mindenre jó lehet.

  [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák