- OpenMediaVault
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- VoIP telefonálás
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- DIGI kábel TV
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Crypto Trade
- Mesterséges Intelligencia topik
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Triangulum
tag
Szerintetek melyik a legjobb kenyérsütő?
-
nagyúr
válasz Triangulum #101 üzenetére
Hát azt nem tudom, hogy melyik a legjobb, de itt is érvényes, az ''olcsó húsnak híg a leve'' népi bölcsesség...
Nekem egy ''Alaska'' márkájú gépem van, ami 10k volt akciósan. Maga a gép nagyon tuti, csak a sütőforma szimmeringje gagyi, ezért belefolyt a matéria, ott megsült, és ezért az egyik lapátot alig bírja forgatni. Hamarosan gallyra is fog menni.
A következő gépem olyan lesz, aminek komolyabb a szimmeringje...Aki él és nem boldog, az téved!
-
nagyúr
válasz Triangulum #103 üzenetére
Hát olyan nagy tapasztalatom nincs e téren, de szvsz olyan nagyon rossz nem lehet...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
tbs
addikt
válasz Kalandor #106 üzenetére
Ja, sütünk. Barnával nem ilyen lett volna... Ráadásul ez inkább kalács, mint kenyér. A kenyérben NINCS zsiradék. Tejzsír sem. (Nem áll el. Mi 2 hetes kenyeret is tudunk enni. Nem fagyasztottat... )
Tippek: mi kovászolunk, éjszakás állással. Ha a sütés kezdete után ~10 perccel ''megmosdatod'' a kenyeret (vízzel átpacsmagolod a külsejét), akkor csinos héja lesz. Persze ehhez szabadon álló tésza kell, formában bakfitty.
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
válasz Kalandor #108 üzenetére
ugye a sütőpor az porélesztő akart lenni? mert sütőporral kenyeret... de ha komoly, esküszöm kipróbálom. bár félek, milyen jellegű tészta lenne, kvázi sütiféle.
ja, és az ugye meg se kelne, csak sülés közben dahgad, nem?
amúgy én is teszek egy ek. olajat mindíg, valahogy nélküle furán esik szét a tészta.
3.5dl víz vagy tej+víz, vagy joghurt+víz (a gép miatt kell több folyadék, mert nem szereti a túl kemény tésztát)
1ek olaj
1kk ecet (balzsamecet)
25dkg finomliszt vagy kenyérliszt
25dkg kevert liszt (rozsliszt+teljes kiörlésű búza+rétesliszt)
cukor, só, egy mérőkanál élesztőpor (egy harmad tasak, kéne egy fél minimálisan, elvileg, de akkor túlkel és összeesik!)
egy negyed zacsi krumplipürépor a 4személyesből
esetleg pár szórás gyömbér, vagy szerecsendió vagy őrölt kömény.
és szendvicskenyér program.
ha az ecetet meg az olajat kihagyom, akkor 3 nap után esik elemeire a kenyér.
[Szerkesztve]Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz Kalandor #110 üzenetére
legközelebb kipróbálom én is, de akkor eleve a gyorskenyér programon, ott nem keleszt csak 20percet, és süt.
sose lehet tudni, lehet jó lesz.
kidobni meg dobtam már ki elég kenyeret, nem esek majd kétségbeElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Xpod
addikt
válasz Kalandor #110 üzenetére
A kenyér nem kel meg, az a liszttől van. A kenyér megkelésében igen fontos szerepet játszik a lisz vagyis a búza természetes sikér tartalma. Ezt előszerettel spórolják ki a lisztből, illetve eleve olyan a búza hogy nincs bennne elegendő. Külön meg lehet venni, bele kell tenni és szépen megkel a kenyér.
A recept, ahogy a barátnőm és apám süti:
2,5dl víz
1 tk cukor
1 zacsi száraz élesztő, vagy a sima élesztőnek 1/4-e
Ezeket természeetesen összekeverni, a gépbe öntés előtt.
1 tk só
60dkg liszt (rétes, tönköly, finom tetszés szerint)
1-3 ek búzasikér
izlés szerint lenmag, zabpehely, szezámmag, stb.
Ezt összeállítani, (természetesen a folyákony cucc kerül alulra) és vagy az 1 órás gyors programon (ekkor nem kel meg annyira) vagy a 3 órás teljes programon megsütni. Nekünk több alkalommal a tészta kikelt a formából, mert kicsit több sikért tettünk bele, mint amire szükség volt.
Ha víz helyett tejet tesznek bele, kicsit több cukorral, egy marék mazsolával és kakaóporral kész az finom kalács. Természetesen a kakópor mennyiségét a liszből ki kell venni.
[Szerkesztve]Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
-
Stirlitz
senior tag
Upp a topicnak!
Amiért írok, az az, hogy kenyérsütésre adtam a fejem. Azt szeretném kérdezni, hogy boltban vásárolt kenyérliszt keverékkel milyen eredményt érhetek el? Komáromi rozsos kenyér a keverék neve amit a gépbe tettem, még vissza van szűk két óra a végeredményig. De látom itt mindenki saját recepteket használt/használ.
-
jagada
őstag
Tervezek egy kenyérsütő gépet vásárolni.
Milyen gépet ajánlotok, vásárlásnál mire kell oda figyelni, milyen paramétereknek feleljen meg?Mazda 3 Sport Takumi Limited Edition
-
PindurAnna
Közösségépítő
Legelőször azt ajánlom, hogy egyél házi készítésű kenyeret. Ezt csak azért írom, mert mi is vettünk egy kenyérsütőgépet, de a gyermekemnek nem ízlik egyik fajta kenyér sem amit azzal csinálunk Így most csak porfogó..
Galaxy S9+;Lenovo yoga 500;Gigabyte H77-DS3HPentium 840 4GB DDR3-1066, 4820GB+10000GB HDD;27"Lg W2753;TP-LINK WDL4300 router;SAMSUNG ML-1520,Epson Stylus OFFICE BX300F,Samsung Note 10.1, S7 edge
-
bughead123
csendes tag
Sziasztok!Szeretnek venni egy kenyersutot, nezegettem es Gorenje BM 1200 BK -ez eleg jonak nez ki, az ara sem rossz es nagyobb kenyeret is lehet vele sutni.Azt szeretnem kerdezni hogy megeri e az arat, jo kenyeret sut e és hogy milyen a minosege a gepnek, mennyire jol birja a gyurodest
-
Helsing
aktív tag
Sziasztok
Kaptam egy kenyérsütőt és szeretnék tanácsot kérni.
A nyírfacukor tényleg nem jó az élesztőnek mert nem tudja hasznosítani?
A zabpehelyliszt és a zabliszt között van különbség? Ha igen akkor mi?
Sikért érdemes venni vagy elég ha mindenbe rakok mondjuk egyharmad tönkölybúzalisztet?
Vettem teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet, 55-ös fehérlisztet, kukoricalisztet, zabpehelylisztet és rozslisztet alapanyagként, valamint hagyományos, nem porélesztőt.Vettem egy ilyen lisztet is: [link]
A rajta lévő recept szerint csak három deci víz meg 10 gramm só kell fél kiló liszthez és semmi más. Ebből tényleg értékelhető kenyér lesz?
Az összetevők között van kovászpor is. Annak egyébként nem kell valami? Tej vagy cukor? Anélkül is megkel?Ha valaki tud jó recepteket azt is megoszthatná velem. A neten rengeteg van. Olyan kellene ami egészséges, alacsony glikémiás indexe van, de azért még ehető. Egy ideig próbálkoztam bolti rozskenyérrel de azoknak borzasztó ízük van. Savanyúak. Ráadásul az ilyen kenyerek meglehetősen drágák is.
-
A nyírfacukor tényleg nem jó az élesztőnek mert nem tudja hasznosítani?
Így van.A zabpehelyliszt és a zabliszt között van különbség? Ha igen akkor mi?
Szerintem az ugyanaz.Sikért érdemes venni vagy elég ha mindenbe rakok mondjuk egyharmad tönkölybúzalisztet?
A tönkölylisztnek alapból magasabb a sikértartalma.Vettem teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet, 55-ös fehérlisztet, kukoricalisztet, zabpehelylisztet és rozslisztet alapanyagként, valamint hagyományos, nem porélesztőt.
Vettem egy ilyen lisztet is: [link]
A rajta lévő recept szerint csak három deci víz meg 10 gramm só kell fél kiló liszthez és semmi más. Ebből tényleg értékelhető kenyér lesz?
Ezt senki meg nem mondja így, ki kell próbálni, az első 5-10 kenyér nem lesz soha jó az újoncoknak.Az összetevők között van kovászpor is. Annak egyébként nem kell valami? Tej vagy cukor? Anélkül is megkel?
Nem kell semmi.Ha valaki tud jó recepteket azt is megoszthatná velem. A neten rengeteg van. Olyan kellene ami egészséges, alacsony glikémiás indexe van, de azért még ehető. Egy ideig próbálkoztam bolti rozskenyérrel de azoknak borzasztó ízük van. Savanyúak. Ráadásul az ilyen kenyerek meglehetősen drágák is.
Alacsony glikémiás indexű kenyérhez alacsony glikémiás indexű liszt kell. -
Helsing
aktív tag
válasz Kalandor #126 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ma megsütöttem az első kenyeremet a kenyérmixből. Egész jó lett. Fél kiló lisztet használtam és a leghosszabb dagasztást-kelesztést. A kenyér teteje egy picivel a tepsi fölé emelkedett olyan szellős lett az állaga. A vízen és a són kívül még raktam bele kb 20g vajat is.
A kenyérsütővel a leírás szerint 1,3kg-os kenyeret is lehet sütni, de akkor szerintem nagyon tömör lesz. 750 grammosnál biztos nem fogok nagyobbat sütni. Mondjuk a víz súlyát nem számoltam. Így már a fél kilós kenyerem nem is fél kiló.Holnap vacsorára is lehet hogy sütök, de akkor nem mixből. Csak még fogalmam sincs hogy mit rakjak bele és mennyit. Kipróbálom valamelyik netes receptet.
McAdam6
Köszi az infót. Majd figyelni fogom én is az akciókat. Addig meg kísérletezek a különféle lisztekkel. -
Helsing
aktív tag
Hát ez nem sikerült jól. Nem kelt meg rendesen. Nem tudom mi lehetett a probléma. Az élesztő csak egy hónap múlva jár le. Lehet hogy túl sok volt a só? 10g-ot raktam bele. Ugyanannyit mint az előző kenyérnél ami ugye kovászos volt.
Mindegyik hozzávaló szoba hőmérsékletű volt. -
Helsing
aktív tag
Helyzetjelentés. A harmadik kenyerem meg túlkelt és összeesett. Viszont a negyedik egész jól sikerült. Legalábbis az előző kettőhöz képest. Nagyon picit esett csak össze a teteje. Viszont elég gyenge lett a szerkezete. Könnyen foszlik. Nehezen lehet vágni.
Venni fogok sikért meg aszkorbinsavat. És a kelesztést is rövidebbre fogom. -
zozoka79
tag
-
Fred23
nagyúr
Már sütöttem párszor kenyeret, és a tegnap esti után, ami szuperre sikerült, ma megint bekevertem egy adag kenyérnek valót kelni. Nem használok kenyérsütőt, se élesztőt, víz helyett pedig tejet teszek. (Nincs kalácshoz hasonló íze a végeredménynek, inkább simán csak egy nagyon finom, kicsit különleges ízű kenyér.) Most raktam egy marék zabot is a keverékbe, majd kiderül, mit változtat ez a végeredményen! 3 óra kelesztésre gondoltam, de lehet, beérem kettővel is, ha kicsit kemény marad, az nem nagy baj.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok! Nem otthoni kenyér sütessel kapcsolatban érdeklődök, csak sajnos nem talaltam megfelelő topicot máshol. A véleményeteket szeretnem megkérdezni, hogy Budapesten belül hol érdemes olyan teljeskiörlésű kenyeret vasarolni, ahol normalis alapanyagokból készül a kenyér? Vagy esetleg van-e olyan márka amit tudtok ajánlani? A választ előre is köszönöm
Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
konzumpro
senior tag
Mostanában téma az otthoni kenyérsütés..
A Magyar Élelmiszerkönyvben azt írják, a lisztre számított aszkorbinsav 0,004%, és valamiért ez náluk 42.8 kg lisztnél 0,0018-ra jön ki. Akkor valójában 0.00004% kell bele, kilogrammonként 40 mg?
Tud valaki valami valós arányt ezzel kapcsolatban?
A "késhegynyi" meg "kis mérőkanál" mértékegységektől égnek áll a hajam... -
palfitom
félisten
Sziasztok,
Ha esetleg nem jó helyen járok, akkor kérlek, irányítsatok át a megfelelő topikba!
Dagasztó-gépet, avagy kenyérsütő gépet (itt is a fő cél a gépi dagasztás, a többi funkció másodlagos) vennénk, van-e valami kifejezetten ajánlott típus?
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
Sehol senki?
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
Kihalt topik, zárható!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Zsombor99
csendes újonc
Saját tapasztalatok. Nekünk december óta van kenyérsütő gépünk. Nemrég jöttünk rá, hogy ha a normál kenyeret Spar-ban kapható török "Pakmaya" élesztővel csináljuk és a hosszabb idejű ~3 órás programra tesszük, akkor nagyobbra nő, kevésbé lesz tömör. Házi kovásszal is lehet kenyeret csinálni, csak a sütési fázis előtt meg kell szakítani a programot és egy teljes napig állni kell hagyni, majd egy "csak sütés" programot kell futtatni.
Jó pap is holtig tanul. | Senki se tökéletes.
-
DEGU83
tag
válasz Zsombor99 #141 üzenetére
Igen én is tapasztaltam, sajnos a covid elején egyszerűen nem lehetett élesztőt kapni, akkor próbálkoztam kovásszal. Véleményem szerint, jó a kovász, de ízre sütőben, kemencében sütve finomabb, mint kenyérsütővel. Megkelt kenyérsütőben is, meg megsült, de ízre nem olyan mint az élesztővel készült
[ Szerkesztve ]
-
Zsombor99
csendes újonc
Mi nem amiatt próbáltuk ki, hanem egy jó szakácskönyv alapján vágtunk bele a házi kovászba. "A kovász nem más, mint egy szürke kulimász, nincs mit nézni rajta."
ℹ️ A kovász folyamatai lelassíthatóak, ha normál hűtöbe teszi az ember a kovász tenyészetet.
Természetesen kovásszal olyan savanykás lesz a kenyér, ez sok mindenen átüt, amit a kenyérre tesz az ember.Jó pap is holtig tanul. | Senki se tökéletes.
-
kőbaltás
tag