Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
Kedves Elon Moskva, nem az internet lesz betiltva, hanem a Twitter 16 ev alattiaknak.
Ugy latszik megoldodott a VPN tema is
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Mondtam én, hogy valami állami motyóhoz nyúlnak.
Igazolvány. Remek.Ennyike.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
wolfman
veterán
Én sem értem az aggodalmát, reflexből kiterjesztette ezt a gondolatmenetet a teljes Ausztrál lakosságra. Mi terve van vajon a fiatalokkal, hogy nem tetszik neki, hogy nem lesz lehetőségük használni?
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
Dißnäëß
nagyúr
Az senkit nem zavar amúgy, hogy a témaindító cikk címében nincs állítmány ?
Az ausztrál miniszterelnök szerint a magánszféra miatt sem aggódni a közösségi média betiltása (16 év alatt) kapcsán.
Én ezt nem értem. Tudok magyarul, de nem értem.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
dolon75
senior tag
miért pont 16?
nem lehet mondjuk 16 év és még 39 nap?
Vagy még jobb lenne 61 év alatt betiltani.
Vagy teljesen.Vagy mondjuk, ha már politikus találta ki, akkor mondjuk a szavazati korhatár plusz 4 év.
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
Alusky
aktív tag
A szülői hozzájárulást is tiltani elég g*ci dolog mondjuk azon jogosan lehet pampogni.
Keresnek kisebb platformot ahol folytatják, pont az alfásoktól várják, hogy nem fogják megoldani akik internetbe születtek bele?És a YT miért nincs közte, tele van szennyel az is. A korhatáros algoritmusa, meg a Facebook szintjén mozog. Fagyástól elfeketedett láb amputációt telibe mutatja minden korlátozás nélkül, indiai vonatbalesetek emberi belekkel, usa rendőrök gyalogos gázolása geometriai alakzatokba hajló végtagokkal és még lehetne sorolni. Fagyott hegymászó hullája, ja a múltkor egy olyat is mutatott nekem. Nonszensz semleges dolgokat meg letilt.
Nem beszélve a sok agysorvasztó Jutúberről meg az alatta folyó moderálatlan kommentekről. Telegram? Reddit? Csodákba futni bele ezeken is tonnaszám.És akkor eljutottunk megint oda ahova nem sikerült ilyen fejlett országnak, mint a kenguruzabálók, hogy a tiltás semmit nem ér, oktatni kellene.
[ Szerkesztve ]
Ezt a fórumot használni épp olyan, mint Facebookozni.
-
BaJaZo
aktív tag
Nyilván nem véletlenül döntött igy az ausztrál kormány. Látták mi folyik ezeken a felületeken és kiderült, hogy rengeteg gyerek szerez súlyos lelki sérülést egyesek durva kommentje miatt. A megoldás az lehetne, hogy az ilyeneket azonnal és örökre kitiltanák ezekről az oldalakról. Akkor majd mindenki meggondolná miket irogat. Világosan meg lenne határozva, hogy mi az ami tilos, igy utólag reklamációnak nem lenne értelme. Természetesen biometrikus azonositás mindenki számára kötelező lenne minden belépéskor! Akit kitiltottak, többé nem tudna belépni kortól függetlenül.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
A szerint a cselekmény. Nem érted te a tekintélyelvűség műfajátot. A kell maradt ki. De sietni kellett az összedobással <- itt az elveszett kell. Minden klappol.
#5dolon75, olyan ez, mint a szex, azzal a kedvencem: 18 év alatt szigorúan semmit nem tudhat, felette viszont a nulladik perctől fullfelelősséggel kell párosodnia ha már egyszer teszi. 1 éj alatt átfordul minden és nagy mértékű tapasztalat költözik a gyermekbe. Ja, ha masztizáson kapnák a szülők, szigorúan be kell mondani a ''csalódtam benned'' örökbecsű agyolvasztó szentenciát (eddig egy sem tudta megmagyarázni miért is pont csalódás ez). Hát így 'működnek ezek.
#6Alusky, ezek bírják a fekete lábakt. Drámává csak a későbbi kontextusok tükrében válik az ilyen. Az persze hogy bírják nem egyenlő azzal, hogy jót is tesz. Nehéz belőni a megfelelő találkozás időpontját. A pszichológusok szakszervezete tiltakozik a túl korai túledzettség ellen. Alakulunk valamilyenné.
Ha már szint, akkor a Youtube shorts viszi a pálmát, ott tényleg fájdalmasan alacsonyan szállnak az eszmeiségek. Manuálisan sem etethető érdemben a ''saját'' algoritmusod, úgyhogy feladtam.A nonszensz az nonszensz, a nevében is benne, hát mit akarsz azon nézni? Impulzus alapúság van, azt meg tökéletesen kiszolgálja a felsorolt irány. Csak nehogy Carmageddonost kezdjenek játszani IRL a frissjogsisok egyszer csak.
Az ifjonti istállóoldalfal-kirúgásokat hogy oktatod le egyébként?
#8BaJaZo, a gyerek nem tudja mit ír, mert egy elcseszett kis atka, szülő/környezet függvényeiben. Te egy felnőtt ember felelősségvállalásával (mi az?) és következményeket felmérő gondolatiságával-gondolkodásával számolsz, ami a felnőtt lakosság tetemes részéből is hiányzik. Szóval inkább csak a további szocializációból maradna ki, ami még több szélsőséget rejt. Megoldást kell persze találni és idejében emberibb mederbe terelni a kis férgeket. A természet talán beállítja magának amit elbír a rendszere. Sosem a szofisztikáltság és az igazságosság domináltak, a jelenben sem sikerült kilúgozni az ösztön legmocskosabb bugyrait, utat tör magának. Nem helyeslem, csak tényeket közlök.
#10Reggie0, ez így elég sarkos. X korhatár alatt egy ősrobbanás előtti Valhalla anyagtalanságban lebegjenek és mikor elérkezett a dátum egyszer csak vessék be magukat? Nem a szabályozatlanság az út, de a megszületett egyed elméjét gondozni kell. Nem tablettel nevelünk, igaz...?
-
senior tag
Az alfások már user friendly világba születtek, ha nincs app a szájukba, akkor végük. Gyakorlatilag ugyanaz, mint régen a jómunkásekberek és az informatika találkozása.
Egyébként 16 alatt a közösségi média, soxorosan több problémával jár mint előnnyel. Musk azért sír mert a gyerekeken keresztül a szüleiket is sok termékkel megismertette, várható hogy kimutatható lesz a fogyasztás csökkenése, ami miatt kevesebb fillérrel tud orgiázni.Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
-
ddekany
veterán
Amúgy a YouTube kids tartalmát sem szűri rendesen a Google. Ismert gond a content farming, amiben sokszor Minecraft/Roblox/akármi-rajzfilm karakterek kínozzák/erőszakolják egymást. De szerintem nem is ez a fő gond, hanem hogy a házirendet nem sértő tartalom is többnyire ADHD-s agyhalott szemét. Naná, hiszen nézettségre/függőségre mennek, nem arra, hogy értelmes legyen a gyereked. Utóbbit pont lesz*rják, nem az övék, csak a nézettségből eredő bevétel az.
Egyébként, én ha újrakezdeném a gyerekezést, most már totál nem engedném Internet közelébe, amíg csak tudom. Mert naiv az ötlet, hogy majd vigyázol rá, meg megbeszéled vele. Talán ideig-óráig menni fog. De végtelenféleképpen megtalálhatja valami függőséget okozó, agyromboló szar. Aztán majd napi szinten megy az egyre eldurvuló harc, hogy letépd a drogról (vagy, sokan feladják, és hagyják a p*csába...). Ha azt néz/csinál a gyerek, amit te adsz neki, akkor te irányítod a szellemi fejlődését, amúgy meg a netes "drog dealerek" fogják, akik nem akarják a javát.
Aztán persze mindig jön a sok sikerszülő, akinél a gyerek csakis alkotásra és tanulásra használja a netet... Alighanem szépített beszámolók azok, vagy ha nem, nézzünk vissza 1-2 év múlva, hogy még mindig rózsaszín-e minden. Minden esetre, azt tudom, hogy ez nagyon de nagyon gyakori gond amit írok.
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
az életkorhoz kötés szerintem értelmetlen.
ahogy írod, egyik percről a másikra már érett rá valaki?
na ne már...van, aki olyan környezetben nő fel, kap támogatást, szülői mintát, szilárd értékrendet, hogy már jóval korábban érett sok mindenre.
és van aki sosem lesz az.
talán ha az account felelősségre vonható lenne, valós név lenne mögötte, akkor az egészre nem is lenne szükség, hiszen a férgeket könnyen megtalálhatnák. Talán.
és tisztulna a tér.
de ilyen meg nem lesz.szerk.
ez a politikus meg bele fog ebbe bukni, ha nem tudnak a szülők egyszerűen kommunikálni a kitiltas miatt a gyerekkel...[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Tisztán biológiai okból is jobban védett vagy idősebben szellemileg. Homloklebeny fejlődése stb. Az agy fejlődése ilyen, hogy az elején a racionális rész befolyása gyenge, és sokkal inkább a pillanatnyi vágyak kielégítése dominál, plusz hiszékenyebb/befolyásolhatóbb vagy.
Illetve nyilván a több élettapasztalat is véd. A játékokat sem a nehéz pályákon kezded, hanem előtte a könnyebbeken fejlődsz.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Miért jobb pl. 10 évesen kezdeni, mint 16 évesen? Van sok dolog, amit jobb érettebben kezdeni.
Időseb haver mindig lehet. Semmi sem tökéletes, de attól még lehet jobb mint a semmi. De amúgy sem az a valódi gond, hogy a gyerek meglát valamit (és akkor azonnal elkárhozik - ennyi volt ), hanem hogy ő maga napi szinten használja, mikor még sokkal kevesebb önkontrollja és élettapasztalata van. Valószínűleg nem használhatja a gyerek a bátyja mobil telefonját napi szinten, csak néha látta, hogy mi folyik ott. Ha mégis megkapja, hát, akkor ő megszívta, ilyen az élet.
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
nem mondtam, hogy jobb korábban kezdeni.
annyit állítok hogy van, aki már korábban érett rá, és van, aki később, vagy sosem lesz az.szerk.
igen, és ha. könnyen kijatszhato a rendszer, akkor pont semmi értelme a tiltásnak, mert valószínűleg akik érettek lennének rá, a szabályok önkéntes betartasa miatt nem csalnának, a férgeket meg nem akadályozná semmiben.[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
Futva olvastad át/nem ment át a hangsúly/én voltam félreérthető: azoktól kapok hülyét, akik ténylegesen ezt gondolják, hogy 1 pillanat alatt kellene felnőniuk. Ennek a jelenségnek állítottam karika turhát.
Emellett a féreg kategóriája sem olyan sok esetben, hogy elzárandó, hanem belőlünk is lehetnek vagy lehettek volna szörnyek és végsősoron az van, amit írsz is, hogy edukálni kell, a kezdetektől. A jó környezet, szociális képesség és szociális jószándék, EQ nem adatik meg viszont mindenkinek. Van bőven, amit szigorúbban kellene venni az érintkezések alkalmával, mert az alapszintet nem sikerül elérni, de látok én ebben egy kiirthatatlan elemet is, ami pedig nem más mint a ha nekem szar volt a maiaknak is lehet egy kicsit az. Így aztán a hatékonyság nem kerül annyira előtérbe. A politikai érdek annál inkább.#18ddekany, ennyire frusztrált a nép alapól, hogy kell a vásznon, képernyőn kötelezően az erőszak látása, onnan való, valamilyen szintű megélése? Primitív szarok vagyunk. Sok filmet kell kukáznom emiatt, de legalább én is láttam a jelenetet, ami miatt, úgy is, hogy nem akartam. Menjen ketrecharcolni a sok elcseszett szoftverű kákabélű, 1-2 istenes verés után megnézném utána is igényelné-e viszont a történetmesélésekből ezt a kihagyhatatlannak látszó elemet. Aki az a beállítottságú, nézze, éljen benne, de aki nem, az ne ebben élje ki magát. Nercbundát is csak olyan asszonyság hordjon aki önnön kezével ejtette el az állatot és tette prémmé a bundákat.
Gyerekes vetületéről: adni kell saját teret is az individumának. Ehhez persze ismerni kell a saját nebulót. Nincs egzakt szabály és valamilyen szinten támpontot jelenthet egy életkor, de ahhoz sokkal több változós a történet mint hogy le lehetne sarkítani pár számadatra.
A totális kontroll kicsit olyan, mintha a nászéjszakáját is végig akarnád asszisztálni gyertyatartóként, vagyis: vajon azt a pontot is érezni fogod-e, ahol már nem kell vigyázni rá, nem szokott menni.[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
értettem, hogy mire gondoltál, valószínűleg én voltam félreérthető. 😉
pont így vélem én is, hogy egy ilyen határ valós probléma szempontjából értelmetlen.
arra gondolok, hogy mint nálunk 16 éves már eljárhat jopár dologban, ott is ehhez a jogi időponthoz kötik a szigort, ezzel letudva a problémát. Tipikus politikusi gondolkodás.
-
ddekany
veterán
Önmagában az, hogy nem lehet tökéletesen betartani, nem tesz egy rendelkezést értelmetlenné. Az is rendkívül hasznos, ha pl. tized annyi károsult van.
Persze ezzel az egész üggyel a fő gond nem az, hogy jó ötlet-e távolt tartani 16 éves kor alatt a gyerekeket a szocmédiától. A legtöbb érett ember ezzel egyetért. Hanem, hogy hogyan fogja érinteni az Internet anonimitását ez az irány. Amúgy a túl emberszerű botok miatt valószínűleg pár éven belül úgy is mindenkinek majd igazolnia kell magát... Azt lehet úgy, hogy a legtöbb cég számára továbbra is anonim maradsz (pl. csak azt tudják, hogy elmúltál 16), na de az állam előtt... mert kell egy központ valahol, aki viszont tudja, hogy ki kicsoda a valóságban.
-
Busterftw
nagyúr
Mint mindenben kb, a tarsadalom olyan gyorsan tud elorehaladni, mint a "leglassabb" tagjai. Nekik, illetve miattuk keszulnek ezek a torvenyek.
Te lehet, hogy egesz eletedben baleset nelkul annyival vezetnel amennyivel akarnal autoval, viszont azert kell a 30-50-100-as tabla, mert Jocika maskulonben csettenne es vinne a jardan a csaladot.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Nincs totális kontrol. Csak vannak határok, mert nem mindenhez elég erős/tapasztalt még egy gyerek, aztán megszívja. Egy felnőtt sem sokszor, de akkor képzeld a gyereket.
És amúgy, a p*rn*, erőszak látása szerintem túlsúlyban van említve. Van akinek az nagy problémát okoz, biztosan. De az egyéb nettel összefügő föggőségek azért jellemzőbben problémák.
Amúgy gyerekoromhoz képest... én is láttam mindenféle csúnyát, egyszer-egyszer. De nagy könnyítés volt az élet nevű játékban akkor, hogy gyakorlatban nem igazán tudtál rászokni semmi ilyenre, mert nem volt hozzáférhető a zsebedben. Azért valljuk be, a mostani gyerekek very hardon játszanak ilyen szempontból.
-
dolon75
senior tag
arra vigyázni kellene, hogy ne menjen a lavórral a gyerek is.
úgy értettem, amit írtál hogy a károsultak alatt a platform használata miatt károsultakat, sérülteket érted.
Ez x ember. A tiltással y ember károsul kisebb nagyobb mértékben.
x < yvajon történt valami felmérés, hogy mennyi a különbség?
félre ne értsetek, szerintem is szükség van valamire, és lehet, hogy ez első lépésnek jó, meglátjuk majd.
de erős ketsegeim vannak az igazi haszon, és az igazi okok miatt, hogy ezt bevezetnék, amíg nem látunk valami tényleges, megbízható kutatást erről.az anonomitasba már bele sem gondolok...
#30 Busterftw
A példád nem biztos, hogy jó itt, mert a vezetéshez vizsga kell, azaz előtte tanultál, mit hogyan kell, tapasztalatot szereztél. És nem vagy anonim.Viszont az nem is lenne rossz. A platform használatát szintén vizsgához kötnék, előtte oktatással
Aki atmegy, mehet posztolni...[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Jelen konkrét témában minden gyerek károsult, vagy lehet "csak" a 95%-uk. Ilyesmi. Szerintem ez a rész nem vitás. (Persze nekem egyenesen az az erős tippem, hogy netet úgy ahogy van tiltani kéne... vagy valóságban is jól működő eszközt adni a szülőnek valamiféle fehérlistázásra.)
Amit itt a lavorral kiöntesz, potenciálsan, az az emberek szabadsága, ha szép lassan minden hozzászóló, vagy neten akármit csináló utólag visszakereshető lesz, aztán kopognak az ajtón.
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
A károsultak mértékével nem értünk egyet, szerintem ennél jóval kevesebb, de jogos, egy is több, mint ami kellene.
a mai világban a fiatalok össze vannak kötve, ezen már nem lehet változtatni.
nekem a színes tv, telefon volt, ami szüleimnek a rádió, gyerekeimnek meg ezek a platformok.faék egyszerű szigorításra a fiatalok meg lázadnak fognak.
-
dolon75
senior tag
kifutottam a szerkesztési időből...
Droidon és MS környezetben a family link megoldássokal jól szabályozható, hogy a gyerek mihez férhet hozzá.
Itt most az a gond, hogy egy platformon belül mit ér el, amihez a platform gyártojanak kellene eszközt készítenie.
-
andrisbandi
őstag
válasz Busterftw #24 üzenetére
VPN-nel nem kapsz se ujjlenyomatot, se szemelyt igazolo dokumentumot, amit a platform majd kerni fog
- Most akkor globális lesz a beazonosítás?
Vagy hogyan kell elképzelni?Mert pl az ausztráliai VPN-es gyerek a közösségi média oldaláról nézve korhatár mentes régióban van nem?
░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
kilua
senior tag
válasz Busterftw #24 üzenetére
Ez Ausztráliában van. Ha valaki VPNel megy mondjuk Szudáni ip címmel akkor a platform hogy szudáni törvények szerint működik az ő számára.
Ha globális lesz akkor használnak vpnel még kevésbé ellenőrzött mastodon szervereket a fiatalok, ahol aztán tényleg senki sem szűri az iszlám állam propagandáját/kék bálna kihíváshoz hasonló dolgokat sem és még sorolhatnám a dolgokat amiket újabban nagy platformok már jól szűrnek.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
A platform erdeke, hogy ez ne tortenjen meg, mert oket buntetik meg, nem az usert.
Azert ez nem olyan bonyolult, majd ha a "szudani" Oliver Carter a Gold Coastrol posztol kepeket meg, hogy ott csekkolt be, eleg jol kiszurheto kontent alapjan mi a valosag.Meg aztan az sem realis, hogy az user mobilon 0-24 oraban VPN-rol futtaja a facebookot/instagramot stb
[ Szerkesztve ]
-
podtibi
senior tag
Ha elon szerint mindenki 16 éves lehet ott, akkor én is megyek oda megfiatalodni. Amúgy jobban járnánk ha mindezt 25 éves korig tiltanánk globálisan, legalábbis ha nem tévedek addig kifejlődőképes az emberi agy.
Ezt inkább rád bízom.
-
senior tag
Közösségi médiánál változó hogy ki mire használja, talán a tartalomnézés a kisebbik rossz, mint például a kommunikációra való ráfüggés, amikor egész nap a gyerekek egymásnak üzengetnek, és püttyög a telefon, amitől egész nap stresszben vannak.
Ami meg időzített bomba, hogy mikor gurul el a gyógszer náluk, és mikor játszanak le egy menetet a klasszikus kirekesztősdiből, amit egyébként is valós közösségben egymással művelnek.
Vannak persze előnyei is, mint a leckekommunikáció az iskolával, közös hobbi, problémamegoldás, stb. de erre már ideje lenne egy csak az előnyökre fókuszáló platformot kialakítani, akár az eu-n belül is, nem pedig ezeket a szeméthalomgenerátorokat ráengedni gyerekekre.Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
Alogonomus
őstag
Erre az esetre is igaz, amit sok éve az akkori ausztrál kormány ötletére is írtam:
"A fő gond az ausztrál lépéssel az, hogy egy "piszlicsáré" 25 milliós ország csak veszíthet ebben a háborúban, mert kerekítési hiba a tőlük érkező haszon egy szolgáltatónál a Föld 4 milliárd fős népességétől érkezőhöz képest.
A farok nem tudja csóválja a kutyát."Ráadásul ahogy ugyanabban a fórumtémában írtam, ha a Google és a Meta is ugyanúgy büntetést kockáztatna, akkor még inkább igaz, hogy Ausztrália sokkal többet veszíthet például azzal, ha a Google kivonul a piacról, mert egy téves beazonosítás is elvihetné a 25 milliós ausztrál piacról származó bevételei jelentős részét, viszont a tévedhetetlen életkormeghatározás esélye nagyon csekély, hacsak nem az ausztrál "Ügyfélkapuval" tudnák csak használni a közösségi platformokat az asuztrál állampolgárok.
A kivonuló Google pedig vinné a GMS ökoszisztémát is, és hirtelen HMS-es telefonokká válnának az ausztrál mobilok. -
-
kilua
senior tag
válasz Busterftw #40 üzenetére
Pedig mobilról még egyszerűbb egy vpnt beállítani mint PCről ... de ott is az opera böngésző beépítettje megteszi.
És itt nem a Facebookról van szó, hanem "valami eldugott országban lévő Mastodon szerverről, amit az egész ausztrál suli használ közösségi oldalként" ahhoz meg blokkolás esetén is elég a DNSt átírni még vpn se kell.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Mondom, nem fog ezzel egyik 16 ev alatti szorakozni.
Lesznek akik igen? Lesznek, de osszessegeben nem nagyon fogjak kijatszani, foleg ha meg megfejelik az ezzel valo visszaelest valami jo kis jogszabaly sertessel stb.Aztan majd ha kiderul, hogy Oliver "hekkel" es "torvenyt sert", hogy reagalnak a szulok.
-
dolon75
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó fülhallgatók
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X230 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I 12,5" HD I Mdp I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X220 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I 12,5" HD I DP I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár- Lenovo ThinkPad X1 - i5-2GEN I 4GB I 128GB SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest