-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
neducsinm
csendes tag
válasz Toobee #45577 üzenetére
Egyszer ha lesz érkezésünk, kicsit áthelyeztetjük a boileren a ki és bemeneti csatlakozókat. és egyben nagyobb átmérőt is kapnak, valamint vastagabb csöveket, hogy kisebb legyen a hőmérséklet különbség a boiler/PID és a fej között. Persze így is ég és föld a HX-es erdetihez képest.
Kicsit ráadásul optikailag is feldobta, egy új/jobb gőzkar, új magasabb lábak (lehet alatta takarítani), új kombinált manométer. És a gőzboiler is külön kapcsolható lett.De majd talán leírja Simi is a tapasztalatait.
-
neducsinm
csendes tag
Nehéz lenne így kábé 1 év távlatából összehasonlítani, főleg, hogy akkor még nem volt meg a HG1... Azóta talán én is jobb vagyok az előkészítésben... Szóval az íz összehasonlításra nem válallkoznék.
Majd talán egyszer összepróbáljuk Paljoccal és akkor kiderül.
Egy biztos, hogy a Catlert azért adtam el mert kicsit aggasztott, hogy milyen lesz egy vízkőtelenítés a Catler szervízben, a huszonezres naked kar alapján... Illetve a logisztikája is riasztó volt, hogy kétszer elzarándokoljak hozzájuk ezért évente...
De jól is nézett ki, és szuper volt használni a kényelmi funkcióit. Talán 2 dolog nem tetszett benne, az egyik, hogy néha ledobta a kart (túl meredek volt szerintem a menete), a másik hogy ilyenkor behorpadt az alufólia vastagságú szálcsiszolt alu burkolata... -
neducsinm
csendes tag
-
neducsinm
csendes tag
válasz meander #55154 üzenetére
Az első lépés ugye a dual boileresítés. Ezt nem nagyon akarta senki vállalni, Simi szerintem azóta is bánja, hogy bevállalta ...
Így is marad kb 13 fok különbség a fejhő és a bojler hő között. Praktikusan: ha 91 fok körül akarok csapolni 100 fokra kell állítanom a pidet, 87-88 fokra áll be szép lassan a fejhőmérő. Csapolás elején felugrik 92 körülre aztan hamar beáll valahová 91 körülre és azt elég stabilan tartja is.
Kérdés mennyire fér el a gépben még egy bojler, milyen az elrendezés, mennyiért kapsz egy bojlert stb....A következő lépés lenne az aktív fejfűtés erre lehet a neten pár példát találni, kis fűtőlapocskákat ragasztanak kívülről a fejre. Erre persze kell még valami gusztusos takarást készíttetni.
Mivel elég jó enélkül is a gép, kicsi a késztetés
Itt van két régebbi hsz-om:
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_45575-45575.html
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_45579-45579.htmlEzek pedig a fejfűtés projektek:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/building-my-own-espresso-machine-t10450-10.html
http://www.home-barista.com/repairs/pid-your-grouphead-active-heating-of-e61-t5577.htmlÜdv,
Miro -
neducsinm
csendes tag
válasz csab001 #68775 üzenetére
Ezzel a kijelentéssel, és azzal, hogy felkorbácsolta a vitát a világosabb vs. sötétebb pörkölésű kávék közötti minőségi sorrendről, egy fontos dolog viszont elveszett. Mégpedig, hogy igenis a világos pörkölésű kávék között vannak igen nyűgős, nehezen elkészíthetőek. Sőt megkockáztatom a világos pörkölésűek általában kényesebbek mindenféle elkészítésbeli hibára. És itt nem csak arról van szó, hogy elveszik e a "lényeg", vagy pártucat aroma, hanem arról, hogy konkrétan ihatatlan, crema nelküli híg löttyöt kapunk.... Persze ennek a fizikai okairól írtak már sokan...
-
neducsinm
csendes tag
-
neducsinm
csendes tag
hát végülis én is ezt mondtam....
Mondjuk részemről a sötétebbre pörkölt vs világosabbra pörkölt nem a klasszik olasz robusztas kévé és mondjuk a Casmo vonatkozásában jelentkezik... sokkal inkább pl Paljoc mester kicsit sötétebbre pörkölt SO kávéi (amik nálam gyakorlatilag a folyamatosan fogyasztott kávék) és az itt-ott vásárolt nagyon specialty egész világos pörkölésűek, amikben lehet nagyon eltalált ízeket felfedezni, de benne van a nehezen kezelhetőség rizikója is. -
neducsinm
csendes tag
válasz Peti...(16v) #71374 üzenetére
Nem, megmaradt a keringetés a fejben, annyi tortent, hogy a fejet kivulrol futom, igy egy dupla csapolas alatt kb 3-4 tizeden belul ingadozik a fejhomeron mert hofok. Jellemzoen 1 tized fel, 1-3 tized le. A csapolas 95%-a 1-2 tizeden belul mozog. Kb fel ora alatt uzemkesz, amire elokeszitem a masodik kavet ujra stabil. Nem tudom, hogy egy kavezoban is mukodne e , de en nem tudok ket adagot egymas utan olyan gyorsan elkesziteni, hogy gond lenne. Tejgozolesre megmaradt az eredeti 1,4l kazan, kavera egy 0,5l rezkazan lett beepitve (bezzera). Simi jovo heten nyuzza, majd kerdezzuk ki ot is
[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz Peti...(16v) #71374 üzenetére
Aradozni nem akarok rola, de nagyon elegedett vagyok vele 😆
Gc pid, catler db utan hasznalom. -
neducsinm
csendes tag
válasz Peti...(16v) #71377 üzenetére
Igazabol szerintem a HX-es e61 melegszik tul. Ha DB-eskent hasznalod az e61-et, es belovod a kazant a kivant hofokra, akkor a fejho kb 12 fokkal alacsonyabb lesz, es eleg nagy ingadozas van csapolason belul, bar a csapolas nagyresze ott is viszonylag stabil. Igy, hogy futom a fejet, eltunik ez a kulonbseg ami a fej holeadasabol adodik. A HX-nel ugye a goz miatt eleve a nagy kazan 120 fok korulre van belove, ezert melegszik tul ha nincs folyamatosan csapolva vele.
[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz Peti...(16v) #71379 üzenetére
Nem futom tul, pont annyira futom a fejet, hogy a fejben keringo viz annyi fokos legyen amennyin csapolni akarok. A darthvader burkolat egyebkent szerintem sokat dobna egy sima DB e61-en is. Annyi hoszigetelo van alatta amennyi belefert igy a fej kulso burkolata nagyjabol 50 fok korul van, szemben az e61 es fejjel ami 90 korul...
[ Szerkesztve ]
-
-
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #78035 üzenetére
Alapvetőleg az borítja fel a rendszert, hogy más mennyiségű víz áromolgat a fejben nyugalmi helyzetben és más csapolás közben. Illetve amit Paljoc is írt, hogy csapoláskor beáramlik a hideg víz a kazánba.
Nekem is volt egy ideig a DB/T3 Catlerem, 3 dolog miatt adtam el:
- Gyakran lelőtte a szűrőtartót, gyakorlatilag inkább tartottam csapolás közben egy idő után. Sajnos az alufólia vastagságú szálcsiszolt burkolata be is horpadt ahogy leesett a szűrőtartó...
- Elég nehéz volt egyeztetni a Catlerrel, és az én modellem, még az első verzió volt aminek a vízkőtelenítését csak a szakszervízben lehetett elvégezni. A 22ezer Ft-os naked szűrőtartó és a budaörsi helyszín + hétköznap munkanapi nyitvatartás miatt elég riasztónak tűnt az évenkénti vízkőtelenítés, úgy hogy közben a masina a catler drága saját vizkőtelenítő tablettáját fogyasztja.
- A "massziv" megépítettség, sok elektronika miatt féltem kicsit meddig marad egyben. Illetve a pid reakcióideje, illetve a mműszerek által mutatott stabilitás is gyanús volt, úgy, hogy igazából sosem tudtam jobb kávékat főzni vele, mint előtte a sima PID-es GC-al.
+1 nagyon megtetszettek az E61-es gépek. -
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #78081 üzenetére
Nincs benne semmi vicc pedig ....
Az alap gépet Paljoctól vettem, egy Magister Stella, Hx-es E61 es masina.
Kapott egy plusz 0,5l-es rézbojlert (Bezzera), PID-el, ez adja a vizet a kávéhoz. Az eredeti 1,2l-es gőzbojler pedig külön (ki)kapcsolható.
Mivel ezzel meg mindig megvolt a minden e61-re jellemzo homorsekleti profil, kapott aktiv fejfutest (ipari flexibilis futoszalagok), ezt egy kulon PID szabalyozza, majd egy fejburkolatot ami egyreszt elrejti a csunya kabeleket masreszrol sok hoszigetelo anyagot is amivel meg stabilabb a fej.(A fejfűtés is kikapcsolható, de a fejhőmérő helyére beépített hőelem és a PID aktív marad igy ha kikapcsolom akkor visszakapom egy DB E61 funkcionalitasat fejhomerovel.)
Igy most egy dupla csapolas 2-3 tized fokon belul ingadozik (+-0,1 C)
Eleg sokat szivtunk vele Simivel, sok minden másképp működik a gyakorlatban, mint ahogy elvileg gondoljuk....
[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #78085 üzenetére
A fejen keresztül most is kering a víz, azt az E61-ben nem lehet kiiktatni.
Gondolom ez gépfüggő, de nalam a bojler átlag 12 fokkal melegebb, mint a fejben keringő viz.
Hiaba DB és PID mindig lesz valamennyi játék csapolás alatt a viz hőfokában.
Ezert került bele a fejfűtés.[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz rocsaba #78215 üzenetére
A Nescafés Dolce Gusto nem osszemérhető szvsz a Nespressoval.
Sőt a forumon elfogadott állásponttal ellentétben szerintem a Nespresso a legjobb választás, ha valaki nem akar beruházni a egy pid-es gépbe egy normális darálóval, nem akar megtanulni kávét főzni és nem akar pepecselni vele.
De saját tapasztalat, hogy sajnos a Nespresso minősége is gépfüggő. Munkahelyen, otthon, ismerősöknél 6-7 gépen folyamatosan teszteltem ugyan azokat a kapszulákat és sajnos némelyik gépen hulladék kávét kaptam, másokon pedig kimondottan jót. Talán egy vadi új géppel nincs ilyen probléma... -
neducsinm
csendes tag
válasz fragola.6035 #78223 üzenetére
Az átzubogás szerintem ami valamelyest gépfüggő.
Pl volt egy régebbi gépem, amit eladtam és vettem egy újabbat ugyan abból a modellből a fórumon, mert a színe jobban ment a konyhához.
A régi teljesen jó kávékat főzött, szép egérfarknyi lefolyásokkal. Az újon átzubog a víz, mindegy milyen kávékapszulát teszek bele fintorogva tolom le ha nincs időm a nagy gépen kávét készíteni...
Ugyan ez a helyzet a munkahelyemen. Van 5 (régebbi, újabb) egyszerű nespresso gép, van három tűrhető, egy kedvenc és egy ami kvázi ihatatlan. Ugyan az a kapszula, ugyan az viz, napokon heteken keresztül ugyan az az eredmény. -
neducsinm
csendes tag
válasz fragola.6035 #78236 üzenetére
Nem tudom segít e , de az én használtan vett gépemhez kaptam egy szervízszámlát, az átfolyásmérőjét cserélték ki még szinte új korában. Gyanítom nem sok sikerrel...
-
neducsinm
csendes tag
Hát ezt passzolom... de akárhogy játszok a fűtőcsapolással, semmi eredmény.
Nekem inkább az gyanús, hogy a pumpa túl gyorsan kilyukasztja a fóliát (túl nagy, túl gyorsan felépülő nyomás) és az a fázis kimarad amikor nyomja be a vizet a kapszulába, megduzzad a kávé, de még nem tud kifolyni. -
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #79607 üzenetére
Ha csak kivágod az eredeti kapszula "tetejét" és ráragasztod azt a fóliát amit az utántöltőshöz kapsz már elromlik.
A többször használható fém/műanyagkapszulák felejtősek, az egyszer használatos műanyaghoz lehet találni olyan kávét amivel jó. Nekem pl a paljoc yirga vált be annak idején amikor kisérletezgettem ezzel.