- Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mozilla Firefox
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Windows 11
- Proxmox VE
- SkyShowtime
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux - haladóknak
- Perelnek a vallásos kripto-piramisjáték miatt
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Peti...(16v)
tag
válasz *Mukeey* #75579 üzenetére
Próbáld meg egy másik kifolyóval, vagy egy feneketlen karral. Nálam is szokta csinálni néha, már mindent hibáztattam, aztán kávéváltáskor meg megjavul. Kávéfüggő, tehát nálam biztos hogy nem tökéletes az eloszlatás/tömörítés.
Egyébként ha ennyi kávé ment már át a kezeiden, akkor nekünk kéne kérdeznünk tőled 🙂 -
Peti...(16v)
tag
Végre kicseréltem a kést a konyban. Mi a legutolsó infó, kell a bejáratás a gyári Mazzer késeknek? Ha igen, kb. mennyi?
-
Peti...(16v)
tag
válasz Peti...(16v) #76410 üzenetére
Ebben tudna valaki segíteni? Köszönöm!
-
Peti...(16v)
tag
válasz Bazsee71 #76851 üzenetére
Ugyan nem GC, de a Catleren én most dupla felsőszűrőt tesztelek, felül van az IMS, alatta a pogi felé a Gaggia ipari. Nagy tapasztalatom még nincs. Külön-külön egyik sem hozott a gyárinál jobb eredményt, mert túlságosan egybeesnek a vízterítő és a szűrők furatai, így szinte direktben átlövi a vizet rajtuk a gép.
Még azon agyalok, hogy kéne gyártatni Gaggia mintára egy vízterítőt, ami illeszkedik a gépre és erre mehetne az ipari felsőszűrő...
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz Nibiru #78037 üzenetére
Ezen a képen jól látszik a rendszer felépítése, és az is, hogy a fejfűtés is pid-vezérelt: [link]
Az én gépem nemrég múlt 3 éves, és eddig meg se nyekkent. Ha mégis probléma lenne, ott a márkaszerviz, de a neten is találni szerelési leírásokat/videókat. Pumpa, mágnesszelep szabványos alkatrészek, viszont sajnos gyorscsatlakozós tefloncsöveket használnak, ami addig jó, amíg nem kell hozzányúlni.
A mostani új árát sokallom érte, de ilyen tudású gép nincs kevesebbért.[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz paljoc #78057 üzenetére
Ez jó, mostantól mégkevésbé félek egy meghibásodástól. Mondjuk eddig se paráztam túl a dolgot 😉
Neducsimn: érdekes amit írsz, nekem még soha egyetlen alkalommal sem dobta le a kart... Csak azért írom ezt le, nehogy ez is szárnyra kapjon, és holnaptól már úgy legyen emlegetve a típus, mint amibe kapaszkodni kell kávékészítés közben.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Gravity1234 #78105 üzenetére
Az is egy megoldás lehet, hogy szimplát húzol neki, és az őrlemény mennyiségével lövöd be a lefolyást, hogy ne kelljen a darálót elállítani.
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #78257 üzenetére
A gépek lelkivilágával nem akarsz foglalkozni? Pid, opv, egyéb tuning? Lenne mit fejleszteni rajtuk, és szerintem lenne rá igény is.
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #78259 üzenetére
Írtam privátban.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Csápájev #78466 üzenetére
Úúh, ez nagyon guszta! Ízre is ilyen jó, mint amilyen jól néz ki?
Legutóbb Miskolcon nem estem a hasra a kapott kávétól, olyan semmilyen volt, és abból sem sikerült túl jókat húznom, amit hoztam tőlük. Nem tudtam eldönteni, hogy döglődött már, vagy csak nem találtam el a megfelelő beállításokat. -
Peti...(16v)
tag
Srácok, kinek hány grammos a Renekája? Látom a 16 grammos ismét kapható, de nem kicsi ez? VST-ből 20-ast használok, nálam ebbe megy pörköléstől függően 18-19g, így a 16-osba kb. 14-15 menne, ami félek kevés.
-
Peti...(16v)
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz norkov84 #79287 üzenetére
Most próbáltam, bevált! Kösz a hasznos tippet mindenkinek akinek benne volt a keze 😉
A másik tippet is kipróbáltam: nem a szűrőbe, hanem egy mércés üvegpohárba daráltam a szegény ember Roburjával 😅. Háát, így egy csapolás után inkább nem mondok véleményt, mert pont ugyanolyan jó volt az etióp Guji, mint az előzőnél, ahol csak wdt volt. Szerencsére van még a kávéból és időm is van tesztelgetni, megnézem majd nyitott karral is, hátha úgy látható különbséget találok.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
Töredelmesen bevallom, az enyém is elkezdte így 3 éves korára. De annyira nem zavar, hogy gőzcsapot cseréljek. Majd ha lesz valami nagyobb baja, akkor ezt is cseréltetem. A pumpa is halódik, előjött a jelenség, amit múltkor Paljoc említett, hogy előáztatásnál nem tud elindulni a pumpa kis nyomással, csak próbál, lehet hallani az akaratot. Viszont véletlenül rájöttem a megoldásra: a csapolás indítása előtt 2 mp-re ki kell nyitni a forróvízcsapot, és utána gyönyörűen teszi a dolgát szép lassan, fokozatosan épül fel a nyomás.
Hasonló trükkel nyomásprofilozni is lehet (volt már erről szó, de hátha vannak itt újak), csapolás közben meg kell nyitni kicsit a forróvízcsapot (de csak annyira, hogy a mikrokapcsoló ne érzékelje és állítsa le a csapolást), és szépen lehet tornáztatni a nyomást. -
Peti...(16v)
tag
Kávé frissesség téma: nálam is az adagonkénti fagyasztás vált be. Egyáltalán nem érzem macerásnak, amit az ember befektet a porciózásnál, azt visszakapja kávékészítéskor. És a legfontosabb, hogy hetek múlva is pont ugyanazt az eredményt kapod. Ma pl. egy PY Etióp Gujit kaptam ki a fagyóból, még két ünnep között raktam el, és a felírt őrlőálláson és hőfokon egy parádés kávét húztam elsőre, nyitott karral. Jelenleg szerintem nincs jobb megoldás, és a kis üvegek szinte végtelenszer újrahasználhatók.
-
Peti...(16v)
tag
válasz beleriand72 #81701 üzenetére
Használj aeropress filterpapírt, és nem kell többet a felsőszűrő tisztasága miatt aggódnod. A lefolyást is egyenletesebbé teszi, segít elkerülni a csatornásodást. Vízbe áztatva tedd a pogácsa tetejére és megvagy. 2x, 3x újra felhasználható egy papír, ha elöblíted. Nekem nagyon bevált.
-
Peti...(16v)
tag
válasz beleriand72 #81704 üzenetére
Nem egyforma a két oldala? Szerintem tökmindegy
-
Peti...(16v)
tag
Nekem is megvan/volt a véleményem a témáról, de pont azért kussoltam, mert nem akartam hosszabbra nyújtani a vitát. Meg egyébként is leírtátok helyettem.
Más: most ittam egy PY sötétre pörkölt robusztás blendet, még egy icipici cukrot is tettem bele, és rohadt jó volt! És ettől most boldog vagyok. Ennyi. Nekem erről szól az itthoni kávézás. Pont nem érdekel, hogy egy szűk szakmai réteg erről mit gondol.
-
Peti...(16v)
tag
Én egyelőre elengedtem a specialty vonalat. Sokáig próbálkoztam, a szettet hibáztattam ezért fejlesztettem, de csak nem jött el a katarzis. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nem (csak) a szettel van baj, hanem hogy ez a vonal nem nekem való. Sok helyen próbálkoztam, de sosem kaptam emlékezetesen jó újhullámos kávét. Sőt, pontosan olyanok voltak ízvilágra még a jobbak is, amilyeneket otthon hibásnak gondoltam. Volt amelyik jobb volt, de abból se kívántam volna sorozatban többet. Ugyanez volt itthon, sikerült belőni egy kávét mondjuk 3. húzásra, jó volt, de nem esett jól a negyedik. Tehát lehet hogy jókat ittam, de ez a jó nekem nem ízlik.
Van egy határsáv a klasszik vonal és az újhullám között, ezt keresem. Legyen csokis, mogyorós vagy mandulás, de ne legyen lapos, és legyen benne valami izgalom, pezsgés, hullámok. Talán ez lenne a sav? De ne legyen kovászosuborkalé vagy csalamádé íze, mert nekem az nem kávé.
Sokszor gondolkoztam már azon, hogy el kéne menni egy hozzáértő személlyel közösen pár jó kávézóba, és ugyanazokat a shotokat megkóstolni,így ha neki ízlene nekem meg nem, akkor bebizonyosodna, hogy nem a kávéval van baj, hanem velem. Mert az is előfordulhat, hogy a sok próbálkozás ellenére még sosem volt szerencsém egy jó újhullámos kávéhoz...
-
Peti...(16v)
tag
Délelőtt betettem a hűtőbe a második dupla egyik felét (tehát egy szimla espressot 😀) és most megittam hidegen. Nagyon jó volt, jobban jöttek az ízek mint melegen, és még jobban is esett. Tudom, feltaláltam a spanyolviaszt. De nem kell ide semmi hókuszpókusz meg tonic, csak előre kell gondolni rá, hogy jól le tudjon hűlni. Érdemes kipróbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen