-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
“Kapszulás gép nekem nem opció, szvsz sokkal jobb az eredmény akár egy "futtában összecsapott" normális presszóval is, mint amit abból ki lehet hozni, az "egyebeket" nem is említve. “
Kapszulás kávét szerintem kotyogóssal célszerű egy ligában kezelni. Eszpresszót egyik se tud, de minőségi alapanyaggal etetve egy relatív tömény (de eszpresszónál hígabb) és finom főzet a végeredmény. Kapszulás előnye a kotyogóshoz képest, hogy egyszerűbb és gyorsabb, meg nem kell őrlő hozzá. Hátránya hogy drága a kapszula. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #114510 üzenetére
Nekem ízlik, én rumos ízvilágként írnám le. Volt egy Awaken-es Uganda ősszel ami egyenesen sport csokira emlékeztetett, kifejezetten finom volt A problémám inkább, hogy mivel elég domináns ez az íz, ezért az ilyen kávék nagyon hasonlítanak egymásra, és a második után unalmas lesz. Azt nem mondom sose fogok venni, de ha veszek, utána pár hónapig figyelek, hogy ne vegyek megint.
-
Cathfaern
nagyúr
Fogy a hely a konyhaszekrényben, szóval eladóvá vált két cuccom
- kerámia April Brewer (csak maga a brewer, nem a teljes készlet! A csésze nem eladó). Igény esetén April papír filter is eladó hozzá (50 db, bontatlan csomag). Teljesen meg vagyok vele elégedve, viszont megvettem az üveget is, és az jobban tetszik kinézetre.
- Clever Dripper. Ugyancsak nincs vele gondom, de a Switch 2 az 1-ben, szóval helyhiány miatt az marad.Hirdetésfeladás közben vettem észre, hogy holnap lesz 20 éve, hogy regisztráltam a PH!-ra
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #114542 üzenetére
Ha filterre kézi örlő és nem akarsz kompromisszumokat, akkor vagy C40, vagy 1ZPresso K-Plus (2021-es verzió) vagy 1ZPresso K-Max.
Ha ennyit nem akarsz érte adni, akkor jx/jx-pro-ról jó tapasztalatokat szoktak írni, de azért az inkább espresso felé közelít (több a fine). Amúgy ha csak filter, akkor nem éri meg kiadni a többet a pro-ra, igazából csak a több fokozatban jobb.
Illetve amiről túl sok tapasztalatot nem olvastam, de egy nem régiben készült nagy összehasonlítás alapján figyelmet érdemel a Normcore Grinder v2. Árban nagyon baráti, és a videó alapján a legjobbakkal versenyez. De még egyszer, ezen az egy összehasonlító videón kívül mást nem hallottam még róla.
-
Cathfaern
nagyúr
Coffee ad Astra -féle őrleménymérőben az "average diameter" ugyanaz az érték, mint amit meg szoktak adni micron-ban? Ha nem, akkor miért nem? (értelemszerűen túl azon, hogy a képfeldolgozáson alapuló módszer miatt mindenképp adódik pontatlanság)
Szóval pl. ez esetben az átlag 460 micron?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #114282 üzenetére
Víz kérdéskör még mindig Korábbi összefoglalómból kimaradt a ZeroWater (komment aljára raktam egy összefoglalót erről), mint alternatíva, illetve ahogy felhívták a figyelmem a topicban elszámoltam desztillálás költségét.
Fő alternatívák ha magunk akarjuk kikeverni:
1. desztvíz vagy RO víz palackban
2. RO
3. desztilláló készülék
4. ZeroWaterEhhez jön alternatívaként:
5. beépíthető BWT
6. Fecoter víz (csak viszonyításként)Palack esetben nincs bekerülési költség, RO és desztilláló készülék is kb. 60k környékén kapható, BWT is kb. 60k egy fullos szett (csak fej 20k + bekötés + csaptelep). ZeroWater-nél ~7000 Ft a legolcsóbb kancsó, de ehhez jár egy filter is (~4000 Ft ha a 8-as csomaggal számolok, darabjával irreális áron mérik).
Éves költség havi 30 liter vízre (víz és só ára elhanyagolható, azzal nem számolok):
1. Palack: Számoljunk 700 Ft / 5l árral, az 50,000 Ft egy évre
2. Desztilláló: amit gyors kereséssel találtam desztillálót arra 750W fogyasztást írtak és ~1 liter / óra teljesítményt. Ez alapján évi ~11,000 Ft üzemeltetni.
3. RO: Membrán csere ~20,000 / 2 év, szűrőpatronok 12,000 / 1 év, összesen 1 évre ~24,000.
4. ZeroWater: 9 szűrőbetét kell egy évre, az 32,000 Ft.
5. BWT éves költség: 30,000 egy szűrőbetét. Megjegyzés: topicbeli tapasztalat alapján ha a betét nem csak kávéra van használva, akkor nem tart ki egy évig, 7-9 hónap körül elkezd elfogyni.
6. Fecoter víz éves költsége 180,000 Ft lenne.Konklúzió:
- Legalacsonyabb éves költsége a desztilláló készüléknek van. Hátránya, hogy zajos és meleg amíg megy, szóval célszerű külön helyiségben üzemeltetni. Illetve ha elfelejti az ember előre elkészíteni a vizet, akkor idő mire kávét lehet főzni.
- Második legolcsóbb a RO. Hátrány talán a helyigénye. Ha nem csak kávéra lesz használva, akkor vagy kell tartály (még több hely), vagy jelentősen nagyobb a bekerülési költség. Környezetbarátság szempontból hátrány, hogy a víz egy része a szennyvízbe megy. Alternetívája a BWT-s szűrő, ahhoz képest hátrány, hogy itt még vissza kell sózni a vizet megfelelő kávé vízhez.
- BWT és ZeroWater kb. egyforma éves költségre jön ki a példában. Viszont ezeknél a bemenő víz ásványi anyag tartalma befolyásolja a filter élettartamát és így a költségeket.
- ZeroWater esetén hátrány, hogy külön kancsózni kell, nem megy csapról (vannak nagyobb tartályok is, de drágábbak is), illetve környezetbarátság szempontjából ~1-1.5 havonta keletkezik eldobandó műanyag szemét a filter formájában. Előny az alacsony bekerülési költség.
- BWT legnagyobb előnye a kényelem: nem kell havonta filtert cserélni és elég megnyitni a csapot, nem kell pancsolni. Hátrány, hogy a kijövő víz ásványi anyag tartalma függ a bemenőtől és a végeredményre csak korlátozott befolyás van (bypass és/vagy pár fajta különböző filter).
- Palack vásárlás: alternatívák fényében szerintem nem sok előnye van, főleg ha tovább drágul. Kipróbálásra jó, hogy van-e egyáltalán az embernek kedve pancsolni.
- Fecoter: ár / érték arányban nagyon rossz. Cserébe nincs bekerülési költség és az ajtóhoz viszik a vizet, csak önteni kell De éves költsége majdnem egy nagyságrenddel nagyobb, mint az alternatíváknak (azt nem tudom, hogy adott esetben lehet-e náluk egyfajta "előfizetést" venni kedvezményesebb árért. De honlapjuk alapján nagyobb tételben inkább kávézókban / éttermekben gondolkoznak).ZeroWater: kancsó ami közel desztillált vizet állít elő (99.8%-t kiszűri az oldott anyagoknak). Van EU-s shopjuk ahonnan kb. 50 euro felett ingyen szállítanak. Illetve kancsó mellé adnak TDS mérőt is, szóval lehet is ellenőrizni, hogy tényleg oké-e a víz. A filter Brita / BWT-vel ellentétben nincs időhöz kötve a filter élettartama, úgy határozzák meg, hogy ha a TDS mérő 0006 felett mutat, akkor cserés. Hogy ez mennyi víz szűrése után történik meg, az nyilván ez függ a bemenő víztől, az ő becslésük a következő:
"In general, with a TDS value between 50 and 200, the filter will last for about 95 to 200 liters of water. If the TDS value is higher, for example between 200 and 300, the filter will last about 55 to 95 liters of water. With a TDS value of 300 to 400, the filter will last between 30 and 55 liters of water."
Esetemben 350 ppm (19 nk°), szóval kiátlagolva és kerekítve 40 liter / filterrel számoltam.
Ami nem derül ki, hogy esetleg a szűrési képesség függvénye-e az időnek. Erre nincs utalás a weboldalukon, de ha igen, akkor az ronthatja a számokat. -
Cathfaern
nagyúr
Orea brewer-e (v2) nincs véletlenül valakinek eladó?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #114751 üzenetére
Ebben nem az a szörnyű, hogy ilyen kávét főznek ott, őszintén nincsenek tévképzeteim átlagos kávézó kávéminőségétől. Mivel az emberek 90%-a úgyis valami tejes formában kéri és megküldi cukorral (még "specialty" helyeken is), így nincs igazán motiváció arra, hogy tényleg jó kávét csináljanak. De kirakni saját oldalra, az azért kemény
-
Cathfaern
nagyúr
válasz general #114935 üzenetére
Én most kevertem be pár órája az első próbámat, ebbe 0,3 szódabikarbóna és 0,8g keserűsó ment 5l vízhez. Én nem melegítettem, egy kis üvegbe ment szobahőmérsékletű kb. fél liter desztvíz, rázogatással elég hamar elegyedett.
Szódabikarbóna bárhol élelmiszerboltban, keserűsó gyógyszertárban. Simán bemész és mondod hogy keserűsót kérsz, én is azt hittem néznek majd rám, mint a csodabogárra, de szó nélkül hozták
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
"A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját."
Na de ha valamit desztillált vízként árulnak, akkor szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól. Gyanítom van erre valami szabvány és előírás, de nyilván ha bizonyos mennyiségen túl tartalmaz nem-vizet, akkor már nem lehetne desztillált vízként árulni."A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől."
Filterezőket nyugodtan számold, mert bár a vízkő kevésbé probléma*, viszont a végtermékben arányaiban sokkal több a víz És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja.*bár had tegyem hozzá, hogy a csapról töltött vízforralót nálunk hetente kell vízkőteleníteni, bwt-vel töltött hattyúnyakút meg elmúlt 2 évben egyszer vízkőtelenítettem, amikor kipróbáltam a Nestle Vera-t és rögtön kiült az aljára. De tény, hogy tönkremenni nem fog semmi a vízkőtől filter esetén.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #114938 üzenetére
Meg volt a víz tesztelés, BWT-s mg+ kancsós vízzel összehasonlítva.
Egyértelműen a pancsolt víz jött ki nyertesnek. BWT-sben mindegyikben ott volt egy egyen keserű mellékíz, ami önmagában is zavaró volt, illetve el is nyomta a többi ízt a kávékban.
Érdekes amúgy, hogy magában kóstolva azért ez ennyire nem nyilvánvaló (ízlik a BWT-s vízzel is a kávé), de így egymás után összehasonlítva nagyon szembetűnő.
Viszont amiket nem rég vettem CM kávékat, azok csalódás most (víztől függetlenül)
A perui nem rossz, feleségemnek ízlik is, de szerinte is kicsit lapos. Szerintem kifejezetten füves - gyógynövényes ízvilág, ami nekem nem túl szimpatikus.
A jávai ... hát az érdekes. Fermentálással készült, engem arra emlékeztet, mint ha olyan csalamádé levet innék, amiből kihagyták a cukrot. Ami szerintem nem előnyös egy kávénak Azért majd kísérletezek vele, hátha kijön belőle valami használható...
Viszont a fagyasztóban lévő korábbi etópiai CM megtáltosodott a pancsolt víztől. Korábban is finom volt, de így kifejezetten kellemes szőlőlé ízvilág jött ki -
Cathfaern
nagyúr
Persze, ez jogos. Próbáltam rákeresni a szabványra, de csak pénzért elérhető Én azt gondolnám ilyesmikhez illene ingyenes hozzáférést biztosítani...
"alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet"
Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz, pedig megyeszékhely, nem zsákfalu Plusz ahogy látni a topikban azért ezek tipikusan elég drágák. És így hogy ketten iszunk filtert napi 2x, napi majdnem 1 liter víz elfogy (~700 - 800 ml kávéba, maradék meg filter átöblítésre).
Csapvíz meg kb. ihatatlan. Szilveszterkor ausztriában voltunk fent a hegyekben, ott feltűnt hogy mennyire más az ottani csapvízből a kávé, hoztam is haza egy flakonnal összehasonlítani. Kezeletlenül az se az igazi, de BWT-s kancsóval nagyon finom volt. Ha olyan folyna a csapból, akkor nem látnám értelmét a kancsón túllépni. De nem ilyen folyik, szóval marad valami deszt. vizes megoldás -
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
Kísérletezéshez szerintem érdemes megcsinálni amit a Barista Hustle oldalon javasolnak: ne az 5l-be keverd bele direktbe az anyagokat, hanem csinálsz egy litert csak keserűsóval, egy másik litert csak szódabikarbónával (vagy fél - fél litert). Azokból 20-100g kell 1l deszt. vízhez (lásd a recepteket az oldalon), szóval akár decinként is lehet kevergetni másfajta vizet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #115049 üzenetére
Részben ahogy értem csak a szokásos "nem vállalunk felelősséget" szöveg.
Illetve azt írják, hogy mivel nem tartalmaznak a receptek kálciumot, ezért bár nem fog vízkövesedni, de elkezdi kioldani a tartályt, mert a vízkő egyben természetes védőréteget is képez. Aztán hogy ez így van-e az passz."We don’t recommend any of these recipes for espresso machines due to the risk of corrosion. Since these recipes don’t contain calcium, they won’t form normal limescale – but without a small amount of limescale forming a protective layer, water has the potential to damage equipment."
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
"Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok)."
Azért ehhez azt még hozzátenném, hogy nem mindenkinek jön be mindenféle kávé. Kenyai kávéért azért van akkora rajongás, mert szinte csak tiszta sav, nincs benne más. Ami nem mindenkinek jön be, mint ahogy valakinek nem ízlik a fermentált "alkoholos" ízvilág, vagy van akinek nem ízlik a száraz (natural) feldolgozás által megjelenő déligyümölcsös ízvilág.Nyilván lehet játszani paraméterekkel, hogy ezek az ízek kevésbé domináljanak, de szerintem ha neked sokadik próbálkozásra se jött be a kenyai, akkor nincs semmi gond a kávé lefőzésével, csak neked ez a fajta kávé nem jön be.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #72961024 #115059 üzenetére
De, befolyásolhatja. Elvileg ezért van értelme annak amit a Fecoter csinál, hogy nem csak a keménységgel meg PH-val foglalkozik, hanem megpróbál minden paramétert pontosan belőni. Gyakorlatban koxx hasonlította csak össze a topicból, ő nem érzett érdemi különbséget.
SCA ajánlás szulfát mennyiségre amúgy csak annyi, hogy szaglással ne legyen érzékelhető a vízben.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115066 üzenetére
Gépről se lesz szerkeszthető, kell róla készíteni egy másolatot, utána tudod csak szerkeszteni
Egyébként opció az is, hogy ha egy kávézóban iszol egy nagyon jó kávét, akkor megkérdezed hogy kávébab mellé vehetsz-e a vizükből is (pl. ha árulnak fél literes ásványvizet, veszel egyet, kiöntöd / megiszod, és megkéred töltsék fel, feltéve persze hogy a csapvizük ugyanaz, mint ami a kávéba megy... ) Aztán akkor azon tényleg nem múlhat.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #72961024 #115074 üzenetére
Mert nem az ásványi anyagok összepakolása cél, hanem a megfelelő vízkeménység és PH biztosítása. Annyira kevés ásványi anyag kerül bele a vízbe, hogy annak az ízét úgyse fogod kiérezni miután lefőzted a kávét. Ezért nem is az a cél, hogy a víz ízét befolyásoljuk. Azt akarjuk befolyásolni, hogy a víz hogy viselkedik amikor átengeded a kávén. És ezt leginkább a PH és a vízkeménység befolyásolja.
Ezeket lehetne más ásványi anyagokkal iis elérni, csak a szódabikarbóna és a keserű a legkönnyebb elérhető és a legfelhasználóbarátabb alternatíva, mert gyógyszertárban / háztartási boltban simán kapható és egyik kezelése és tárolása nem igényel speciális eszközöket vagy körülményeket.
A szódabikarbónával belövöd a PH-t (desztillált víz PH-ja 6 körül van, szódabikarbónáé meg 8-9 között), keserűsóval meg kiegészíted ami kell ahhoz, hogy elérd a kívánt keménységet. De ezt el lehetne más vegyületekkel is játszani, lásd pl. a linkelt excel táblát, keserűsó helyett lehet kálium-bikarbonátot is használni szódabikarbóna helyett, vagy kalcium-klorid-ot keserűsó helyett. Csak míg a keserűsó teljesen ártalmatlan (ilyen mennyiségben, nagyobb mennyiségben hashajtó hatású), addig a kálcium-klorid tisztán erősen irritáló hatású és célszerű védőkesztyűben / szemüvegben dolgozni vele (meg nem belélegezni). Szóval egyszerűbb a keserűsóval dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Van egy víz kalkulátor ami kiírja azt is, hogy az adott víz mennyire lesz korrozív, illetve vízkőre hajlamosító, kifejezetten espresso gépekhez [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mutyi #115133 üzenetére
TDS mérő nem vízkeménységet mér, hanem oldott (ásványi)anyag tartalmat (total dissolved solid). A szűrő lágyíthat attól a vízen, hogy plusz anyag kerül bele.
Hasonlóan a magas ásványi anyag tartalomtól még lehet lágyabb a víz (ha azok nem olyan anyagok amik vízkövet / vízkeménységet okoznak).
Viszont egy sima szénszűrő nem lágyít semmit az vízen, az csak "tisztítja" a vízet (meg ezek szerint hozzákever egy kis szenet ) .
A lágyítós szűrők (Brita, BWT) amúgy alapvetően úgy működnek, hogy nem csökkentik a TDS-t, csak a vízkövesítő anyagokat kicseréli olyanra ami nem vízkövesít.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SteelCowboy #115213 üzenetére
Azért az a videó nem arról győz meg, hogy mennyire jó a disztribútor...
-
Cathfaern
nagyúr
Van valami ajánlott / bevált 0.001g pontosságú mérleg víz pancsoláshoz? Próbáltam keresgélni amazon / aliexpress / stb-n, de értékelések alapján ami használható áron van az nem is igazán ér semmit ("nagyon jó a mérleg, ajánlom mindenkinek, csak 10x kell mérni egymás után és kiátlagolni!" ).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz beleriand72 #115329 üzenetére
Hoffmann verziónál sokkal többet nem lehet tenni az ügy érdekében szerintem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115611 üzenetére
Elvileg nem a magnézium a gond, hanem hogy csökkenti a víz PH-ját.
-
Cathfaern
nagyúr
Pont annyira amennyire a lakmusz papír gyártó garanciát vállal arra, hogy pontosan mér Illetve kancsónál arra kell figyelni, hogy az értékek változ(hat)nak a filter élettartama során. Szóval nem elég egyszer kimérni, hanem mondjuk egy hónapon keresztül rámérni 3-4 naponta normális használat mellett.
-
Cathfaern
nagyúr
Hatalmas plusz pont Kofio-nak:
Először is szerintem régebben nem volt így, de jelenleg minden általuk árult kávénál feltüntetik a pörkölési dátumot. És nem csak adatlapon valahol eldugva, hanem kosár összesítőnél is mutatja, szóval rögtön ki tudja szűrni az ember ha véletlen régebbit rendelt volna, mint szeretne (amúgy az ~1 hónap közeli megmaradó kávéikat meg mindig leakciózzák).De nem is ezért jár a nagy plusz pont, hanem a következőért:
Rendeltem tőlük ma délelőtt. Csinálnak most egy "valentin napi kóstoló" box-ot, 4 különféle kávéval, február 8-al pörkölik / küldik. Postaköltség csökkentése érdekében rendeltem mást is tőlük (kellett Kalita filter is, amit valamiért Mo-n alig kapni), többek között két másik kávét is. 12 meg 16 napos pörkölési idővel, nyilván belekalkuláltam, hogy az kb. 1 hónapos lesz mire ideér.
Két órával a rendelés után jött e-mail tőlük, hogy látják hogy a box-al együtt rendeltem más kávékat is, és nem szeretnék ha februárig várnom kéne rájuk, illetve a rendelt kávékból nem biztos, hogy lesz már frissebb pörkölés, és nem szívesen küldenének ilyen régi pörkölésű kávét ("we would be very reluctant to ship coffee with an older roasting date", google translate-el szabadon, mert cseh oldalukról szoktam rendelni, mert oda regisztráltam, mielőtt meg lett volna a nemzetközi...), úgyhogy inkább elküldenék két darabban a rendelésem!Eddig is szívesen rendeltem tőlük, de azt hiszem még többet fogok
Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy miért van az, hogy Csehországból ~14k felett ingyen postáznak (Kofio), Kanadából ~25k felett ingyen postáznak (Rogue Wave), de Magyarországon országon belül ~15k-s rendelés alatt nincs ingyen szállítás, ha van egyáltalán... belekalkulálják az árba a postaköltséget? Kiegészítők árán (amit könnyebb összehasonlítani, mint a kávét) nem látszik meg, sőt... Vagy nagyobb forgalmuk lehet és amiatt tudnak valami kedvezőbb szerződést kötni futárokkal?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vicces1 #115663 üzenetére
Tény, de Hasbean-es árakra rájön szállítási költség és ÁFA. Ráböktem egy kávéra ami fent volt mind a két webshopban ( [link] ) 4x250g-ot beraktam kosárba, Hasbean-től rendelve 22450 Ft (szállítási költséggel és ÁFA-val együtt), Kofio-tól 23960 Ft (szállítási költséggel együtt, mert nem érte el az ingyen szállítást). Illetve tapasztalat alapján Kofio-tól megjön 2-3 munkanap alatt, UK-ből azért gyanítom tovább tart.
Nyilván aznapi pörkölést Kofio-tól nem tudsz venni, mert befut hozzájuk előbb a kávé, utána rakják fel a webshopba és te még megrendeled, de így hogy látni a pontos pörkölési dátumot legalább tudod miért fizetsz.
De persze, ha direktben egy adott pörkölő kávéját szeretnéd megvenni és az adott pörkölőtől lehet közvetlenül rendelni, akkor az mindig frissebb lesz és jobb árban lesz, mint ha valakin keresztül veszed.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vicces1 #115741 üzenetére
Magyarázd el légyszi akkor mit értek félre Mert én itt a következőt látom:
1. UK-n kívülre postázáskor a termék árából levonják az UK ÁFA-t
2. Címzett ország helyi jogszabályai szerint plusz költség és ÁFA terhelheti a csomagot
3. UK-ben a pörkölt és zöld kávé ÁFA-ja 0
Ergo:
4. A kiírt pörkölt kávé árak ÁFA mentesek (mivel náluk 0% ÁFA megy a kávéra), tehát amikor Mo-ra beérkezik, rá fogják rakni a 27% ÁFA-t (tudtommal ennyi nálunk a szemes kávé ÁFA-ja).[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vicces1 #115747 üzenetére
Beraktam 4x250g-ot kosárba, kiválasztottam Mo-i címet, így néz ki az összesítő a legolcsóbb szállítási opcióval:
Google szerint 41 font jelenleg 17,678 Ft. ÁFA-t ugye felszámolják a szállítási költség után is. Szóval 17,678 * 1.27 = 22,452 Ft.Ha nem ragaszkodik az ember a 4 zacskóhoz, hanem mehet egyben egy kilósban, akkor 4 fonttal olcsóbb, tehát 20260 Ft. De a másik webshopban nem volt kilós ár, csak negyed kilós, ezért nem ezzel számoltam.
"Ez mindössze azért érdekes, ha egy fórumtárs ilyesmit akar beszerezni akkor ne egy fölösleges 2x es áron kínáló webshopban tegye, hanem közvetlen a pörkölőtől fele annyiért. (frissen)"
Ezzel természetesen egyetértek, de ezt már rögtön a második (témába vágó) hozzászólásomban írtam is. Ilyen gyűjtő webshopoknak akkor van értelme ha egy adott pörkölőtől csak 1-2 zacskót szeretnél rendelni, mert úgy általában nem éri meg a postaköltség miatt (kivételek lehetnek, lásd lentebb linkelt ahol már 5k-től ingyenesen szállítják).