-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
5381
aktív tag
Sziasztok!
Brikka főzőhöz szeretnék darálót venni. Ezek a kis elektromos darálók(Bosch, Fagor..stb) teljesen felejtősek?
Illetve a Hario Mini darálónál olcsóbb, jó kézi darálót találni valahol? -
-
5381
aktív tag
Sziasztok!
Próbáltátok már a Segafredo Origini kávékat? Érdemes ilyet venni Brikka főzőhöz? -
5381
aktív tag
Köszönöm a válaszokat! 700 alatt árulja egy kínai üzlet, annyit megérhet. Közben megérkezett a hario őrlőm is, a következő valami szemes kérdés lesz
-
5381
aktív tag
Én évekig öntöttem magamba az instantokat, tetszett, mert gyors.
Egy hónapja van meg a Brikka és valóban más úgy kávézni, hogy rászán az ember egy kis időt. A korábban macerásnak gondolt folyamat, most megtetszett, még a mosogatással együtt is. Ma jött meg az őrlőm, már előre látom, hogy így még jobban szeretek majd itthon kávézni
Akkor még az ízekről és illatokról nem is esett szó. -
5381
aktív tag
Sziasztok! Ma teszteltem Brikkában a Dallmayr Prodomo kávét és eléggé megzavart az íze. Kicsit savanykás, inkább gyümölcsös teához hasonló íze volt, a szűrőben maradt kávé is is inkább teás illatot eregetett magából. Ennek ez a normális íze, vagy nem ilyen főzésre való?
(Szemes, 2015-ig elvileg fogyasztható és a csomagolása sem sérült.) -
5381
aktív tag
Én is gázon izzítom, a legkissebb rózsán, kicsit kisebb lángon, mint a maximum. Meleg vízzel töltöm fel, a jel alatt egy picivel és ennél kicsit kevesebb jön le.
Sikerült végigpróbálni vele az Omnia Reserve sorozatot és leragadtam az Estete változatnál. Csak ne lenne ilyen drága.. -
5381
aktív tag
Sziasztok! Kávét miben érdemes tartani? Konkrétabban: kilós, szemes kiszerelést vennék, de nem szeretném folyton nyitogatni, inkább szétdobnám vagy 3 felé és mindig csak egy csomagot használnék. Gondolom ezt így illik
[ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
Köszi a válaszokat, ötleteket. Befőttes üveget terveztem én is, de ezek szerint felejtős Közben keresgéltem és a korzón is van egy ide kapcsolódó cikk . Itt viszont elég masszív csomagolást ajánlanak, lehet puffad az is majd rendesen
-
5381
aktív tag
válasz bbuffy #12045 üzenetére
Én kb 2 hónapja nyúzom a brikkat, de szinte mindig más ízű kávé jön ki belőle. Érdemes kísérletezni vele, a vízmennyiséggel, hideg-meleg vízzel tölteni, kávémennyiséggel, lánggal. Most szerzek majd egy mérleget és megpróbálok x mennyiségű kávé és y mennyiségű vízet belőni hozzá, hogy legalább ezek ne változzanak. Egyébként én is egyedül nyomom a 4 személyest, kevesebb (meleg)vízzel töltöm és nem töltöm teli a szűrőt sem. Az biztos, hogy rengeteg kávét fogyaszt, de lehet hogy én is
-
5381
aktív tag
válasz enterlaci #12098 üzenetére
Nekem úgy volt a legjobb, ha langyos vízzel indítottam. Nem forralttal, csak a meleg vizes csapból engedett vízzel. Kézzel érezve jó meleg vízzel. A tudomány viszont mást mutat Ma kipróbálom hideggel.
Egyébként, nálam szinte teljesen habként jön le a kávé, de amint kitöltöm csészébe, el is tűnik. Szóval olyan nagy eltérés nem lehet a normál kotyogóhoz képest. -
5381
aktív tag
-
5381
aktív tag
válasz enterlaci #12111 üzenetére
A nagyobbik Harioval őröltem. Ezen nehéz fokozatot pontosítani. Én kettőt határoztam meg, mikor sok kávé jön át a felső szűrőn és sok furat bedugul, a másik(egy osztással vissza), mikor egy-két furat tömődik el és kevesebb kávé jut át a szűrőn. Ez a második verzió, az elsőt csak egyszer észleltem és nem használom Egyébként a kávé is finom, talán csak egy kortyban éreztem gyümölcsösséget, a többiben valami meghatározhatatlan ízt éreztem. Mintha valami émelyítő cukrásztermék lenne, csak egész lightosan, nem émelyítve Az ízeket még tanulnom kell
-
5381
aktív tag
válasz enterlaci #12113 üzenetére
Ikeás? A híres Észak-Svéd kávétermő fjordokról?
Én kicsit későn zártam el a lángot, valószínű azért lettek nagy buborékok is. Meglepett, hogy ilyen lassan nyomta ki a kávét. A lánggal én nem variálok, a legkisebb égőn kb középállásban megy végig. A h2o jelölés alatt kb 2mm-re töltöttem. -
5381
aktív tag
-
5381
aktív tag
Ezek szerint olcsó kávéval lehet jól csajozni
-
5381
aktív tag
válasz -HajTömeg- #13050 üzenetére
Nincs benne egy szelep, ami túl nagy nyomás esetén kiengedi a nyomást? Ha van, akkor én ennek a koszosodására tippelnék.
-
5381
aktív tag
válasz WiZARD #13870 üzenetére
Az avx fórumon nekem nagyon ajánlották a Reneka szűrőket. Hihetetlen, hogy 15000 furatot benyomtak rá.
-
5381
aktív tag
válasz -HajTömeg- #13874 üzenetére
Nem próbáltam, csak ajánlották. Az AVX fórum lett a hivatalos forgalmazó. Gurulj lejebb az oldalon, ott írják. Nem egy párszázas ajánlat, de el sem tudom képzelni, mit művel ez a sok furat a kávéval és a vízzel
-
5381
aktív tag
válasz -HajTömeg- #13877 üzenetére
Nem olcsó, de biztos jó!
Más:
Én még csak ismerkedek egy Classiccal pár napja. A dupla szűrőből, 18 gramm kávéval, kb egy dupla ristretto mennyiséget sikerül kisajtolnom(15sec). Viszont kevés a crema, ugye így a lefolyás is jóval gyorsabb és néha fröcsköl a kiömlőnél a kávé. Ez a nem elég finom őrlemény, nem elég egyenletes szemcseméret(hario őrlő), vagy a nem elég jó tömörítés eredménye?
Úgy terveztem, ezeken zongorázok végig egyesével, de ennyi kávétól már tényleg keveset fogok aludni. -
5381
aktív tag
válasz ronin s8 #13880 üzenetére
A gép új, gondolom a tömítés akkor rendben.
Őrlemény finomsága...ezen már vettem vissza, mert volt, hogy pár másodperc múlva már a csepptálcába pöfögött. Még ezzel játszok egy kicsit.
Tömörítés...itt lehet a legnagyobb baki. Erre még rá kell éreznem.Én a finomabb őrlés irányába mentem volna, még jó, hogy rákérdeztem. Köszi
-
5381
aktív tag
válasz adpeter #13882 üzenetére
Köszi neked is! A tömörítés lesz a hibás szerintem. Mérlegem nincs, így a súlyommal sincs semmi gond
Majd a zöldségesnél megnyomkodom a mérleget(#13883) ronin s8 : Nem a kar felső részén fröcsköl, hanem ahol a csészébe csöpögne. Nem jellemző, de már 2X is láttam, hogy apró cseppek szállnak, miközben folyik lefelé a kávé is.
-
5381
aktív tag
válasz Pandras61 #13888 üzenetére
Basszus! Erről még nem is olvastam itt. A középen egy furatos szűrőm van és kaptam hozzá egy ilyen műanyag pöcköt is, valóban. Miért így adják, kinek jó, hogy fröcsög? Huhh, de bepipultam
Közben megnyomkodtam egy mérleget, eddig nagyjából 4-6kg körül tömörítettem. Ezen is változtatnom kell majd. A mérleg 8-ig mért, azért elég szép az a 10-15kg-os tömörítés.
Megyek, nézelődök szűrőügyben.Van esetleg ajánlott kategória? Az ilyen 600Ft-os szűrők olyanok, mint ami a brikkaban van, szerintem felesleges pénzkidobás.
Köszi mindenkinek a tanácsot![ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
válasz ronin s8 #13894 üzenetére
Oké, kipróbálom ezeket, végül is nem nagy összegek.
Egyébként nem értem a céget, sokkal költségesebben gyártható szűrőt adnak a géphez(meg egy műanyag! bizbaszt), ami ráadásul nem is működik. Gondolom szétnyomja az egész pogácsát a szűrőben, ahogy feltorlódik a kávé annál az egy furatnál. Inkább adnák sima szűrővel, meg egy normálisabb tamperrel. -
5381
aktív tag
-
5381
aktív tag
Elérhető árban, új állapotban melyik darálók ajánlottak? Itt és itt találtam párat, meg a Graef név is gyakran előkerül a fórumokon. Tetszene a Gaggia mdf is, csak azt nem igazán dicsérik.
Az Iberital Challenge és a Graef darálókat sokan használják, gondolom ezek jók. Kinézetre viszont nekem nem tetszenek. Az Ascasco és a Lux darálók képesek espresso finomságot produkálni? -
5381
aktív tag
Látom nagy az egyet értés a darálók terén
Köszönöm a gondolatokat, véleményeket. A Lux és az Asasco tetszik kinézetre, a Classic mellett jól mutatnának. A másik kettő nagy is, meg csúnya is. Még gyűjtögető üzemmódban vagyok, a vásárlás előtt azért lehet rákérdezek megint, hogy melyik, miért... -
5381
aktív tag
Még gyűjtögetek, de valószínű az lesz belőle. Gondolom bőven van fokozat, a tökéletes mellett, nem a teljesen rossz van A játék a mennyiséggel és a tömörítéssel, még a jövő zenéje. Még tanuló vezető vagyok.
Most úgy néz ki, sikerült belőnöm a hariom, a szűrőim is megjöttek, nincs már nyomásfokozás -
5381
aktív tag
válasz Gabesz1019 #14226 üzenetére
Hacsak nem típushiba, akkor nem hiszem, hogy az érintőkijelző tönkremenne. Én azért nem vennék ilyen gépet, mert túl bonyolult. Az egész automata, gondolom bármelyik folyamatában van egy kis probléma, letiltja az egész gépet. Viszont, ha nincs probléma, akkor nagyon kényelmes lehet a használata.
(#14221) paljoc : Én eddig brikkáztam a Yirgat, úgy is ízlett, de most a classickal kiteljesedtek az ízek. Pedig még nem is az igazi a csapolás. Hihetetlennek tartom ezt a kávét
[ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
Az a baj, hogy tényleg tetszenek a nagyobb, krómozott csodamasinák De azért illik megmászni a szamárlétrát.
Most a Brazil Santos-al lőttem be a darálót. Ezzel nem boldogultam a hario őrlővel. A Luxal másodjára szinte tökéletes lett. Olvastam, hogy blendekhez ajánlott kávé, de így magában sem rossz, igaz semmi extra ízvilág. Talán az ár a legnagyobb előnye De van még itthon Ethiopia Bale Wild Forest és egy másik csemege a P&Y Yirgacheffe. Ez a kettő már a kézi darálóval is manna volt, igazi napközbeni nyalánkságok
-
5381
aktív tag