-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Kofio-nál is lehet kapni már puck screent: [link], 58.5 illetve 57.35 mm, előbbiből csak egy, utóbbiból két különböző vastagság. Illetve a cseh oldalukon mindkettőből van mindkét vastagság, nem tudom nemzetközin miért nem. Meg cseh oldalon olcsóbb is (és ugyanúgy küldik onnan is Mo-ra).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Mclovin #118932 üzenetére
"El szoktam öblíteni csak, langyos vízzel. Inkább csak hideggel kéne amúgy?"
Én meleg vízzel szoktam, olajokat leoldja. Utána eltörlöm papírtörlővel, vagy hagyom darabokban megszáradni."Köszi a tippet, most én is 12-re állítottam 15-ről és tartósabb talán a crema..de még mindig nem olyan, mint pár 'Alza koffis' képen láttam itt a topikban"
Brikkával sose lesz olyan crema, mint espresso géppel, jelentősen kisebb nyomáson dolgozik. -
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118966 üzenetére
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118968 üzenetére
Ha így működne, akkor lenne értelme. De engem nagyon meglepne, hogy ha egy adott hónapban nem ugyanattól a pörkölőtől érkezne 3 kávé (jobb esetben 3 különböző, de szerintem valószínűbb, hogy 3 egyforma).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz beleriand72 #118977 üzenetére
Fellow Stagg EKG vagy Timemore Fish. Elvileg utóbbinak van jelenleg a legjobb kifolyása, előbbi meg a legáltalánosabban használt (megelégedéssel).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #119033 üzenetére
Attól függ hogyan főzöm. Hedrick 2 / 2x1 perces bloomos verziójánál visszarakom. De pl. Aprilnél nem szoktam ahol első öntés után 35s-re öntöm a következőt és kész is. Kettő között átmenetet képező módszereknél általában nem szoktam lustaságból De valószínűleg ha lenne hőtartó elektromos kannám akkor visszapakolgatnám miért ne alapon.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #119034 üzenetére
Szerk, csak kifutottam az időből:
Visszapakolgatás elvileg javít a konzisztencián, de gyakorlatban én azt tapasztalom hogy az egész folyamat "kézi vezérlése" több inkonzisztenciát visz be a rendszerbe, mint amennyit az a pár fok számít. Szóval hacsak nem gyakorolja be az ember a kávéfőzést úgy ahogy Jonathan Gagné, hogy 0.1 százalékponton belül van neki az EY egymás utáni főzéseknél, akkor nem azon az 1-2 fok hűlésen fog múlni bármi is. Persze ha tényleg hosszú az idő az első és az utolsó öntés között, akkor érdemes visszamelegíteni / melegentartani menet közben is. -
Cathfaern
nagyúr
10 kézi örlő tesztje: [link]
Szerepel a Kingrinder K6 is, gyakorlatilag azt mondja, hogy majdnem ugyanolyan jó az őrleménye, mint a K-Plus-nak. Akkor pedig elég erőteljesen ár-érték bajnok filterre.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz koxkids #119152 üzenetére
HARIO Switch jobb választás, tudja ugyanazt amit a Clever, plusz van egy teljes értékű V60ad is, ami máig a legnépszerűbb filteres csepegtető.
Ha áztatásos módszerrel kezded (szóval mint a Clever), akkor igazából a vízforraló se lényeg kezdésnek, aztán ha bejön a dolog, akkor el lehet menni komolyabb irányba.
Vizforralonal szerintem fontosabb a jó víz, kezdésnek is ajánlanék legalább valami kancsos szűrt vizet, és ha bejött a dolog minél hamarabb átállni valami kifejezetten kávés vízre.
Illetve erdemes minél jobb kávéval kezdeni, tévhit hogy jó lesz valami olcsóbb gyakorolni. Főleg aztatasos módszernel elrontani nem lehet igazán a dolgot, szoval minél jobb az alapanyag, annál jobb a végeredmény.
És teljesen más, mint a presszóAmúgy elég sokféle lehet mar Magyarországon filtert kóstolni, szóval ha van közelben rá lehetőség, érdemes kávézóban kipróbálni először. Kiderül, hogy bejön-e a dolog, illetve akkor nagyjából tudod mi a “jó” végeredmény.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #119176 üzenetére
Van egy reddit thread is több infóval: [link]
Ez alapján úgy tűnik nekem, hogy az a fő problémájuk, hogy a forgalmazók direktben hasonlítják a Comandante-hoz a többi őrlőt ("ugyanolyan, mint a Comandante csak olcsóbb"). Alternatív teória, hogy a várható új "terep őrlőjük" elől próbálják kipucolni a konkurenciát (tehát nem arra mennek rá akik hasonló késsel dolgoznak, mint a C40, pl. K-Plus, hanem akik hasonló őrlőt csinálnak, mint az új őrlőjük, pl. C2).De hivatalos nyilatkozat még nincs a Comandante-től.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #119270 üzenetére
"(nálam például ez az utóbbi pár hónapban mindent vitt https://www.kofio.co/coffee/brazil-coco-experimental-fr-br-coco-nomad-coffee/8721)"
Pont vacilláltam a múltkor, hogy rendeljek-e ebből vagy se. Egyetértesz az ízjegyekkel és nem csak a szokásos "rumos csoki" fermentált ízvilág? -
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #119314 üzenetére
Konkrét kávét nem ismerem, de:
1. Én ennél jelentősen lágyabb vízzel filterezek, ez ahogy nézem 40 KH, 80 GH körül van, amit én használok az 15 KH, 50 GH.
2. Mennyi kávéval és milyen módszerrel főzöd?
3. C2 jó belépő őrlő, de azért meg vannak a korlátai, elég sok fine produkál. Etiópok amúgy is hajlamosak több fine-t produkálni a többi termőterülethez képest. Szóval lehet ez is a szűk keresztmetszet.
4. 18-20 klikk nagyjából jó, bár én annó 12-20g-hoz 14-16 klikk körül használtam. De finomabbra őrléstől nem lesz kevésbé keserű, szóval nem hiszem hogy ez a gondDe próbáld meg cuppingolni, ha úgy is keserű, akkor a kávé vagy a víz (cupping eléggé érzéketlen az őrlőre). Ha úgy nem, akkor valami a főzési módszerrel van vagy az őrlő.
Egyébként alacsonyabb hőfök tipikusan segít eltüntetni keserűséget, ha máshogy nem megy.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz koxkids #119316 üzenetére
Egyértelműen víz először módszer, főleg gyengébb őrlővel. Switch-nél szerintem olyan nagyon bakot lőni nem tudsz az őrleménnyel, klikk számra sajnos tippem nincs, de nem kell nagyon durvára. Ha van hozzá valami leírás, akkor amit ők pour-overnek (v60 és társai) írnak, az teljesen jó lesz. Illetve nyugodtan próbálkozz hosszabb áztatással is, mint a 2,5 perc.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz aradebil2 #119320 üzenetére
Prágában nekem nagyon bejött a térképük, szóval felteszem a lyoni is jó: [link]
Szerk: elsőre nem egyértelmű, de ha rákattintasz a kávézóra, akkor van amelyiknél nyitvatartás mellett kiír egyéb infókat is, pl. hogy van-e filter, vagy milyen pörkölőtől van a kávé. De nem mindegyiknél.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #119325 üzenetére
Amennyire tudom Comandante C40 és 1ZPresso K-Max jelenleg a legkevesebb fine-t produkáló kézi őrlők, filterre ezek javasoltak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz urbi107 #119372 üzenetére
Lance Hedrick nem rég mutatott be hármat amiket ő ajánl: [link]. Szerintem ha ő meg van elégedve ezekkel, akkor olyan rossz nem lehet a végeredmény Azért azt hozzátenném, hogy v60 + hattyúnyak jól kivitelezve mindig jobb eredményt fog adni, szóval inkább akkor célszerű ilyet venni ha nagy mennyiség lefőzésére van szükség (egyikre mondja is hogy csak 45g fölött ajánlja), vagy ha a kényelem a lényeg.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #119375 üzenetére
Kifutottam szerkesztési időből: nekem nincs ilyenem otthon, de kávézóban volt már, hogy ilyet ittam. Ha jól el van készítve kézzel az jobb, de igazából ha jó a kávé, meg jól be van lőve az őrlemény, akkor teljesen jó a végeredmény. És egyértelműen ittam már ezeknél rosszabb v60-at kávézókban, főleg ha nagyobb volt a forgalom és kapkodtak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz dusangield #119434 üzenetére
"hiába néz ki a teteje egyenletesnek. Gondolom ez egyenetlen extrakcióhoz is vezet"
Gagné legújabb blog posztjában ír egy módszert pressonál az egyenetlen kivonatolás ellenőrzésére, igaz csak világos pörköléssel működik: [link] -
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #119272 üzenetére
Milyen módszerrel főzöd filterre? Szereztem be azóta, nem rossz, döbbenetesen kókuszos illata van, de ízre valahogy semmi extra.
Felajánlást köszi, de elég ritkán járok Bp felé
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Eladó Orea Sense Carafe: [link].
Teljesen jól működik és nagyon szép, viszont azt hittem, hogy kicsit több mennyiség fér bele, és így köztesként tudom használni az egyszemélyes, meg a nagy kiöntőm között. De reálisan ez is inkább egy személyes (kb. 200-250 ml fér bele úgy, hogy a nyakát meg lehessen fogni), így nem nagyon használtam mióta meg van (kb. 2 hónap).
Plusz a Switch-hez kicsi a szája, ami nálam ugyancsak hátrány. -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Coop roastery-ről tudni valamit, nyári szünetet tart? Egyféle kávé van csak fent náluk, az is kilós kiszerelésben...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Papacoffee #119803 üzenetére
A Picopresso a legkomptaktabb espressoképes eszköz. Ha viszont inkább fontos, hogy egyszerre több adagot le lehessen főzni, akkor a kotyogós verhetetlen.
Egyébként Brikkából tippre az újabb verzió könnyebb (mivel nem súlyszeleppel van megoldva), ha a súly szempont.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #120089 üzenetére
"Átnyergeltem koffeinmentesre, Kawa El Paraiso, baracklé, mondjuk ez elvileg nagyon csalós kávé, szét is lett fikázva pár helyen"
Hol érdemes ilyesmiket olvasgatni? Utóbbi időben mindig az a bajom, hogy annyi helyről lehet kávét rendelni, sose tudom melyiket válasszam -
Cathfaern
nagyúr
Nem vagyok egy nagy sörös, de ez érdekesnek hangzik :)
Mivel egy gyors keresés után majdnem egy nagyságrendbeli eltéréssel találtam árakat per doboz, tudnál ajánlani amit érdemes megkóstolni? Nem igazán lényeg az ár, rendszeresen úgyse fogom inni, de azért nem akarok kiadni 5 számjegyet ha olcsóbból is van ami hoz hasonlót.
Egyébként söröknél is működik a külföldi rendelés? Vagy alkohol tartalom miatt csak országon belül?#120130 Flashback
Kapni nitro cold brew-t is majdnem 2k / 250 ml áron. Figyelembe véve hogy a sör azért egy csöppet bonyolultabb műfaj, nem is olyan vészesek azok az árak -
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #120566 üzenetére
"Mások végiglépkedték, rég túl vannak rajta és mégsem a "belépő" gépeket, darálókat veszik következő alkalommal."
Azért van némi "survivorship bias" a topikban. Aki megvesz egy Graef-et és megelégszik vele, az jó eséllyel nem is fogja követni a topikot. Azok járnak vissza ide akiknek ez egyfajta hobbi lett, és így nyilván fentebb fognak lépni. Ez nem jelenti azt, hogy van akinek nem lenne tökéletesen elég egy Graef, csak azt hogy aki rendszeresen ide irogat, annak nem lesz elég.Abban igazad van, hogy ha valaki ráfekszik a témára, akkor úgyis tovább fog lépni és így pénzmegtakarítás ha rögtön jobbat vesz. De mi van ha rájön ő nem akar otthon espressot főzni, vagy elég lett volna neki a kevesebb is? Akkor feleslegesen adta ki rá a pénzt.
Szóval ha valaki azzal jön a topikba, hogy ivott az XY specialtyban filter CM espressot és ő olyat akar gyártani otthon, akkor persze ugorja át a belépő kategóriát. De ha az a kiindulás, hogy ő alsó(bb) kategóriás frissen pörkölt kávét akarna otthon inni, akkor nem biztos van értelme rögtön Mazzer-el kezdeni. Azért a Mazzer bármennyire is jó abban amit csinál, nem azt adja amit átlagember "otthoni konyhai kütyütől" elvárna sem kinézetben, sem működésben. Ez nem probléma ha a kávéfőzés hobbi, de könnyen az lehet ha csak egy átlag napi tevékenység amit minél fájdalommentesebben kéne beilleszteni a család életébe.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz redingitell #120628 üzenetére
Nem és nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #120633 üzenetére
De ez csak részben segítség. Azt a problémát nem oldja meg, hogy vagy ugyanannyi vízet nyomsz át kevesebb kávén, vagy más sebességgel és hőmérsékleten fog lefőni a kávé.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz gubabela #120638 üzenetére
Ha valaki klasszikus kotyogós élményre vágyik, akkor szerintem nem jó ötlet a Brikka. Ha addig tölti ameddig kell, akkor az elvárásokhoz képest túl rövid lesz a végeredmény, ha meg addig tölti mint a rendes kotyogóst, akkor meg rosszabb lesz a végeredmény, mint ha rendes kotyogóssal csinálná.
redingitell:
Brikka valamennyivel "espressosabb" kávét csinál, mint a sima kotyogós. Szóval rövidebb, de töményebb. De rendes espressotól még így is távol van. Ez előny lehet ha főleg tejes italokhoz használja az ember (értelemszerűen kevesebb lesz a víz benne, így mehet helyette több tej).[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz zolnagy #120653 üzenetére
Egyetértek, nem igazán kapott fair esélyt a Brikka abban a videóban. Ahogy írod sokkal több vízzel használta, mint a Brikkához optimális (ugyanúgy csinálja, mint a többinél: szelepig tölti), illetve aki Brikkázik az mind egyetért abban, hogy jobb hideg vízzel indítani (hiába jobb a forró víz a rendes kotyogósnál).
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #118682 üzenetére
Újabb 4 hónapnyi tapasztalat után a következőket mondanám a termoszban állással kapcsolatban:
Továbbra se volt olyan kávé ami frissen nagyon jó lett volna, 7 óra termoszban állás után pedig rossz. Viszont egyértelműen megváltozik a kávé íze, és ez van amelyiknek jobban áll, van amelyiknek kevésbé. Az termoszban állás során egyfajta "bogyós", "piros gyümölcsös" , illetve úgy általában gyümölcsös savak felerősödnek (de főleg málna, ribizli, szeder, meggy, stb. vonal) minden más pedig picit háttérbe szorul. A "felerősödés" szó fontos, ugyanis ha egy kávéban egyáltalán nincsenek ilyesmi savak, akkor inkább csak azt érezni, hogy minden kicsit laposabb lesz.Példák:
Most egy anaerob kávé van bontva, többé kevésbé "klasszikus" rumos csoki vonal frissen. Termoszból délután meg meggyes rumos csoki. Majdnem azt mondanám az utóbbi jobban áll neki, de semmiképp se mondanám rosszabbnak.
Viszont pár hete egy nagyon "florális" etióp volt, az délutánra olyan... semmilyen lett. Nem lett kellemetlen, nem rossz, csak valahogy lapos. Itt egyértelműen jobb frissen.Röviden: továbbra is azt gondolom, hogy teljesen jó alternatíva ha az ember nem tud frissen főzni kávét, sőt, van olyan kávé aminek kifejezetten jól áll. De megváltozik az íze, és kávé válogatja hogy ez mennyire jó, semleges vagy probléma.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Andraskiss6 #120706 üzenetére
Igen. Amelyik nem, oda direkt oda van írva: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #120729 üzenetére
"Mi lenne az abszolút kezdő filter szett?"
Abszolút minimum a Clever Dripper + Timemore C2 páros. Külön vízforraló nem kell hozzá, áztatásos módszernél úgyis mindegy. Ez kb. 35-40k-ból meg van (nagy része az örlő, a Clever csak 10k).
Ha 5-6k-val többet rászánsz, akkor Clever Dripper helyett Hario Switch, ugyanúgy működik áztatásos módszerrel, így nem kell hattyúnyakú, de ha bejön a dolog és tovább lépnél, akkor teljesértékű v60-ként működik, és csak venni kell egy hattyúnyakú kancsót hozzá pluszba (illetve akkor előbb-utóbb az őrlő is fejlesztésre fog szorulni, ha nem áztatásos módszer akkor a C2 azért szűk keresztmetszet lesz).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 3 FMC RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek +USB töltő
- DJI AVATA Pro-View Combo drón (DJI goggles 2) - 2 akku, Motion Controller 2 - 1 év garancia
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- ELADÓ DJI AIR 3 FLY MORE COMBO (DJ RC 2) KIEGÉSZÍTŐK
- Braun Series 9 Pro 9477cc Silver