- Aliexpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
- ASUS routerek
- SkyShowtime
- Kihagyták az NVIDIA-t egy új AI-hálózati szabványból
- Ömlenek a fiatalok a Facebookra
- Computex 2024: Wi-Fi 7 mesh router az Acer receptje alapján
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Először is grat a géphez! Biztosan sok örömöd lesz benne.
Másodszor: még csak véletlenül sem akarlak elkeseríteni, inkább megkímélni a kezdeti csalódásoktól, így annyit javaslok, hogy valami egyszerű kávéval próbálkozz csak a Minivel, aztán még véletlenül se add fel, mert 100%, hogy nem hozza az elvártat, és nem a gép hibája lesz. Két ismerősöm is próbálkozott vele, de sajnos be kellett látniuk, hogy erre a feladatra kevés a Mini. Kelleni fog egy CM702-es. Egy ismerősöm lehet tovább is lép róla pár héten belül, ha pedig így lesz, azt úgyis megosztom itt a fórumon.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Jártam ma a Danettinél, hoztam is egy TT 8020-ast, illetve egy guatemalait. Volt szerencsém éppen pörkölés közben érkezni, kaptam is egyből egy 1 órás adagból kóstolót. Egy új etióp kávé, a nevét meg sem jegyeztem, de meglepő módon még így frissen is egy testes, gyümölcsös ital lett a végeredmény, még biztosan visszatérek rá. Sefcsik Tamással (Block Coffee Room) egyből sikerült elbeszélgetni, nagyon lelkes, mutatott egy burundit, ami még zölden is gyümölcsös illatot árasztott (persze a többi zöldhöz mérten).
Elmondta, hogy a 8020-as egy igazán olaszos blend, míg a 7030-ast kicsit világosabbra vették, illetve a későbbiekben tendálnak majd a világosabb pörkölés irányába.Remélem hétvégére megérkezik a GC, és akkor beszámolok majd az első tapasztalatokról. Az viszont biztos, hogy PY Aricha kell még. A napokban Aramoval etettem a Brikkát, és még így elkészítve is ott van az a jellegzetes íz.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
No akkor sorban:
1. Az elején én is csak a duplázást javasolnám, sokkal egyszerűbb. Aztán ha a szimplázás felé húznál, akkor érdemes beruházni - szintén fragolától - egy szimpla tölcsérre és egy 41mm-es tamperre. Egyébként kezdésnek egy IMS B68 2T H24.5 M jelű szűrőt javasolnék, ha jól tudom expolygonnál és danettinél is kapható. Ez még elfogadható áron megy, de már mérföldekkel jobb a gyárinál, kezdőként is fel fog tűnni.2. Tampert írtam korábban, ehhez még annyit, hogy nekem 58,6mm-es normál és Palmtamp van, utóbbit már 58,5-es méretben gyártja fragola. Ha simát veszel, akkor mindenképpen az 58,6mm-est ajánlom, passzol minden kosárba, és nem kell játszadozni, hogy mindenhol megfelelően tömörítsen.
3. Kezdésnek mérőpoharat, 0.01g-os mérleget ebayről, vakszűrőt, fejtisztító kefét, tersonetet, citromsavat és gyantapatront vettem. Utóbbit megbántam, nekem állásában szétnyílt, és kifolytak a golyók, meg furán nyálkás volt mindig a vízcső. Aztán tavaly vettem egy Oscar Blit 90-es tasakot, azóta öröm és boldogság. Közben kétszer kapta szét fragola a gépet, mindkétszer totálisan vízkőmentes kazánról számolt be. 14 hónapja van nálam a gép, de eddig csak egy finom citromsavazást kapott novemberben, nem akarom kínozni az alu kazánt.
-
Bazsee71
őstag
Inkább keresd meg fragolát, és rendelj tőle egy 58,6-os tampert, az a tuti. Árban nem sokkal több, de pontos méret.
Az, hogy mennyi, azt a szűrő és a kávé pörkölési szintje határozza meg. Nekem 17-19g között mozog a jelenlegi kosárral (Reneka), utóbbi ha világos kávéval van dolgom. Úgy szoktam próbálni, hogy tömörítek, felhúzom a kart, majd leveszem, és ha a felsőszűrő csavarja nem érte el, akkor nálam jó.
PID nagyon függ magától az eszköztől, beépítéstől, és aztán a kávétól, ezt ki kell tapasztalni. Én 88 °C alá nem szoktam menni, átlag ~92 °C körül mozgok, de ez a Te gépeden nem jelent semmit, tök más kilépő vízhőfok is lehet.
Szűrő nyugodtan lehet használt, szerencsére nem könnyű elrontani.
Leírom az én eljárásomat, nem szemetelés ez itt.
1. Zaccot kiütöm a szemetesbe, elmosom a kosarat és a kart egy ikeás kefével, de van aki erre fogkefét használ.
2. A gépen engedek egy kis vizet (ezt egy pohárba szoktam, hogy ne a tálca teljen), utána egy mikroszálas törlőkendővel (aldi vagy lidl volt nálunk a legolcsóbb) áttörlöm a felsőszűrőt, majd egy kefével (ilyet is kapsz expolynál) átsöpröm a kartömítést is.
3. Ezután vakszűrőzök, majd ismét törlök egyet a mikroszálas kendővel.Most ez így elég macerásnak tűnhet, de kellő rutinnal nincs egy perc az egész.
Én Oscar Blit 90-es tasakot használok, így tartom magam ahhoz, hogy évente max. egyszer citromsavazom a gépet, akkor is híg oldattal. Tersonetes vakszűrőzés ajánlott hetente, én eddig lusta voltam és kéthetente-havonta csináltam, de most hogy Brikkáztam, érzem hogy pár használat után milyen kis vékony film képződik a felületen, így ráállok a heti egyre.
Tersonetezés:
1. Víztartály feltölt.
2. Fél kávéskanálnyi tersonet a vakszűrőbe, 6-7 másodpercig járatom a szivattyút, majd lekapcsolom.
3. 15 perc után megint elindítom a szivattyút 6-7 másodpercre, leállítom, majd leveszem a kart, elöblítem.
4. 2-3. lépést ismétlem 3x.
5. Kiengedek 1 dl vizet a gépből, majd vakszűrőzök, megint egy deci víz, vakszűrő és végül 1 deci víz, megtörlöm a fejet mikroszálassal és kész.Sokféle módja van ennek, de nálam ez a bevett szokás.
sz.zs.: nálam Oscar tasakkal nincs nyálka, Nordával meg nincs tapasztalatom.
-
Bazsee71
őstag
Amikor én voltam, akkor Béndek Tamás is ott volt, de megmondom őszintén, nem néztem hogy készítik a kávét, a végeredmény igen jó volt. Engem inkább az bosszant, hogy sokszor nem érződik az italon a lezserség, a Kék Elefántban sem láttam annyit maszatolni a baristát, mint amennyit én játszadozok vele, a kávé mégis fenomenális volt. Megkérdeztem, és a hőfokkal sem babrál különösebben, ritkán megy el 93 °C-ról.
Amúgy a Pécsi Kávéban kaptam egy grátisz kávét, mert Tamás mondta, hogy a guatemalait már nem adná ki, mert hiába hűtőcsapol, annyira túl van melegedve a gép, hogy megég, inkább ajánl mást. Aztán mondtam hogy akkor mindegy, csak kíváncsiság volt mert most hoztam éppen a Danettitől, erre mondta hogy akkor csakazértis ad egyet, és legalább tudom milyen mikor megég.
Na meg ma is tanultam valamit, én sem tudtam mi az az omniroast. De ahogy nézem nem is nagyon használják a pörkölők a kifejezést, legalábbis azoknál a kávéknál, amikkel találkoztam.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #54812 üzenetére
Pont délután osztottam meg a Daráló podcastben a Socratic Coffee posztját. Drukkolok én is, hogy ez legyen a befutó, és akkor már csak frekvenciaváltót kell lőni.
Ha már feltűnik külföldi webshopokban is, akkor majd rákérdezek a Danettinél, addigra remélhetőleg tapasztalat is lesz vele.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #54828 üzenetére
Szerintem csak az első kettő, legalábbis az LG ezen szériájában én csak 3 fázis kimenetűt láttam. Triak pedig kiesik sajnos, azzal tényleg odavész az erő.
Kínából lehetne még rendelni, de most eltűntek aliexpressről, alibabáról pedig macerásnak tűnik, egyelőre nem rizikózok.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #54831 üzenetére
Nem is értem arra miért nem csaptak le, de legalább lesz egy frankó darálód filterre.
Szerk.: most jött a levél weboxtól, itt a gép. Nem sok időm lesz nyúzni a hétvégéig, de nagy az izgalom.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #54834 üzenetére
Elvileg tesztre lesz náluk egy nemsokára.
Más:
Mázli, hogy éppen csomagot kellett feladnom Surdának, különben ott toporoghatnék a webox automata előtt. A feladással akartam kezdeni, nem volt üres rekesz. Mondom akkor átveszem a gépet, nyílt is az ajtó, a szél pedig azzal a lendülettel visszacsukta. Persze kérdés nincs, hogy át tudtad-e venni. A feltüntetett telefonszám még csak ki sem cseng, a gépet pedig kamera figyeli, így az ajtó feltépése sem volt opció.
Így megpróbálkoztam még egyszer a csomagfeladással, elvileg egy rekesznek már üresnek kellett lennie. Szerencsére így is volt, nyílt az ajtó, ami mögött ott volt a GC. -
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #54836 üzenetére
Igen, ha ott hagyom az automatát, akkor a következő ügyfélnek a GC-t tartalmazó rekesz nyílik...
-
Bazsee71
őstag
Nem bírtam ki, hogy este ne igyak kávét, ha már itt a gép. Amit két húzás után ki merek jelenteni, hogy a rézcsöves csörgés tényleg abbamaradt. Továbbá, hogy a januárban kiadagolt PY Aramoból még most is sikerült értékelhetőt húzni, igen szép cremával. Még holnap gyakorlok, aztán ünnepekre bontom a CM kávékat. A potmétert azért idő lesz kiismerni, de jó móka lesz ez, érzem.
Az átalakítás szokás szerint igényes, kiváló munka.
-
Bazsee71
őstag
Pár nap rövid tapasztalata a GC-vel, egyben vitára is bocsátanám a dolgot, hátha valaki előáll valami okossággal.
Szóval, kezdésnek januári PY Aramóval próbálkoztam, ami ugyan nem tündökölt már igazi fényében, de még mindig sokkal jobbat húztam belőle, mint amit a két hét szünet 1-2 kávézójában ittam. Az 5-6 ital ami készült, még kevésnek bizonyult kiismerni a szabályozást.
Aztán nyitottam 3 napja egy CM Danny Moreno-t, és képtelen vagyok belőle egy jót húzni, csak savakat és pici keserűséget érzek benne, semmi gyümölcsöt. Renekával próbálkozom, 18g-mal. A nyomásszabályzóval is küzdök, mert nem látom átnedvesedni a pogácsát, majd tekerem a potit, és egyszer csak elkezd hirtelen felmenni (ekkor jön meg a pumpa hangja is, eddig csak búg). Utána visszafelé már jobban tudom szabályozni.
Ma megnyitottam a Bean On TT 8020-ast, mondom kell egy kis olasz. Ebből 16g-ot daráltam a Renekába. Elsőre olyat húztam, hogy ejha. Persze gyümölcs meg sav nuku, de úgy egyben volt az ital, egy jól eső olasz lett. A nyomással is tök szépen tudtam felfelé menni, nem volt a hirtelen ugrás, szinte baronként tudtam adagolni. Na és itt a rejtély, amit egyelőre egy dologgal tudok magyarázni: sok a Renekába még a 18g világos pöri is, mert nagyon feltapad a felsőszűrőre, amitől egyszer csak megindul a csatornákon a víz, és ekkor kap erőre a pumpa is. Erre utal még az is, hogy mikor indítom, és elkezd felkúszni a nyomás, 5 bar környékén rendesen rá kell tekernem a potit, mert visszaesik a nyomás. A 8020-asnál ha nem nyúlok hozzá, marad 5 baron, nem kezdett el visszazuhanni.
Ötletek?
Szerk.: vakszűrőzés után egy pillanatra el szoktam indítani, hogy elengedjem a nyomást, aminek olyan hangja van mint ha egy turbófeltöltő szisszenne a gépben, imádom.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #54909 üzenetére
Megosztom ITT is a rendkívül amatőr, kissé elbénázott, mobilos home videókat. Akinek nem veszi be a gyomra, hogy az egyiken párom reggeli tejeskávéja készül, az meg se nyissa.
A tejes videón amúgy az látható, hogy szépen elindul felfelé a nyomás, de nem akartam hogy egyből megszaladjon, ezért visszavettem. Ez itt hiba volt, a következőnél ezt inkább nem piszkálom meg. Utána felugrik, aztán visszafelé már szépen el tudom venni.
A másikon próbáltam eltalálni a poti állását előáztatáshoz, így el is bénáztam az elejét, jó sokáig nem történt semmi. Finom ez sem lett, még a közelében sem vagyok a jónak. Már beletörődtem, csak 3 adag szenvedés maradt.
Egyébként Renekába most 16g-ot tettem, el is veszik benne, mégis megduzzad annyira a pogácsa, hogy - igaz éppen - de látszik a csavar nyoma.Késő délután lövök egyet a TT 8020-as blendről is, hátha sikerül úgy mint tegnap, ott gyönyörűen lehetett neki adagolni felfelé is. Leírni is alig merem, de végre ittam egy jó kávét, persze ez a bénázásom bizonyítványa.
A lényeg, hogy alakulgat a történet. És ahogy fragola is írta, finomabbra kell őrölni, és nem is kicsit. Arra tippelek, hogy az előáztatással megduzzad/lazul a pogácsa, utána pedig könnyebben tolja át rajta a pumpa a vizet.
A videókat kérlek ne osszátok sehol máshol, és ne is töltsétek fel máshova, csak a leírtak egyértelműsítésére töltöttem fel.
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #54912 üzenetére
Na a Strada 17g-os szűrővel 94 °C-on sikerült egy egész jót húzni a Danny Morenoból, 18g-mal töltve a kosarat. Aztán visszamentem a Renekára, mert az mindig javulást hozott eddig, erre megint citrusos semmilyen lett. Még egy adag maradt, aztán jön a CM Gitchathaini, közben pedig megnyitom majd a Bean On guatemalait is.
Most már egyre jobban kezelem a masinát, egyedül a kezdő fokozat eltalálása jelent még sokszor gondot, az még idő lesz. Egyébként meg mint ha nulláról indulnék, teljesen újra kell értelmezni a daráló beállítását is, ezzel együtt a kávé mennyiségének belövése is előtérbe került, eddig ezt elég lezseren kezeltem.
kozsy18: Mi a jelenlegi? Kézi szóba jöhet?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz kozsy18 #54931 üzenetére
Megvan már, tied a full tuning MiniMill.
Engem a Kinu M47 vett le a lábamról, baromi jó kávét húztunk vele a Macskakőben. Arról nem beszélve, hogy milyen igényesen összerakott szerkezet, egyszerűen lenyűgözött, végre egy becsületes mérnöki munka. Filterre való alkalmasságáról azonban még nincs információ. Daráló podcastet érdemes követni, elvileg rövid időn belül tesztelik onnan egy páran.
Motoros eszközre igazából csak tuning SJ jut eszembe, valami spéci késsel, de az megint kicsit ingoványos talaj. Illetve ha vadászol valahol egy La San Marco SM95-öst, azt fel tudod szabályoztatni fragolával, és mehet bele a ZM kés (SocraticCoffee várhatóan a napokban közöl róla mérést). Bele megy még a Majorba is, csak a 1,5x-es fordulatszámon kérdéses, hogy mit mutat.
Megértem egyébként, hogy nincs kedved tekergetni, valószínűleg nálam sem lenne hosszú életű a lelkesedés. Bár egy M47-es el tudna gondolkodtatni... -
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #54932 üzenetére
Bocsi, ezzel elmaradtam. Nálam eddig egy - jó értelemben véve - tipikusan olasz kávénak tűnik, gyümölcsösség nélkül. Ez azért fenntartással kezelendő, mert most a nyomásszabályozóval kvázi újra tanulom a kávékészítést, lehet valahol lapul benne enyhe gyümölcsösség.
Nem ez lesz a hétköznapi kávém, mert egy kis extra ízre igényem van, de biztosan tartok majd belőle itthon, mert ezt tudom elképzelni olyan vendégkávénak, amin senki nem fanyalog.
Remélem lassan Surda is beszámol róla, illetve jövő hétvégén már adp-nél is lesz 2 csomag. Illetve a héten nyitom a guatemalai kávéjukat.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Én a kosarat áztattam tersonetes oldatban, illetve öntöttem egy kicsit az alsó részbe is, nem lett semmi baja. A kosárból szép kis barna trutyi jött, pedig mindig alaposan el volt mosva. Szerintem át is lehetne főzni vele, ha mattul is, akkor csak a belső rész. Mivel szüleimé a Brikka, meg alig volt még használva, így én nem kísérleteztem vele.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
CoffeeGeek-en meg erre akadtam, ott a kérdező a Bialettitől ezt a választ kapta:
One thing you can do is fill up the bottom container with water and put about 3 tablespoons of baking soda in it and bring almost to a boil and turn fire off and stir the soda and let sit for about 30-45 min or so. This will loosen the mold and any corrosion or hard water deposits. You can brush if needed. To keep these aluminum pots lasting for years you need to rinse after use and towel dry. I store mine apart so no condensation stays in the pot because they will mold. Take the filter plate and gasket out and you can also soak the filter plate and the coffee funnel in the same mixture in a large sauce pan. If the top needs the same treatment just make a paste of soda & water and spread it on the inside and under the upper chamber where the tube goes up and after it soaks use a tooth brush to clean the tube and around the threads. Let me know if this helps, it works quite well unless the pot is to far gone. The pot will normally get some pitting and discolor from the coffee but that is fine. Just if it gets the crusty stuff and water deposits you need to clean like this. Hope this helps.Szóval lehet egy próbát tenni a szódabikarbónával is.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz Csápájev #54986 üzenetére
Tegnap óta egy másik technikával kísérletezek a GC-n, ma reggel már egy elfogadhatót sikerült húznom a Gitchathaini-ból (ezt mindig kopiznom kell, nem fogja az agyam). Este még próbálok rajta javítani.
Azt csinálom, hogy a potit ~1/3 állásra tekerem, itt már kellő kraftot kap a pumpa, és így indítom a csapolást. Amint megmozdul a nyomásmérő mutatója, már tekerem is vissza alaphelyzetbe a potit. Így is felkúszik 3-4 bar környékére, itt éppen csak csepeg a kávé. Aztán 10s múlva rátekerem, felmegy 8-9 barig, az utolsó 6-8g-ot pedig visszavéve folyatom le, 5 bar körül.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #54993 üzenetére
Mondjuk egy megbízható helyre betérni, és a felszolgált kávéból kérni szerintem jó ötlet, sokat segít egy jó referencia. CasMo mellett szól, hogy van 100g-os kiszerelés is, próbára az még vállalható.
mdav88: egyeztetni kell vele, mert elég ritkán van tudtommal, de nekem nagyon bejött tőle a Kenya AA.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz sutszi #55034 üzenetére
Szerintem a vékony perem éppen pontosabb illeszkedést biztosít, sokkal kisebb az esélye, hogy valahol eltávolodjon a két felület. Nekem a román 4 személyes Brikka van, én is csak akkor használom ha a GC-t valamiért nem tudom, tehát nem sok a tapasztalat. Néha hallani, hogy picit ereszt a menetnél, de pár cseppről van szó, néha meg semmi nem jön ki. Minden egyéb körülmény ugyanaz, mint a másik Brikkánál? Nem lehet, hogy valami kávémaradék bent ragadt a szelepben/csőben, és az rontja az ízeket?
-
Bazsee71
őstag
válasz sturmanek #55091 üzenetére
Ezen szerintem kár rugózni, más fórumokon is tipródnak ezen, de aki nem akar tekerni, az nem fog. Nem kell senkire ráerőszakolni a kézit.
Egyébként most talán a legjobb vétel a Skerton Plus, ott már gyárilag megvan a tengely alsó megvezetése.
norby_42: Milyen eszközpark mellett nem érzel különbséget, illetve milyen kávéval? Őszintén szólva kétlem, hogy egy CM702-es nem produkálna jobb végeredményt mint ez a kis kézi.
fragola: Úgy látom megint meg lett kavarva az állóvíz, de az dicséretes hogy a kínaiak már így összerakták. Most kimaradt 4 nap, de a nyomásszabályozóval kezdünk összebarátkozni, majd ha lesz egy kis időm foglalatoskodni vele akkor dobok fel videót, úgy érzem megvan a technika.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
A szombathelyi Metroban biztosan, de gondolom így a többiben is kapható a Mad Scientist CP-550 nevű söre. Vettem egyet próbának, a héten tesztelem.
Számunkra ezért lehet érdekes:
"A CP-550 az első eleme az android szériánknak. A Casino Mocca külön ehhez a sörhöz tervezett/pörkölt singe-origin kenyai Gachatha kávéjával főztünk egy olyan portert, ahol kicsit lágyabb, inkább kekszes, karamellás malátaalappal dolgoztunk, hogy a kávés csokis pörkölt ízjegyek a kávéból ne kavarodjanak túlságosan össze a hasonszőrű malátás ízekkel. Maláta és kávé inkább egymás kiegészítései legyenek.A végeredménynél törekedtünk arra, hogy egy egyensúlyi állapot alakuljon ki."
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #55109 üzenetére
Kizárt. Én is odáig jutottam, hogy nyílt helyben egy kézműves söröző, és az ottani tapasztalatok alapján kértem ajánlást kaligulától a Macsakőben, és ott találkoztam először a Mad Scientist italával. Utána kóstoltam tőlük párat, és eddig egyikben sem csalódtam, teljesen új élmény az eddig fogyasztott sörökhöz képest. Itt pedig a CM tette hozzá az alapanyag másik felét, kimondottan biztató. Ízjegyekről továbbra sem nyilatkozom sem sörnél. sem kávénál, nem megy ez nekem.
Eddigi egyedüli sikerélményem egy barátom borával volt, amire kóstolás közben ráböktem, hogy micsoda vaníliás ízjegyet mutat, és tök boldog volt mert a borversenyen is azt emelték ki a belőle. Se előtte, se utána nem történt velem ilyen.norby_42: A fórumtársak leírásai alapján a manuál karosok nagyon megbocsájtóak. Én se Pavonit, se Caravelt nem próbáltam, szóval részemről is csak feltételezés.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nálam dettó ugyanez volt, annyi hogy PID szerint 93-94 °C körül mozgott a jó tartomány, a töltet is stimmel, 1:2,3-1:2,5 arány. Végül sikerült aránylag jót kihozni a kávékból, de közel sem annyit, mint vártam, illetve amilyen szintet a szegedi Kék Elefántban kaptam. Amúgy a beállításokat eltalálva nekem megint a Reneka hozta a jobbat, de a gyümölcsök még mindig megbújnak a savak mögött. Majd okoskodok valamit a darálóval.
-
Bazsee71
őstag
Csak a piros almát ne. Múltkor Lidlben ennyi volt kiírva a ládák fölé, hogy piros alma, zöld alma, hát az fájt. Én ezért vagyok mai napig szkeptikus ezekkel a besorolásokkal, mert oké, ráírja hogy szilva. Na de melyik fajta? Na meg aki kóstolja, annak mi a szilva? Az áruházi zölden szállított roppanós, vagy a napon érett, már-már kásás.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #55149 üzenetére
Jonatán, Starking, Gloster, Egri, Ceglédi?
Félreértés ne essék, elfogadom én, meg vitába sem szállnék a nemzetközi jelöléssel, csak az erőteljes szubjektivitásra akarok célozni. Pár év múlva lehet teljesen más véleményen leszek, de ez nekem még mindig kicsit olyan, mint a "Mit gondolt a költő?".
-
Bazsee71
őstag
Hát pont ez a piros alma esete is.
Szerk:: lehetne ez kék szőlő, fehér szőlő, zöld alma is, nem kevésbé pontatlan mint a vörös bor.
Szerk2.: csak példának hoztam, nem kukacoskodásnak. Viszont olyan szempontból lehet értelme, hogy zöld színű almából is van olyan, amelyik édes-omlós-kásás, és van olyan ami roppanós-fanyar.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs