Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz fatpingvin #84148 üzenetére

    A primerkör készenléti állapotban is állandó feszültség alatt van, miután relés áramtalanítást nem alkalmaznak, ami hibaforrás, idővel beéghet, illetve megfelelő terhelhetőségű / méretű darabot kellene alkalmazni.

    Némelyik TV-ben, nagyteljesítményű plazmákat is beleértve, előfordul(t) relés kapcsoló, a főtápkör teljes áramtalanítására. A kis segédtáp értelemszerűen mindig működik, hiszen másképp nem lehetne elindítani a főtápot.

    A főtápnál leggyakoribb megoldás egyszerűen a primer kapcsolótranzisztorok vezérlőjelének leállítása, illetve aktív PFC tranzisztora is leáll, de feszültség alatt marad az is.

    Amikor készenlétben az aktív PFC leáll, hogy ne fogyasszon, a pufferen visszaesik a feszültség 450 V-ról a szokásos 230 x gyök2, azaz kb. 325 V-ra, hiszen továbbra is jön a feszültség az egyenirányítóról és a step up konverter diódája is átengedi azt, minimális esésekkel.

    A kikapcsolt tranzisztorokon, illetve feszültség alatt lévő pufferen gyakorlatilag nincs mérhető fogyasztást képező szivárgás. Tervezés szempontjából ezt el sem lehet rontani.

    A szűrőkörök kapacitásai, ami a 230 V-ra párhuzamos, természetesen felvesznek valamennyi áramot, noha az nem képez hatásos fogyasztást, így a lakossági fogyasztásmérő sem méri, csak az ampermérő.

    A netes fotón én sem látom, csak tapasztalat alapján, ezek a kondenzátorok lehetnek 470 nF / 1 µ nagyságrendben például, a nagyobb teljesítményű tápoknál. Példa kedvéért 1 µF kapacitás 50 Hz-en 3200 ohm kapacitív reaktanciát képvisel, ami 230 V-on 72 mA áram, amiből azt hihetnénk, hogy 16,5 W fogyasztás, ha nem számolnánk a cosφ értékével.

    Tehát ezt látjuk az ampermérőn, de attól még nem megy "zsebre", nem hatásos fogyasztás. Viszont ez sem tervezési hiba, hiszen ezekre a szűrőkörökre szükség van, különben kinyomná a hálózatra a zavart (szinte másodlagos ahhoz képest, hogy befelé is szűr).

    650 W:

Új hozzászólás Aktív témák