Új hozzászólás Aktív témák

  • everest140

    tag

    válasz koko52 #58722 üzenetére

    Sajnos ebben tényleg van igazság, mert a saját szememmel láttam amit láttam. Ugye mindenki tudja, hogy május elején 1 csomó halgazdaság által nevelt pontyot (javarészt 2-3 kilós tükörpontyokat) állami pénzekből vásárolva betelepítették a természetes vizeinkbe. A Duna is kapott jócskán belőlük, érezhető is volt a változás. Telepítés utáni héten rengeteg halat lehetett fogni, szokatlanul sok pontyot fogott mindenki. Ennek oka, hogy a telepített suhanc ponty minden horgot elhúzott, amit csak meglátott.

    A probléma idáig ezzel semmi, mondjuk volt aki húzta a száját, hogy a fenének kell tepsipontyokkal telerakni a vizeket. Engem mondjuk ez a dolog nem zavart, de egyfelől őket is meg tudom érteni, hiszen a természet az legyen természetes.

    Sajnos a gond máshol van. Miért nem lehet csak annyi halat hazavinni, amennyit meg is eszünk, illetve a napi megengedett elvihető mennyiséget? Miért kell telepítés után akár több, mint 10 darab pontyot is hazavinni?
    Sajnos ott voltam, láttam, és többször is volt rá példa, és több horgász is megcsinálta, és egymás utáni napokon ismételgették. Volt aki azzal dicsekedett, hogy 1 hét alatt hazavitte az éves jegyének maximális darabszámát.

    A halőrök általában hasonló időpontokban járnak, nem nehéz kikerülni őket. De nem is ez a lényeg. Egyébként jó pár szakaszról tudok ahol egyáltalán nem ellenőriznek, sose láttam halőrt a közelbe sem. Aki dunai öblökbe járt a telepítés utáni időkben, az sokszor találkozott a fás részeken halpikkelyekkel, pucolásból származó maradványokkal. És nem 1 halat pucoltak meg, hanem 4-5 öt minimum.

    Nem csoda, hogy felénk már a májusi telepített pontyok teljesen kikoptak. Mostanában egyáltalán nem lehet már belőlük fogni. Vagyis nagyon nehezen. Szerintem már nem sok maradt belőlük.
    A másik probléma pedig az, hogy a méreten aluli kispontyokat is kannaszámra hordták haza. Azok még hamarabb eltűntek.

Új hozzászólás Aktív témák