Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tompo92 #41078 üzenetére

    Egy időben én is alkalmaztam ilyen trükköt, a számítógép és a hangrendszer/TV között előálló földhurok miatt.

    Hátránya annyi lehet, hogy így az egyik rendszer csak a jelkábelen keresztül kap védőföldet. Ha egy zárlatos alkatrész miatt (zavarszűrő kondenzátorok a tápegység bemeneténél, netán egy zárlat a trafó primer-szekunder között) hálózati feszültség kerülne készüléktestre, akkor a földelt oldalon a zárlati áram a védőföld felé folyik, biztosítékot lenyomja.

    Másik oldalról viszont zárlat esetén az áram az összekötő jelkábel(ek) valamint csatlakozók GND ágán fog a földelt készülék irányába haladni, ahol a csatlakozókat, bekötéseket ki is égetheti, tetemes károkat okozva. Tehát itt leginkább abban lehet bízni, hogy ilyen zárlatra remélhetőleg kicsi az esély. Villámkár esetén pedig talán mindegy, mert valószínűleg így is, úgy is elszálltak volna dolgok.

    Vagy esetleg úgy lehetne védeni a jelcsatlakozásokat, hogy a két rendszert összetestelni egy árambíró vezetékkel. Például erősítő fémváz - PC fémváz összekötése. Ez egyúttal megvéd az áram alatti ki-be dugdosások miatt esetleg előálló károktól is.

    Múltkor fejtegettem, hogy egy készüléknél mitől függ, hogy azt földeléses csatlakozóval szerelik vagy nem.

    Jelenleg nekem úgy van megoldva, hogy az erősítő gyárilag sem földelt dugós, így ott nincs földhurok, az erősítő máshová nem is kapcsolódik. A TV és a számítógép esetében mindkettő földelt ugyan, de az összekötő HDMI-kábelt az így előálló földhurok semmiben nem zavarja.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák