Kvantumáttörést ért el a Microsoft

Megbízhatóbbá tette a Microsoft és a Quantinuum a kvantumszámítógépeket, így azok idővel a kereskedelmi piacon is megjelenhetnek.

A Microsoft és a Quantinuum a múlt héten közölték, hogy nagy lépést tettek azért, hogy a kvantumszámítógépek a kereskedelmi piacon is megjelenjenek. Ugyanis megbízhatóbbá tették ezeket.

A Microsoft, a Google és az IBM egymással versenyeznek, hogy kiaknázzák a kvantumgépek lehetőségeit – ezek nagyobb sebességet ígérnek a hagyományos gépekhez képest, így a tudományos számítások terén hatalmas áttöréseket hozhatnak, és olyan munkákat végezhetnek el, amik most évmilliókba telnének a jelenlegi gépekkel.

A qubitok kapcsán azonban nagy gond az adathiba, erre válaszul gyakran több fizikai qubittal reagálnak, majd hibakorrekciót hajtanak végre. A két cég utóbbi terén ért el áttörést, így 30 fizikai qubitból négy megbízható készül.

A Microsoft szerint ennyire jó arányt ezen a téren még senki nem ért el, ráadásul 14 ezer egyedi kísérletet futtattak, nulla hibával – ami nyolcszázszor jobb, mint bármilyen eddigi teszt eredménye.

A technológiát hónapokon belül a felhős ügyfelek számára is elérhetővé teszik.

A megbízható qubitok számáról egyébként nem beszéltek, de a kutatók szerint 100 megbízható qubittal már legyőzhetik a hagyományos szuperszámítógépeket. A Quantinuum szerint a mostani áttörés legalább 2 év fejlesztési időt spórolt meg.

Azóta történt

Előzmények