Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soldier2

    őstag

    válasz Szabász #79349 üzenetére

    Nagyon. Sőt még annál is jobban. Persze csak akkor ha minőségi alapanyagot használsz. Ha rossz a kávé akkor egyformán ihatatlan mindkettő végtermke.

    Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

  • 72lakiluk

    tag

    válasz Szabász #79349 üzenetére

    Nem tenném. Mióta itthon GC van, a melóhelyi drága automatást nem is iszom. Bár abba átlagos kilós szemest töltünk, nem pedig frissen pörköltet, annak 3-4 szeres áron. De nem hiszem, hogy akkora javulást hozna, meg nem lenne szívem beletölteni sem egy automatába. Elveszik a feeling, ahogy látod kijönni a darálóból, meg érzed az illatát.. stb.
    Sőt már azon is gondolkodtam, hogy egy duplát viszek be és megiszom hidegen napközben. Az asszonynak szoktam előre főzni és amikor kihűlt még akkor is nagyon jó illata van.

    Más: Eddig is tudtam - köszönhetően a fórumtársak tanácsainak - hogy a világos pörkölést finomabbra kell darálni és próbáljak meg az 1:2 arány felé közelíteni. Egy korábi világosnál már le kellett tekernem a darálómat ( espresso 0-20-ig ) 6-7 környékére, akkor adta szépen a 25-30mp alatt az 1:2-2,5 arányt. Tegnap bontottam egy Nicaraguait és nagy meglepetésemre a 6-os fokozaton szinte átszaladt a víz. 4-esen 55g, majd 3-ason adott a 18g őrlemény 25mp alatt 44g italt.

    Üdv mindenkinek, kívánom, hogy jó kávéval induljon 2019 ! (meg persze a többi szokásos jókívánság )

  • Bazsee71

    őstag

    válasz Szabász #79349 üzenetére

    A karosból jóval többet lehet kihozni, persze jóval több munkával és odafigyeléssel. Ezt pedig nemrég írtam le egy másik fórumon, idézem:
    "Jura Impressával van tapasztalatom (S70), helyén kezelve meglepően jó kávét lehet belőle kicsikarni. Jól be kell lőni az őrlemény és a víz mennyiségét, vízhőfokot maxra tolni, őrleményt pedig a legfinomabbra.
    Az fontos, hogy minden kávé után egy öblítést kell nyomni rajta (én a biztonság kedvéért kettőt is), mert a dugattyún lévő szűrőt könnyen eltömíti. Egyébként az is könnyen orvosolható, csepptálca kihúz, és a lapát mögött felnyúlva egy papírral könnyen le lehet törölni. Ezt a macerát sajnos vállalni kell a finom őrlemény miatt."

    Mondjuk száraz etióppal toltam, azt még nem nagyon sikerült elrontani.

    72lakiluk: Én inkább a jól belőtt, friss automatásra szavazok, mint az állott presszóra. :U

Új hozzászólás Aktív témák