- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Synology NAS
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saltwater
aktív tag
válasz danyboy1978 #16543 üzenetére
A helyedben nem vennék 2TB-os külső merevlemezt.
4 lemez, 8 olvasófej, bármelyik olvasófej felmondja a szolgálatot (mert külső winchesterekbe a legnyomorultabb merevlemezeket építik be a házba, hátha felhasználói bénázás miatt megy tönkre hamar a winchester és nem garanciális okokból) az adatmentés tényleg csillagászati lehet. A GB/ár arány pedig még rendkívül magas.
Vegyél jófajta külső házat, és bele egy WD merevlemezt amiből sokat adtak el, hogy ha baj van, legyen donor az adatmentéshez. Azért írtam WD-t, mert a viszonylagos megbízhatósága mellett a legtöbb merevlemezt a WD forgalmazza.https://hdd-adatmentes.hu
-
King Unique
titán
válasz Saltwater #16551 üzenetére
Azért ezzel a kijelentéssel szerintem kicsit csínnyán kéne bánni, mert nem láttam komoly statisztikát arra vonatkozóan, h 2,5" 4 tányéros 2 TB-osok között gyakoribb lenne a meghibásodás Itt sem volt panasz a topikban, pedig sokaknak van ekkora. Tudom adatmentő szaki vagy, de akkor is, v netán azok sorra döglenek, viszik őket mentetni?
Továbbá, mint írta, ha 2,5" 2 TB USB 3.0 külső tároló kell neki, akkor sok választása nincs, mert legtöbb külsőbe és natúr notivinyóban is 4 tányér van ekkora méretben, csak a Seagate-Samsung gyárt 3 tányérral, de az még ráadásul ki is van lapítva...Másrészt árakat megnézed, pont sok esetben a gyári kivitelűek olcsóbbak több ezerrel, mintha külön veszi a házat és bele a merevlemezt. Illetve pont, hogy a 2,5" 2 TB-os külsők ára egyáltalán nem rossz, ha azt nézed, h 1 TB=20-25K, míg a 2 TB már kijön 30-35K-ből. Ráadásul , ha pl. 3,5" 2 tányéros 2 TB-osat vesz, annál is max gyári külsőknél jön ki olcsóbban, mert egy jóféle 3,5" USB 3.0 rack + jobban sikerült HDD árával, jóformán ugyanott van.
Én fenti linkben írtam mind2 megoldásra példákat, majd ő eldönti.
De persze köszönjük a javaslatot és a duplikátoros ötletet!(#16549) longwild: igen azért is írtam, h az "egyik legnagyobb". Most, de főleg régen is eléggé tolták a WD-ket, marketing, eladások is ott voltak/ vannak. Én még emlékszem rá, mikor néhány éve bementél számtech boltokba és szinte mindenhol WD külsőket ajánlottak, nagyon sok ismerős vett akkoriban pl. Passportot, volt tanárom is, mert az volt a menő, az ajánlott.
Toshiba és Hitachi is gyártott, de főleg az utóbbi egy pár évben lódultak meg igazán külsők terén, ahogy a többség is és koránt sem voltak annyira népszerűek régen, mint a WD.[ Szerkesztve ]
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok!
Adattárolásra keresek merevlemezt. WD Blue 1TB megfelelhet erre a célra?
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Saltwater
aktív tag
válasz King Unique #16552 üzenetére
Köszönöm hogy kulturáltan fogalmaztad meg az egyet-nem értésed.
Próbálom megindokolni amit írtam.
A nagy számok törvénye alapján több fejből nyilván több mehet tönkre, ritka hogy egyszerre mondja fel a szolgálatot az összes, vagy több olvasófej (kivéve ha kapott egy oldalast) . Mivel a szektorok szekvenciálisan oszlanak el a lemezeken és a lemez külső gyűrűjén egy fej mindössze 150000-200000 szektort ír fel, egyszerűen kiszámolható, hogy például egy média fájl is visszaolvashatatlanná válik akár egy fej hibázása esetén is. Tehát az elvi esély a meghibásodásra magasabb. Valóban nem érkezett még be hozzám sok 2TB-os külső merevlemez adatmentésre, de ez betudható annak, hogy egyelőre nincs két éve hogy elkezdték forgalmazni, külső merevlemezként kevesebb munkaórát is üzemelnek, és a viszonylagos magas áruk miatt nem is adtak el belőle annyit, mint mondjuk egy Samsung ST1000LM024-esből. Tehát arányokról igyekszem írni. Több fej, több hibalehetőség. Kevesebb eladott termék, arányosan kevesebb meghibásodás. Kevesebb munkaóra, kevesebb meghibásodás.
A WD külső merevlemezekbe épített winchesterek mind integrált USB vezérlővel vannak szerelve. Adatmentő hardverek ATA parancsokkal kommunikálnak a merevlemzzel, melyek nem jutnak át az USB vezérlőn, tehát ki kell kerülni azt ami plusz munka, és ez az adatmentés árában is meglátszódik, nem beszélve arról, hogy az USB vezérlő is meghibásodhat, holott a merevlemez maga még egyébként működik.
Tehát ha már ott tartunk hogy egy jó külső ház plusz egy magam által választott merevlemez, versus egy gyártó által integrált USB vezérlős általam nem megválasztható típusú merevlemez ugyanabban az árban, akkor köszönöm a gyártók előzékenységét, de inkább én választom ki a merevlemezem típusát.
SP-nél meg csak első beindítás után tudhatod meg hogy milyen merevlemez lapul az "ütésálló" tokban. Szerintem Seagatehttps://hdd-adatmentes.hu
-
Saltwater
aktív tag
válasz BullZeye #16553 üzenetére
Egy dual dokkoló egyszerűen megáll, ha olvashatatlan szektorba ütközik, ergo nem képes azt a feladatot ellátni, hogy botladozó merevlemezről pontos másolatot készítsen.....vagy ha el is készíti, akkor sem fogod tudni, hogy melyik fájlnál hibázott, gondolom nem fogod az időd a hibás fájlok keresésével tölteni.
https://hdd-adatmentes.hu
-
Saltwater
aktív tag
válasz King Unique #16548 üzenetére
A Macrium Reflect program képes "átugrani" a hibás szektorokat?
-
BullZeye
veterán
válasz Saltwater #16556 üzenetére
Nem célom egy 500ezres gép kiváltása egy 15 ezres készülékkel.
Az esetek döntő többségében javítani se szeretném a HDD-t, nekem tényleg annyi a célom, hogy ha behoznak egy gépet ami HDD hibás, kicserélem a HDD-t utána ne kelljen windows 8.1-et telepíteni, meg linux alól átmásolni a fájlokat. Hanem csak bedugjam egy dual docking station-be, megnyomjak egy gombot, és ha előtte bootolt a windows, akkor az új HDD-vel is bootoljon be az UEFIs 8.1, és ha előtte rossz volt egy fájl, az utána is legyen rossz, de legyen ugyanolyan rossz.Jelenleg CDs régi norton ghostot használok, de az nem klónozza az UEFI partíciókat, emiatt értelemszerűen nem lesz bootolható az új HDD, és emiatt telepíteni kéne, ami sok időt vesz igénybe, főleg ha nincs megfelelő telepítő.
Ami tényleg fontos lenne, hogy ugyanolyan méretű HDD-t lehessen ugyanakkora méretű HDD-re klónozni.
Sőt az lenne a legjobb, ha egy 500as HDD amin van 200gb adat, azt klónozni lehessen egy 320as HDD-re.
Valamint hogy W8.1 UEFI bootoljon utána, meg hogy ne akadjon fel egy rossz sectornál, hanem skippelje 5 retry után.Ez pl tudja teljesíteni amit szeretnék szerinted?
IB-121CL-U3Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Saltwater
aktív tag
válasz BullZeye #16558 üzenetére
Értem én!
Szerintem próbáld meg a Roadkil's Raw Copy programot, az képes nyers másolatot készíteni, és tudtommal átugorja a hibás/olvashatatlan szektorokat:.....és ha engem kérdezel, ne dual dokkolót vegyél, hanem 2 eSata csatlakozós dokkolót. Egyiket a forrásnak, a másikat a cél merevlemeznek, és például a fenti szoftverrel készíts másolatot.
-
chros
őstag
Az alábbiakban néhány sorban és kép kíséretével megosztanám a tapasztalataimat a WD Elements 3TB USB 3.0 3.5"-es külső merevlemezről. hivatalos oldal
Miert valasztottam:
- Jo ar/ertek aranyu kulso HDD-t akartam venni, ami minel olcsobb, s nem rendelkezik semmi extra funkcioval (pl. titkositas, cloud backup), hogy molcso maradhasson.
- felhasznalasi terulet: egy routerre lesz csatlakoztatva linuxos (ext4-es) fajlrendszerrel, s napi 24 oraban fog menni (torrent, dnla, samba)Kulso:
A képeket a gyártó, illetve egy, ezt a terméket forgalmazó cég oldaláról "csentem", fényképezési lehetőség híján, de minden megtalálható rajtuk, amire kíváncsi lehet az ember.
A haz muanyag, a haz aljan gumi tappancsok biztositjak a kellemes rezgesmentes hasznalatot.
Az alul, hatul es felul nyitott haz a szellozesert felelos.
A kapott USB kabel kb 1.5 meter hosszu, mig a tapcsati kb 2 meteres kabellel bir.Tesztplatform:
laptop: MSI GE60 0NC-622UK (Intel i73630QM, 16GB , GeForceGT650m, 256MB Plextor PX-256M5M mSATA SSD, Windows 8.1, USB 3.0)Mukodes:
Osszegugas utan Windows 8.1 rogton felismerte egy laptopon, amin van 3.0-as csati.
Alpabol NTFS-re volt formazva.
Termeszetesen ures a HDD (Egy pdf fajl es egy WD Smartware Pro Free Trial software volt rajta, amiket rogton toroltem Windows alatt).
A 3 TB-bol 2.794 GB (2.930.232.316 KB) lett.CrystalDiskMark
Windows fájlmásolás - iras a kulsore
Windows fájlmásolás - visszaolvasas a kulsorol
Ubuntu Desktop 14.04.1 LTS (ugyanazon a laptopon)
3 particiora formaza, 2 ext4-es fajlrendszerrel, 1 swap-nak.Device info:
# fdisk -l /dev/sdc
Note: sector size is 4096 (not 512)
Disk /dev/sdc: 3000.6 GB, 3000558944256 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 45599 cylinders, total 732558336 sectors
Units = sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x00028375
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdc1 63 732177990 2928711712 83 Linux
/dev/sdc2 732177991 732422316 977304 83 Linux
/dev/sdc3 732422400 732558335 543744 82 Linux swap / SolarisDevice Read Benchmark (USB 3.0)
# hdparm -t /dev/sdc1
/dev/sdc1:
Timing buffered disk reads: 310 MB in 3.00 seconds = 103.24 MB/secDevice Write Benchmark: 1MB x 1000 (USB 3.0)
# cd /media/chros/wd3
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=1M count=1000 conv=fdatasync,notrunc
1000+0 records in
1000+0 records out
1048576000 bytes (1.0 GB) copied, 7.57099 s, 138 MB/sDevice Write Benchmark: 10MB x 100 (USB 3.0)
# cd /media/chros/wd3
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=10M count=100 conv=fdatasync,notrunc
100+0 records in
100+0 records outDevice Write Benchmark: 100MB x 10 (USB 3.0)
# cd /media/chros/wd3
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=100M count=10 conv=fdatasync,notrunc
10+0 records in
10+0 records out
1048576000 bytes (1.0 GB) copied, 7.41722 s, 141 MB/sDevice Write Benchmark: 500MB x 2 (USB 3.0)
# cd /media/chros/wd3
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=500M count=2 conv=fdatasync,notrunc
2+0 records in
2+0 records out
1048576000 bytes (1.0 GB) copied, 7.46109 s, 141 MB/sDevice Write Benchmark: 1000MB x 1 (USB 3.0)
# cd /media/chros/wd3
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=1000M count=1 conv=fdatasync,notrunc
1+0 records in
1+0 records out
1048576000 bytes (1.0 GB) copied, 7.46679 s, 140 MB/sOsszegzes:
Koszonhetoen a felig nyitott haznak, egyaltalan nem halk, igy nem haloszobaba valo, de nappaliban tokeletes megoldas lehet.Fontos megemlíteni azt is, hogy a biztonságos eltávolítás is rendben működik a Windows alól.
A tálcán a "Hardver biztonságos eltávolítása" ikonra kattintva majd az Elements 107C -t kiválasztva a rendszer rendben leválasztja a winchestert ami szépen ki is kapcsol. Ezutan a led lassu villogasba valt at.Általános felhasználásra tökéletesen megfelel, a sebesség is bőven kielégítő.
Az pedig, hogy hosszutavon hogyan fog viselkedni, senki nem tudja
-
adalbert1
veterán
válasz King Unique #16534 üzenetére
Sziasztok, átnéztem a linkelt hozzászólásokat.
Jelenleg WD elements külső hdd-t szeretnék venni, viszont ez annyira nem tetszik:
" mindkét külső 2,5" WD NYÁK-ra integrált USB csatlakozóval rendelkezik —►HDD nem tehető át belőlük másik rackbe" - szóval, ha a rack-kel lesz valami gond garanciaidőn túl, akkor kuka az egész hdd?Ennek ellenére még mindig jobban bízok a wd névben (lehet, hogy ez hiba), mint a többi piaci szereplőben.
A 3.0 micro B csatlakozó kompatibilis a 2.0 micro B kábellel?
-
King Unique
titán
válasz Saltwater #16555 üzenetére
Egyetértek részben, tudom hogy a több tányérszám, magasabb kockázatot jelent. De a gyakorlat nem feltétlenül ezt igazolja mindig. Mint mondtam 4 tányéros 2 TB-os külsőkről nem érkezett még negatív visszajelzés itt a topikban, igaz ahogy mondtad nem régóta vannak a piacon. Illetve korábbról, amikor megjelentek a legelső 2,5" 1 TB-os külsők 3 tányérral ás 6 fejjel, azoknál is ott volt a kockázat, mégis több ilyen hibátlan modellem van, soha egyikkel se volt gond emiatt, pedig nem mai darabok.
Másrészt a jövőbeli fejlesztések is a több tényár irányába mennek, 3,5", de 2,5" méretben is, ha nagy kapacitás kell. Toshiba is nemrég előrukkolt a 4 db (!) 750-es tányérral szerelt 3 TB-os notivinyójával [link],a i vsz hamarosan külsőkbe is bekerül. De ha eljutnak 1 TB/platter adatsűrűségig, akkor is kell 3-4 tányér majd az igazán nagy tárhelyhez, amit most csak RAID-ben tudnak megoldani.
Árakat meg leírtam, h szerintem nem különösebben drágák ekkora méretben sem, főleg ha azt nézem, hogy itthon a 2 TB My Passport bevezető ára 80-10000 Ft (!) körül volt. Ahhoz képest szépen lement.Igen, WD-knél némely modellél még hardveres titkosítás is van, ami körülményesebbé teheti a dolgot és a vezérlés is valóban meghibásodhat. DE, ez se akkora probléma, mert pont nemrég egyik fórumtárs járt így egy régebbi Passporttal, de simán megoldotta. Vett egy donor meghajtót, amiről csak átrakta az elektronikát és utána simán működött: [link], [link]. Illetve lehet aszem külön is, csak az elektronikát megvenni. Ami a lényeg, hogy viszonylag olcsón megúszta, mert profi szaki jóval drágább lett volna, másrészt általánosan csak úgy nem szoktak tönkremenni a Passportok se.
Amúgy nem csak a WD, de Samsung, Toshiba és Hitachi 2,5" külsők egyes modelljei is integrált USB aljzattal vannak szerelve.
Rackes megoldásnál írtam, h 2,5" 2 TB méretben pont, hogy drágábbak és annál is ugyanúgy 4 tányéros HDD-t veszel általában. Valamit, ha vkinek xy funkciók, szoftverek kellenek, akkor márpedig kénytelen gyárit venni.
Egyébként manapság a sok teszt, netes review-ek korában, a belső se titok, pl. SP A80, de a legtöbb SP is 1 TB méretben Seagate-Samsung ST1000LM024 / Toshiba MQ01ABD100 , a 2 TB-osokban meg Seagate-Samsung ST2000LM003 (a 3 tányéros) szokott lenni. Többi gyártó cuccai is dettó uez, esetben 2 TB méretben WD20NPVX , v ritkábban MQ01ABB200. A merevlemezgyártók meg értelemszerűen a saját HDD-iket pakolják a külsőkbe is. Boltban is ezeket kapni a 2,5" rackekhez, szal mindenki eldönti maga, de azért nem rosszak ezek a merevlemezek se.Macriumot nem próbáltam még ráengedni szektorhibás vinyókra (szerencsére nem is kellett), így nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz adalbert1 #16561 üzenetére
Mint az előző hsz-ben írtam és linkeltem is, nem akkora gond, mert veszel egy másikat, v csak a vezérlését (aszem lehet kapni azt is) és akár otthon is át tudod rakni, mint ahogy a fórumtárs is megoldotta. Feltéve, HA az elszáll, az megy tönkre.
Más a két aljzat és csatlakozó [link], de a gyakorlatban a 3.0 Micro-B aljzatba bele lehet erőszakolni a 2.0 Micro-B csatlakozót. Persze, akkor csak 2.0 sebességen lesz használható.
Amúgy mért fontos, adnak hozzá 3.0 kábelt, v Te is amolyan 1 USB kábellel akarok használni minden kütyüt típusú user vagy?(#16554) pocokxx: ha belső tárnak kell, akkor van külön winchester topik, de amúgy igen, megfelel. Bár, ha van rá keret, akkor egy 2,5" Red strapabíróbb, bár eléggé felment az ára, ahogy nézem...
Van, aki meg Hitachit favorizálja. Ha külső tárnak lesz rackbe, akkor a linkekben itt is vannak alternatívák, de van külön topikja is.(#16560) chros: köszönjük a teszet!
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
válasz King Unique #16563 üzenetére
Közben már meg is vettem, működik gyakorlatban is a 2.0 micro B kábellel.
Leginkább azért lényeges, mert barátnőm fogja mindennap ide-oda vinni a hdd-t, és ha esetleg az eredeti kábele itthon maradna, akkor azért 2.0-s micro B kábel szinte mindenhol van (ha más nem, akkor kihúzza a telefontöltőjéből). De amúgy az eredeti felvetés is jó, a saját gépemből lóg előre egy 2.0 micro B kábel, és mindent arra szoktam rádugni. -
King Unique
titán
válasz adalbert1 #16564 üzenetére
Igen, működik, mivel a 3.0 Micro-B 2 részből áll, a 2.0 részbe beledugható.
Ha meg gyakran hordozza ide-oda, célszerű egy tokot (WD, Case Logic, v más) venni neki és abba tenni, amiben kábel is elfér és akkor nem hagyja otthon.
Azért is jön jól egy tok, mert ha önmagában véletlenül leejteni, akkor azzal simán tönkreteheti, elég 1 esés is...
Meg, ha rádugja több gépre, USB tápellátás is fontos, mert 2.0 portban nem mindig optimális az áramleadás és elkélhet egy Y kábel, a 3.0 port ok ilyen téren. Erre is figyelni kell, mert emiatt is tönkremehetnek. -
anonymus89
addikt
Üdv!
Kérdésem a következő van-e olyan 2,5"-es külső hdd ami 7200rpm-es?
Mentéshez volna szükségem ilyen winyóra mert nincs usb3.0 a gépen.
Továbbá minden 3,5"-es winyóhoz kell már külső tápellátás?Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//
-
King Unique
titán
válasz anonymus89 #16566 üzenetére
Igen vannak, de a nagyobb fordulatszám extrának számít és ezért drágábbak.
Gyári külsőbe elsőre a Hitachi Touro sorozat ugrik be, a Mobile Pro és az új fémházas S modellek ilyenek.
Továbbá a prémium kategóriás gyártók, pl. G Technology, Lacie, OWC csinálnak még magasabb fordulatszámút, de azok elég drágák...
Vagy megveszed külön a 7200-as notivinyót (pl. Hitachi) és hozzá egy 2,5" külső racket, utóbbira a fenti linkekben van alternatíva, de topikja is említve volt.Amúgy minek neked 7200 RPM 2,5" külső vinyó, 5400-as nem elég, mostani nagyobb adatsűrűségű tányérokkal, azok is gyorsak
|| Ráadásul ezekhez a stabil áramellátás miatt erősen ajánlott az USB 3.0 port, ha csak USB 2.0 van a gépen, akkor meg szinte "kötelező" a 2 db USB-portos, vagyis Y kábeles használat. ||
Igen, minden 3,5" külső merevlemezhez kell külön tápegység, ami biztosítja a 12 V és 1,5-2 A áramot. Ilyen téren a hamarosan megjelenő USB 3.1 lesz majd érdekes, mert az képes lesz nagyobb áramellátásra [link], így akár tápegység nélkül is használhatóak lehetnek a 3,5" külsők.
[ Szerkesztve ]
-
anonymus89
addikt
válasz King Unique #16567 üzenetére
Először is köszönöm a választ!
Csak kipattant a fejemből, hogy mivel nincs usb3.0 a gépen ezért legyen gyorsabb fordulatú a winyó. Zavar a 3,5"-es külső rackekben, hogy az usb kábelen kívül a tápkábelt is hordani kell, azaz ha nincs a gép közelében szabad konnektort akkor meg T-elosztót is be kell iktatni.
Csak ugye most az a baj, hogy ott a 1,5Tb-os wd és akkor mit csináljak vele maradjon használaton kívül?
Szóval lehet picit túl sokat gondolkodok az egészen....Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//
-
xtevo
őstag
Sziasztok!
Nem teljesen ideillő a kérdésem, illetve lehet, ez főleg a válaszotoktól függ. A konfigom az adatlapomon megtalálható, ehhez keresnék egy adatmentési/adatbiztonsági megoldást. Ami fontos adat a gépemen jelenleg kb. 50GB (többi pótolható...), ez jelenleg egy WD Caviar Green vinyón van, de ha az összezuhanna, vagy vmi vírust bekapnék, akkor annyi az ezer éves családi fotóknak, doksiknak stb. Ezt szeretném elkerülni...
Mit tanácsoltok?
- Valami felhő szolgáltatást?
- Egy 500GB-1TB jó minőségű külső merevlemezt?
- Egy másik vinyót raid-be kötve (tükrözve), a mostani mellé?
- Egy NAS-t összepakolni, ahol 2x500GB vagy 2x1TB felelne az adatokért?Esetleg egyéb megoldást? Előre is köszönöm a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Menteni mindenképpen érdemes, mondhatni kötelező is. Windowson mostanság a fájltitkosító CTB-locker szedi áldozatait, tehát fontos, h máshol is legyen meg az adat.
Gyakorlatilag felsoroltál mindent, ami szóba jöhet.Több helyre, lehetőleg fizikailag is több különböző eszközre mentés a legjobb, érdemes akár kombinálni is őket.
pl. felhő + 1, vagy több külső HDD / NAS | gépbe HDD + külső HDD / felhő stb.
Külső merevlemezekre volt említve, linkelve itt sok alternatíva, többinek meg van külön topikja.
(#16568) anonymus89 v: 2,5" méretben is gyorsabb egy 7200-as, de az USB 2.0 amúgy is limitálja, tehát olyan sokat nem nyersz vele. Ha van már egy 3,5" HDD, ahhoz nyilván olcsóbb egy külső racket venni, mint kompletten egy új külső vinyót. De ezt már neked kell eldöntened, melyiket választod.
[ Szerkesztve ]
-
xtevo
őstag
válasz King Unique #16570 üzenetére
Gondolom, nehéz így távlatban bármit is mondani, anélkül, hogy turkálna az ember a másik zsebében, de melyik a legegyszerűbb megoldás? Illetve ár/érték arányban melyik a legjobb? Vagy ez inkább attól függ, hogy kihasználom-e?
Mert akkor talán egy minőségi WD My Passport Ultra külső hdd-val járok a legjobban?!
Pl.: WDBZFP0010BTT-EESN vagy WDBTYH0010BSL-EESN -
King Unique
titán
Legegyszerűbb megoldás a gépbe, Green mellé venni még egy HDD-t. Viszont ennél fennáll a veszélye, ha pl. táp elromlik, v villámcsapás miatti túláram van, akkor az kinyírhatja mind2-t. Nem beszélve, ha bekap egy CTB-lockert, akkor az megfertőzhet másik partíciót, másik merevlemezt is. Persze, ha van rá van dugva, akkor ezek külsőre is érvényesek lehetnek, de eleve a fizikálisan külön lévő tárolónak van ilyen téren előnye.
Viszont, ha fontos adatokról van szó, akkor nem érdemes spórolgatni, akár több mentési idővel se. Több helyre kell menteni, megoldásokat kombinálva kell eljárni. My Passport jó lehet (első a sima műanyag Ultra, második a fémházas Metal, utóbbi emiatt jobb egy fokkal), de ha nehezen pótolható, akkor én +ba feltolnám egy megbízható felhőbe, v akár másik drive-ra is. Ha van pénz, akkor meg NAS, / RAID megoldások.
Még mindig jóval olcsóbb, mint baj esetén, a profi, céges adatmentés, mert annál sokszor 100 ezer+ a mentés költsége.[ Szerkesztve ]
-
xtevo
őstag
válasz King Unique #16572 üzenetére
Pont ettől a CTB-Locker-től félek, mint a tűztől... egyik ismerős megkapta, a vírust ugyan leirtotta, de a fájljainak lőttek, mehetett a format...
Ezek alapján egy külső vinyó jó/jobb választás, mivel ugye hurcibálni is lehet a dolgokat, és több helyen lesznek...
A fémházas ultra szimpatikusabb, azt a pluszpénzt megéri mindenképp.
Ugyan erősen OFF, de megbízhatóbb (ingyenes) felhő létezik? Vagy ismersz?Az a baj, hogy a NAS nagyon tuti cucc, csak nem biztos, hogy kihasználnám... keret lenne rá, de nem szeretem kidobálni a zsetont az ablakon "felesleges" dolgokra.
-
King Unique
titán
Ha megfelelő AV/ IS van a gépen, + kiegészítő védelmek, akkor CTB-lockertől se kell tartani, de természetesen jobb megelőzni az esetleges bajt.
Online tárhelyszolgáltatóknak is van külön topikja, ott kérdezd. Illetve én Windows (8+) alatt a beépített OneDrive-ot használom, pont most volt 100 GB ingyen tárhely akció, de lemaradtam róla...
Online tárhely hátránya az esetleges lassúság, net sávszél függő, valamint, hogy mennyire megbízhatóak a magánszférát, privát dolgokat illetően. Előnye meg pont az online, bárhonnan való hozzáférhetőség, mert fizikális alapú táraknál, eleve benne van Murphy törvénye alapján a meghibásodás esélye. -
Chereiose
addikt
Sziasztok!
15-20 ezer Ft között keresek külső HDD-t. Igazából csak a gépről tárolt fájloknak/adatoknak venném, hogy ott is el legyen mentve ha itt esetleg történne valami.
16-17 ezer Ft körül találtam az alábbiakat, mi a véleményetek róluk?
Márkából kiindulva ( és akciós is) talán a Samsungot kéne vennem?
-
King Unique
titán
válasz Chereiose #16575 üzenetére
Mindhármat vették már itt a topikban és vélemény, tesztek is akadnak róluk, illetve egyéb alternatívákról is: [link], [link], [link], [link].
Adott tulajoktól is kérdezhetsz akár, ha konkrétan érdekel egyik, másik és nincs itt teszt róla.Viszont a garanciára figyelj, mert pl. a Samsung M3 is hivatalosan 3 év garis!
-
littlemamba
aktív tag
Sziasztok!
Gyors kérdés, WD Passport ultra 1 TB és a WD elements 1 TB között mi a különbség átlagos user számára? Irodai adathordozásra van rá szükségem a HDD-re, melyiket javasolnátok?
Zenfone I0 I Garmin EPIX PRO I ExpertBook & ENVY I Beats Studio + I Sony Vaio Pro
-
baaka
tag
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy lehetségese megoldani azt, hogy jelenleg a fat32-reformázott külső merevlemezemre amin kb 300 gb adat van, úgy hozzak létre a fat32 mellé egy ntfs partíciót, hogy ne kelljen legyalulni az egész vinyót?
Tehát lényegébe a fat32-es partícióból le akarok választani néhány gb-ot egy ntfs partíciónak úgy hogy ne legyen adatveszteségem.
2,5" 3.0 merevlemezről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Chereiose
addikt
válasz King Unique #16576 üzenetére
Köszi! Èn inkább a Samsung felè hajlok, valahogy jobbnak találom mint a Maxelt. (valamint s garancia is hosszú rá amit említettèl)
-
Saltwater
aktív tag
Szia!
Ahhoz hogy ne legyen adatvesztésed, először készíts biztonsági másolatot az adataidról.
Ha ezzel végeztél, a Minitool Partition Wizard programmal csökkentsd a FAT32-es partíciód méretét, és a fennmaradó helyre hozz létre új partíciót és formázd NTFS-re.
De ha már van biztonsági másolatot én a helyedben nem hagynék FAT32-es partíciót a winchesteren, brutálisan sérülékeny és sérülés esetén pikk pakk búcsúzhatsz pár fájlodtól és könyvtáradtól.https://hdd-adatmentes.hu
-
leroyclub
senior tag
A következő a probléma: Adott egy 500Gigás USB HDD Adata Classic CH94. Tökéletesen működött egy okos TV-vel de egyszer leválasztás nélkül huztam le. Utána PC nem ismerte fel csak formázást ajánlott. Lementettem rola mindent, majd lefomáztam Windows intézővel NTFS-re, de a TV mindig azt irja ki hogy instabil kapcsolat utána hiába választom le normálisan a PC akkor is formázást kér. Próbáltam már 16KB-ra is EASEUS Partition managgerel is kb mindent, töröltem a particiot, ujra létrehoztam stb stb. De ha rákötöm a TV-re mindig lehal. mádialejátszó viszont kezeli, és a windows is látja. A TV-t visszaállítottam gyárira másik vinyót kezel, csak ezt nem. Lehet hogy valami olyan történ a HDD-vel amit más nem lát csak a TV? Van valami olyan módszer amivel teljesen legyalulhatom vagy mit próbáljak meg?
-
xtevo
őstag
válasz King Unique #16574 üzenetére
Rendicsek, ezek alapján már tudok dönteni. Nagyon köszönöm a segítséged.
-
King Unique
titán
válasz littlemamba #16577 üzenetére
Szerintem gyártói oldalán is látszik, de itt próbáltam összehasonlítani, tesztek is készültek [link].
(#16579) Chereiose: igen, Maxellt én se ajánlanám nyugodt szívvel, inkább egy Samsung, WD, vagy egy jóféle külső ház + jobb notivinyó kombó. Alternatívák vannak mindre a linkekben.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz leroyclub #16581 üzenetére
Ha PC-n ok és HD Sentinel se jelez rá hibát, akkor vsz nincs gond a külső vinyóval. Utóbbi program fizetős verziójában lehet tesztelgetni [link], illetve vannak más programok, amikkel le lehet gyalulni, de nem biztos, h érdemes ezzel szórakozni, mert eléggé időigényes.
Lehet éppen szektorméret nem igazán tetszik neki, de volt olyan Samsung Smart TV, ami nyögvenyelősen kezelte az elsődleges partíciókat és csak a logikai partíció javított ezen.
Illetve érdekesek ezek a külső partícionáló programok is, mert aki MiniTool progival Ext4-re formázott egy külső adattárat, de Linux és router is problémázott rajta, aztán megcsinálta Live CD-s GParteddel, amivel meg ok volt...Látom megkérdezted LG LCD TV topikban is és ott elégtelen áramellátásra tippelnek. Ez valóban még szóba jöhet, bár, ha eddig stabilan ment azon az USB-porton, akkor mégis fura...
2,5" külső merevlemezeknél az az ideális, ha speciális HDD feliratú megnövelt áramú port van, ami 1-1,2 A áramot tud, mert a sima 0,5 A-es (vagy elég, vagy nem) okozhat akár ilyen hibát is. Tehát, ha van ilyen port rajta, dugd abba, v ha több port is van, használj hozzá USB Y kábelt. CH94 2.0 Mini-B aljzatos, egy ilyen Y kábel olcsó.[ Szerkesztve ]
-
leroyclub
senior tag
válasz King Unique #16584 üzenetére
Megnéztem mind3 USB portot de nincs odairva egyikhez sem ezért végig dugosgattam de semmi változás. úgyhogy megy a routerbe, a TV-hez még nézek egy másikat. Köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz leroyclub #16585 üzenetére
Ha PC-n, médialejátszón gond nélkül üzemel és programok se jeleznek rá hibát, akkor az a TV lesz a szűk keresztmetszet...
Láttam topikban adtak többiek, Toshiba és Samsung M3 Portable tippeket, hogy azokkal megy gond nélkül.
Utóbbi nem rossz, teszt is készült róla nemrég, ahogy láthatod. -
littlemamba
aktív tag
válasz King Unique #16583 üzenetére
Köszönöm szépen, megnéztem, így sikerült dönteni :-)
Zenfone I0 I Garmin EPIX PRO I ExpertBook & ENVY I Beats Studio + I Sony Vaio Pro
-
baaka
tag
válasz Saltwater #16580 üzenetére
Szia!
Köszi a segítséget, sikerült megcsinálni. Viszont amikor Total Commander-be szeretnék gépről a létrehozott NTFS partícióra másolni, folyton rendszergazdai jogosultságot kér és a becsült időt sem látom. Ezt meg lehet valahogy szüntetni, hogy ne kérjen állandóan rendszergazdai jogosultságot?[ Szerkesztve ]
-
janos1988
addikt
Melyiket érdemes megvenni?
https://www.mall.hu/kulso-merevlemez/samsung-d3-station-2-tb?v=562495
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
King Unique
titán
-
janos1988
addikt
válasz King Unique #16592 üzenetére
Köszi. Nekem is a mérete miatt az M3 jobb lenne. Viszont nem kell alá vmi gumis alap, hogy ne mozgolódjon?
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
King Unique
titán
válasz janos1988 #16593 üzenetére
Ezek gyári külső merevlemezek, az ilyeneknek mindig vannak az alján kis, apró gumitalpak. Ha elolvastad, megnézted volna a linkeket kicsit tüzetesebben, vagy csak feljebb pörgettél volna az oldalon, nem lenne ez kérdés, mert még teszt is készült róla, amiben pont ezzel kezdte a fórumtárs...
[ Szerkesztve ]
-
janos1988
addikt
válasz King Unique #16594 üzenetére
-
beloadjoker
őstag
Csáó!
Erről mit gondoltok? Jó vétel? És ugye nem alszik el mondjuk torrentezés közben? Valami negatívuma? Esetleg jobb vétel hasonló árban?
Erről van szó:
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
King Unique
titán
válasz beloadjoker #16596 üzenetére
Ezen az oldalon van róla teszt, de elmúlt hsz-ekben többször linkelve is lett. Abban látszik, hogy lehet üresjárati kikapcsolási időt (Idle Timer) is állítani a hozzáadott programmal.
Torrentezésnél, ha van aktív írás (letöltés), akkor nem alszik el. De, ha utána alvóba is megy, ha vmi folyamat el akarja érni (pl. seedelés), akkor az rendszerint felébreszti. De nagyobb is lehet állítani az Idel Timer étékét. -
flymi
addikt
Üdv!
Ezeket a külső meghajtókat néztem, de nem tudom, melyik lenne a legjobb választás. Adata-k közt mi a lényegi különbség?Adata HV611
Adata HV610
WD My PPUEsetleg valamelyik másik márkától lehet ekkora méretben most bestbuy?
Előre is kösz a segítséget!/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
gorog67
aktív tag
Hali!
4 TB-s Western Digital vinyót vennék egy Fantec külső házba egy médiaplayer kiszolgálására. Nem tudom eldönteni, hogy a Green, Purple, AV típusok közül melyiket válasszam. Tapasztalat, vélemény?
Kösz!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Horgász topik
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Sorozatok
- Gyúrósok ide!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- 250gb / 1TB SSD-k / 3TB Red HDD
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- Seagate ST10000VE0008-2P SATA3 10TB
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest