Új hozzászólás Aktív témák

  • freddirty

    senior tag

    válasz Soká #20187 üzenetére

    A korrózió a kulcsszó. Korrózió esetén az adott anyagból fémionok válnak le a környezetből származó oxigén+víz hatására. Vas, króm nikkel. Egy korrózióálló anyag esetén ez nem történik (vagy teljesen elhanyagolható mértékben). Pl. a 316L kristályrácsba rendeződött fématomokból áll és kb. 25%(!)-ban króm/nikkel/molibdén atomok vannak a rácspontokban. Mégsem veszélyes, mivel nehéz kimozdítani az atomokat a rácspontokból. Ezért surgical steel, mivel semleges a szervezet szempontjából nézve. Sok évtizedet kibírnak a szervezetben implantátumként. Egyébként igaz, nem olyan jó mint a platina, mert mégiscsak korrodál, csak extrém lassan.
    Szóval a 316L kiváló acélötvözet, más egyszerűbb/olcsóbb öntvények nem bírnak ezzel a tulajdonsággal, a bennük levő nehézfémionok a környezet hatására könnyen kilépnek az anyagból a bőrödön meg felszívódik. Aki allergiás azt mondom még szerencsés mert a szervezete jelzi hogy valami nem kóser.
    Az órát meg pont sok órán keresztül hordod naponta állandóan a bőröddel érintkezve, időt hagyva a reakcióra. Össze nem hasonlítható pl. egy evőeszközzel a kontakt. Pláne ha nemcsak a hátlap van valami hulladékfémből, hanem a szíj is.

    Egyébként érdekességként említhető ha már órafórumban vagyunk, hogy pl. a Damasko óragyártó ice hardened órái nem 100% korrózióállóak. Bár keménysége miatt sok év múlva is karcmentes lesz, de nedvességtől jobb óvni. Valami patented saját acélötvözetük van ami ugyan nem tartalmaz nikkelt, de cserébe lehet hőedzeni (talán valami martenzit lehet?).
    Sokáig kerülgettem 1-2 pilóta órájukat, de amikor kicsit jobban utánanéztem, meg fórumon találtam 1-2 korróziós képet letettem róla, hogy vegyek ilyet. Persze lehet túlreagálom :)

    (egyébként meg van itt aki jártasabb a fémötvözetekben, javítson ki, régen volt már amikor ezeket tanultam :)

    fred

Új hozzászólás Aktív témák