- AI-alapú, mobilos lopásgátlót tesztel a Google
- Crypto Trade
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Facebook és Messenger
- Béta iOS-t használók topikja
- Google Chrome
- Újabb államok perelik az Apple-t, mert sok pénzt szed ki a vevőkből
- Aliexpress tapasztalatok
- Hálózati / IP kamera
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
meander
tag
válasz paramparya #69922 üzenetére
Köszi, ma este csinálok egy norda/csapvíz filtert. Kíváncsi vagyok mekkora a különbség
-
meander
tag
Miért bátor? Ha ti tudtok olyan kávézót, ahol mindig jót kaptok szóljatok, mert nekem tényleg nincs ilyen. Kedvencem a Kelet, de az is inkább az összkép miatt. A kávék kb. 50% jönnek. A Budapest Baristas meg itt van az irodától 50m-re, hetente iszom ott és ugyanúgy szór a minőség, mint bárhol máshol. Ez persze egy szubjektív vélemény, de nekem az összes kávézóval ez van, amit rendszeresen látogatok.
A Gitwe-t már megírtam korábban neked:
"92 fok, 15mp lassú előáztatás (nem épül nyomás), majd 35mp főzéssel nagyon ízlett. Konyval csináltam, úgyhogy talán releváns infó" -
meander
tag
válasz Sic.Transit #71256 üzenetére
Ez alatt mire gondolsz, mit nem mondanak el? Már csak az ismeretterjesztés miatt is...
Ittam már filterre pörköltből finomat, talán valóban kisebb volt a teste, viszont talán gyümölcsösebb volt (a sok talán a kevés próbálkozásnak szól). Az is biztos viszont, hogy világosabb pörkölés, ami várhatóan érzékenyebbé teszi az előkészítésre, daráló minőségére.Másrészről, ha van tapasztalatod filter pörkölés presszó főzéséből, akkor az engem érdekelne.
-
meander
tag
válasz Peti...(16v) #71481 üzenetére
Az a baj, hogy tényleg trollkodsz. Belenyúltál pont a két legfontosabb dologba... Te ugye azt iszol, amit akarsz, de ezen a fórumon pont a daráló és a víz fontosságát fikázni fura dolog. Ha számlálatlanul lenne pénzem biztos vennék egy ballószögi EK-t meg hozzá SSP kést, vagy kipróbálnám a Peak-t, de sajnos nincs. A vizeket meg egyszer kóstold össze és szerintem érezni fogod a különbséget.
-
meander
tag
-
meander
tag
válasz paramparya #71491 üzenetére
Gyógyszertárban, keserűsó néven. A mennyi tapasztalás kérdése, de a BH víz receptjeivel el lehet indulni. Én mostanában +20mg/l-t adok hozzá. Egyébként nem nagy ügy. 2 perc alatt bekeverek 2l-t és kész.
-
meander
tag
válasz Peti...(16v) #71501 üzenetére
Ne érts félre engem nem zavar, ha ilyen őrültségekbe már nem akarsz belemenni. Egyszerűen csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez egy specialista fórum, ahol mindenki addig megy el, amíg az őrülete hajtja és a pénze engedi. Én például szitálni nem tervezek, de ugye ezt is az idő dönti el...
Az őrlőkből meg mindegyik jó, amit a fórumozók használnak, de a jók között is vannak jobbak. A robur elterjedt kávézókban, de már kony-t is láttam jó nevű helyeken. Sőt az egyikbe még ittam is nagyon jó eszpresszót konyval. Ezzel együtt valószínűleg a mythos, EK, Peak jobbak lehetnek újhullámos presszóra. Nem tudom, mert nincs egyik se, de azért mégis... Ehhez kapcsolódva pedig szerintem azt érdemes figyelembe venni, hogy a pörkölési karakterek, illetve a kávékból kinyerhető ízek párhuzamosan futnak a technológia fejlődésével. A saját őrlőimen láttam, hogy mennyivel jobban, egyenletesebben oldódnak a háklisabb kávék a jobb őrlővel. Tehát még jobb őrlővel még világosabb pörkölés felé lehet menni. Értsd még izgalmasabb pörkölési profilok felé (a fene tudja ez világosat is jelent-e, nem értek hozzá). Ezt úgy könnyű otthon is visszaellenőrizni, hogy a sok casmos baszakodás után előveszel valami klasszikusabb cuccot és úgy jön le nyitott karral, nulla előkészítéssel hogy szalad az ember a fényképezőért. -
meander
tag
válasz Peti...(16v) #71507 üzenetére
Ha HB-s recept alapján csinálsz egy Mg oldatot, abban a keserűsó feloldódik 1-2 óra alatt. Onnan már azt adagolod az alap vizedhez és ott már nem kell várni az oldódásra.
-
meander
tag
válasz Peti...(16v) #71516 üzenetére
Peak legnagyobb baja az ára
Egyébként ezek közül egyik sem kényelmes otthonra max a kis EK. Egyébként szerintem az összesben az "egy bizonyos kés" a nagy szám. A Peak és az EK kése is 500EUR körül mozog. Itthon a Peak kése asszam 200e HUF ...amely kés egyébként belefabrikálható lenne a Royalba, ami pont olyan fordulattal és teljesítménnyel forgatná. Na de ezt az agybajt már elengedtem[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz Peti...(16v) #71537 üzenetére
Deadzone41 leírását kövesd, vagy a BH-t (ugyanaz) és biztosan iható desztvizet tudsz venni gyógyszertárban. Jó drága, viszont a Puffer/Mg oldat amit készítesz vele sokáig kitart.
-
meander
tag
Barista Hustle-ből vennék cupping poharakat. 24-es a legkisebb csomag, amiből már 12-nek van gazdája, a maradékra lehet társulni. 60 USD a 24 darab ingyenes szállítással. 6db-os adag alá szerintem felesleges lenne vágni, magyarán 1-2 érdeklődő esetén megrendelem. Üzenetek jöhetnek privátban. Ja, budapesti átadás.
-
meander
tag
Volt már valakinek olyan tapasztalata, hogy egy kávé súlyosan túloldott és ettől citrom savanyú? Referenciaként néhány szám: első daráló állás és főzés -> 15mp előáztatás + 35mp főzés 18,5g-ból 50g. Ahol már iható volt (nem finom, csak legalább kávé): 5mp előáztítás 25mp főzés 18,5g-ból 30g.
-
meander
tag
válasz Deadzone41 #71683 üzenetére
Ez a cikk ugye épp az ellenkezőjét írja, mint amit én fent tapasztaltam. A meglepetést számomra az okozta, hogy korábban nekem is az oldódás növelése hozta, illetve a kávé for dummies is azt tanítja, hogy ebben az esetben keserűnek kellene lennie. Na mindegy, ha nem is értem miért de hasznos tapasztalat volt. Ilyen bántóan savanyú ízt még soha nem éreztem.
@Parci igen ennek az előáztatás egyáltalán nem segített, olyannyira, hogy még a lefolyás is szebb volt rövidebb előáztatással. -
meander
tag
válasz Kávé Kálmán #71891 üzenetére
Ez most komoly...? Megy a magasröptű műszaki szakértői vita a CNC marófej hüvelykujj nyomogatásáról erre az egyik szakértő felfedi a műszaki igényességének mértékét azzal, hogy filctollazni javasolja a 150e Ft+Áfa kést. Azt hittem komoly ismeretterjesztő filmet nézek, de most kibújt a szög a zsákból. Ha egyszer hozzájutok egy 7-800e Ft-os darálóhoz biztosan nem fogom ledarálni a kését (bár ez is egy megoldás a párhuzamosításra). Onnan tudom ezt, hogy a 12e Ft-os ZM kést sem daráltam le.
Másrészről ha jól értem eljutottunk oda, hogy mégis csak jó párhuzamosítani a késeket, csak minek forgácsoljunk, amikor tömhetünk alá alufóliát is. Ez számomra megint egy igényességi kérdés.
-
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #71942 üzenetére
Engem egy kicsit más zavar ebben mint a nyelv korcsosítása. Már csak azért is, mert a városi szleng, vagy egy szakma/közösség szakzsargona szerintem ugyanúgy izgalmas nyelvi szempontból. Legalábbis nekem, aki nem vagyok nyelvész. Engem inkább olyasmi zavar, hogy ezt a mérhetetlen lazaságot, kávés nagyképűsködést éppen azok gyakorolják, akik a legkevésbé tájékozottak. A Borat azon jelenete jut eszembe róla, amikor kiművelik a kazah gyereket, hogyan is kell menő feketeként beszélni. [Így]
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #71965 üzenetére
Láttam, írtam is neki. Kíváncsi vagyok válaszol-e, hogy milyen profilt követett. Nyilván, ha ez egy peak profil lenne az komoly izgalmat okozna (nyilván nem az), de ha azt mondja hogy a saját kését igazította meg egy kicsit, akkor az nekem nem ér olyan sokat.
Most próbálom kiismerni egyébként a konyt, mert nem hagy nyugodni, hogy Amszterdamban a White labelben, Berlinben a Bonanzaban és a Keletben is használták, tehát jónak kell lennie.
-
meander
tag
Válaszolt as SSP a 83-as késről. Az alap a ZM kése és 350 dollárba kerül. Most annyit kérdeztem még tőle miben különbözik a gyáritól.
-
meander
tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Nem tudom miért kéne támadni a személyed, de most már meg akarok felelni az indirekt ösztönzésnek. Nesze
A flow/nyomás profilozásban pedig teljesen egyetértek. Valószínűleg mert lelkes Rao olvasó vagyok. Plusz szerintem teljesen logikus is. A Decent és flow profilozással viszont egyelőre nem vagyok meggyőzve. Nincs semmilyen bizonyítékom, de egyszerűen ösztönösen nem tetszik az a gép. Túl olcsó, gagyi megjelenésű, gagyin prezentált, tele hibával ahhoz, hogy mindent tudjon. Egyébként én is úgy tudom, hogy tömegáramot pontosan mérni és arra szabályozni drága mulatság. Azonban ehhez is csak ösztönnel tudok közelíteni, nem ismerek árakat. Az viszont biztos, hogy az a Swagelok tűszelep, ami a DC-ben van nem olcsó mulatság. Újonnan 200EUR körül mozognak az alap modellek. Nem is tudom meddig nézegettem E-bayen mire találtam egyet olcsóbban. És ez csak egy sima tűszelep. A kávés technológiához mérten precíz meg minden, de semmi extra. Érdekes tehát ez az irány, de jó lenne ha a komolyabb R&D háttérrel rendelkező gyártók is beállnának mögé. ...hozzáteszem az is igaz, hogy lassan lesz egy Decent Magyarországon is, akkor talán okosabbak leszünk, hogy megvan-e a szent Grál.
-
meander
tag
Fejlemény azoknak, akiknek viszket a tenyerük a 83mm-es SSP késre. Szerintem egész használható infót küldött most a koreai. Legutóbb azt mondta, hogy a ZM kése volt a minta, ezért megkérdeztem, hogy az eredeti ZM késhez képest milyen különbségekre lehet számítani. Íme a válasz:
A Mazzereknek nincs három lépcsős késprofiljuk, mint a Mahlkönignek, ezért a ZM kését úgy módosította, hogy ennek legyen. Ez elősegíti, hogy egyneműbb legyen az őrlemény (filter felhasználás). Ugyancsak több foga van a késnek, mint a ZM-nek (presszó felhasználás).Egyébként a képeket nézegetve nekem a legtöbb kése nagyon hasonlónak tűnik. Ez például szerintem nem sokban hasonlít a ZM késére, inkább az ő "védjegye" kezd ez lenni. Szép kés, de nincs most rá 350 dollárom. Ha valaki meglépné, akkor szóljon.
-
meander
tag
Szerintem a majort nem azért bántottuk mert gyorsan forog, hanem mert a ZM kés sokszor nem kapta be vele a babot. Úgy emlékszem bazsee tapasztalata volt ez. A royal-al azért jobb páros, mert az ugyanolyan erős és ugyanannyit forog, mint a ZM. Tekintve, hogy számomra az égész darálás egy varázslat, amit nem értek, ha már másol az ember igyekszik minél közelebb kerülni az eredetihez. Nyilván ha EK-t másolnék próbálnám 1500/perccel pörgetni. A koreainak ez a kése meg megint "olyan, mint egy doboz bonbon. Nem tudhatod mit veszel ki belőle" Hozzáteszem nem kizárt, hogy az eredmény jobb, mint a robur, csak kicsit költséges kipróbálni.
-
meander
tag
válasz paljoc #72950 üzenetére
Egy piros pontot bevések a flownak és a két barista srácnak is. Ezeket a sztorikat jól csak a helyszínen lehet megítélni szerintem. PY-nek adott válasz is lehet úgy nagyképű, mint ahogy vicces. Tekintve, hogy épp ma voltam ott, inkább a viccesre szavazok.
Megkértem a DC-t/Gyurit, hogy hagyjanak ott két vakszűrőt nekem, ne kelljen szállítást fizetnem rá. Kezdjük azzal, hogy a Gyurit ez nem zavarta, aminek már örültem. Ma meg amikor bementem érte és előadtam, hogy filterre akarom majd kilyuggatni őket pillanatok alatt nekiálltak játszani a minával kalitára és V60-ra. Baromi jó élmény volt mind a kávé miatt, mind pedig a közvetlenségük miatt. Természetesen megkaptam én is, hogy ezért majd a "limited-nek" járó árat kell fizetnem. Tény, hogy eddig nem sok ilyen filtert adhattak ki.
Ezekhez a vegán, angol problémákhoz kapcsolódva meg az érdekelne (persze csak költői módon), hogy kinek mi is a baja pontosan? Ha valaki tehéntejből szeretne kapuccsínót (bírom én a magyar nyelvet) az miért nem megy olyan helyre, ahol azt adnak? Ha zavar a belsőépítészet, zene, kommunikáció, akkor miért nem mész olyan helyre ahol jól érzed magad? Mi rosszabbat tudsz elképzelni egy kereskedő, vendéglátó részére, mint hogy nem vásárolod meg a termékét? Ez most szimpla fikázásnak tűnik.
-
meander
tag
válasz dezs520 #75100 üzenetére
Egyszer fogj a kezedbe egy variot és egy Mazzer Royalt és elképzelhetetlennek tartom, hogy a varion egyáltalán elgondolkoznál. Esztétikáról nem vitatkozom, de csak megfogni őket, vagy a műszaki tartalmukat értékelni is két külön világ. A vario ára miatt még csak azt sem lehet mondani, hogy jó-jó, de fele annyi mint egy SJ.
-
meander
tag
nem hiszem, hogy a Graef lenne a szűk keresztmetszet. Próbált megérteni a presszó készítés folyamatát és mindig csak egy változót mozgatva kitapasztalni, hogyan lesz finom. A krém vastagsága meg max. akkor diagnosztikai eszköz, ha ugyanabból a kávéból csináltál tegnap sűrűt, ma meg vékonyat. Már a közepesen sötét pörkölésű arabica kávénak (na az vajon mi lehet) is alig van krémje