-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz t72killer #50 üzenetére
Jap, kíváncsi voltam, hogy figyelsz-e. Figyeljél!
Meg akkor már évente 34 530 tonna.
Szerintetek mi környzetbarátabb? A szappan használata vagy a tusfürdőé?
[ Szerkesztve ]
Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
válasz t72killer #53 üzenetére
Jól van, értem Komolytalan kérdés...
[ Szerkesztve ]
Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
cinemazealot
addikt
Abszolút nem komolytalan a kérdés. Függetlenül attól, hogy én jobban szeretem a tusfürdőt, a szappan egyértelműen környezetbarátabb: nincs műanyag flakon (elegendő a papír csomagolás), kevesebb benne a mesterséges kemikália, tovább tart, ráadásul házilag kis készíthető.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
-
t72killer
titán
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
-
Egyik megoldás hozzá itt található. (Találmány hulladékból.)
Megelőzés itt olvasható.
Víztisztítással kapcsolatos infók is vannak a link mögött.
És megint ott tartunk, hogy ezt mindenkinek kell csinálni. Megint az emberek hozzáállásán múlik.
-
válasz t72killer #58 üzenetére
Most mondjam azt hogy az emberszaporulat is sok és kárt tesz az erdőkben? Hol az igazság? Mindig a pénzt és a hasznot őrizzük? Ehh..."szép" világ.
(#57) t72killer: Ok, hogy kiszedik, de ártalmatlanítani kéne.
[ Szerkesztve ]
-
válasz t72killer #61 üzenetére
Az egy dolog, hogy újabbakat nem kéne kidobálni. Az egy másik, hogy a meglévőket pedig valahogyan fel kell dolgozni. Nyilván az szükséges hozzá, hogy összeszedjék, de nem elégséges. Olyan szinten kellene feldolgozni, hogy teljesen ártalmatlan legyen.
-
cinemazealot
addikt
Erre találták ki az újrahasznosítást. Ha a műanyag hulladéknak megállapítható az anyaga, akkor szelektálható. Ha tisztítható és szín szerint válogatható is, akkor meg mehet is vissza a feldolgozóba, hogy újrahasznosítható regranulátumként vagy filamentként kerüljön a boltok polcaira.
Én már ráálltam itthon, hogy minden műanyag hulladéknak megnézem a jelölését és a szerint szelektálom. Nem is a szelektív hulladékba gyűjtöm, hanem saját tárolóba, amit aztán majd viszek a helyi hulladék feldolgozóba (pénzért).
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kétfajta megközelítés van: elégetik (egyszerű) vagy újrahasznosítják - ezutóbbi munkaigényes, ki kell válogatni a sz.rból és meg kell tisztítani a hasznosítható műanyagot. Persze ha rendesen szelektíven lettek volna gyűjtve, ahelyett, hogy az IQ-bajnok ledobta volna az ebédmaradékkal egy zsákban az erdőszélen akkor lényegesen egyszerűbb a művelet.
Azért is támogatom az extrém bírságolást, mert a szétszórt, mindenféle egyébbel szennyezett műanyag feldolgozása sokba kerül. Fizesse az a ktg-eket, aki a kárt okozza.
#63: utánanézek, hogy errefelé a fritzeknél van-e földi halandó számára hozzáférhető feldolgozó .
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Szevammal eltörpöltünk egy környezetvédelmet érintő, de nem elsősorban környezetvédelmi kérdésen:
Tudvalévő, hogy a Budapestet majdnem teljesen körülölelő M0-s körgyűrű nyugati szakasza nagyon régóta nem akar megépülni. Viszont kitaláltak már egy M100-as gyorsforgalmi utat (Esztergom és az M1-es autópálya közé, a Zsámbéki medencén át), illetve hasonlóan régóta várat magára egy M10-es főút is (Solymár és Kesztölc között), ami meg a Pilisen húzna keresztül. Megfelelő méretezéssel és forgalmi szabályozással utóbbi kettő akár ki is válthatná is az M0 nyugati szakaszát, ez volna az ún. "zsákszerű" körgyűrű, amiről néhány hónapja lehetett is olvasni a sajtóban.
Tartsuk be a topic alapszabályait és próbáljunk meg elvonatkoztatni a dolog politikai színezetétől! Különben moderátort hívok és kitöröltetem ezt a bejegyzésemet.
Környezetvédelmi szempontból melyik fáj kevésbé? Az M0 alagútjai a Remete-szurdok és a budai tájvédelmi körzet területe alatt (cserébe rövidebb kerülő Budapest körül és fellélegző agglomeráció néhány föld alól kibukkanó szellőzővel), vagy a nyílt, 1+1 sávos, az M100-asba torkolló M10 a Pilisben (cserébe hosszabb, de még mindig nagy sebességgel megjárható kerülő Budapest körül, másképp [kevésbé?] fellélegző agglomeráció, de a budai karszt barlangrendszere és esetleges vízkészlete megmenekül)?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz cinemazealot #65 üzenetére
Nehéz kérdés, ha jól értelmezem az a lényeg, hogy a karszt vs felszíni környezet elpusztítása között kell választanunk ? Egyik se jó, politikailag a föld alatt megbúvó cuccot könnyebb eladni, mert kevesebb ember vesz tudomást róla - lévén dunsztja nincs mi van odalent, "nem rombolja a tájképet". De valszleg a döntéshozók törik a fejüket a dolgon, mert jó dolog az a karsztvidék, pl van belőle jó ivóvíz, stb...
-
cinemazealot
addikt
válasz t72killer #66 üzenetére
A témát sokkal tovább lehetne fejtegetni egy egyszerű A-B választásnál, hiszen nem feltétlenül kellene minden talpalatnyi földet leaszfaltozni körülöttünk. Mert mi lenne, ha másképp élnénk? Másképp közlekednénk (tömegközlekedés)? Másképp fuvaroznánk (vasúti áruszállítás)? Másképp termelnénk (helyben, háztáji eszközökkel)? Valóban szükségünk van ennyi aszfaltcsíkra? Vagy csak azért akarnánk erre kerülni, mennyire ennyire drága az üzemanyag és az útdíj? Egyébként ha az M0-s végig ingyenes lenne, mindenki dél felé kerülne és az budai tájvédelmi körzetet és a Pilist is békén lehetne hagyni, sőt még az agglomeráció forgalma is mérséklődhetne?
Szerk.: Bizonyos szinten a központosítás következményeit szenvedjük el napról-napra: központosítjuk a gyártásokat (Kína > országos elosztók > logisztikai központok > iszonyú mennyiségű házhoz szállítás), központosítjuk a munkahelyeket (főváros), központosítjuk a hulladékot (szemét telepek), központosítjuk az energia termelést (erőművek)... így mindent szállítani kell, Magyarországon szinte kizárólag aszfalton. Mi lenne, ha kicsit elosztottabb rendszerben kezdenénk el gondolkozni és nem akarnánk mindent egy helyre koncentrálni? Mennyire kellene megváltozzon az életünk, a szemléletünk? Mennyire lenne az fenntartható(bb)? Mennyire lenne az környezetkímélőbb?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz cinemazealot #67 üzenetére
Nagyobb időtávlatban gondolkodva a kamionos áruszállítás jelentős részét vasútra parancsolnám, és a vállalatokra kötelező kvótát szabnék ki, hogy a dolgozók erre alkalmas részét (nyilván !=takarító, villanyszerelő, stb) home office-ban foglalkoztassák.
Amíg nem terjednek el az ember (+teher)-szállító drónok, addig elég sok aszfaltra lesz szükségünk, ami sajnos súlyos teher a környezetnek, főleg, ha 5évente új keveréket főznek rá, kitöltendő a kátyúkat (ez inkább nyugaton jellemző).
-
válasz t72killer #68 üzenetére
Valahogy venni kéne a fáradtságot és tervezésnél a környezetet is figyelembe venni. Epöl és Bajna között mi van? Én kitolnám a gyűrűt arrafelé, ha kevesebb problémát okoz. Kicsit hosszabb, de azon úgy is nagyobb sebességgel lehet hajtani.
-
válasz cinemazealot #67 üzenetére
A logisztikát tekintve: Egykor még a vonatozás volt a divat.
-
t72killer
titán
-
törölt tag
Üdv
Örülök, hogy megnyílt ez a topik. Nincs egy hónapja, hogy ezen gondolkodtam, kellene egyet nyitni.
Ami miatt meg idetévedtem, az ez. Dunaújvárosnál ömlik a tisztítatlan szenny a Dunába. Állítólag ez normális arrafelé, a helyi tisztító állomás kapacitása túl kicsi, és időnként előfordul ilyesmi. -
t72killer
titán
BBC2 HD-n a countryfile-ban épp most van szó róla, ahogy a műanyagba csomagolt ételhulladékból hogy lesz mikroműanyagos állateledel/táp, majd végül hús.
-
kisza25
félisten
én elkezdtem egy ideje környezet tudatosan/abban élni és elkezdtem felkészülni arra is, mi lesz, ha mégsem sikerül megállítani a globális felmelegedést (sajnos erre nagyobb esélyt látok)
A házat leszigeteltem, kívülről 10 cm szigetelés, tetőn szintén 10 cm (ide még tervezek 10 cm-t, saját magam csinálva 60 eFt megvolt egy 110 nm ház födémje)
Ezt egyszer kell megcsinálni utána télen kevesebbet kell fűteni, nyáron meg nem kell klíma, 24-25 fokon lehet tartani szellőztetésel.
Ültettem az udvaron 15 db szárazságot és kártevőket legjobban bíró tuját.
Összegyűjtöm a tetőről lefolyó esővizet és azzal locsolok, ezt idén bővítettem is duplájára, mondjuk így is csak 320 liter, de 500 nm az egész udvar.
Nem veszek felesleges dolgokat, csak azt amire szükségem van, étel, ital, ruha, műszaki dolgok.
Eddig cserélgettem a hardvereket a gépemben éves szinten 5x-6x, február óta tudatosan nem nyúltam a géphez.
Most vettem egy új autót (euro6d) és tervezem megtartani ameddig csak lehet. Tudom ezzel nem tettem jót, de vidéki vagyok és a munkám miatt is kell az autó, de legalább a káros anyag kibocsátása jó[ Szerkesztve ]
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
kisza25
félisten
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
Vótmá'
(#76) kisza25: Igazából azt vettem észre hogy a környezetvédelem számlájára írják azt ha valaki gazdaságosan gondolkozik. Amivel mondjuk első sorban önmagának tesz jót, másodsorban a világnak.
Azon gondolkodtam, hogy jobb az, ha kevesebb károsanyagot bocsát ki a jármű, de hamaramabb tönkremegy, így több hulladék keletkezik?
-
kisza25
félisten
Az autó co2 már túl van pörgetve.
Amikor még nem volt euro szabályozás és azt vennénk 100%-nak, ahhoz képest az euro6 már csak 1-2%-os károsanyag kibocsátást jelent
Szóval itt egy csomó pénzt locsolnak pici előrelépésért.
Amúgy is az autók a globális károsanyag kibocsátás kb 10-12%- ért felelnek.
Vannak régebbi gyárak, amik korszerűsítése 20-30%-ot is hozna annak károsanyag kibocsátásán.
Az elektromos autók is főleg helyileg viszik el a szennyezést.
Van egy nagyon jó videó erről
Aztán ott van Németország példálya, hiába van annyi szélerőmű és napelem, ami fedezheti optimális esetben az egész ország energia igényét, ha télen van olyan időszak amikor csak 2-5%-ra elég.
A német energiaforradalom bukása
Hiába a rekordok
Veszélyesen téves Német energia politika
Szóval ez az egész nagyon összetett dolog, nem csak azt kell nézni, hogy amikor működik egy napelem akkor milyen jó, hogy zöld, hanem, hogy mekkora a lábnyoma az előállításának, mennyi ideig fog működni és a végén mit lehet vele csinálni, ha már nem működik.
Működése alatt mennyit termelt és az egész folyamat jobb-e, mint pl. az atom, vay más erőmű[ Szerkesztve ]
-
Elkezdem lassan feldolgozni őket, de portfoliora, nincs előfizetésem, és egy fizetős cikket linkeltél (hiába a rekordok) Ha megtalálod máshol lészí dobd be újra, köszönöm!
-
kisza25
félisten
Nem vagyok előfizető és látom, csak regisztálni kell
Itt van másik[ Szerkesztve ]
-
Regisztációkor elkérik a vesédet is, na úgy értem hogy "fizetős"
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Van csak lusta vagyok hozzá, majd komolyan indokolt esetben
-
-
cinemazealot
addikt
Így próbáljon meg az ember helytállni a topic szabályainak...
- Bolsonaro szerint a civil szervezetek gyújthatták fel az őserdőt
- Úgy lángol az amazonasi őserdő, hogy a füst még a 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városában is elsötétíti a napot#nopolitics
És egy kis jegyzet magamnak, mert ünnepek alatt nem volt időm híreket olvasni:
- Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre
- A turizmus Európa legszennyezőbb országává tette Izlandot
- A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni
- Még Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozás[ Szerkesztve ]
-
válasz cinemazealot #87 üzenetére
90%-ig biztos vagyok hogy a négy!4!!! 0-7%-os igazság tartalmú cikkeket tesz ki. Sőt, tudom....
-
kisza25
félisten
-
cinemazealot
addikt
Nem akarok pesszimistának tűnni, de nekünk reszeltek. Tétek? Én azt mondom, legfeljebb 100 évünk van, amíg több fejlett országban is szükségállapotot hirdetnek.
(#88) Szevam
Nagyon sok (talán több) esetben ők is csak átveszik az anyagot mástól. A fentieket pl. a Reuters, BBC, Vice News, EuroNews, The Washington Post-tól. Így akkor valószínűleg mindenki hazudik, bár ezt már Dr. House is megmondta. Sőt Trump is. Csak míg a fiktív doki szavára adok, a hisztis oviséra nem.De inkább tartom magam a nyitó hozzászólásodhoz és továbbra is #nopolitics.
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
válasz cinemazealot #90 üzenetére
Nekem már van egy listám arra, hogy mit kell beszerezni a túléléshez, nem vagyok pesszimista
-
válasz cinemazealot #90 üzenetére
Igen, az a baj ezzel a témával, hogy leginkább a politika tudna segíteni ebben, de erről meg azért nem akarom hogy szó essen, mert betéved valaki, aki ész nélkül elkezdi csapkodni a narancsot a paradicsomot meg a zöld almát meg minden mást is...
Meglátásom szerint: Azt vegyük szemügyre amit tapasztalunk, minden típusú felszólalást, cikket egy kicsit szkeptikusan kell kezelni addig, amíg bizonyosságot nem nyer a számunkra valahonnan. De ehhez arra volna szükség, hogy folyamatosan foglalkozzunk azzal a témával, amit kiszemeltünk. Sajnos mindenre nincs időnk, mert dolgozunk gyereket nevelünk stb. De vannak olyanok akik tudnak ezzel foglalkozni, és kutatnak. Ezért szerintem érdemes lenne hallgatni rájuk.
Inkább foglalkozzunk a tudománnyal: (Engem tanított egyetemen ez a hölgy)
De honnan lehet tudni, hogy az ember okozza ezt a melegedést?
(#91) kisza25 Kérlek oszd meg, hogy tanuljunk belőle
[ Szerkesztve ]
-
Nah ez a windy.com tök fsz@. Ha az aeroszol térképet kiválasztjuk, látható, hogy nem csak az Amazonasnál van gond. Afrika és Észak-Szibéria is a porondon van, durvábban.
[ Szerkesztve ]
-
válasz cinemazealot #87 üzenetére
Politika:
Nehéz helyt állni, az biztos. De nem tudjuk a valós mozgató rugóját a dolgoknak. Politika, nem politika: nekem nem tetszik amit olvastam. Majd, ha kicsit tágul az emberek horizontja, sírni fognak, hogy egykor ilyet szóltak.Veganizmus:
1. Indiában a tehén szent állat. Adjunk hálát, annak az embernek aki több 1000 évvel ezelőtt kitalálta, hogy, beadja a népének azt, hogy ez az állat szent és sérthetetlen. Legalább az egyik nagy népességű nemzet nem eszik szarvasmarhát.2. A szója 9x%-a génmódosított, nem természetes, de valamit enniük kell a vegánoknak is hogy meglegyen a fehérje bevitel...jap és járnak orvoshoz rendszeresen.... Én nem akarok ilyen életmódot. Marhát ha lehet nem eszek. Ha nincs elég fehérje, az csökkenti az agyi aktivitást...bár nem tudom mi a jó ebben a világban...
Izland:
Imádom azt a szigetet. Sosem voltam még ott. Azért jár ki oda "mindenki", mert láthatják magát a tisztaságot. Csak közben tönkreteszik... Olyan mint amikor a kisgyerek meg akarja fogni a pillangót... A gyönyörűséget összeszorítja, mert magának akarja...így az elpusztul. Vagy a letépett virág... viszed az asszonynak, aztán az még szép marad pár napig és elhervad...tönkrement...Egy cserép rózsa viszont évekig elvan (ha vigyázol rá és gondozod)Repülés:
Még soha nem repültem. Nagy pénz van benne. Belenyúlni a bizniszbe akár háborúhoz is vezethet szerintem (bár ez egy szélsőséges gondolat).Szibéria:
Hmm... Mindig ez a könyv jut eszembe róla: Vlagyimir Megre: Anasztázia: A szibériai "paradicsomról" ír...Tele tanáccsal kis gazdálkodóknak, hölgyeknek, uraknak a természetről, a környezettudatos (régi szokásokon alapuló) gazdálkodásról + egyebekről. Még nem végeztem vele.[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
Az a helyzet, hogy ideig óráig lennék el vele, csak valamelyik nap elkezdtem agyalni, hogy mikre kellene felkészülni.
Mivel csak elképzeléseim vannak, nem tudom mi lesz pontosan és, hogy mennyi idő alatt zajlik le, lehet be sem következik a mi életünkben, de jobb félni, mint megijedni elvet követve.
Rövid távon az időjárás és annak viszontakságaira kezdtem el a felkészülést, ezek a jelenségek már napjainkban is jelentkeznek, csak ezen a nyáron többször volt jégeső és extrém mennyiségű csapadék rövid idő alatt.
Ami fontos, hogy a ház dombtetőn van, minden irányba lejt, heves esőzéskor innen hamar elmegy a víz, a tető vízelvezetését is megoldottam, hogy a háztól messze, konkrétan az árokba follyon az esővíz, időjárásálló tetővel (jég, 160 km/h szél és tűzálló) és ahogy már írtam a ház le van szigetelve, így ad egy passzív védelmet.
A fűtés fával is megoldható, kellene még egy ásott kút és napelemek.
Van egy lakható pincém.
Na innen jön a neheze, amikor az élelmiszer problémák jelennek meg, ebből véges mennyiséget lehet eltárolni, az utánpótlását lesz nehéz megoldani, mondanám, hogy előre szaladtam, de szeretek előre gondolkozni és ez tűnik a legkomolyabb gondnak és ezt a legnehezebb megoldani.
Ezen kívül az időjárás miatt bekövetkező áramszünetek egyre gyakoribbak lesznek (sok a légvezeték).
Hosszabb távon gondolkodva:
Előbb utóbb minden szolgáltatás megszűnik (víz, gáz, villany) itt már ugye összeomlott számunkra ismert civilizáció, amit amúgy 2050-re jósolnak
Itt már az élelmért fog folyni a harc és az ivóvízért.
Lehet meg sem élem, mert 70 leszek, de a fiam csak 34.Szóval tényleg felső szintű összefogásra lenne szükség, hogy ne az legyen, hogy légyszi ne szemetelj, hanem tényleg szüntessék meg a fosszíls tűzelőanyagal üzemelő gyárakat és az atom és megújuló legyen használva.
Komoly korlátokat kellene felállítani, amik biztos hogy nem tetszenének a modern embernek, az a baj, hogy a gazdaságot működtető fogyasztói társadalom pont rossz irányba visz.
Ha csak azt megnézem, hogy egy háztartás éves szinten mennyi szemetet termel, mennyi felesleges dolgot vesz meg, ruhákat, élelmiszert, játékokat, műszaki cikkeket....
Ha ezeket korlátoznák, az meg a gazdaságnak nem tesz jót, szóval egy politikus sem fogja felvállalni, hogy nekünk rövidtávon rossz legyen, hogy hosszabb távon tudjunk létezni.
Ezért is vagyok pesszimista.Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
kisza25
félisten
Valaki túlzottan pesszimistának tart, akkor az idei nyáról, csak a környezetemben, ami hirtelen eszembe jutott:
Felhőszakadás Kaposváron
Leszakadt az ég Kaposváron
Felhőszakadás Fonyódon
63 éves rekord dőlt meg fonyódon
Katasztrofális állapotok SomogybanEladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
Na innen jön a neheze, amikor az élelmiszer problémák jelennek meg, ebből véges mennyiséget lehet eltárolni, az utánpótlását lesz nehéz megoldani, mondanám, hogy előre szaladtam, de szeretek előre gondolkozni és ez tűnik a legkomolyabb gondnak és ezt a legnehezebb megoldani.
Ültettem az udvaron 15 db szárazságot és kártevőket legjobban bíró tuját.
Te figyelj...valaki már írta neked, hogy ültess inkább gyümölcsfát tuja helyett, de eltűnt az a hozzászólás... Valaki (modi) garázdálkodik itt, az tuti
-
válasz #48613632 #73 üzenetére
Az a zagy ami beleömlik...tuti nincs ártalmatlanítva?
-
válasz cinemazealot #99 üzenetére
Jól van akkor, jó az emlékező képességem legalább, csak nem teljes...
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest