Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz atesss #37071 üzenetére

    Univerzális tápegység, aminek a célja, hogy az USA hálózaton 115 vagy 2x115, esetleg 3-fázisú rendszerről is működjön.

    Ott ami gyakoribb, hogy az utcai elosztók trafói 230 V középcsapolású szekunderrel bírnak, vagyis így lesz 2 fázis, 2x115 V. Vagy korábban 2x110V. A nagyobb távolságú szállítás történik 3-fázison, bár az is lehetséges, újabban már a kisfeszültségű rendszerekre is kiterjesztik a 3 fázist.

    Kisebb lakásokba elég bevezetni egy fázist (mint nálunk is), családi házakba, nagyobb teljesítményigényre (fűtés, szárítógép stb.) bekötik a 2 fázist, amire csatlakoztatni lehet a nagyobb berendezéseket, ami 2x115 V bemenettel rendelkezik.

    Mint ahogy nálunk is 3 fázisra kötik a hőtárolós kályhát. Csak míg nekünk 3x 230 V van, ott összesen 1x 230V-ot tesz ki a két fázis, vagyis jó vastag vezetékekkel kell szerelni, azonos teljesítmény eléréséhez.

    E kis kitérő után a kapcsolás: 3 fázis egyenirányításához továbbra is 3 vagy 6 db dióda szükséges (félhullám / teljes hullám).

    Ebben a kapcsolásban azonban az egyik Graetz-híd a P1-P2 fázisok vonali feszültségére kapcsolódik, és a GND-hez képest egyenirányít. Másik híd az N-P3 fázisfeszültségre, és szintén GND-hez képest dolgozik.

    Tehát így biztosítva van az univerzális táplálási lehetőség, a helyszíni adottságok függvényében, illetve fáziskimaradás esetére is. Az áramkörhöz egyébként felesleges lenne 3 fázis, a jelentéktelen teljesítmény miatt.

    A hidak után egyébként nem puffer következik (eredő 110 nF ehhez azért kevés lenne), hanem a Q1 egy PFC-áramkör.

    A VIPer12AS pedig a kapcsoló FET / vezérlés.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák